Dakar 2023 8ο σκέλος: O Skyler Howes ηγέτης της γενικής στο πρώτο μισό του αγώνα

Νίκη χωρίς αντίκρυσμα του Ross Branch με τη Hero την 8η ημέρα
Skyler Howes
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/1/2023

Στις πρώτες 8 ημέρες του Dakar 2023 πρωταγωνιστής αποδείχθηκε… ο καιρός, με πολλή βροχή να οδηγεί σε διακοπές, ακυρώσεις και αλλαγές προγράμματος. Έτσι φτάσαμε αισίως στο πρώτο μισό του αγώνα, με 4 μοτοσυκλέτες του Pierer Group να προηγούνται στη γενική, και με τον Skyler Howes της εργοστασιακής Husqvarna επικεφαλής.

Η όγδοη ημέρα του αγώνα είχε αφετηρία την Al Duwadimi και τερματισμό την Riyadh, με συνολική διαδρομή 822.94 χιλιομέτρων και ειδική 346 χλμ.

Η νίκη πήγε στον… “Kalahari Ferrari”, δηλαδή στον Ross Branch της Hero Motorsports, που πήρε έτσι την πρώτη του νίκη σε ημέρα του Dakar για το 23.

Ross Branch

Ήταν όμως μια νίκη δίχως αντίκρυσμα, καθώς ο ικανότατος αναβάτης από τη Μποτσουάνα βρίσκεται μόλις στην 35η θέση της γενικής, 6 ολόκληρες ώρες και 21 λεπτά πίσω από τον πρώτο -θυμίζουμε πως οι ελπίδες διάκρισης του Branch είχαν τελειώσει την 4η ημέρα, όταν αντιμετώπισε σοβαρό μηχανικό πρόβλημα που τον έριξε από την 15η στην 105η θέση.

Δεύτερος τερμάτισε ο Daniel Sanders της GASGAS, που έτσι ανέβηκε από την 8η θέση γενικής στη 7η, και τρίτος τερμάτισε ο Mason Klein της BAS World KTM Racing Team.

Καθώς πλέον βρισκόμαστε στα μισά του Rally Dakar 2023, ας δούμε την πρώτη δεκάδα της γενικής κατάταξης στις μοτοσυκλέτες και ας μάθουμε λίγες περισσότερες πληροφορίες για τον κάθε ένα από τους δέκα αυτούς αναβάτες.

Skyler

Ο 1ος γενικής, μυστακιοφόρος εργοστασιακός αναβάτης της Husqvarna Skyler Howes έχει μια εξαιρετικά σταθερή και γραμμική πορεία, τερματίζοντας 9ος την 1η ημέρα και 7ος τη δεύτερη όπου και ανέβηκε 3ος γενικής, και 4ος την τρίτη ημέρα όπου και ανέβηκε 2ος γενικής. Στο 5ο σκέλος ο γιγαντόσωμος (1.90) Αμερικανός ανέβηκε στην 1η θέση γενικής, ενώ παρέμεινε εκεί μέχρι και το τέλος του 8ου σκέλους, παρά την κακή 20η θέση της τελευταίας ημέρας πριν τη μέρα ξεκούρασης που σηματοδοτεί το τέλος του πρώτου μισού του αγώνα. Η θέση αλλά και η συνολική απόδοση του Howes τον κάνει ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της νίκης, αν και ποτέ κανείς δεν πρέπει να κάνει… προφητείες σε έναν τόσο σκληρό και απρόβλεπτο αγώνα όπως το Dakar, όπου ένα λάθος ή μία μηχανική βλάβη μπορεί να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Kevin Benavides

Στη δεύτερη θέση γενικής, χωρίζοντας τους Αμερικανούς Howes & Klein βρίσκεται ο Αργεντινός Kevin Benavides, που το 2021 είχε γίνει ο πρώτος Νοτιοαμερικανός που κέρδισε το Dakar, καβάλα τότε στο CRF450 Rally της Honda. Λίγους μήνες μετά τη νίκη του εκείνη, ο Kevin (αδελφός του Luciano της εργοστασιακής Husqvarna) υπέγραψε συμφωνία με την εργοστασιακή KTM με την οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς, την 10η ημέρα του event του 2022, ο κινητήρας του Kevin έσπασε, οδηγώντας τον Αργεντινό σε εγκατάλειψη.

Klein

Τρίτος την 8η ημέρα, τρίτος και στη γενική κατάταξη του αγώνα (με την ίδια διαφορά 13 δευτερολέπτων με τον δεύτερο) βρίσκεται ο νεαρός Mason Klein της περιφερειακής ομάδας της ΚΤΜ, ο οποίος το 2022 είχε τερματίσει 9ος γενικής στο Dakar… στο ντεμπούτο του! Το 2022 κέρδισε την κατηγορία Rally2 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα W2RC, πριν ακόμα εκείνο τελειώσει, και τώρα έχει βάλει στόχο τη νίκη του στο Dakar, με χειρότερο τερματισμό ημέρας μέχρι στιγμής μια 12η θέση.

Toby Price

Στην τέταρτη θέση της γενικής βρίσκεται ο δυο φορές νικητής του Dakar, Toby Price της εργοστασιακής KTM, που μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει καμία ημέρα του 2023 πέρα από τον πρόλογο, είναι όμως και αυτός, όπως και οι παραπάνω αναβάτες, σταθερότατος, τερματίζοντας 3ος, 5ος, 6ος, 4ος, 3ος, 3ος και… 17ος την τελευταία ημέρα. Η διαφορά του από τον πρώτο γενικής είναι αστεία, στο 1 λεπτό και 58 δευτερόλεπτα, κι έτσι ο πολύπειρος Αυστραλός έχει τοποθετηθεί άριστα για το δεύτερο μισό του Dakar 23, έχοντας και αυτός μεγάλες πιθανότητες να χτυπήσει τη νίκη.

Pablo Quintanilla

Στην πέμπτη θέση γενικής είναι ο αλλοτινός αναβάτης της εργοστασιακής Husqvarna και νυν πιλότος της Honda, Pablo Quintanilla. Ο αναβάτης από τη Χιλή βρίσκεται και αυτός κοντά στον πρώτο, με διαφορά 2 λεπτών και 45 δευτερολέπτων και είναι από τις μεγάλες ελπίδες της Honda για την κατάκτηση του φετινού Dakar.

Adrien van Beveren

Μόλις 4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Quintanilla, στην 6η θέση γενικής βρίσκεται ο 2ος καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης του HRC, γνωστός στο παρελθόν για τη συμμετοχή του στα Rally με την εργοστασιακή Yamaha πριν η τελευταία αποσυρθεί από τα 450, Adrien van Beveren. Ο Γάλλος έχει τερματίσει δυο φορές στην καριέρα του στην 4η θέση της τελικής κατάταξης του Dakar στις 7 μέχρι στιγμής συμμετοχές του στον αγώνα, και θέλει όσο τίποτα άλλο να ανέβει επιτέλους στο πολυπόθητο βάθρο.

Daniel Sanders

Στην έβδομη θέση γενικής γίνεται ένα άλμα στους χρόνους, και από τα 2.49 που απέχει από τον πρώτο Howes ο 6ος van Beveren φτάνουμε τα σημαντικά 7 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα για τον εργοστασιακό αναβάτη της GASGAS, Daniel Sanders. Όσον αφορά στη διαφορά αυτή, ο Αυστραλός θα τα είχε πάει πολύ καλύτερα αν είχε καταφέρει να αποφύγει δυο δίλεπτα καπέλα που τον φόρτωσαν με 4 λεπτά έξτρα χρόνου, ενώ παρά την αναποδιά, ο ομόσταυλος του νικητή του 2022 Sam Sunderland (που εγκατέλειψε από πτώση και τραυματισμό την πρώτη κιόλας ημέρα του αγώνα του 2023) μπορεί να κάνει την ανατροπή.

Joan Barreda

Όγδοος γενικής στις μοτοσυκλέτες, 7 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα μετά τον πρώτο στην κατάταξη, βρίσκεται ο πρώην εργοστασιακός αναβάτης του HRC Joan Barreda Bort, με τη φετινή συμμετοχή του να ανακοινώνεται τελευταία στιγμή από τη Honda, η οποία του χάρισε την… δική του ομάδα που ακούει στο όνομα Monster Energy JB (Joan Barreda) Team. Ο Barreda οδηγεί με σπασμένο δάχτυλο στο πόδι εδώ και μέρες, όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον σκληροτράχηλο Ισπανό που είχε τερματίσει οδηγώντας ακόμα και με σπασμένη λεκάνη και κλείδα για πολλές ημέρες. Αυτή είναι η… 13η συμμετοχή του Barreda στο Dakar, έχοντας 5 εγκαταλείψεις και δυο τερματισμούς στην 5η θέση της τελικής κατάταξης, όντως ταχύτατος (με το κατατοπιστικότατο ψευδώνυμο “Bang-Bang”) αλλά και “ατυχηματίας”.

Nacho Cornejo

Εδώ έχουμε το δεύτερο -και μεγαλύτερο- σκαλοπάτι σε χρόνους, καθώς ο ένατος Jose Ignacio Cornejo Florimo βρίσκεται 19 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο γενικής, κάτι που κάνει την αποστολή του εργοστασιακού αναβάτη της Honda εξαιρετικά δύσκολη, όσον αφορά στην προσπάθεια του να ανέβει σε μια από τις 3 θέσεις του βάθρου. Σύμφωνοι, τίποτα δεν είναι αδύνατο, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον “Nacho”.

Matthias Walkner

Και η πρώτη δεκάδα κλείνει με τον Matthias Walkner της εργοστασιακής ΚΤΜ, 22 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο γενικής. Ο Αυστριακός που είχε κερδίσει το Dakar το 2018, ήταν 2ος το 2017 και 3ος το 2022, δεν έχει καταφέρει να βρει τη φόρμα του μέχρι στιγμής στο Dakar 2023, καταφέρνοντας μεν να είναι σταθερός αλλά όχι με τους χρόνους που θα τον έκαναν απειλή για μια από τις πρώτες θέσεις. Ενδεικτικά το 23 βρίσκεται σταθερά στις θέσεις 9-11 της γενικής, και θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση αν θα θέλει να διακριθεί φέτος.

Lorenzo Santolino

Πρώτος αγωνιζόμενος με Sherco είναι ο Ισπανός Lorenzo Santolino στην 12η θέση της γενικής κατάταξης, 30 λεπτά πίσω από τον πρώτο.

Franco Caimi

Πρώτος αναβάτης Hero είναι ο Αργεντινός Franco Caimi στην 15η θέση, μία ώρα και 15 λεπτά πίσω από τον πρώτο.

Nosiglia

Πρώτος αναβάτης με Rieju είναι ο Βολιβιανός Daniel Nosiglia Jager, στην 28η θέση της γενικής.

Sunier Sunier

Στην 53η θέση γενικής βρίσκεται ο πρώτος αναβάτης της Kove, ο Κινέζος Sunier Sunier, 9 ώρες και 41 λεπτά μετά τον πρώτο γενικής.

Franco Picco

Πρώτος -και μοναδικός μετά την εγκατάλειψη του Alex Salvini λόγω νερού στη βενζίνη την 6η ημέρα του αγώνα- αναβάτης της Fantic είναι ο γερόλυκος Franco Picco στην 74η θέση γενικής.

Stavros Dakar

Αξίζει τέλος να αναφερθούμε και στον μοναδικό αναβάτη με ελληνική καταγωγή στον αγώνα των μοτοσυκλετών, με τον Maki Rees-Stavros να οδηγεί μια Husqvarna και να βρίσκεται στο ντεμπούτο του στην 56η θέση της γενικής κατάταξη

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026, Stage 2 - Καλό ποδαρικό για Botturi και Yamaha

Πρόλογος και Stage 1 ακυρώθηκαν λόγω βροχής και… χιονιού στα βουνά
Alessandro Botturi
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/1/2026

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε το Africa Eco Race 2026 για τη Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να κάνει το 1-3 στη γενική μοτοσυκλετών με πρώτο τον εργοστασιακό Alessandro Botturi και τρίτο τον ιδιώτη Kevin Gallas.

Τέταρτος ήταν ο νικητής του 2025, Jacopo Cerutti της Aprilia, 6ος ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha Gautier Paulin, 9ος ο “Απριλιανός” Francesco Montanari με τον τρίτο αναβάτη του Noale, Marco Menichini “σκόνταψε” τερματίζοντας 18ος.

Παρά την ακύρωση προλόγου και 1ης ημέρας, οι αναβάτες και οδηγοί έπρεπε να καλύψουν μια 800 χιλιομέτρων απλή διαδρομή μέχρι το πρώτο bivouac στο Bousaid, διασχίζοντας τα χιονισμένα βουνά του Άτλαντα.

Aprilia

Με την άφιξή τους το ράλι ξεκίνησε με την 2η Ειδική, η οποία μειώθηκε κατά περίπου 200 χλμ. λόγω ζημιών από τον κακό καιρό στη διαδρομή. Το τερέν συνδύαζε γρήγορα πετρώδη κομμάτια και τις διάσημες αμμοθίνες της Merzouga, ενώ οι συνεχείς αλλαγές στο roadbook αύξησαν σημαντικά τη δυσκολία πλοήγησης. Η ειδική ολοκληρώθηκε με απλή διαδρομή προς το Tagounite.

Ο Botturi, εκκινώντας δεύτερος πίσω από τον αναβάτη που του είχε στερήσει τη νίκη στο AER 2025 (Cerutti) για μόλις 26 δευτερόλεπτα, κάλυψε γρήγορα τη διαφορά και αξιοποίησε την εμπειρία του για να επικρατήσει με χρόνο 2:24:04, αποκτώντας προβάδισμα 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων στη γενική κατάταξη.

Paulin

Για τον Paulin, η 2η Ειδική ήταν η πρώτη του πραγματική δοκιμασία στο Africa Eco Race με μοτοσυκλέτα, καθώς ο πρώην αναβάτης MXGP είχε κατακτήσει την έκδοση του 2024… με αυτοκίνητο. Αν και ακόμη μαθαίνει τις απαιτήσεις του rally raid, ο πέντε φορές νικητής του MXoN σημείωσε εξαιρετική επίδοση, τερματίζοντας έκτος, μόλις 7 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα πίσω από τον Botturi.

Ο αναβάτης του Ténéré Spirit Experience, Kevin Gallas ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου, ενώ δεύτερος ήταν ο Jean-Loup Lepan με KTM 450 Rally.

Μικρές είναι ακόμα οι διαφορές και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν σε μια στιγμή.

Η 3η Ειδική περιλαμβάνει 19 χλμ. απλής διαδρομής πριν από μια απαιτητική ειδική 440 χιλιομέτρων, με τις αμμοθίνες Chegaga, τις αχανείς εκτάσεις της λίμνης Iriki και γρήγορα πετρώδη κομμάτια, πριν από τα τελευταία 55 χλμ. προς το bivouac της Assa. Συνολική απόσταση: 514 χλμ.

Ακολουθεί η κατάταξη των πρώτων 10 στις μοτοσυκλέτες

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 02:24:04  
2 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY 02:26:14 +2:10 +2:10
3 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 02:26:21 +2:17 +7
4 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 02:26:40 +2:36 +19
5 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 02:29:10 +5:06 +2:30
6 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 02:31:13 +7:09 +2:03
7 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 02:35:48 +11:44 +4:35
8 SAINCT Noa KTM 450 EXCF 02:37:06 +13:02 +1:18
9 MONTANARI Francesco APRILIA TUAREG 660 02:40:53 +16:49 +3:47
10 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 02:41:01 +16:57 +8
Ετικέτες