Dakar 2026 – 9ο σκέλος: Νίκη Schareina – Κορυφή Sanders με διαφορά – Στην 10άδα Orignal by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!

Προβλήματα πλοήγησης για πολλούς με λίγους ευνοημένους
Dakar 2026 – 9ο σκέλος: Νίκη Schareina – Κορυφή Sanders με διαφορά – Στην 10άδα Orignal by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2026

Μόλις 418 χιλιόμετρα ειδικής σήμερα και συνολικά 541 χιλιόμετρα μαζί με την απλή, είχαν σήμερα στους αμμόλοφους οι μοτοσυκλέτες με τα αυτοκίνητα σε τελείως διαφορετική διαδρομή, που σημαίνει ότι δεν είχαν ροδιές να ακολουθήσουν αλλά μπορούσαν να ξεκινήσουν και νωρίτερα. Ροδιές δεν είχε ούτε και ο Luciano Benavides να ηγείται της γενικής κατάταξης για πρώτη φορά στην καριέρα του. Είναι όμως η τρίτη φορά στο φετινό Dakar που ανοίγει την διαδρομή πρώτος, αντιμετωπίζοντας όλες τις σοβαρές δυσκολίες πλοήγησης που έχει αυτό και μάλιστα αυτή τη φορά μόλις στο 33ο χιλιόμετρο. Το ίδιο πρόβλημα μοιραζόταν και ο Daniel Sanders φυσικά μόλις με τρία λεπτά διαφορά πίσω του, ακολουθούμενος από τον Ricky Brabec που έχοντας δύο περάσματα από τους κορυφαίους μπροστά του, ήξερε ακριβώς από που να περάσει και δεν του πήρε έτσι πολύ ώρα να τους προφτάσει. Ήταν ένα σημείο που το Dakar δεν είχε ξανά περάσει στο παρελθόν και ο Sanders είχε δει την δυσκολία προσανατολισμού μόλις παρέλαβε το roadbook. Πολύ γρήγορα οι δύο KTM χάθηκαν και έτσι τους έπιασε και ο Brabec. Οι τρεις τους αναγκάστηκαν να ψάξουν για λίγο την διαδρομή μέχρι να τους πιάσει και ο Schareina. Εκεί οι Honda πήραν διαφορετική απόφαση από τις KTM για να διορθώσουν το λάθος αλλά μία ήταν η πιο σωστή επιλογή και την είχαν κάνει οι αναβάτες της KTM, με τον Sanders να ανοίγει πλέον τη διαδρομή μαζί, γεγονός που τον ευνόησε στην συγκομιδή των bonus και τελικά στην εικονική γενική κατάταξη, παίρνοντας τα ηνία από τον Benavides.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Neels Theric και ο Michael Docherty ξεκίνησαν μια στενή μονομαχία, ενώ ο πρωτοεμφανιζόμενος Khaliunbold Erdenebileg από τη Μογγολία άρχισε να εντυπωσιάζει, πλησιάζοντας την πρώτη δεκάδα της γενικής.

Η κυριαρχία του Edgar Canet και η ανατροπή

Καθώς ο αγώνας προχωρούσε, ο Edgar Canet εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των προπορευόμενων και σημείωσε τους καλύτερους χρόνους στα πρώτα σημεία ελέγχου (41 χλμ, 84 χλμ και 121 χλμ). Ωστόσο, η τύχη του άλλαξε μετά το 158ο χιλιόμετρο. Παρόλο που έφτασε στη ζώνη ανεφοδιασμού, έχασε πολύτιμο χρόνο, επιτρέποντας στον συμπατριώτη του, Tosha Schareina, να πάρει το προβάδισμα της ειδικής.

Παράλληλα, ο Daniel Sanders κατάφερε να αποσπαστεί από τους Brabec και Benavides, συγκεντρώνοντας όλα τα μπόνους πρωτοπορίας (bonuses) μεταξύ 121 χλμ και 158 χλμ, γεγονός που του έδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα ασφαλείας στη γενική κατάταξη έναντι του Brabec που ήταν από την αρχή ο μεγάλος αντίπαλος και πλέον και του Benavides.

Το τελικό στάδιο και ο θρίαμβος του Schareina

Στο δεύτερο μισό της ειδικής διαδρομής, ο Tosha Schareina ήταν καταιγιστικός. Μετά το 293ο χιλιόμετρο, άνοιξε τη διαφορά του από τους Skyler Howes, Daniel Sanders και Ricky Brabec. Στο τελευταίο σημείο ελέγχου (380 χλμ), ο Ισπανός αναβάτης της Monster Energy Honda είχε ήδη εξασφαλίσει μια άνετη διαφορά άνω των 6 λεπτών.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Michael Docherty επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, οδεύοντας προς την 6η του νίκη σε σκέλος για τη συγκεκριμένη έκδοση, αυξάνοντας τη διαφορά του από τον Neels Theric που τελικά τερμάτισε με 6 λεπτά διαφορά. Έτσι και αλλιώς κανείς από τους δύο δεν μπορεί να μειώσει επικίνδυνα την διαφορά από τον Campbell που ηγείται της γενικής κατάταξης. Τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών ήταν ικανά να τους φορτώσουν με πολύωρες καθυστερήσεις που δεν σβήνουν με τα δεκάλεπτα διαφοράς που μπορούν να κερδίσουν από τον αναβάτη της Honda.

Τερματισμός και Αποτελέσματα

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον Tosha Schareina να πανηγυρίζει το "hat-trick" του, κερδίζοντας το τρίτο του σκέλος για το 2026. Τερμάτισε 4'35'' μπροστά από τον Daniel Sanders, ο οποίος όμως έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει ακόμη περισσότερο καθώς μεγάλωσε την απόστασή του στην γενική κατάταξη από τον Ricky Brabec που πήρε την τρίτη θέση (+6'22'') και είναι δεύτερος γενικής , ενώ ο Luciano Benavides περιόρισε τις απώλειες στην 9η θέση (+11'50'') και είναι πλέον τρίτος γενικής.

Πολύ δυναμικά ο Βασίλης Μπούδρος ανέβηκε στην δεκάδα της Original by MOTUL , μία εξέλιξη που ήταν πολύ δύσκολη και που δείχνει πως η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα του αναβάτη της ομάδας DNA – Enduro Greece, είναι το μεγαλύτερο εφόδιο στον σκληρότερο αγώνα αντοχής.

Ο Βασίλης Μπούδρος ήταν σταθερά 11ος με μεγάλη απόσταση από την 10η θέση και αντίστοιχα μεγάλη απόσταση από τον 12ο, όταν χθες έγινε η ανατροπή χάνοντας μία θέση. Σήμερα όμως κέρδισε δύο μειώνοντας την απόσταση και από τον 9ο!

Κατάφερε μία 49η θέση στο σκέλος, την καλύτερη έως τώρα και παραμένει σταθερά στην 59η θέση της γενικής κατάταξης με πλέον σημαντικό πως είναι στην δεκάδα της κατηγορίας του!

 

Rallye du Maroc: Νικητής με ανατροπή ο Edgar Canet μπροστά από Daniel Sanders και Ricky Brabec

Ο Ισπανός κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα την τελευταία ημέρα
Canet
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/10/2026

Ο Edgar Canet κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο RallyGP στο Μαρόκο σε ηλικία 21 ετών κι έτσι ο Ισπανός έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του Rallye du Maroc και του World Rally-Raid Championship (W2RC).

Ο Edgar Canet της KTM έγραψε ένα ξεχωριστό φινάλε στο Rallye du Maroc. Ο Ισπανός αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing ξεκίνησε την πέμπτη και τελευταία ειδική διαδρομή με διαφορά ενός λεπτού και 26 δευτερολέπτων πίσω από τον Daniel Sanders, επίσης της KTM, αλλά κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να κατακτήσει την πρώτη του νίκη στην κορυφαία κατηγορία του W2RC, RallyGP.

Ο Canet ήταν πολύ κοντά στον Sanders μέχρι και την προτελευταία ημέρα. Ο Sanders, που είχε και έναν μικρό τραυματισμό στο χέρι, άνοιξε το δρόμο στην τελευταία διαδρομή των 257,3 χιλιομέτρων, ενώ ο Canet ξεκίνησε από πίσω με στόχο να επιτεθεί μέχρι το τέλος.

Canet

Η διαφορά τους μειώθηκε σταδιακά, μέχρι που ο Canet πρόλαβε τον teammate του κατά τη διάρκεια της ειδικής διαδρομής, σε μια στιγμή που τελικά καθόρισε τη μάχη για τη νίκη.

Η νίκη αυτή επιβεβαιώνει την εξαιρετική πρόοδο που έχει κάνει ο 21χρονος αναβάτης. Ο Canet, πρωταθλητής της κατηγορίας Rally2 την περασμένη σεζόν, έκανε το ντεμπούτο του στη RallyGP φέτος και σε ηλικία 21 ετών, 6 μηνών και 18 μερών έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του Rallye du Maroc και του World Rally-Raid Championship

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Αυστριακός Daniel Sanders και το βάθρο των νικητών συμπλήρωσε ο Ricky Brabec με Honda. Τους τρεις πρώτους αναβάτες μάλιστα χώριζαν μόλις τρεισήμισι λεπτά, ενώ ενάμιση χώριζε τους δύο πρώτους. Πιο πίσω ήρθαν οι Luciano Benavides (KTM), Martim Ventura (Honda) και Adrien Van Beveren (Honda).

sanders

Βέβαια, παρά τη δεύτερη θέση ο Sanders παραμένει πρώτος στη βαθμολογία του FIM World Rally-Raid Championship, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά του από τον Benavides στους 13 βαθμούς με έναν γύρο να απομένει για την αυλαία του φετινού πρωταθλήματος.

Παρακάτω βρίσκεται η πρώτη πεντάδα αναβατών στην κατάταξη του W2RC όπως έχει διαμορφωθεί μετά και το ράλι του Μαρόκου:

1. Daniel Sanders (AUS), KTM, 87 βαθμούς

2. Luciano Benavides (ARG), KTM, 74 βαθμούς

3. Tosha Schareina (ESP), Honda, 74 βαθμούς

4. Ricky Brabec (USA), Honda, βαθμούς

5. Edgar Canet (ESP), KTM, 58 βαθμούς

Edgar Canet: “Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Αυτή τη στιγμή με πλημμυρίζουν τα συναισθήματα και αυτό που καταφέραμε δεν μου φαίνεται ακόμα πραγματικό. Νομίζω ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το συνειδητοποιήσω πλήρως, αλλά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δείξαμε σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε και πού μπορούμε να φτάσουμε, οπότε είμαι πραγματικά περήφανος γι’ αυτό. Ήταν ένας τρελός αγώνας με πολλά σκαμπανεβάσματα και η πλοήγηση ήταν πραγματικά σημαντική. Σε ορισμένα σημεία είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν στο σωστό μέρος και έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω. Το να κερδίσω αυτό το ράλι είναι μια καταπληκτική αίσθηση και είμαι πραγματικά χαρούμενος με αυτό που καταφέραμε. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο.”

Ο Ventura ολοκλήρωσε μια σχεδόν τέλεια εβδομάδα στην κατηγορία Rally2. Ο αναβάτης της Monster Energy Honda HRC κέρδισε επίσης την πέμπτη ειδική διαδρομή και τερμάτισε στη γενική κατάταξη με πλεονέκτημα άνω της μισής ώρας έναντι του Michael Docherty.