Dakar 2026: Πτώση Sanders! Χάνει το προβάδισμα! Οι αναβάτες της Honda σταμάτησαν να τον βοηθήσουν! [VIDEO]

Άνοιγε τον αγώνα την στιγμή της πτώσης
Dakar 2026: Πτώση Sanders! Χάνει το προβάδισμα! Οι αναβάτες της Honda σταμάτησαν να τον βοηθήσουν!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/1/2026

Ο Sanders έκανε σήμερα αυτό που ξέρει καλύτερα, να πηγαίνει ταχύτερα όλων έχοντας 6 λεπτά προβάδισμα στην γενική κατάταξη, έναντι του Brabec, ενώ τόνιζε εχθές στο πρώτο σκέλος του δεύτερου Μαραθωνίου που διανύουμε τώρα, πως χρειάζεται προσοχή και στρατηγική για τις τελευταίες ημέρες του Dakar.

Στόχος του να γράψει σερί νίκες κάτι που η KTM, η εταιρεία με το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία του Dakar, έχει χρόνια να δει.

Ο στόχος αυτός δέχτηκε πριν λίγο ένα ισχυρό πλήγμα αλλά είναι ακόμη νωρίς για να ξέρουμε αν έχει τελείως χαθεί.

Στο 138χλμ ο Sanders έπεσε στους αμμόλοφους, με διαφορά το καλύτερο τερέν για εκείνον, σύμφωνα με δική του δήλωση, πέρσι στο MOTO.

Ο Brabec σταμάτησε σύντομα για να δει αν είναι καλά και χρειάζεται κάτι για να συνεχίσει, αποδεικνύοντας ότι το Rally αυτό είναι κάτι ξεχωριστό. Στο VIDEO δεν φαίνεται να σταματά και ο Schareina, που αναφέρεται από την διοργάνωση πως θα λάβει τον χρόνο που έχασε βοηθώντας τον Sanders να σηκωθεί μαζί με τον Brabec. Ούτε φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ο Sanders ο οποίος μάλιστα ξεκινά και πιο γρήγορα από τον Brabec. Γεγονός είναι πως ο κορυφαίος αναβάτης της KTM είχε μαζί του τουλάχιστον μία από τις δύο Honda που τον καταδίωκαν, να τσεκάρουν αν χρειάζεται κάτι για να συνεχίσει!

 

 

Ο Sanders μετά την πτώση του δεν συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, τουλάχιστον για τα πρώτα τριάντα χιλιόμετρα μετά την πτώση του. Ακολουθεί τα ίχνη του Benavides και εκεί που φαίνεται πως θα καταφέρει να κρατήσει έναν καλό ρυθμό που δεν θα τον αφήσει πολύ πίσω, πλέον χάνει περισσότερο χρόνο.

Μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν πως ο Sanders παλεύει να κρατήσει ρυθμό μετά την πτώση. Είτε είναι εξαιτίας τραυματισμού, είτε προβλήματος στην μοτοσυκλέτα του, αυτή την στιγμή ο αναβάτης της KTM έχει χάσει αρκετό χρόνο.

dakar_sanders_2026

 

Rallye du Maroc: Νικητής με ανατροπή ο Edgar Canet μπροστά από Daniel Sanders και Ricky Brabec

Ο Ισπανός κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα την τελευταία ημέρα
Canet
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/10/2026

Ο Edgar Canet κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο RallyGP στο Μαρόκο σε ηλικία 21 ετών κι έτσι ο Ισπανός έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του Rallye du Maroc και του World Rally-Raid Championship (W2RC).

Ο Edgar Canet της KTM έγραψε ένα ξεχωριστό φινάλε στο Rallye du Maroc. Ο Ισπανός αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing ξεκίνησε την πέμπτη και τελευταία ειδική διαδρομή με διαφορά ενός λεπτού και 26 δευτερολέπτων πίσω από τον Daniel Sanders, επίσης της KTM, αλλά κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να κατακτήσει την πρώτη του νίκη στην κορυφαία κατηγορία του W2RC, RallyGP.

Ο Canet ήταν πολύ κοντά στον Sanders μέχρι και την προτελευταία ημέρα. Ο Sanders, που είχε και έναν μικρό τραυματισμό στο χέρι, άνοιξε το δρόμο στην τελευταία διαδρομή των 257,3 χιλιομέτρων, ενώ ο Canet ξεκίνησε από πίσω με στόχο να επιτεθεί μέχρι το τέλος.

Canet

Η διαφορά τους μειώθηκε σταδιακά, μέχρι που ο Canet πρόλαβε τον teammate του κατά τη διάρκεια της ειδικής διαδρομής, σε μια στιγμή που τελικά καθόρισε τη μάχη για τη νίκη.

Η νίκη αυτή επιβεβαιώνει την εξαιρετική πρόοδο που έχει κάνει ο 21χρονος αναβάτης. Ο Canet, πρωταθλητής της κατηγορίας Rally2 την περασμένη σεζόν, έκανε το ντεμπούτο του στη RallyGP φέτος και σε ηλικία 21 ετών, 6 μηνών και 18 μερών έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του Rallye du Maroc και του World Rally-Raid Championship

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Αυστριακός Daniel Sanders και το βάθρο των νικητών συμπλήρωσε ο Ricky Brabec με Honda. Τους τρεις πρώτους αναβάτες μάλιστα χώριζαν μόλις τρεισήμισι λεπτά, ενώ ενάμιση χώριζε τους δύο πρώτους. Πιο πίσω ήρθαν οι Luciano Benavides (KTM), Martim Ventura (Honda) και Adrien Van Beveren (Honda).

sanders

Βέβαια, παρά τη δεύτερη θέση ο Sanders παραμένει πρώτος στη βαθμολογία του FIM World Rally-Raid Championship, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά του από τον Benavides στους 13 βαθμούς με έναν γύρο να απομένει για την αυλαία του φετινού πρωταθλήματος.

Παρακάτω βρίσκεται η πρώτη πεντάδα αναβατών στην κατάταξη του W2RC όπως έχει διαμορφωθεί μετά και το ράλι του Μαρόκου:

1. Daniel Sanders (AUS), KTM, 87 βαθμούς

2. Luciano Benavides (ARG), KTM, 74 βαθμούς

3. Tosha Schareina (ESP), Honda, 74 βαθμούς

4. Ricky Brabec (USA), Honda, βαθμούς

5. Edgar Canet (ESP), KTM, 58 βαθμούς

Edgar Canet: “Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Αυτή τη στιγμή με πλημμυρίζουν τα συναισθήματα και αυτό που καταφέραμε δεν μου φαίνεται ακόμα πραγματικό. Νομίζω ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το συνειδητοποιήσω πλήρως, αλλά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δείξαμε σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε και πού μπορούμε να φτάσουμε, οπότε είμαι πραγματικά περήφανος γι’ αυτό. Ήταν ένας τρελός αγώνας με πολλά σκαμπανεβάσματα και η πλοήγηση ήταν πραγματικά σημαντική. Σε ορισμένα σημεία είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν στο σωστό μέρος και έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω. Το να κερδίσω αυτό το ράλι είναι μια καταπληκτική αίσθηση και είμαι πραγματικά χαρούμενος με αυτό που καταφέραμε. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο.”

Ο Ventura ολοκλήρωσε μια σχεδόν τέλεια εβδομάδα στην κατηγορία Rally2. Ο αναβάτης της Monster Energy Honda HRC κέρδισε επίσης την πέμπτη ειδική διαδρομή και τερμάτισε στη γενική κατάταξη με πλεονέκτημα άνω της μισής ώρας έναντι του Michael Docherty.