Dakar Rally 2021: Η FIM εξώθησε τον Andrew Short σε εγκατάλειψη μετά από ανεφοδιασμό με αραιωμένη βενζίνη

Λάθος πάνω στο λάθος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/1/2021

Η εικόνα ενός ρεζερβουάρ με μεγάλη ποσότητα νερού στιγματίζει την ASO, την διοργάνωση δηλαδή του Dakar αλλά ακόμη περισσότερο εκθέτει την FIM για την απόφασή της να μην ακυρώσει τα αποτελέσματα της ειδικής, κάτι που θα επέτρεπε στον Andrew Short να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Ο Andrew είναι Αμερικανός πολυπρωταθλητής, πρώην αγωνιζόμενος στο AMA Motocross και Supercross έχοντας ολοκληρώσει μία εξαιρετικά γεμάτη και πλούσια καριέρα πολλών ετών. Τον Μάρτιο του 2020 μπήκε στην οικογένεια της Monster Energy Yamaha Rally Official Team έχοντας όμως ήδη τρέξει στο Dakar τρεις φορές! Το 2020 είχε μία 10η θέση και το 2019 μία 6η εντυπωσιάζοντας από τότε, έχοντας δείξει την δυναμική του στους αγώνες Rally.

Μέσα στο 2020 εκμεταλλεύτηκε τις ακυρώσεις των διοργανώσεων για να προπονηθεί σκληρά και δήλωνε έτοιμος για το φετινό Dakar.

Την πρώτη ημέρα έφτασε έως και 12ος γενικής κατάταξης και την δεύτερη είχε έναν ικανοποιητικό ρυθμό μέχρι που εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην κατασκήνωση. Μέχρι εκείνη την στιγμή πίστευε πως ήταν πρόβλημα της μοτοσυκλέτας ιδιαίτερα από την στιγμή που και ο Caimi αντιμετώπισε θέματα τροφοδοσίας, χωρίς όμως εκείνος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει.

Μόλις η μοτοσυκλέτα έφτασε στους μηχανικούς, φάνηκε αμέσως η αιτία του προβλήματος, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται στην φωτογραφία που τράβηξε, με μπόλικο νερό στο ρεζερβουάρ. Άδειασαν όλα τα ρεζερβουάρ και αντικατέστησαν κάθε τρόμπα καυσίμου σε όλες τις μοτοσυκλέτες που παρουσίασαν διακοπές τροφοδοσίας. Δεν ήταν μία, όπως είπαμε και ο Caimi είχε το ίδιο θέμα, αλλά μονάχα ο Short αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Κι αυτό γιατί στον Short οι διοργανωτές άνοιξαν ένα καινούριο μπετόνι με την προβληματική βενζίνη και σε αυτόν χύθηκε μεγαλύτερη ποσότητα νερού, ακριβώς όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Υπάρχει εδώ μία μεγάλη ειρωνεία της τύχης, να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Σαουδική Αραβία που το νερό σπανίζει και το καύσιμο περισσεύει, αλλά σε κάθε περίπτωση η δολιοφθορά έχει αποκλειστεί, όπως επίσης και η στόχευση. Κι από την ομάδα της Yamaha δεν έμεινε καμία υπόνοια για κάτι τέτοιο, μίλησαν μονάχα για αδικία ως προς την αποκατάσταση.

Κι αυτό γιατί μόλις κατάλαβαν τι συνέβη ζήτησαν από την διοργάνωση να τους δώσει λύση, εξισορροπώντας την αδικία.

Εκείνοι τους παρέπεμψαν στην FIM που είχε μία πρακτική λύση στα χέρια της: Να ακυρώσει το σκέλος από το σημείο που έγινε ο ανεφοδιασμός και μετά. Αλάζοντας τον νικητή του σκέλους και φέρνοντας τα πάνω-κάτω είναι η αλήθεια. Όμως με τον τρόπο αυτό ο Short θα έπαιρνε την κατάταξη που είχε μέχρι εκείνη την στιγμή και θα μπορούσε να ξανά μπει στον αγώνα. Μπορεί να ακούγεται βαρύ τίμημα για να μην στερήσεις έναν αναβάτη, αλλά θα ήταν η δίκαιη κίνηση, άλλωστε διακοπές τροφοδοσίας κι άρα καθυστέρηση, πρόσθετη κούραση κτλ, είχαν κι άλλοι αναβάτες. Που ενδεχομένως να τα είχαν πάει καλύτερα, αν δεν συνέβαινε αυτό το λάθος. Ωστόσο η FIM δεν θέλησε να κάνει κάτι τέτοιο, προς απογοήτευση της Yamaha και του Short – προφανώς- που εγκατέλειψε άδοξα ένα υποσχόμενο για εκείνον Dakar με πλήρη εργοστασιακή υποστήριξη.

Ετικέτες

Alpe Adria, Βουλγαρία: Πρωταθλητές οι Καπούνταλης και Φουρθιώτης – Τι έκαναν οι Έλληνες

Αυλαία είχαμε λοιπόν για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria
alpe adria final
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/9/2026

Στη νέα πίστα της Βουλγαρίας, A1 Motor Park πραγματοποιήθηκε ο έκτος και τελευταίος γύρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Alpe Adria που ήταν διπλός και γινόταν παράλληλα με το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας BMU. Ο αγώνας είχε και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον με αρκετές συμμετοχές, αλλά και με δύο εστεμμένους πρωταθλητές.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως τα πήγαν οι Έλληνες, με τις θέσεις που αναφέρονται παρακάτω να αφορούν τον ευρωπαϊκό θεσμό Alpe Adria και τους δύο αγώνες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις τους στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU ήταν σαφώς καλύτερες.

SSP 300

Ο 14χρονος αναβάτης Αντώνης Βεντούρας αν και πήγε στην Βουλγαρία ως πρωτοπόρος της κατηγορίας, δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του Alpe Adria, αφού ο αρκετά μεγαλύτερός ηλικιακά του Tashan Oguz κατάφερε το απόλυτο και κατέκτησε την πρώτη θέση της γενικής. Βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα, αφού ο Έλληνας αναβάτης κατέκτησε τον τίτλο στην αντίστοιχη κατηγορία του BMU και στέφθηκε Βαλκανιονίκης, δείχνοντας πως το μέλλον του ανήκει.

ventouras2 A1

 

Sportbike / Junior Sportbike

Στην κατηγορία Junior Sportbike συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Καπούνταλης και η Τόνια Κορρέ. Ο Καπούνταλης πήρε δύο νίκες και κατέκτησε τον τίτλο της κατηγορίας, ενώ η Κορρέ τερμάτισε δεύτερη και τρίτη στους δύο αγώνες και κατέκτησε την δεύτερη θέση της Junior Sportbike, με τους αναβάτες μας να κάνουν το 1-2.

kapoudalis

 

SSP 600/STK 600

Στα SSP 600, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου δεν είχε ταξιδέψει στη Σλοβακία για τον προηγούμενο γύρο, αφού είχε μία περιπέτεια υγείας και έτσι πήγε στη Βουλγαρία σαν δεύτερος στη γενική κατάταξη, πίσω από τον από τον Αυστριακό Baumgartner Benjamin. Ο Παπαγεωργίου κατέκτησε μία νίκη και μία δεύτερη θέση, καταλαμβάνοντας έτσι την δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη.

Στην κατηγορία STK 600 συμμετείχε ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης, που με μία δεύτερη και μία τρίτη θέση κατάφερε να πάρει τον τίτλο και να στεφθεί πρωταθλητής για το 2026.

fourthiotis

 

CUP 1000

Στην συγκεκριμένη κατηγορία, είχαμε δύο ελληνικές συμμετοχές, αυτές του Χαράλαμπου Ψυχογιού και του Γιώργου Παρασκευά. Ο Ψυχογιός τερμάτισε 7ος στο πρώτο αγώνα και 3ος στον δεύτερο αγώνα. Για τον Γιώργο Παρασκευά θα ακολουθήσει άλλο άρθρο, καθώς τερμάτισε στην πρώτη τριάδα στο Βαλκανικό.

psychogios

 

STK 1000/SBK

Στην κατηγορία STK 1000 συμμετείχε ο Δημήτρης Καρακώστας, που στάθηκε άτυχος στον προηγούμενο γύρο και έχασε την πρωτοπορία. Ο Καρακώστας κατέκτησε τη νίκη και στους δύο αγώνες και έτσι τερμάτισε στην δεύτερη θέση της γενικής βαθμολογίας.

karakostas