Dakar Rally 2021: Η FIM εξώθησε τον Andrew Short σε εγκατάλειψη μετά από ανεφοδιασμό με αραιωμένη βενζίνη

Λάθος πάνω στο λάθος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/1/2021

Η εικόνα ενός ρεζερβουάρ με μεγάλη ποσότητα νερού στιγματίζει την ASO, την διοργάνωση δηλαδή του Dakar αλλά ακόμη περισσότερο εκθέτει την FIM για την απόφασή της να μην ακυρώσει τα αποτελέσματα της ειδικής, κάτι που θα επέτρεπε στον Andrew Short να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Ο Andrew είναι Αμερικανός πολυπρωταθλητής, πρώην αγωνιζόμενος στο AMA Motocross και Supercross έχοντας ολοκληρώσει μία εξαιρετικά γεμάτη και πλούσια καριέρα πολλών ετών. Τον Μάρτιο του 2020 μπήκε στην οικογένεια της Monster Energy Yamaha Rally Official Team έχοντας όμως ήδη τρέξει στο Dakar τρεις φορές! Το 2020 είχε μία 10η θέση και το 2019 μία 6η εντυπωσιάζοντας από τότε, έχοντας δείξει την δυναμική του στους αγώνες Rally.

Μέσα στο 2020 εκμεταλλεύτηκε τις ακυρώσεις των διοργανώσεων για να προπονηθεί σκληρά και δήλωνε έτοιμος για το φετινό Dakar.

Την πρώτη ημέρα έφτασε έως και 12ος γενικής κατάταξης και την δεύτερη είχε έναν ικανοποιητικό ρυθμό μέχρι που εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην κατασκήνωση. Μέχρι εκείνη την στιγμή πίστευε πως ήταν πρόβλημα της μοτοσυκλέτας ιδιαίτερα από την στιγμή που και ο Caimi αντιμετώπισε θέματα τροφοδοσίας, χωρίς όμως εκείνος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει.

Μόλις η μοτοσυκλέτα έφτασε στους μηχανικούς, φάνηκε αμέσως η αιτία του προβλήματος, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται στην φωτογραφία που τράβηξε, με μπόλικο νερό στο ρεζερβουάρ. Άδειασαν όλα τα ρεζερβουάρ και αντικατέστησαν κάθε τρόμπα καυσίμου σε όλες τις μοτοσυκλέτες που παρουσίασαν διακοπές τροφοδοσίας. Δεν ήταν μία, όπως είπαμε και ο Caimi είχε το ίδιο θέμα, αλλά μονάχα ο Short αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Κι αυτό γιατί στον Short οι διοργανωτές άνοιξαν ένα καινούριο μπετόνι με την προβληματική βενζίνη και σε αυτόν χύθηκε μεγαλύτερη ποσότητα νερού, ακριβώς όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Υπάρχει εδώ μία μεγάλη ειρωνεία της τύχης, να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Σαουδική Αραβία που το νερό σπανίζει και το καύσιμο περισσεύει, αλλά σε κάθε περίπτωση η δολιοφθορά έχει αποκλειστεί, όπως επίσης και η στόχευση. Κι από την ομάδα της Yamaha δεν έμεινε καμία υπόνοια για κάτι τέτοιο, μίλησαν μονάχα για αδικία ως προς την αποκατάσταση.

Κι αυτό γιατί μόλις κατάλαβαν τι συνέβη ζήτησαν από την διοργάνωση να τους δώσει λύση, εξισορροπώντας την αδικία.

Εκείνοι τους παρέπεμψαν στην FIM που είχε μία πρακτική λύση στα χέρια της: Να ακυρώσει το σκέλος από το σημείο που έγινε ο ανεφοδιασμός και μετά. Αλάζοντας τον νικητή του σκέλους και φέρνοντας τα πάνω-κάτω είναι η αλήθεια. Όμως με τον τρόπο αυτό ο Short θα έπαιρνε την κατάταξη που είχε μέχρι εκείνη την στιγμή και θα μπορούσε να ξανά μπει στον αγώνα. Μπορεί να ακούγεται βαρύ τίμημα για να μην στερήσεις έναν αναβάτη, αλλά θα ήταν η δίκαιη κίνηση, άλλωστε διακοπές τροφοδοσίας κι άρα καθυστέρηση, πρόσθετη κούραση κτλ, είχαν κι άλλοι αναβάτες. Που ενδεχομένως να τα είχαν πάει καλύτερα, αν δεν συνέβαινε αυτό το λάθος. Ωστόσο η FIM δεν θέλησε να κάνει κάτι τέτοιο, προς απογοήτευση της Yamaha και του Short – προφανώς- που εγκατέλειψε άδοξα ένα υποσχόμενο για εκείνον Dakar με πλήρη εργοστασιακή υποστήριξη.

Ετικέτες

Classic TT, Junior 600: Νέα κατηγορία με καρμπυρατεράτα 600άρια - Αποτελέσματα

Ο πρώτος της αγώνας έγινε στα πλαίσια του Classic TT
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

26/8/2026

Ο αγώνας Junior 600 είναι μια νέα προσθήκη στο πρόγραμμα του Classic TT 2026 και ήδη ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν, καθώς είδαμε μερικές εμβληματικές μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του 1990 να κατακτούν για άλλη μια φορά την πίστα Mountain Course.

Η νέα αυτή κατηγορία αφορά αποκλειστικά μοτοσυκλέτες Supersport 600 κυβικών, αυστηρά με καρμπυρατέρ παρακαλώ, πάνω στις οποίες διέπρεψαν ονόματα όπως οι Steve Hislop, Phillip McCallen, Ian Simpson, Iain Duffus και Jim Moodie. Πίσω στην δεκαετία των 90’s, η Honda κατασκεύαζε την εξαιρετική CBR600F και προς τα τέλη της δεκαετίας η Yamaha απάντησε με την YZF-R6.

Φέτος, στην πρώτη χρονιά της νέας κατηγορίας με τα καρμπυρατεράτα 600άρια, τη νίκη πήρε ο Rob Hodson με Yamaha YZF-R6, που σημείωσε ταχύτερο γύρο με μέση ταχύτητα 193,56 χλμ/ώρα, ενώ το βάθρο συμπλήρωσαν ακόμη δύο YZF-R6, των Baz Furber και Joe Yeardsley. Στην σειρά εκκίνησης είδαμε επίσης Kawasaki ZX-6R, Suzuki GSX-R 600 και φυσικά Honda CBR600F. Λόγω των κανονισμών βέβαια η Ducati 748, η οποία άρχισε να συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport το 1997, δεν θα μπορεί να λάβει μέρος εξαιτίας του μεγαλύτερου κυβισμού της, με αποτέλεσμα ο αγώνας Junior 600 Classic TT να αποτελεί αποκλειστικό πεδίο των Ιαπώνων κατασκευαστών.