Dakar Rally - CS Santosh: Σε τεχνητό κώμα ο αναβάτης της Hero
Οι τραγικές συμπτώσεις…
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
7/1/2021
Μεταξύ Riyadh και Wadi Al-Dawasir, πέρσι στο 7ο σκέλος του Dakar στις 12 Ιανουαρίου, σκοτώθηκε ο Paulo Gonçalves,ένας από τους πιο καταξιωμένους αναβάτες Rally που έτρεχε με την Hero για πρώτη φορά. Φέτος, στην ίδια διαδρομή που τώρα γίνεται αντίστροφα κατά το 4ο σκέλος, (Wadi Al-Dawasir – Riyadh) ο αναβάτης της Hero, CS Santosh, σημειώνει μία πολύ άσχημη πτώση με τρόπο απόλυτα συγκρίσιμο με το δυστύχημα του Gonçalves.
Αμέσως μετά την πτώση η καρδιά του σταματά ενώ δίπλα του επίσης πέφτει ο Maurizio Gerini με Husqvarna. Αιτία ένας βράχος που προεξέχει στον δρόμο και η θέση του σε συνδυασμό με την ταχύτητα στο σημείο, ξεγελούν τους αναβάτες. Ο Gerini δεν έχει χτυπήσει σοβαρά, σηκώνεται και τρέχει προς τον CS Santosh που δεν κινείται, ενώ εκείνη την ώρα σταματά και ο παρτενέρ του, ο Paul Spierings που βάζει την μοτοσυκλέτα του πίσω από το επίμαχο σημείο για να μην χτυπήσει με ταχύτητα το βράχο αυτό κι άλλος αναβάτης και τριτώσει.
Ο Paul πατά το κουμπί του κινδύνου ενεργοποιώντας την διαδικασία της άμεσης επέμβασης πριν ακόμη κατέβει από την μοτοσυκλέτα και τρέχει στον CS Santosh όπου και επιχειρεί ανάνηψη μαζί με τον Gerini. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα τρία ελικόπτερα της διοργάνωσης βρίσκονται στο σημείο και η καρδιά του CS Santosh χτυπά ξανά με την είδηση να μεταδίδεται πως ο άτυχος αναβάτης της Hero είχε ένα ατύχημα από το οποίο έφυγε με αεροδιακομιδή έχοντας τις αισθήσεις του.
Αρχικά λοιπόν δεν φαίνεται πόσο σοβαρό είναι το ατύχημα του CS Santosh. Η βοήθεια των Paul Spierings και Maurizio Gerini ήταν καθοριστική για την ζωή του. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται απόλυτα ομαλά για τον CS Santosh, καθώς από το Wadi Al-Dawasir που αρχικά μεταφέρθηκε οι γιατροί αποφασίζουν ότι πρέπει να μεταφερθεί στο πρότυπο Γερμανικό νοσοκομείο του Riyadh, του μεγαλύτερου ιδιωτικού ιατρικού ομίλου στην Μ.Ανατολή. Εκεί οι γιατροί τον βάζουν σε τεχνητό κώμα και μιλούν για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με τον διευθυντή της ομάδας της Hero, Wolfgang Fischer, να κάνει λόγο για τραγικές στιγμές που μεγαλοποιούνται από τις εξίσου τραγικές συμπτώσεις σκαλίζοντας το τραύμα της ομάδας από τον χαμό του Paulo Gonçalves.
Το περσινό Dakar δεν είχε δυστυχώς μόνο ένα θύμα. Μετά την κηδεία του Gonçalves υπέκυψε στα τραύματά του και ο Edwin Straver. Ελπίζουμε φέτος, κι από εδώ και πέρα, να μην υπάρξει άλλο.
Ο 37χρονος Chunchunguppe Shivashankar Santosh, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι ο σημαντικότερος αναβάτης Rally της Ινδίας έχοντας ήδη αγωνιστεί τρεις φορές στο Dakar και του ευχόμαστε να αναρρώσει πλήρως…
Νίκη Luciano Benavides στο Dakar 2026 με την μικρότερη διαφορά της ιστορίας! Απίστευτες στιγμές στη Σαουδική Αραβία!
Απαρηγόρητοι στην Honda!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
17/1/2026
Ο μόνος που πίστευε πως μπορεί να γίνει η ανατροπή, ήταν ο ίδιος ο Luciano όπως δήλωσε πως έλεγε στην ομάδα συνεχώς, ακόμη και σήμερα το πρωί.
Η αλήθεια είναι πως αν δεν πήγαινε τέρμα γκάζι, δεν θα κατάφερνε να κερδίσει παρά το λάθος του Brabec. Ήταν η δική του απόφαση να τα δώσει όλα παρότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνει αυτό, που τελικά του έδωσε την νίκη και όχι μόνο το λάθος του Brabec μόλις τρία χιλιόμετρα πριν το τέλος.
Για να κερδίσει ο Benavides θα έπρεπε ο Brabec να κάνει το λάθος, μία πολύ μικρή πιθανότητα για κάποιον που μετρά τρεις μεγάλες νίκες. Σε απευθείας κόντρα είναι αδύνατο να καλύψει ο Benavides τρια λεπτά ταχύτερα την ίδια διαδρομή, οπότε χρειάζεται ένας συνδυασμός, να πηγαίνει με τέρμα γκάζι ενώ ξέρει πως θα βγει δεύτερος χωρίς να απειλείται και η δεύτερη θέση, ποντάροντας στην εξαιρετική περίπτωση να πάει κάτι λάθος με τον Brabec.
Δεν είναι λοιπόν μόνο το λάθος του Brabec που του έδωσε την νίκη, αξίζει ο Benavides όλα τα εύσημα γιατί ποτέ δεν τα παράτησε, ενώ πριν από αυτό έκανε ότι μπορούσε απέναντι σε έναν ταχύτερο Sanders.
Δεν του χαρίστηκε λοιπόν ο τίτλος σε καμία περίπτωση, όπως βλέπουμε ήδη, ενώ μόλις έχει πανηγυρίσει την νίκη, να σχολιάζεται από μία, ευτυχώς μικρή, μερίδα του κοινού.
Ο Benavides έχει πάρει 9 φορές μέρος στο Dakar κάνοντας ότι καλύτερο μπορούσε στην πιο σκληρή από πλευράς ανταγωνισμού κατηγορία και δεν κατάφερε να πάρει την νίκη. Μαζί με τον αδερφό του έκαναν ότι μπορούσαν για να φτάσουν ακόμη και στο 1-2 και φέτος εκείνος είναι εκεί να μοιραστεί τη χαρά του καθώς αγωνίζεται στα αυτοκίνητα.
Μάλιστα κατάφεραν να είναι τα πρώτα αδέρφια στην ιστορία που νίκησαν το ίδιο σκέλος σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά οχήματα!
Το σημείο που έκανε το λάθος ο Brabec ήταν καθοριστικό γιατί έπρεπε να πάει πίσω και να γυρίσει
Είναι επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία που η νίκη κερδίζεται με μόλις 2 δευτερόλεπτα!
Αυτή την στιγμή μιλάμε για την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Rally Dakar!
Όπως είπαμε εχθές, θα ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι και πράγματι, αυτό ακριβώς συνέβη, το δυσκολότερο σενάριο στο οποίο ο Luciano τα έδωσε όλα για όλα:
«Τα έδωσα όλα από την αρχή μέχρι το τέλος σήμερα. Ποτέ δεν σταμάτησα να ονειρεύομαι, ποτέ δεν σταμάτησα να πιστεύω. Είπα στους δικούς μου ανθρώπους ότι δεν ήξερα το γιατί, αλλά απλά ένιωθα πως το παιχνίδι παιζόταν ακόμα. Στα τελευταία τρία χιλιόμετρα, ο Ricky πήρε λάθος διαδρομή κι εγώ πήρα τη σωστή. Ήταν μια αχτίδα ελπίδας. Είδα ότι ήταν αυτός και ότι έπρεπε να κάνει αναστροφή για να μπει πάλι στη σωστή γραμμή, επειδή το να περάσει ανάμεσα από τα δύο [σημεία] ήταν αδύνατο. Είδα το άνοιγμα και όρμησα. Είχα πει σε όλους πριν την εκκίνηση ότι αυτό το Ντακάρ ήταν δικό μου. Εννέα χρόνια στο Ντακάρ και η πρώτη μου νίκη. Ο αδερφός μου κι εγώ γράφουμε ιστορία. Εκείνος κέρδισε με σαράντα τρία δευτερόλεπτα [διαφορά] και εγώ κέρδισα με δύο. Νομίζω πως τον έχω κερδίσει σε αυτό το κομμάτι! Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Μαθηματικά, ήταν αδύνατο να κερδίσω τον Ricky σήμερα. Αλλά στο χθεσινό τμήμα της διαδρομής, είπα στον εαυτό μου ότι τα είχα κάνει όλα σωστά και ήθελα να τερματίσω δυνατά. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο και νομίζω πως σήμερα ήταν απλά μια από αυτές τις μέρες. Δύο δευτερόλεπτα μετά από δύο εβδομάδες και πάνω από 8.000 χιλιόμετρα... είναι δύσκολο να το πιστέψεις.»
Στην Rally 2 κατηγορία την νίκη πήρε ο Σλοβένος TONI MULEC όπου εδώ έχουμε τον ορισμό της νίκης από εκείνους που ήταν εκτός πρόβλεψης πριν ξεκινήσει το Dakar. Έδωσε μία δυνατή μάχη με τον Campbell και έκανε την διαφορά!
Ο Βασίλης Μπούδρος τερματίζει 50ς στην γενική κατηγορία!
Στην Original By MOTUL κέρδισε ο Melot όπως ήταν αναμενόμενο από την μέση του Rally και μετά, όπως επίσης κράτησε την 11η θέση ο Βασίλης Μπούδρος, που ήταν όπως είχαμε πει πολύ δύσκολο να χαθεί.
Σε μία από τις πιο ωραίες εμφανίσεις του και μάλλον από τα μέχρι τώρα λεγόμενά του, σε ένα από τα Dakar που ευχαριστήθηκε περισσότερο, ανέβηκε και σε μία σημαντική θέση της γενικής κατάταξης, ακριβώς στην 50η, έχοντας περάσει πάνω από το μισό grid που ακόμη έμενε στον αγώνα!
Το Dakar του 2026 έχει μείνει ήδη στην ιστορία ως ο αγώνας με την μεγαλύτερη ανατροπή που έχει συμβεί, 2 δευτερόλεπτα διαφοράς μετά από 8.000 χιλιόμετρα χρονομέτρησης!