Dakar Rally - CS Santosh: Σε τεχνητό κώμα ο αναβάτης της Hero

Οι τραγικές συμπτώσεις…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/1/2021

Μεταξύ Riyadh και Wadi Al-Dawasir, πέρσι στο 7ο σκέλος του Dakar στις 12 Ιανουαρίου, σκοτώθηκε ο Paulo Gonçalves, ένας από τους πιο καταξιωμένους αναβάτες Rally που έτρεχε με την Hero για πρώτη φορά. Φέτος, στην ίδια διαδρομή που τώρα γίνεται αντίστροφα κατά το 4ο σκέλος, (Wadi Al-Dawasir – Riyadh) ο αναβάτης της Hero, CS Santosh, σημειώνει μία πολύ άσχημη πτώση με τρόπο απόλυτα συγκρίσιμο με το δυστύχημα του Gonçalves.

Αμέσως μετά την πτώση η καρδιά του σταματά ενώ δίπλα του επίσης πέφτει ο Maurizio Gerini με Husqvarna. Αιτία ένας βράχος που προεξέχει στον δρόμο και η θέση του σε συνδυασμό με την ταχύτητα στο σημείο, ξεγελούν τους αναβάτες. Ο Gerini δεν έχει χτυπήσει σοβαρά, σηκώνεται και τρέχει προς τον CS Santosh που δεν κινείται, ενώ εκείνη την ώρα σταματά και ο παρτενέρ του, ο Paul Spierings που βάζει την μοτοσυκλέτα του πίσω από το επίμαχο σημείο για να μην χτυπήσει με ταχύτητα το βράχο αυτό κι άλλος αναβάτης και τριτώσει.

Ο Paul πατά το κουμπί του κινδύνου ενεργοποιώντας την διαδικασία της άμεσης επέμβασης πριν ακόμη κατέβει από την μοτοσυκλέτα και τρέχει στον CS Santosh όπου και επιχειρεί ανάνηψη μαζί με τον Gerini. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα τρία ελικόπτερα της διοργάνωσης βρίσκονται στο σημείο και η καρδιά του CS Santosh χτυπά ξανά με την είδηση να μεταδίδεται πως ο άτυχος αναβάτης της Hero είχε ένα ατύχημα από το οποίο έφυγε με αεροδιακομιδή έχοντας τις αισθήσεις του.

Αρχικά λοιπόν δεν φαίνεται πόσο σοβαρό είναι το ατύχημα του CS Santosh. Η βοήθεια των Paul Spierings και Maurizio Gerini ήταν καθοριστική για την ζωή του. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται απόλυτα ομαλά για τον CS Santosh, καθώς από το Wadi Al-Dawasir που αρχικά μεταφέρθηκε οι γιατροί αποφασίζουν ότι πρέπει να μεταφερθεί στο πρότυπο Γερμανικό νοσοκομείο του Riyadh, του μεγαλύτερου ιδιωτικού ιατρικού ομίλου στην Μ.Ανατολή. Εκεί οι γιατροί τον βάζουν σε τεχνητό κώμα και μιλούν για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με τον διευθυντή της ομάδας της Hero, Wolfgang Fischer, να κάνει λόγο για τραγικές στιγμές που μεγαλοποιούνται από τις εξίσου τραγικές συμπτώσεις σκαλίζοντας το τραύμα της ομάδας από τον χαμό του Paulo Gonçalves.

Το περσινό Dakar δεν είχε δυστυχώς μόνο ένα θύμα. Μετά την κηδεία του Gonçalves υπέκυψε στα τραύματά του και ο Edwin Straver. Ελπίζουμε φέτος, κι από εδώ και πέρα, να μην υπάρξει άλλο.

Ο 37χρονος Chunchunguppe Shivashankar Santosh, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι ο σημαντικότερος αναβάτης Rally της Ινδίας έχοντας ήδη αγωνιστεί τρεις φορές στο Dakar και του ευχόμαστε να αναρρώσει πλήρως…

Ετικέτες

Rally Dakar 2027: Εκκίνηση στην Πορτογαλία, ο κύριος αγώνας στο Μαρόκο

Ο αγώνας θα διεξαχθεί μεταξύ 9 και 23 Ιανουαρίου
dakar
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/10/2026

Σας είχαμε ενημερώσει κάμποσες φορές πως το φετινό Rally Dakar δεν θα διεξαχθεί στην Σαουδική Αραβία, αλλά στην Αφρική με Πρόλογο στην Ευρώπη και σήμερα έχουμε την επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωσης που λέει ακριβώς αυτό.

Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας, το φετινό Dakar δεν θα πραγματοποιηθεί στην Ασία, αλλά κατ’ εξαίρεση στην Αφρική για την 49η διοργάνωσή του. Βέβαια η διοργάνωση αναφέρει επίσης πως του χρόνου ο αγώνας θα επιστρέψει στην Σαουδική Αραβία για τα 50 χρόνια του Rally Dakar.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας και στη συνέχεια οι αναβάτες θα μεταβούν στις 11 Ιανουαρίου στο Μαρόκο, εκεί που θα γίνει δηλαδή και το κύριος μέρος του αγώνα, με τον τερματισμό να φιλοξενείται στη Μαρακές. Τα συνολικά χιλιόμετρα του φετινού Dakar θα είναι 7.824 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 4.341χιλιόμετρα είναι ειδικές διαδρομές.

Το Μαρόκο έχει τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση διεθνών αγώνων Rally Raid και θα είναι σε θέση να υποστηρίξει το Dakar  που μάλιστα οργανώνεται φέτος σε περιορισμένο χρόνο λόγω των συνθηκών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην χώρα πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν το Rallye du Maroc – που έχει και κοινά κομμάτια με το Dakar, ενώ αυτή τη στιγμή διεξάγεται και ο αγώνας Addax Rally 2026, εκεί όπου αγωνίζεται και ο συνεργάτης του ΜΟΤΟ, Κίμων Καράμπελας.

Σε καθημερινή βάση, οι περισσότερες ειδικές διαδρομές θα κυμαίνονται μεταξύ 350 και 500 χιλιομέτρων, με τις ερήμους του Μαρόκου να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο απαιτητικών στον κόσμο.

dakar 2027

David Castera, Διευθυντής του Dakar: “Η 49η διοργάνωση του Dakar, η οποία μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία, θα πληροί τα αθλητικά πρότυπα που την έχουν πάντα καταστήσει την πιο απαιτητική διοργάνωση rally-raid. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας, σχεδιάσαμε ένα γνήσιο Dakar. Ο ACP (Automóvel Club de Portugal) μας υποστηρίζει στην Πορτογαλία, έχοντας καθιερώσει τον αγώνα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally-Raid FIA-FIM ως ακρογωνιαίο λίθο της σεζόν από το 2024. Και στο Μαρόκο, η εμπειρία μας σε ολόκληρη την επικράτεια, σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές δυνατότητες των εσωτερικών μας ομάδων, μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα μορφώματα που προσφέρονταν μέχρι τώρα στη χώρα: οι διαγωνιζόμενοι θα ανακαλύψουν το Βασίλειο από τη μία άκρη στην άλλη. Θα εξερευνήσουμε όλα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του μέσω μιας διαδρομής πρωτοφανούς κλίμακας. Και εδώ, η εμπειρία της χώρας στη διοργάνωση μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων και η ποιότητα των υποδομών της θα είναι ανεκτίμητη, επιτρέποντάς μας να προσφέρουμε σε όλους ένα πραγματικά πρώτης τάξεως Dakar.

Είμαστε ήδη ευγνώμονες για την πίστη των διαγωνιζομένων που επιλέγουν μαζικά να μας ακολουθήσουν σε αυτή τη νέα περιπέτεια (350 έχουν ήδη εγγραφεί μέχρι σήμερα). Θα μπορούν επίσης να βασίζονται στην υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης και των συνεργατών μας, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στο πλευρό μας υπό αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες. Όπως πάντα, το Dakar θα μεταδοθεί σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η περιπέτεια συνεχίζεται, όπως και οι προετοιμασίες για τον ιστορικό εορτασμό της 50ής διοργάνωσης στη Σαουδική Αραβία.”