FIM Baja World Cup - Τα μεγάλα On-Off στο θρυλικό πρωτάθλημα για πρώτη φορά!

Σε επτά διαφορετικές χώρες θα δούμε τους συμμετέχοντες να αγωνίζονται για την κατάκτηση του τίτλου
motomag FIM Baja World Cup - Με οκτώ αγώνες και με νέα κατηγορία για μεγάλα On-Off
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/1/2024

Η FIM ανακοίνωσε το αγωνιστικό καλεντάρι του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIM Baja 2024, το οποίο περιλαμβάνει οκτώ αγώνες σε επτά διαφορετικές χώρες, με την σημαντικότερη είδηση να είναι αυτή της δημιουργίας ακόμη μίας κατηγορίας αυτή της Trail για μοτοσυκλέτες άνω των 600 κυβικών.

Ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε Adventure μοντέλα άνω των 600cc αρκετών εταιρειών να αγωνίζονται σε αγώνες Rally, με αρκετούς διοργανωτές να έχουν δημιουργήσει είτε ξεχωριστή κατηγορία η οποία είναι σύννομη με τους τεχνικούς κανονισμούς της FIM είτε να έχουν φτιάξει μία κατηγορία για αυτά τα μοντέλα που σε αυτήν ο χρόνος δεν παίζει κανέναν ρόλο στοχεύοντας μόνο στην οδηγική ευχαρίστηση και στο κυνήγι της περιπέτειας. Μάλιστα η Yamaha έχει δηλώσει ότι θα επικεντρωθεί σε αυτού του είδους αγώνες μετά την απόσυρσή της από το Rally Dakar και η Aprilia με την Triumph έχουν δημιουργήσει ομάδες με εργοστασιακή υποστήριξη για την συμμετοχή των Tuareg 660 και Tiger 900 σε αυτού του είδους τους αγώνες.

Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, η FIM εκτός από την ανακοίνωση του αγωνιστικού προγράμματος για το Baja World Cup 2024, έκανε γνωστό πως από τη νέα αγωνιστική χρονιά θα υπάρξει στον θεσμό ακόμη μία κατηγορία αυτή της Trail, στην οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος μοτοσυκλέτες άνω των 600 κ. εκ. δίχρονες ή τετράχρονες -όχι μονοκύλινδρα- με ελάχιστο βάρος τα 165 κιλά και μέγιστη τελική ταχύτητα τα 130 χλμ./ώρα. Με την προσθήκη της νέα κατηγορίας Trail ο θεσμός θα έχει τις εξής κατηγορίες και κλάσεις:

 • Κατηγορία 1 – Μοτοσυκλέτες μονοκύλινδρες ή δικύλινδρες έως 450 κ. εκ.
 • Κατηγορία 2 – Quad (γουρούνες)
 • Κατηγορία 3 – Trial, Μοτοσυκλέτες δίχρονες ή τετράχρονες άνω των 600 κ. εκ. με δύο κυλίνδρους με κατώτατο βάρος τα 165 κιλά και μέγιστη ταχύτητα τα 130 χλμ./ώρα
 • Κατηγορία 4 – SSV
 • Κλάση 1 – Women (γυναίκες)
 • Κλάση 2 – Junior (νέοι)
 • Κλάση 3 – Veterans (βετεράνοι)

Όσον αφορά το αγωνιστικό ημερολόγιο, το FIM Baja World Cup θα ξεκινήσει από την Σαουδική Αραβία στις 8 – 10 Φεβρουαρίου, με τους δύο επόμενους αγώνες του θεσμού να διεξάγονται στην Ισπανία. Η Ουγγαρία θα φιλοξενήσει τον τέταρτο αγώνα του FIM Baja World Cup, με τους αγωνιζόμενους να πηγαίνουν στο Κατάρ για τον πέμπτο αγώνα της χρονιάς. Στην Πορτογαλία στις 8 – 10 Νοεμβρίου θα δούμε τους πρωταγωνιστές του FIM Baja World Cup να μάχονται για τη νίκη, με τον προτελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος να διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αυλαία του FIM Baja World Cup θα πέσει στην Ιορδανία στις 30 Νοεμβρίου.

FIM Baja World Cup - Με οκτώ αγώνες και με νέα κατηγορία για μεγάλα On-Off

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIM Baja 2024

 • 8 – 10 Φεβρουαρίου, Saudi Baja,  Σαουδική Αραβία
 • 2 – 4 Μαΐου, Baja TT Dehesa Extremadura, Ισπανία
 • 26 – 28 Ιουλίου, Baja Aragon, Ισπανία
 • 8 – 11 Αυγούστου, Baja Hungary, Ουγγαρία
 • 31 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου, Baja Qatar, Κατάρ
 • 8 – 10 Νοεμβρίου, Baja TT do Oeste, Πορτογαλία
 • 15 – 17 Νοεμβρίου, Dubai International Baja, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 • 28 – 30 Νοεμβρίου, Jordan Baja, Ιορδανία
Ετικέτες

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης - Πετάει εκτάκτως για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP στο Misano!

Στην κατηγορία STK600, με την ομάδα FIFTY MOTORSPORT
Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/4/2024

Αφού ανέβηκε στο βάθρο της κατηγορίας Supersport 600 στις Σέρρες, για τον 1ο γύρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος BMU, ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης από την Κω, μεταβαίνει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην πίστα του Misano, όπου θα συμμετάσχει εκτάκτως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP με την ομάδα FIFTY MOTOSPORT.

Το σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτεμβρίου στον 1ο αγώνα του Βαλκανικού πρωταθλήματος BMU στην πίστα των Σερρών ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης έλαβε μέρος στην κατηγορία SUPERSPORT 600 με μοτοσυκλέτα HONDA CBR600RR. Στα χρονομετρημένα του Σαββάτου στις Σέρρες, ο Φουρθιώτης κατάφερε να πάρει την 1η θέση για την σχάρα της εκκίνησης καταφέρνοντας να κάνει ατομικό ρεκόρ πίστας γράφοντας χρόνο 1.20.248 μισό δευτερόλεπτο κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ του. 

Στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση μετά από πολλές ατυχίες καθώς μετά την εκκίνηση στην πρώτη στροφή έχασε τα φρένα και βρέθηκε εκτός πίστας και από την πρώτη θέση βρέθηκε στην 9η θέση αλλά αυτό δεν τον πτόησε. Έτσι, μέσα στους επόμενους 2 γύρους κατάφερε με αρκετές μάχες και προσπεράσεις να βρεθεί μέχρι την 5η θέση όμως δυστυχώς μετά τον δεύτερο γύρο τού έφυγε από την αγωνιστική στολή του η ξύστρα με αποτέλεσμα το γόνατό του να ξύνει την άσφαλτο χωρίς προστασία, και να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει γρήγορους γύρους, κάτι που του στέρησε μια θέση στο βάθρο.

Στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής ξεκίνησε από την 4η θέση καθώς δεν ισχύουν τα χρονομετρημένα του Σαββάτου στον δεύτερο αγώνα αλλά τα αποτελέσματα από τους χρόνους του πρώτου αγώνα του Σαββάτου σε βάζουν στην αντίστοιχη θέση της εκκίνησης του δεύτερου αγώνα. Από την τέταρτη θέση κατάφερε να βρεθεί γρήγορα στην τρίτη θέση και να δίνει μάχες για τη δεύτερη θέση για αρκετούς γύρους, ώσπου κατάφερε να βρεθεί πίσω από τον πρώτο. Βάζοντας το κεφάλι κάτω και οδηγώντας γρήγορα έδωσε αρκετές μάχες για την κατάκτηση της πρώτης θέσης αλλά δυστυχώς στους τελευταίους γύρους υπήρχαν αρκετές πτώσεις στην Κ5 με αποτέλεσμα να υπάρχει κίτρινη σημαία για αρκετούς γύρους και να μην μπορεί να περάσει καθώς απαγορεύεται με καθεστώς κίτρινης σημαίας να κάνεις προσπέραση. Η ατυχία ολοκληρώθηκε όταν βγήκε κόκκινη σημαία 2 γύρους πριν το τέλος καθώς είχαν χυθεί λάδια στην πίστα και τελείωσε πρόωρα ο αγώνας, με τον Σπύρο Μάριο να κατακτά τη 2η θέση και να ανεβαίνει στο βάθρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος. 

Μετά τους αγώνες ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ δήλωσε: "είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα ατομικό ρεκόρ πίστας καθώς και για το βάθρο του 2ου αγώνα της Κυριακής. Φέτος συμμετέχω στο Βαλκανικό πρωτάθλημα και για έμενα θα είναι η πρώτη φορά που θα δω από κοντά της περισσότερες πίστες του πρωταθλήματος στις υπόλοιπες χώρες καθώς οι συναθλητές μου γνωρίζουν καλά της πίστες διότι συμμετέχουν για δεύτερη και τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που συμμετέχω σε έναν τέτοιο θεσμό και θα προσπαθήσω σε κάθε αγώνα για το καλύτερο, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στους χορηγούς μου που στηρίζουν την προσπάθεια μου και θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ που μου δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Ο επόμενος αγώνας μου είναι το σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP στην κατηγορία STK600 στην Ιταλία στην πίστα του Misano καθώς η ομάδα FIFTY MOTORSPORT που είδε τους χρόνους και τα αποτελέσματα μου στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα με κάλεσε να συμμετέχω εκτάκτως στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μαζί τους ώστε να στελεχώσω την ομάδα με την παρουσία μου."

Ετικέτες