Γιάννης Περιστεράς - H πτώση και η άνοδος του στην Βαρκελώνη
Με το βλέμμα να στρέφεται τώρα στο 2024
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
18/12/2023
Το 2023 αγωνιστικά έκλεισε για τον 18χρονο Γιάννη Περιστερά με μια μεγάλη πτώση και μια μεγάλη επανάκαμψη στον τελευταίο αγώνα του Ισπανικού Πρωταθλήματος Superbike (ESBK). Ο Έλληνας αναβάτης που και το 2023 αγωνίστηκε στην κατηγορία WSSP300 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος World Superbike ολοκληρώνοντας τη χρονιά με μια τέταρτη θέση που του έδωσε τους περισσότερους βαθμούς που πήρε ποτέ Έλληνας αγωνιζόμενος στο WorldSBK, έκανε τώρα μια έκτακτη συμμετοχή (wildcard) στο Ισπανικό πρωτάθλημα, καλεσμένος της ομάδας ARCO, που του πρόσφερε μια Yamaha R3, ελαφρά διαφορετική από αυτήν με την οποία αγωνιζόταν στο παγκόσμιο.
Στις δοκιμές ο Περιστεράς είχε μια σφοδρή πτώση, με πολλά χιλιόμετρα, από την οποία ο ίδιος βγήκε αλώβητος, αλλά η R3 αρκετά “τραυματισμένη”. Η ομάδα κατάφερε να επισκευάσει τη μοτοσυκλέτα, όμως ένα μικρό πρόβλημα δεν άφησε τον Έλληνα αναβάτη να πάρει το αποτέλεσμα που μπορούσε στις κατακτήτριες δοκιμές και έτσι ξεκίνησε τον αγώνα από την 17η θέση. Στον κυρίως αγώνα η Yamaha R3 ήταν επιτέλους έτοιμη σωστά και ο Έλληνας οδηγός ξεκίνησε καλά και άρχισε να κερδίζει θέσεις. Έφτασε το γκρουπ των πρωτοπόρων, αλλά μια πτώση μπροστά του τον ανάγκασε να χάσει πολύτιμο χρόνο για να αποφύγει τον πεσμένο συναθλητή του. Τελικά ο Περιστεράς τερμάτισε 12ος, αλλά κάνοντας τον ταχύτερο γύρο του αγώνα έδειξε ότι είχε την ταχύτητα για να διεκδικήσει το βάθρο και τη νίκη.
Ο Γιάννης Περιστεράς δήλωσε: “Ξεκινώντας από την 17η θέση κατάφερα να φτάσω στο γκρουπ που δίνει τη μάχη για το βάθρο. Στάθηκα άτυχος μετά, αλλά είμαι ευχαριστημένος γιατί δείξαμε την ταχύτητά μας με τον ταχύτερο γύρο του Αγώνα. Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας γιατί υπήρχαν πολλές έκτακτες συμμετοχές από το παγκόσμιο WorldSBK (στις 39 συνολικά συμμετοχές) στην πίστα της Βαρκελώνης. Ευχαριστώ πολύ την ομάδα μου που με βοήθησε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα όλο το Σαββατοκύριακο του αγώνα και όλους όσους με υποστηρίζουν. Το βλέμμα μου τώρα είναι στο 2024.”
Tην προσπάθεια υποστηρίζουν οι: Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Kenon caffe Le Greche, MouratisGP, SHOEI, IXS, SIDI, TZORTZOPOULOS MOTO & FASHION, Pirelli – INTRAMOTO, Α.ΜΟΤ.Ο.Ε., KARASSULIS International Transport, House Of Wheels, SIXT, Georgopoulos Racing, Extreme Track Days, Rider Repair Graphics, Extra Products Tassoulis, Papastavrou Shops, RISE, AM Παπαγεωργίου, MGP.gr, Peristeras Tyres, Μπάμπης Στόκας.
Ο Γιώργος Παρασκευάς ανέβηκε στη δεύτερη θέση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Ταχύτητας BMU
Ο Έλληνας αναβάτης κατάφερε μία τρίτη και μία τέταρτη θέση στη Σλοβακία
Από τον
Παύλο Καρατζά
9/9/2026
Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Γιώργου Παρασκευά συνεχίζονται, με τον Έλληνα αναβάτη να συμμετέχει στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU σε ταχύτητα και supermoto και το τελευταίο διάστημα τρέχει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Το περασμένο μάλιστα συμμετείχε στο BMU ταχύτητας στη Σλοβακία, πετυχαίνοντας μία τρίτη και μία τέταρτη θέση, ένα αποτέλεσμα που τον ανέβασε στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης της κατηγορίας F1000.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου:
BMU: Νικητήρια η μάχη του Παρασκευά για το χάλκινο στη Σλοβακία
Σημαντική επιτυχία σημείωσε ο Γιώργος Παρασκευάς στη Σλοβακία, κατακτώντας το τρίτο σκαλί του βάθρου και τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας στην F1000 του Βαλκανικού Πρωταθλήματος.
Το 5ο αγωνιστικό τριήμερο για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας BMU πραγματοποιήθηκε στο Slovakia Ring, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria, εξελισσόμενο σε μια ακόμη επιτυχία για τον Γιώργο Παρασκευά (#148), ο οποίος ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του BMU βάθρου.
Η κατηγορία F1000 του Βαλκανικού Πρωταθλήματος, στην οποία αγωνίστηκε ο Έλληνας αναβάτης μεταξύ 14 συμμετοχών στη Σλοβακία, συμπεριλήφθηκε στο CUP1000 του Alpe Adria, όπου συνολικά βρέθηκαν στη σχάρα εκκίνησης 34 αναβάτες.
Ο Παρασκευάς, team manager και οδηγός της WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD, στο τέλος του τριημέρου είχε συλλέξει αρκετούς βαθμούς ώστε να ανέβει στη δεύτερη θέση της κατηγορίας F1000 μετά από μια 4η θέση στον πρώτο αγώνα και μια εξαιρετική 3η στον δεύτερο.
Κατέρριψε τα προσωπικά ρεκόρ του, βελτιώνοντας κατά ένα δευτερόλεπτο την καλύτερη επίδοση του, γράφοντας στο χρονόμετρο 2.13’872, ενώ παράλληλα, η πρώτη μοτοσυκλέτα BMW στην κατηγορία ήταν η S1000RR WSR4 του Παρασκευά. Όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, «με ένα χέρι» καθώς ο τραυματισμός στο δεξί του χέρι έχει εξελιχθεί σε τενοντίτιδα, δυσκολεύοντας σημαντικά την προσπάθεια του πάνω στη μοτοσυκλέτα, χωρίς αυτό όμως να τον κρατάει πίσω.
Το Σάββατο 05/09, οι 34 αναβάτες πήραν θέση στη σχάρα εκκίνησης για τον πρώτο αγώνα εννέα γύρων με τον Παρασκευά να ξεκινά από την 22η θέση. Μετά το σβήσιμο των φώτων ξεκίνησε μια εντυπωσιακή μάχη ανάκτησης θέσεων και μέχρι τον τρίτο γύρο είχε αφήσει πίσω του έξι συμμετέχοντες, ανεβαίνοντας στην 4η θέση για το BMU και 16η θέση για το Alpe Adria μπροστά από τον βασικό αντίπαλο του, τον Αντριάν Μπόρς #229 από τη Ρουμανία.
Στον τέταρτο γύρο η μοτοσυκλέτα του Έλληνα πιλότου έκανε high side, ο Παρασκευάς πήρε γρήγορα τον έλεγχο και κράτησε τη BMW, αποφεύγοντας πτώση ή έξοδο. Το περιστατικό του κόστισε δυο θέσεις, τη μια από τον Ρουμάνο. Στην 18η θέση πλέον, δεν εγκατέλειψε τη μάχη, καθώς είχε στη διάθεση του άλλους πέντε γύρους να ανακάμψει.
Χωρίς να αφήσει τους αναβάτες να απομακρυνθούν και αυξάνοντας τον ρυθμό του, στον έβδομο γύρο πέρασε στην 17η, ενώ ακριβώς στο ίδιο σημείο που είχε χάσει τη θέση του, προσπέρασε τον Ρουμάνο αντίπαλό του ανεβαίνοντας ξανά στην 4η της F1000, όπου και τερμάτισε.
Την Κυριακή 06/09, ακολούθησε ο δεύτερος αγώνας, ο οποίος επιφύλασσε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τον Έλληνα αναβάτη. Ξεκινώντας και πάλι από την 22η θέση, μετά την εκκίνηση είχε φτάσει ήδη στην 16η, όμως λίγες στροφές αργότερα αναγκάστηκε να σηκώσει τη μοτοσυκλέτα του για να μην έρθει σε επαφή με άλλον αναβάτη, στερώντας του δυο θέσεις.
Στον τρίτο γύρο, στη στροφή δέκα, ένα γλίστρημα δεν του επέτρεψε να μειώσει τον χρόνο του, γράφοντας 3 δευτερόλεπτα πάνω από το ρεκόρ του και πέφτοντας στη 19η θέση. Μπροστά του είχε γκρουπ τριών αναβατών και από τη στάση του σώματος του φαινόταν ότι στόχος του ήταν η επίθεση και να ηγηθεί του γκρουπ.
Στον έκτο γύρο, ενώ μείωνε σταδιακά από ένα δευτερόλεπτο, τους είχε φτάσει και εκτέλεσε την πρώτη προσπέραση, περνώντας τρίτος - στο γκρουπ - και σπάζοντας το προσωπικό ρεκόρ του με χρόνο 2.13’872.
Οι δυο προπορευόμενοι αναβάτες, μάχονταν για την 16η θέση ανταλλάσσοντας προσπεράσεις κάτι που ευνόησε τον Παρασκευά. Παραμένοντας σταθερά στον καλύτερο του χρόνο, πέρασε στη 17η και στο ανηφορικό κομμάτι, μετά τη στροφή 12, ολοκλήρωσε και την επόμενη προσπέραση, αυτή τη φορά στον Ρουμάνο αντίπαλο του, ανεβαίνοντας στην 16η θέση.
Ασφαλής για το Βαλκανικό, στην τρίτη θέση, στον τελευταίο γύρο βρέθηκε να παλεύει με τον Πολωνό, Χέρμαν Όλαφ #700, ο οποίος είχε περάσει και εκείνος τον Μπορς.
Ο Γιώργος Παρασκευάς πέρασε τελικά την καρό σημαία στη 17η θέση γενικής κατάταξης, όμως ανάμεσα από τις 14 συμμετοχές του Βαλκανικού, με ενθουσιασμό, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου! Αυτή η χάλκινη θέση, έδωσε στον αναβάτη της Wolf-Racing τη δεύτερη θέση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος F1000 με 152 βαθμούς.
Επόμενος αγώνας για τον «Λύκο» είναι ο τελικός του Πρωταθλήματος Supermoto, που παίρνει σειρά σε μια εβδομάδα, 12-13/09, ξανά στο Pleven. Στην κατηγορία SM Open βρίσκεται στην τρίτη θέση βαθμολογίας, έτοιμος να παλέψει για τα καλύτερα αποτελέσματα!
Δήλωση Γιώργου Παρασκευά μετά τον δεύτερο αγώνα:
«Είχα ενδοιασμούς γιατί το χέρι χειροτέρευε, πάντα στα τριήμερα αυτά χειροτερεύει. Έκανα μια πολύ καλή εκκίνηση αλλά στρατηγικά έπρεπε να κρατήσω αξιόπιστο το χέρι μου γιατί δεν ξέρω πότε θα μου “χτυπήσει την πόρτα” και θα μου κόψει τη δυνατότητα να κρατήσω τη μοτοσυκλέτα. Έμεινα 14η – 16η θέση αλλά παρέμεινα στον στόχο μου, πάντα, να έχω κοντά τον αντίπαλο μου για το BMU. Επιτέθηκα την κατάλληλη στιγμή και τα κατάφερα να είμαι μπροστά του στην τρίτη θέση».
Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023: