Γιάννης Περιστεράς - H πτώση και η άνοδος του στην Βαρκελώνη
Με το βλέμμα να στρέφεται τώρα στο 2024
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
18/12/2023
Το 2023 αγωνιστικά έκλεισε για τον 18χρονο Γιάννη Περιστερά με μια μεγάλη πτώση και μια μεγάλη επανάκαμψη στον τελευταίο αγώνα του Ισπανικού Πρωταθλήματος Superbike (ESBK). Ο Έλληνας αναβάτης που και το 2023 αγωνίστηκε στην κατηγορία WSSP300 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος World Superbike ολοκληρώνοντας τη χρονιά με μια τέταρτη θέση που του έδωσε τους περισσότερους βαθμούς που πήρε ποτέ Έλληνας αγωνιζόμενος στο WorldSBK, έκανε τώρα μια έκτακτη συμμετοχή (wildcard) στο Ισπανικό πρωτάθλημα, καλεσμένος της ομάδας ARCO, που του πρόσφερε μια Yamaha R3, ελαφρά διαφορετική από αυτήν με την οποία αγωνιζόταν στο παγκόσμιο.
Στις δοκιμές ο Περιστεράς είχε μια σφοδρή πτώση, με πολλά χιλιόμετρα, από την οποία ο ίδιος βγήκε αλώβητος, αλλά η R3 αρκετά “τραυματισμένη”. Η ομάδα κατάφερε να επισκευάσει τη μοτοσυκλέτα, όμως ένα μικρό πρόβλημα δεν άφησε τον Έλληνα αναβάτη να πάρει το αποτέλεσμα που μπορούσε στις κατακτήτριες δοκιμές και έτσι ξεκίνησε τον αγώνα από την 17η θέση. Στον κυρίως αγώνα η Yamaha R3 ήταν επιτέλους έτοιμη σωστά και ο Έλληνας οδηγός ξεκίνησε καλά και άρχισε να κερδίζει θέσεις. Έφτασε το γκρουπ των πρωτοπόρων, αλλά μια πτώση μπροστά του τον ανάγκασε να χάσει πολύτιμο χρόνο για να αποφύγει τον πεσμένο συναθλητή του. Τελικά ο Περιστεράς τερμάτισε 12ος, αλλά κάνοντας τον ταχύτερο γύρο του αγώνα έδειξε ότι είχε την ταχύτητα για να διεκδικήσει το βάθρο και τη νίκη.
Ο Γιάννης Περιστεράς δήλωσε: “Ξεκινώντας από την 17η θέση κατάφερα να φτάσω στο γκρουπ που δίνει τη μάχη για το βάθρο. Στάθηκα άτυχος μετά, αλλά είμαι ευχαριστημένος γιατί δείξαμε την ταχύτητά μας με τον ταχύτερο γύρο του Αγώνα. Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας γιατί υπήρχαν πολλές έκτακτες συμμετοχές από το παγκόσμιο WorldSBK (στις 39 συνολικά συμμετοχές) στην πίστα της Βαρκελώνης. Ευχαριστώ πολύ την ομάδα μου που με βοήθησε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα όλο το Σαββατοκύριακο του αγώνα και όλους όσους με υποστηρίζουν. Το βλέμμα μου τώρα είναι στο 2024.”
Tην προσπάθεια υποστηρίζουν οι: Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Kenon caffe Le Greche, MouratisGP, SHOEI, IXS, SIDI, TZORTZOPOULOS MOTO & FASHION, Pirelli – INTRAMOTO, Α.ΜΟΤ.Ο.Ε., KARASSULIS International Transport, House Of Wheels, SIXT, Georgopoulos Racing, Extreme Track Days, Rider Repair Graphics, Extra Products Tassoulis, Papastavrou Shops, RISE, AM Παπαγεωργίου, MGP.gr, Peristeras Tyres, Μπάμπης Στόκας.
BMU Supermoto: Τρίτος στην Open ο Γιώργος Παρασκευάς - Τρίτη και η Ελλάδα στην κατάταξη Εθνών
Διάκριση σε μία κατηγορία 17 αναβατών
Από τον
Παύλο Καρατζά
16/9/2026
Στη Βουλγαρία ολοκληρώθηκε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Supermoto το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τον Γιώργο Παρασκευά να καταφέρνει να πάρει την 3η θέση στην κατηγορία Open, ανάμεσα από 17 αναβάτες!
Ο Γιώργος Παρασκευάς συμμετέχει φέτος στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα τόσο σε Ταχύτητα όσο και σε Supermoto και, παρά το ότι αγωνίστηκε τραυματίας στη Βουλγαρία, κατάφερε δύο έβδομες και μία όγδοη θέση στους τρεις αγώνες του Σαββατοκύριακου, εξασφαλίζοντας έτσι την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη της κατηγορίας του.
Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της ομάδας:
Χάλκινος βαλκανιονίκης ο Γιώργος Παρασκευάς στο Supermoto 2026
Με επιτυχία ολοκλήρωσε ο Γιώργος Παρασκευάς την πρώτη του σεζόν στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Supermoto κατακτώντας την τρίτη θέση της κατηγορίας SM Open και φέρνοντας, παράλληλα, την Ελλάδα στην τρίτη θέση της βαθμολογίας εθνών.
Ολοκληρώθηκαν και τα τέσσερα αγωνιστικά διήμερα για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Supermoto με τον Γιώργο Παρασκευά στην τρίτη θέση της κατηγορίας SM Open με 203 βαθμούς ανάμεσα σε 17 αναβάτες και με την Ελλάδα, επίσης, στην τρίτη θέση εθνών.
Στην πίστα Grand Prix Pleven, στις 12-13/09, βρέθηκαν ξανά οι αγωνιζόμενοι του Supermoto για το τελευταίο αγωνιστικό διήμερο της σεζόν. Ο Γιώργος Παρασκευάς (#148) έφτασε στη Βουλγαρία ήδη στην τρίτη θέση της SM Open, όμως η διαφορά με τους διεκδικητές της θέσης του ήταν μικρή. Οπότε ξεκάθαρος στόχος ήταν να υπερασπιστεί το χάλκινο της γενικής κατάταξης και να διατηρήσει μια ασφαλή απόσταση μεταξύ εκείνου και του βασικού αντιπάλου του, Φέρενστ Έρικ (#111) από τη Ρουμανία.
Το πρόγραμμα του διημέρου είχε ιδιαίτερα απαιτητικό χαρακτήρα, αφού διαμορφώθηκε σε τρία σκέλη αγώνων, αντί για τέσσερα. Ακολουθώντας τα πρότυπα του Παγκόσμιου Supermoto, με έναν κεντρικό αγώνα δώδεκα γύρων, έναν γρήγορο οκτώ γύρων και τέλος με το Super Finale δώδεκα γύρων, δημιουργήθηκε μια επιπλέον δοκιμασία για τους αναβάτες καθώς οι αγώνες διεξάχθηκαν με διαφορά μιας ώρας μεταξύ τους.
Ο αναβάτης και team manager της WOLF-RACING, Παρασκευάς, ξεκίνησε και στα τρία σκέλη από την έβδομη θέση, όμως με το ταλέντο του στις εκκινήσεις και με τη Ducati Desmo450 MX μέχρι την πρώτη στροφή είχε σκαρφαλώσει έως την τέταρτη θέση.
Ακολούθησαν δυνατές μάχες, κυρίως με τον Φέρενστ Έρικ και τον Ντάραμπαν Τέοντορ (#128), τους δυο αναβάτες που είχαν άμεσο βαθμολογικό ενδιαφέρον για τον Παρασκευά. Η κατάσταση ήταν ακόμη πιο απαιτητική για τον Έλληνα αναβάτη λόγω του τραυματισμού στο χέρι που τον συνόδεψε σε όλη την αγωνιστική σεζόν του Supermoto. Τα ασφάλτινα άλματα και οι έντονοι κραδασμοί δεν του επέτρεπαν να πιέσει όσο θα ήθελε με αποτέλεσμα να πρέπει να επιλέξει σε ποια κομμάτια της πίστας θα επιτεθεί, “πατώντας” ακόμη περισσότερο γκάζι. Εκεί ήταν που η ταχύτητα της Ducati έδωσε στον “Λύκο” σημαντικό πλεονέκτημα και εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία κατάφερε να μείνει μπροστά από τους δυο αντιπάλους του, με εξαίρεση ένα σκέλος όπου μόνο ο Φέρενστ κατάφερε να τον προσπεράσει.
Στο τέλος της ημέρας, ο Παρασκευάς είχε κατακτήσει αντίστοιχα στους αγώνες μια έβδομη θέση, όγδοη και ξανά έβδομη. Αποτελέσματα που δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τον ρυθμό του αλλά δεν του στέρησαν τον βασικό στόχο της ομάδας: να παραμείνει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.
Συλλέγοντας 41 βαθμούς στο τελευταίο ταξίδι της σεζόν 2026 για το Supermoto, συμπλήρωσε συνολικά 203, γράφοντας το όνομα του στην τρίτη θέση της κατηγορίας SM Open του Βαλκανικού Πρωταθλήματος, με διαφορά 14 βαθμών από την τέταρτη θέση.
Η παρουσία του Παρασκευά στην πρώτη τριάδα δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο του τελευταίου αγώνα αλλά το άθροισμα από όσες φορές δεν τα παράτησε και ολοκλήρωσε όλους τους αγώνες παρά τις πτώσεις και τους σοβαρούς τραυματισμούς.
Έτσι, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πιλότο μας η πρώτη του αγωνιστική σεζόν στο Πρωτάθλημα, έχοντας παράλληλα να διαχειριστεί μια καινούργια μοτοσυκλέτα και ένα εξαιρετικά φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα αφού αγωνίζεται και στο Road Racing του Βαλκανικού Πρωταθλήματος στην κατηγορία F1000.
Στρέφοντας πλέον όλη την προσοχή του στα Superbikes και στη μάχη των κορυφαίων θέσεων, ένας ακόμη τελικός περιμένει τον Γιώργο Παρασκευά. Σε λίγες μέρες από τώρα, στις 25-27/09, ακολουθεί ο τελικός του Road Racing BMU στη Βουλγαρία όπου ο πιλότος της Wolf- Racing βρίσκεται στη δεύτερη θέση βαθμολογίας και ο στόχος παραμένει ένας, το βάθρο.
Γιώργος Παρασκευάς | Ducati Desmo450 MX
"Ήταν υπέροχος αγώνας! Είχα καλύτερες θέσεις και βελτίωσα τον προσωπικό μου χρόνο. Μπήκα με όρεξη γιατί θεωρούσα ότι το χέρι μου ήταν καλύτερα…δεν ήταν καλύτερα! Ήταν σχεδόν το ίδιο γιατί το φορτίο στο Supermoto είναι τεράστιο, με τρομερούς κραδασμούς. Το κατάλαβα κατευθείαν στον δεύτερο γύρο.
"Παρόλα αυτά έδωσα παραπάνω γκάζι και πολλές μάχες. Ήμουν οκτώ βαθμούς μπροστά και έπρεπε να κρατήσω τον βασικό αντίπαλο μου πίσω και έναν αναβάτη ακόμη. Τα καταφέραμε! Πήραμε το χάλκινο και την τρίτη θέση σαν Ελλάδα!
"Η μοτοσυκλέτα Ducati Desmo είναι σε πειραματικό στάδιο, σε μορφή στησίματος. Η επαφή μου με την Παγκόσμια ομάδα Undici, με τον Μαρκ Ράιενς, με την βοήθεια της Ducati που αποκτήσαμε και έχουμε συνεργαστεί με την Ducati Hellas, καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι πολύ ευχάριστο το ότι και η Ducati τελικά έβγαλε και αυτή ένα γνήσιο Supermoto που παρουσιάζεται τον Σεπτέμβριο.
"Θα συνεχίσουμε όλη αυτή την εξέλιξη διότι μας έχει καταπλήξει η μοτοσυκλέτα, είναι καταπληκτικά γρήγορη, εύκολη και ωραία!
"Το κεφάλι μέσα τώρα, για τον τελικό Superbike του Βαλκανικού».
Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023: