Γιάννης Περιστεράς - H πτώση και η άνοδος του στην Βαρκελώνη

Με το βλέμμα να στρέφεται τώρα στο 2024
motomag Γιάννης Περιστεράς - H πτώση και η άνοδος του στην Βαρκελώνη
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/12/2023

Το 2023 αγωνιστικά έκλεισε για τον 18χρονο Γιάννη Περιστερά με μια μεγάλη πτώση και μια μεγάλη επανάκαμψη στον τελευταίο αγώνα του Ισπανικού Πρωταθλήματος Superbike (ESBK). Ο Έλληνας αναβάτης που και το 2023 αγωνίστηκε στην κατηγορία WSSP300 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος World Superbike ολοκληρώνοντας τη χρονιά με μια τέταρτη θέση που του έδωσε τους περισσότερους βαθμούς που πήρε ποτέ Έλληνας αγωνιζόμενος στο WorldSBK, έκανε τώρα μια έκτακτη συμμετοχή (wildcard) στο Ισπανικό πρωτάθλημα, καλεσμένος της ομάδας ARCO, που του πρόσφερε μια Yamaha R3, ελαφρά διαφορετική από αυτήν με την οποία αγωνιζόταν στο παγκόσμιο.

Στις δοκιμές ο Περιστεράς είχε μια σφοδρή πτώση, με πολλά χιλιόμετρα, από την οποία ο ίδιος βγήκε αλώβητος, αλλά η R3 αρκετά “τραυματισμένη”. Η ομάδα κατάφερε να επισκευάσει τη μοτοσυκλέτα, όμως ένα μικρό πρόβλημα δεν άφησε τον Έλληνα αναβάτη να πάρει το αποτέλεσμα που μπορούσε στις κατακτήτριες δοκιμές και έτσι ξεκίνησε τον αγώνα από την 17η θέση. Στον κυρίως αγώνα η Yamaha R3 ήταν επιτέλους έτοιμη σωστά και ο Έλληνας οδηγός ξεκίνησε καλά και άρχισε να κερδίζει θέσεις. Έφτασε το γκρουπ των πρωτοπόρων, αλλά μια πτώση μπροστά του τον ανάγκασε να χάσει πολύτιμο χρόνο για να αποφύγει τον πεσμένο συναθλητή του. Τελικά ο Περιστεράς τερμάτισε 12ος, αλλά κάνοντας τον ταχύτερο γύρο του αγώνα έδειξε ότι είχε την ταχύτητα για να διεκδικήσει το βάθρο και τη νίκη.

Γιάννης Περιστεράς - H πτώση και η άνοδος του στην Βαρκελώνη

Ο Γιάννης Περιστεράς δήλωσε: “Ξεκινώντας από την 17η θέση κατάφερα να φτάσω στο γκρουπ που δίνει τη μάχη για το βάθρο. Στάθηκα άτυχος μετά, αλλά είμαι ευχαριστημένος γιατί δείξαμε την ταχύτητά μας με τον ταχύτερο γύρο του Αγώνα. Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας γιατί υπήρχαν πολλές έκτακτες συμμετοχές από το παγκόσμιο WorldSBK (στις 39 συνολικά συμμετοχές) στην πίστα της Βαρκελώνης. Ευχαριστώ πολύ την ομάδα μου που με βοήθησε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα όλο το Σαββατοκύριακο του αγώνα και όλους όσους με υποστηρίζουν. Το βλέμμα μου τώρα είναι στο 2024.”

Tην προσπάθεια υποστηρίζουν οι: Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Kenon caffe Le Greche, MouratisGP, SHOEI, IXS, SIDI, TZORTZOPOULOS MOTO & FASHION, Pirelli – INTRAMOTO, Α.ΜΟΤ.Ο.Ε., KARASSULIS International Transport, House Of Wheels, SIXT, Georgopoulos Racing, Extreme Track Days, Rider Repair Graphics, Extra Products Tassoulis, Papastavrou Shops, RISE, AM Παπαγεωργίου, MGP.gr, Peristeras Tyres, Μπάμπης Στόκας.

Γιάννης Περιστεράς - H πτώση και η άνοδος του στην Βαρκελώνη
Ετικέτες

FIM Yamaha R7 BLU CRU World Cup: Ανακοινώθηκε ο νέος Παγκόσμιος θεσμός – Πιθανότητα και για ελληνική συμμετοχή

Αντικαθιστά το Yamaha R3 BLU CRU World Cup
FIM Yamaha R7 BLU CRU World Cup
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/10/2026

Η Yamaha Motor Europe ανακοίνωσε μια νέα εποχή για το FIM Yamaha BLU CRU World Cup, που πλέον θα διεξάγεται με μοτοσυκλέτες Yamaha R7 αντί των R3.

Το R3 BLU CRU World Cup ξεκίνησε το 2021 και από το 2024 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της FIM. Έπειτα από έξι επιτυχημένες σεζόν με μοτοσυκλέτες R3, ο θεσμός μπαίνει σε μία νέα φάση, αφού από το 2027 οι αναβάτες θα αγωνίζονται πάνω στις σέλες μοτοσυκλετών Yamaha R7.

Μάλιστα στο R3 BLU CRU είχαμε και ελληνική συμμετοχή, με τον Γιάννη Περιστερά που αγωνίστηκε την σεζόν του 2021 και τα είχε πάει εξαιρετικά, τερματίζοντας στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 100 βαθμούς και ένα βάθρο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να δούμε ελληνική συμμετοχή και την επόμενη χρονιά, καθώς υπάρχουν Έλληνες αναβάτες που θα μπορούσαν να αγωνιστούν στον θεσμό.

peristeras

Ο θεσμός είναι σχεδιασμένος για να προσφέρει σε ταλαντούχους νέους αναβάτες μια σαφή και πλήρως υποστηριζόμενη πορεία προς το παγκόσμιο στερέωμα, με τη σειρά αγώνων να περιλαμβάνει 12 αγώνες σε έξι ευρωπαϊκούς γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike της FIM (WorldSBK) του 2027 και θα μπορούν να συμμετέχουν αναβάτες ηλικίας 15 ετών και άνω.

Το BLU CRU θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία συστήματα ανάπτυξης ταλέντων στους αγώνες μοτοσυκλέτας, με παραδείγματα όπως αυτά του τον Izan Guevara που διεκδικεί τον τίτλο στη Moto2 φέτος και του Aldi Satya Mahendra που έγινε ο πρώτος Ινδονήσιος αναβάτης που ανέβηκε στο βάθρο του WorldSSP.

Από το 2027, οι διαγωνιζόμενοι θα αγωνίζονται με την τελευταία έκδοση της Yamaha R7, με τον γνωστό δικύλινδρο CP2 κινητήρα των 689 κυβικών. Το κόστος παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για τους επίδοξους νέους αναβάτες, καθώς το πακέτο για ολόκληρη τη σεζόν κοστίζει 29.000 ευρώ και περιλαμβάνει τη χρήση μιας Yamaha R7 προετοιμασμένης για αγώνες, καθώς και δερμάτινη φόρμα, ελαστικά, καύσιμα και τέλη συμμετοχής στους αγώνες.

Οι υποψήφιοι αναβάτες πρέπει να στείλουν email στο [email protected] για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και το ημερολόγιο Παγκοσμίου Κυπέλλου FIM Yamaha R7 BLU CRU 2027

  • Δοκιμές preseason: 6-8 Απριλίου – Cremona, Ιταλία
  • 16-18 Απριλίου – TT Circuit Assen, Ολλανδία
  • 21-23 Μαΐου – MotorLand Aragón, Ισπανία
  • 4-6 Ιουνίου – Autodrom Most, Τσεχία
  • 9-11 Ιουλίου – Donington Park, Μεγάλη Βρετανία
  • 3-5 Σεπτεμβρίου – Magny-Cours, Γαλλία
  • 24-26 Σεπτεμβρίου – Cremona, Ιταλία