Greece Rally Veria 2X20: Άλλες τρεις ημέρες μαγευτικής δράσης

Όλα όσα έγιναν την 3η, 4η και 5η ημέρα του αγώνα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/8/2020

Ολοκληρώθηκαν οι πέντε πρώτες ημέρες του FIM Rally Veria 2X20 με το μήκος των διαδρομών να μεταβάλλεται ανάλογα τη δυσκολία και τις απαιτήσεις του πανέμορφου τοπίου όπου διεξάγεται ο διεθνής αγώνας. Διαβάστε για όσα έγιναν μέρα-μέρα και τα αποτελέσματα στο δελτίο τύπου που ακολουθεί:

 

ΜΕΡΑ 3η, 25/8

Stage: SS3 Paiko

3η μέρα στον αγώνα, η μεγαλύτερη αγωνιστική ημέρα του Greece Rally 2X20 και για μια ακόμη φορά έγιναν ανατροπές που δείχνουν ότι φέτος στον αγώνα η μάχη για τη νίκη θα εξελιχθεί σε μεγάλο θρίλερ.

Ο καιρός συννεφιασμένος με ελαφριά βροχή που δρόσιζε τους αναβάτες και έφτιαξε ένα τέλειο τερέν. Μια μεγάλη απλή διαδρομή οδήγησε τους αγωνιζόμενους στα Γιαννιτσά και στο Πάικο όρος, για μια πανέμορφη ειδική διαδρομή 210 χιλιομέτρων. Κάτω από πυκνά δάση και αρκετή λάσπη σε εγκαταλελειμμένους δρόμους, και με αποκορύφωμα ένα παλιό καλά κρυμμένο ρωμαϊκό πέτρινο καλντερίμι στην Κορυφή του Δούμα, που ήταν και το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής. Αρκετή λάσπη στο πυκνό δάσος ταλαιπώρησε αρκετά τους αναβάτες των Quad.

#345 Maciek GIEMZA (PL) έκανε κάποια κρίσιμα λάθη πλοήγησης που του στοίχισαν ακριβά κι έτσι ο #1 Stefan SVITKO (SK) πήρε ένα καλό προβάδισμα και την πρώτη θέση της ημέρας (αλλά και στην γενική) με χρόνο 3:46:51. 2ος κινούμενος διακριτικά σβέλτα ήταν ο πρωταθλητής freestyle Supercross #34 Libor PODMOL (CZ) με χρόνο 4:03:14 και 3ος ο #3 Milan ENGEL (CZ) με 4:04:48.

Η πρώτη δεκάδα:

1. #1 Stefan SVITKO (SK)

2. #345 Maciek GIEMZA (PL)

3. #3 Milan ENGEL (CZ)

4. #7 Jos VAN DAL (NL)

5. #34 Libor PODMOL (CZ)

6. #45 Ad JANSEN (NL)

7. #315 Vladimir PREIS (SK)

8. #5 Vasilis BOUDROS (GR)

9. #28 Peter JANSEN (NL)

10. #316 Jan ROSA (CZ)

 

4η μέρα, οι αναβάτες έχουν ένα εύκολο έργο, με μια μικρή συνολικά διαδρομή SS4 Elafina – Vergina 100 km χιλιομέτρων.

   

Greece Rally Day 4

 

ΜΕΡΑ 4η, 26/8

Stage: SS4 Elafina - Vergina

26/8, 4η μέρα, η μικρότερη αγωνιστική ημέρα του αγώνα, κάτι σαν μέρα ξεκούρασης μετά από τις εξαντλητικές προηγούμενες, μεγάλες ημέρες.

Έτσι, λίγα δευτερόλεπτα χώρισαν τους 2 πρώτους νικητές!

Η δυνατή βροχή την νύχτα της παραμονής, έφτιαξαν ένα τέλειο τερέν, κάνοντας την SS4 ιδανική για Cross Country Rally. Λίγα κρυμμένα μονοπάτια με απαιτητική πλοήγηση έδωσαν μια ξεχωριστή γεύση στην σύντομη ημέρα.

Η μικρή Ειδική έδωσε το χρόνο και την ευκαιρία στους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

1ος τερμάτισε και πάλι ο #1 Stefan SVITKO (SK) με χρόνο 01h22’38”, 18” πίσω του ήταν ο #345 Maciek GIEMZA (PL) με 01h22’56” και 3ος ο #3 Milan ENGEL (CZ) με 01h25’09”. Η μάχη για την πρωτιά αλλάζει συνεχώς!

Η πρώτη δεκάδα της ημέρας:

1. #1 Stefan SVITKO (SK)

2. #345 Maciek GIEMZA (PL)

3. #3 Milan ENGEL (CZ)

4. #34 Libor PODMOL (CZ)

5. #7 Jos VAN DAL (NL)

6. #45 Ad JANSEN (NL)

7. #5 Vasilis BOUDROS (GR)

8. #8 Martin BENKO (SK)

9. #51 Petr MATUS (CZ)

10. #315 Vladimir PREIS (SK)

Η πρώτη δεκάδα:

1. #1 Stefan SVITKO (SK)

2. #345 Maciek GIEMZA (PL)

3. #3 Milan ENGEL (CZ)

4. #34 Libor PODMOL (CZ)

5. #7 Jos VAN DAL (NL)

6. #315 Vladimir PREIS (SK)

7. #45 Ad JANSEN (NL)

8. #5 Vasilis BOUDROS (GR)

9. #28 Peter JANSEN (NL)

10. #316 Jan ROSA (CZ)

ΜΕΡΑ 5η, 27/8

Stage: SS5 Σέλι – Όρος Βέρμιο

Ημέρα 5η, με την μεγαλύτερη και δυσκολότερη ειδική του αγώνα, σχεδόν 300 δύσκολα χιλιόμετρα! Μια διαδρομή που εξάντλησε στην κυριολεξία τους αγωνιζόμενους, κάνοντάς τους να αποδώσουν το 110% των δυνάμεών τους, χωρίς πολλοί από αυτούς να αποφύγουν τα λάθη!

Οι περισσότερες διαδρομές διαδραματίζονταν γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, με απίστευτα σκηνικά από το οροπέδιο, και πυκνά δάση από τα γύρω χωριά, τον Τριπόταμο, τα Παρχάρια, τη Λεφκόπετρα, Καστανιά, Ξηρολίβαδο, Βέρμιο, Φυτιά, με κατάληξη την Πατρίδα. Στο Σέλι υπήρχε ανάπαυλα για ανεφοδιασμό και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τις ομάδες και τους συνοδούς να απολαύσουν μια καλοκαιρινή ημέρα στο δροσερό χιονοδρομικό. Όχι εύκολη, αλλά απεναντίας μια δύσκολη ημέρα…

Στην αρχή της ειδικής οι 2 κορυφαίοι αναβάτες πήγαιναν ο ένας πίσω από τον άλλο, αλλά στο τέλος, ο #1 Stefan SVITKO (SK) κατάφερε να πάρει σαφές προβάδισμα με τελικό χρόνο 05h35’52”. 2ος ο #345 Maciek GIEMZA (PL) με 05h39’38” και 3ος ο #3 Milan ENGEL (CZ) με 05h47’23”.

Top 10 της ημέρας:

1. #1 Stefan SVITKO (SK)

2. #345 Maciek GIEMZA (PL)

3. #3 Milan ENGEL (CZ)

4. #34 Libor PODMOL (CZ)

5. #315 Vladimir PREIS (SK)

6. #7 Jos VAN DAL (NL)

7. #8 Martin BENKO (SK)

8. #6 Petr Angelo VLCEK (CZ)

9. #45 Ad JANSEN (NL)

10. #36 Jiri KALAT (CZ)

 

Overall Top 10:

1. #1 Stefan SVITKO (SK)

2. #345 Maciek GIEMZA (PL)

3. #3 Milan ENGEL (CZ)

4. #34 Libor PODMOL (CZ)

5. #7 Jos VAN DAL (NL)

6. #315 Vladimir PREIS (SK)

7. #45 Ad JANSEN (NL)

8. #8 martin BENKO

9. #5 Vasilis BOUDROS (GR)

10. #6 Petr Angelo VLCEK (CZ)

 

Aκολουθεί άλλη μια μεγάλη ημέρα, στα Πιέρια Όρη, με την SS6 Pieria – Velvendos 262 km μήκος.


 

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU

Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο
Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/7/2026

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο

 

Τραγικός απολογισμός στην πίστα του Brno όπου δύο αναβάτες έχασαν την ζωή τους στην εκκίνηση της κατηγορίας Superbike.

Ο Philipp Steinmayr (γεννημένος στην Αυστρία, 13 August 1993) έχασε ακαριαία την ζωή του και ο Adrian Rus Shinner ( γεννημένος στην Ρουμανίας, 11 August 1982) μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα.

Το δυστύχημα έγινε στην εκκίνηση όταν ο Steinmayr που ξεκινούσε από την δεύτερη σειρά αντιμετώπισε πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του και έκανε το μόνο δυνατό εκείνη την στιγμή, σήκωσε το χέρι για να δώσει σήμα στην διοργάνωση και τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους.

Στην σχάρα εκκίνησης και μπροστά, βρισκόταν ο Δημήτρης Καρακώστας και λίγο πιο πίσω ο Μιχάλης Σπιλιώτης, οι δύο Έλληνες αναβάτες που ακολουθούν την κατηγορία αυτή με πολλούς ακόμη που αγωνίζονται σε άλλες κατηγορίες να βρίσκονται στην εξέδρα για να συμπαρασταθούν στους συμπατριώτες τους.

Αρκετοί αναβάτες κατάφεραν να αποφύγουν τον Steinmayr, εκτός από τον Rus Shinner που δεν τον είδε παρά την τελευταία στιγμή πέφτοντας πάνω του με μεγάλη ταχύτητα. Αμέσως οι μοτοσυκλέτες τυλίχθηκαν στις φλόγες με τον Steinmayr να χάνει ακαριαία τη ζωή του και τους διασώστες να δίνουν μάχη να κρατήσουν στη ζωή τον Rus Shinner.

Στην σχάρα της εκκίνησης βρισκόντουσαν εκείνη την στιγμή 47 μοτοσυκλέτες κάτι που ξεφεύγει δύο φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Αυτό σημαίνει πως οι τελευταίοι αναβάτες, όπως ο Adrian που εκκινούσε από την προτελευταία σειρά, είχαν να καλύψουν μεγάλη απόσταση στην ευθεία και προλάβαιναν να μαζέψουν χιλιόμετρα.

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα με τις πολλές συμμετοχές. Με σχεδόν 40 από τους 47, να προσπαθούν να αποφύγουν ένα εμπόδιο μερικά μέτρα μπροστά τους, είναι δεδομένο πως θα συμβεί ατύχημα καθώς δεν υπάρχει ορατότητα από τους πίσω, ούτε διαγώνια, ούτε στο πλάι, ούτε μία χαραμάδα που να φαίνεται τι έχει συμβεί μπροστά. Ο Rus Shinner δεν είχε περιθώρια.

Πολυτάλαντος στην προσωπική του ζωή και ιδιαίτερα αγαπητός στον περίγυρό του, ο Adrian είχε καλλιτεχνική φύση που την είχε αξιοποιήσει και καλλιτεχνικά εργαζόμενος ως μουσικός, ενώ παράλληλα ήταν και τεχνικός IT με πολλά χρόνια εμπειρίας. Στους αγώνες έκανε το πάθος του και ήταν εξαιρετικός αναβάτης.

Ο Steinmayr ήταν ένας νεαρός αθλητής που είχε βλέψεις να φτάσει ακόμη ψηλότερα, να βρει χορηγούς και να επεκταθεί και σε άλλα πρωταθλήματα θέλοντας να παραμείνει στους αγώνες ταχύτητας για όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ και επαγγελματικά είχε βάλει στόχο να παραμείνει στον χώρο για να μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU με χαρά ανακοίνωνε πριν λίγες ημέρες πως αυτό το Σαββατοκύριακο τα δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της ανατολικής Ευρώπης θα συστεγάζονταν, κάνοντας λόγο για 228 συμμετοχές.

Συστέγαση σημαίνει λιγότερα έξοδα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απεναντίας είναι θετικό στα πρωταθλήματα αυτά που συντηρούνται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και όχι θεσμικά ή από χορηγούς, οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά αλλά όχι σε πλήρη κάλυψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να είναι και όλοι αυτοί οι αναβάτες σε μία εκκίνηση.

Διοργανωτικά υπήρχαν λύσεις, καμία δεν θα άφηνε τους πάντες χωρίς γκρίνια, είναι δεδομένο πως θα υπήρχαν προβλήματα με όποια λύση και αν είχαν σκεφτεί να προχωρήσουν, σίγουρα όμως θα ήταν ασφαλέστερη η εκκίνηση με λιγότερους αναβάτες. Η καλύτερη λύση θα ήταν να χωριστούν με βάση χρόνου σε δύο μεικτούς αγώνες με τους συμμετέχοντες του Alpe Adria που και πάλι θα είχε δυσαρεστήσει αρκετούς αναβάτες, αλλά θα είχε μειώσει τις πιθανότητες για ένα τέτοιο δυστύχημα.

Η FIM που έχει την αιγίδα των πρωταθλημάτων, εξέδωσε ανακοίνωση για τους νεκρούς του Alpe Adria εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειές τους.

Όλοι οι αγώνες έχουν ακυρωθεί αμέσως μετά το δυστύχημα, τόσο οι χθεσινοί, όσο και σήμερα Κυριακή.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν, συγγενείς, φίλους και στις ομάδες.