Η GASGAS αποχωρεί από τους αγώνες μοτοσυκλέτας – Ο Jaime Busto μένει χωρίς εργοστασιακή ομάδα στο Trial

Τέλος εποχής για την ισπανική μάρκα από το 2026, με τον κορυφαίο της αναβάτη να δίχως ομάδα
GASGAS
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/12/2025

Η GASGAS βάζει οριστικό τέλος στην εργοστασιακή αγωνιστική της παρουσία, αποχωρώντας από όλες τις αγωνιστικές διοργανώσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2026, σε μια απόφαση που πλήττει ιδιαίτερα το Trial, που είναι συνυφασμένο με το DNA της εταιρείας.

Η απόφαση της GASGAS να εγκαταλείψει κάθε εργοστασιακή αγωνιστική δραστηριότητα από την 1η Ιανουαρίου 2026 σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, με τον πιο άμεσο και ηχηρό αντίκτυπο να αφορά το Trial. Εκεί όπου η ισπανική εταιρεία δεν απλώς συμμετείχε, αλλά όριζε την ίδια της την ταυτότητα, και εκεί όπου ο Jaime Busto είχε εξελιχθεί στον βασικό εκφραστή της σύγχρονης αγωνιστικής της εικόνας.

GASGAS

Ο Βάσκος αναβάτης βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στο καλύτερο σημείο της καριέρας του. Σταθερά μέσα στην πρώτη τριάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος TrialGP, με νίκες, βάθρα και διαρκή παρουσία ως ο βασικός αντίπαλος του Toni Bou, ο Busto αποτέλεσε τον πυρήνα της GASGAS Factory Racing τόσο στο TrialGP όσο και στο  X-Trial. Η τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και η νίκη στο Saint Denis επιβεβαίωσαν ότι η ομάδα όχι μόνο είχε λόγο ύπαρξης, αλλά και ξεκάθαρη δυναμική.

GASGAS

Κι όμως, παρά τα αποτελέσματα, το πρόγραμμα σταματά απότομα. Η συμμετοχή του Busto στον πρόσφατο γύρο του X-Trial στο Ponte di Legno ήταν ουσιαστικά η τελευταία του εμφάνιση με εργοστασιακή GASGAS. Σε λίγες ημέρες, η ομάδα παύει να υφίσταται, αφήνοντας έναν από τους κορυφαίους αναβάτες της σύγχρονης εποχής χωρίς εργοστασιακή στέγη ενόψει του 2026.

GASGAS

Η ειρωνεία είναι εμφανής με την GASGAS να αποχωρεί από το Trial ακριβώς τη στιγμή που διέθετε αναβάτη ικανό να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία της Honda και του Bou. Για τον Busto, η απόφαση δεν σχετίζεται με απόδοση ή αγωνιστική πορεία, αλλά με την ευρύτερη εταιρική αναδιάρθρωση του ομίλου Pierer Mobility, υπό την διοίκηση της Bajaj στο πλαίσιο της οποίας η GASGAS είναι η εταιρεία που χάνει πλήρως την εργοστασιακή αγωνιστική της παρουσία συνεχίζοντας όμως σε επίπεδο μοντέλων παραγωγής στην Αυστρία, τα οποία μάλιστα ανανεώθηκαν κανονικά για το 2026.

GASGAS

Η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει ιδιώτες αναβάτες και ομάδες, όμως το κεφάλαιο της εργοστασιακής συμμετοχής κλείνει οριστικά. Για τον Jaime Busto, το επόμενο βήμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο, καθώς πρόκειται για έναν αναβάτη σε πλήρη αγωνιστική ωριμότητα.

GASGAS

Για τη GASGAS, όμως, η αποχώρηση από το Trial είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια αγωνιστική απόφαση. Είναι ένας αποχαιρετισμός στο ίδιο της το DNA. Και για τον άνθρωπο που την κράτησε στην κορυφή των βάθρων τα τελευταία χρόνια, είναι το τέλος μιας συνεργασίας που έμοιαζε, μέχρι πρόσφατα, ιδανικά συγχρονισμένη.

 

Hard Enduro, Ιταλία: Καλπάζει για τον τίτλο ο Manuel Lettenbichler

Ο Γερμανός οδεύει προς το 5ο του σερί Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
lettenbichler
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/9/2026

Ο Manuel Lettenbichler κέρδισε το Abestone Hard Enduro με διαφορά άνω των έξι λεπτών, εξασφαλίζοντας το μέγιστο αριθμό βαθμών στον 5ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Hard Enduro της FIM 2026, που διεξήχθη στο Abetone της Ιταλίας.

Μόνο πέντε αναβάτες της κατηγορίας Gold ολοκλήρωσαν και τους έξι γύρους, ενώ ο Lettenbichler δεν αντιμετώπισε προβλήματα στην πρώτη θέση. Ο αναβάτης της Red Bull KTM τερμάτισε περισσότερο από ένα λεπτό ταχύτερα από ό,τι κατάφερε οποιοσδήποτε άλλος στον καλύτερό του γύρο στο Abestone.

Ο Mitch Brightmore ήταν ο μόνος αναβάτης που παρέμεινε σχετικά κοντά και κατέλαβε τη δεύτερη θέση για την X-Grip GASGAS. Ο πραγματικός αγώνας βέβαια διεξαγόταν πίσω τους. Ο Teodor Kabakchiev, ο James Moore και ο Mario Román πάλευαν για την τρίτη θέση. Τελικά ο Kabakchiev με Sherco ήταν εκείνος που κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών.

Την τέταρτη θέση πήρε ο Moore, που ήταν η πιο εντυπωσιακή επίδοση από την ομάδα των Gold Junior, ενώ ο Román ολοκλήρωσε την ομάδα των αναβατών που τερμάτισαν τους έξι γύρους στην πέμπτη θέση για την MR74 Racing. Το αποτέλεσμα του Moore είχε μεγάλη βαρύτητα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro Junior της FIM. Ο Νοτιοαφρικανός πήρε το μέγιστο αριθμό βαθμών στην κατηγορία Junior στο Abestone και έφτασε τους 147, πλησιάζοντας στους επτά βαθμούς τον Ashton Brightmore, ο οποίος προηγείται με 154.

Ο Lettenbichler φεύγει από την Ιταλία με 150 βαθμούς, 24 μπροστά από τον Mitch Brightmore που έχει 126. Ο Kabakchiev βρίσκεται τρίτος με 94, μόλις τρεις μπροστά από τον Ashton Brightmore, ενώ οι Bolt, Román, Moore και Karlsson παλεύουν για τις θέσεις του top-5. Με τρεις γύρους και 99 βαθμούς ακόμα να διακυβεύονται πάντως, ο τίτλος απέχει πολύ από το να έχει κριθεί.

Ο 6ος γύρος θα διεξαχθεί στη Στέγη της Αφρικής (Roof of Africa) στο Λεσότο, στις 24-26 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν τον Οκτώβριο ο αγώνας Sea to Sky στην Τουρκία και ο τελικός του 24MX Hixpania στην Ισπανία. Παρακάτω μπορείτε τους δέκα πρώτους αναβάτες στη γενική κατάταξη (overall).

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

Manuel Lettenbichler

150

2

Mitch Brightmore

126

3

Teodor Kabakchiev

94

4

Ashton Brightmore

90

5

Mario Roman

76

6

Billy Bolt

76

7

James Moore

69

8

Eddie Karlsson

62

9

Lorenzo Gandola

49

10

Matthew Green

38