Η Yoshimura Suzuki Endurance Racing Team Motul στο EWC 2023!
Με τη στήριξη του εργοστασίου και “πάμε για τίτλο” δηλώσεις
Από τον
Κώστα Γκαζή
16/12/2022
Παρά την απόσυρση της Suzuki από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Μοτοσυκλέτας, τελικά η Yoshimura Suzuki Endurance Racing Team Motul θα συμμετάσχει στο EWC 2023, και μάλιστα με εργοστασιακή υποστήριξη!
Αυτά είναι καλά νέα, ενώ απ’ ότι φαίνεται η ομάδα -που διευθύνεται από τη Suzuki Γαλλίας- “έπεισε” το εργοστάσιο για τη συνέχιση της υποστήριξης της, δηλώνοντας πως σχεδιάζουν να κερδίσουν όλους τους αγώνες του Πρωταθλήματος και να πάρουν πίσω τον τίτλο του 2021, που έχασαν για ελάχιστους βαθμούς το 2022.
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής 2023 αποτελείται από τέσσερις γύρους, με τρεις 24ωρους αγώνες σε Le Mans, Spa και Bol d’Or, και με τον 8ωρο αγώνα της Suzuka. Η Γαλλό-Ιαπωνική ομάδα αναφέρει πως “χάρη στην κατανόηση της Suzuki Motor Corporation, και χάρη στην απόφαση του εργοστασίου να μας υποστηρίξει, θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε το Hamamatsu στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο. Θέλουμε να πάρουμε πίσω τον τίτλο το 2023. Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους χορηγούς μας, συμπεριλαμβανομένων των Motul & Denso, αλλά και τους οπαδούς που μας στηρίζουν τόσα χρόνια. Ήταν οι φωνές τους, μαζί με τις φωνές της ομάδας που έφεραν το θετικό αποτέλεσμα της συνέχισης της προσπάθειας μας και το 2023. Το 2022 προηγούμασταν στη βαθμολογία μέχρι τον τελευταίο αγώνα της σεζόν. Όμως κάποια απρόοπτα μας εμπόδισαν από το να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς τα μπροστά. Στόχος μας το 2023 είναι να κερδίσουμε όλους τους αγώνες, και θέλουμε ιδιαίτερα να κερδίσουμε τις 24 ώρες του Le Mans για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.”
Κάπως έτσι, θα δούμε ξανά το κόκκινο-μπλε GSX-R1000 με τον αριθμό #12 στο EWC του 2023, με τους φαν της Suzuki να παίρνουν μια βαθιά ανάσα. Τελικά υπάρχει ακόμα ελπίδα, για συνέχιση κάποιων εργοστασιακών αγωνιστικών δραστηριοτήτων της ιαπωνικής φίρμας.
Africa Eco Race 2026, stage 7 - Θρίαμβος Kevin Gallas και Yamaha Tenere
Δύσκολα τα πράγματα για Aprilia, έχασε πάρα πολύ χρόνο ο Cerutti
Από τον
Κώστα Γκαζή
3/2/2026
Το Africa Eco Race 2026 βρέθηκε στην καρδιά της Μαυριτανίας, με το 7ο σκέλος να αποδεικνύεται ένα από τα πιο απαιτητικά μέχρι στιγμής. Οι αναβάτες ξεκίνησαν από το Chami και διένυσαν 462 χιλιόμετρα ειδικής, σε μαλακή άμμο και στους πρώτους μεγάλους αμμόλοφους της χώρας, πριν φτάσουν στο Aidzidine. Η 7η ημέρα ήταν ένας θρίαμβος για τον περιφερειακό αναβάτη της Yamaha Tenere Kevin Gallas, που όχι μόνο τερμάτισε 1ος, αλλά σε συνδυασμό με τις κακές επιδόσεις των υπόλοιπων, βρέθηκε να ηγείται στα πολυκύλινδρα με σχεδόν 30 λεπτά διαφοράς!
Ο Kevin Gallas της Yamaha, που κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα μέσω του Ténéré Spirit Experience, πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη του σε ημέρα του ράλι, και ανέβηκε στην κορυφή της γενικής κατάταξης ανεξαρτήτως κατηγορίας μάλιστα. Ξεκινώντας από την 12η θέση χάρη σε έξυπνη στρατηγική της ομάδας, εκμεταλλεύτηκε τους αναβάτες μπροστά του για να του ανοίξουν τον δρόμο στην άμμο, και τερμάτισε με διαφορά, αποκτώντας προβάδισμα 6 λεπτών και 12 δευτερολέπτων από τον “μονοκύλινδρο” Thomas Marini και 27 λεπτών και 54 δευτερολέπτων από τον 2ο “πολυκύλινδρο” Gautier Paulin της εργοστασιακής Yamaha.
Κάπως έτσι η Yamaha έκανε ξανά το 1-2, με τον Wiedemann να ακολουθεί μόλις 18 δευτερόλεπτα πιο πίσω, ενώ ο Paulin και ο Botturi συνέχισαν τις δυνατές εμφανίσεις τους, παρά τα προβλήματα πλοήγησης και το τεχνικό ζήτημα του 4ου σκέλους αντίστοιχα. Πέντε Ténéré βρίσκονται πλέον μέσα στην πρώτη δεκάδα της γενικής.
Για την Aprilia, το 7ο σκέλος ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα, στην οποία μάλλον χάθηκαν οι ελπίδες για διάκριση.
Ο Marco Menichini τερμάτισε 4ος στην κατηγορία των δικύλινδρων και παραμένει σταθερά μέσα στη δεκάδα της γενικής. Ο Montanari είχε μια ακόμα κακή ημέρα με μια 17η θέση στη γενική μοτοσυκλετών, ενώ βρίσκεται 43ος γενικής. Όμως τα χειρότερα νέα ήρθαν για τον νικητή του Africa Eco Race 2025, Jacopo Cerutti που τερμάτισε 21ος.
Ο Cerutti αντιμετώπισε τόσο προβλήματα πλοήγησης όσο και τεχνικό θέμα με τη μοτοσυκλέτα του (έτσι αναφέρει η Aprilia, ενώ σε κάποιο site αναφέρεται πως έμεινε από βενζίνη), που τον καθυστέρησαν σημαντικά, με τις ελπίδες για βάθρο να εξανεμίζονται, αφού από την 1η θέση γενικής που βρισκόταν μέχρι και το 6ο σκέλος, μετά το 7ο ο Ιταλός βρίσκεται 6ος γενικής, μία ώρα και 15 λεπτά πίσω από τον Gallas!
Το επόμενο, όγδοο σκέλος, είναι ένα από τα δυσκολότερα του αγώνα: 415 χιλιόμετρα ειδικής σε συνεχείς αμμόλοφους, σε μια κυκλική διαδρομή που θα δοκιμάσει στα όρια αναβάτες και μοτοσυκλέτες.
Δείτε παρακάτω την κατάταξη μοτοσυκλετών στο 7ο stage.
ΘΕΣΗ
ΑΝΑΒΑΤΗΣ
ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
1
GALLAS Kevin
YAMAHA TENERE 700
05:53:58
2
WIEDEMANN Mike
YAMAHA TENERE 700 JYTR
05:54:16
+18 +18
3
MARINI Thomas
HUSQVARNA 450 RALLY
06:01:47
+7:49 +7:31
4
LEPAN Jean-loup
KTM 450 RALLY REPLICA
06:07:03
+13:05 +5:16
5
PAULIN Gautier
YAMAHA TENERE 700
06:18:16
+24:18 +11:13
6
MENICHINI Marco
APRILIA TUAREG 660
06:24:23
+30:25 +6:07
7
BOTTINO Matteo
KOVE 800X RALLY LS
06:25:50
+31:52 +1:27
8
VAN PELT Robert Jr.
HUSQVARNA 450 RR
06:27:54
+33:56 +2:04
9
CHARLIER Nicolas
YAMAHA TENERE 700
06:29:05
+35:07 +1:11
10
BOTTURI Alessandro
YAMAHA TENERE 700
06:30:22
+36:24 +1:17
Και τέλος δείτε τη γενική κατάταξη μοτοσυκλετών μετά το 7ο stage.