Isle of Man TT 2023: Superstock 2 και Supertwin 2 - Άπιαστος ο Peter Hickman με νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου!

Ο αναβάτης της Monster Energy by FHO Racing BMW ισοφάρισε τις 12 νίκες του Bruce Anstey
Peter Hickman
Από το

motomag

9/6/2023

Ο Peter Hickman ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της σημερινής αγωνιστικής ημέρας στο Isle of Man TT, καθώς κέρδισε τόσο την κατηγορία Superstock όσο και την κατηγορία Supertwin.

Μετά από μία ώρα καθυστέρησης λόγω πτώσης ενός δέντρου στη διαδρομή, η κατηγορία Superstock (και συγκεκριμένα ο 2ος αγώνας της) ήταν αυτή που άνοιξε το αγωνιστικό πρόγραμμα της Παρασκευής στο νησί του Man. Για ακόμη μία ημέρα οι ηλιόλουστες συνθήκες επέτρεπαν στους αναβάτες να κινηθούν στο όριο χωρίς να πονοκεφαλιάζουν για τυχόν “ύπουλα” σημεία στη διαδρομή. O Peter Hickman όπως και στον πρώτο αγώνα της κατηγορίας Superstock πήρε από νωρίς το προβάδισμα ωστόσο είχε πίσω του τον Michael Dunlop (MD Racing Honda), ο οποίος ήθελε όσο τίποτα να κερδίσει για να ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του θείου του Joey. Λίγο πιο πίσω στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο βρισκόταν ο Dean Harrison (DAO Racing Kawasaki), με τους Conor Cummins (MIlenco by Padgett's Motorcycles Honda), Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan Honda) και James Hillier (OMG Racing Yamaha) να ακολουθούν.

Κλείνοντας τον πρώτο γύρο οι αναβάτες μπήκαν για το μοναδικό τους pitstop, ο Hickman είχε αυξήσει το προβάδισμα έναντι του Dunlop στα 1.8 δευτερόλεπτα, με τον Harrison να βρίσκεται στην τρίτη θέση ωστόσο έχοντας υποχωρήσει αρκετά σε σχέση με τους πρωτοπόρους. Για τις πιο πίσω θέσεις ο Cummins διατηρούσε την τέταρτη θέση με τον Coward να βρίσκεται εμπρός του Hillier. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου η διαφορά μεταξύ Hickman και Dunlop ήταν στα 3.8 δευτερόλεπτα υπέρ του αναβάτη της BMW, με τις προβλέψεις για τον τελικό νικητή να έχουν μείνει στον πάγκο.

Hickman

Μπαίνοντας στον τρίτο και τελευταίο γύρο ο Hickman ήταν αποφασισμένος να κερδίσει και τον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας Superstock. Αυτό τελικά συνέβη με τον καλύτερο τρόπο για τον Hickman, ο οποίος όχι μόνο κέρδισε για 11η φορά στο Isle of Man TT, σημείωσε απόλυτο ρεκόρ γύρου (για όλες τις κατηγορίες) με 136,358 μίλια - 219.446.92 χιλ./ώρα! Ο Michael Dunlop ολοκλήρωσε τον αγώνα στη δεύτερη θέση έχοντας διαφορά 17.1 δευτερολέπτων. Στην τρίτη θέση για ακόμη έναν αγώνα βρέθηκε ο Dean Harrison. Ο Conor Cummins έκανε ένα μοναχικό αγώνα στην τέταρτη θέση, με τον πέμπτο Josh Brookes (Monster Energy by FHO Racing BMW), να προσπερνά στο τέλος τον έκτο Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan Honda), με τους δύο τους να έχουν διαφορά τεσσάρων δεκάτων του δευτερολέπτου.

SuperTwin

Η συνέχεια δόθηκε με τoν δεύτερο αγώνα της κατηγορίας Supertwin. Τα προγνωστικά για τη νίκη έδειχναν Michael Dunlop (SC Project Paton), ωστόσο ο τελικός νικητής είχε άλλο όνομα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Dunlop έχοντας ως στόχο να ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του θείου του Joey ξεκίνησε από νωρίς να πιέζει ώστε να χτίσει ένα προβάδισμα το οποίο θα ήταν ικανό να του χαρίσει τη νίκη, κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου είχε ξεφύγει από τους διώκτες του ωστόσο λίγο αργότερα μηχανικά προβλήματα στην μοτοσυκλέτα του θα τον έβγαζαν εκτός αγώνα...

Με το φαβορί να είναι εκτός, οι μνηστήρες για τη νίκη ξαφνικά είχαν πολλά ονόματα. Ο Mike Browne (Burrows Engineering/RK Racing Paton), βρέθηκε ξαφνικά στην πρωτοπορία και όλοι πίστευαν πως θα κατακτούσε την πρώτη του νίκη στο Isle of Man TT, καθώς απέμενε μόλις ένας γύρος για τον τερματισμό. Ωστόσο η μοτοσυκλέτα του Browne είχε άλλη άποψη καθώς με λιγότερο από έναν γύρο να απομένει αντιμετώπισε και αυτή μηχανικό πρόβλημα βγάζοντας τον εκτός αγώνα.

Hickman

Κερδισμένος από αυτές τις εγκαταλείψεις ήταν ο Peter Hickman (PHR Performance Yamaha), που βρέθηκε να ηγείται του αγώνα λίγο πριν τον τερματισμό. Ο Hickman απέφυγε κάθε κακοτοπιά κερδίζοντας μετά την κατηγορία Superstock σήμερα και την κατηγορία Supertwin, ενώ ταυτόχρονα ισοφάρισε το ρεκόρ των 12 νικών του Bruce Anstey. Το ασυνήθιστο βάθρο της κατηγορίας συμπλήρωσαν ο δεύτερος Pierre-Yves Bian (VAS Engine/Laser Scanning Patron) και ο τρίτος Josh Brookes (Dafabet Racing Kawasaki). Και οι δύο αναβάτες πανηγύρισαν θερμά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα καθώς ήταν το πρώτο τους βάθρο σε αγώνα στο TT.

To Isle of Man TT ρίχνει αυλαία για το 2023 αύριο Σάββατο 10 Ιουνίου με τον τελευταίο αγώνα, της κατηγορίας Senior.

Ετικέτες

Isle of Man TT: Γιατί ακυρώθηκαν τα Sidecars – Aero floors, διαμαρτυρίες που δεν ακούστηκαν και 3 σοβαρά ατυχήματα [Video]

Η εξέλιξη της αεροδυναμικής έκανε τα Sidecars τόσο γρήγορα που πέταξαν
sidecar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/6/2026

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα Sidecars συνιστούν την τελευταία πραγματικά πρωτότυπη κατηγορία, εκεί που δεν υπάρχουν έτοιμα μοντέλα παραγωγής για να τους φορέσουμε το αγωνιστικό κιτ του κατασκευαστή, αλλά όλα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή.

Η πρόσφατη ακύρωση της κατηγορίας στο Isle of Man TT του 2026 έμοιαζε με ένα σοκ, ωστόσο για όσους είχαν γνώση των τεκταινόμενων στην κλάση αυτή μόνο έκπληξη δεν ήταν όπως αποδείχθηκε. Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Στο ξεκίνημα αυτής της δεκαετίας οι αδελφοί Tom και Ben Birchall ήταν οι κυρίαρχοι των Sidecars στο ΤΤ. Είχαν δε θέσει στους εαυτούς τους έναν στόχο: να γίνουν αυτοί που θα έγραφαν γύρο 120 μιλίων ανά ώρα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Έτσι στράφηκαν στην αεροδυναμική, αναζητώντας λύσεις που θα τους έδιναν μεγαλύτερη ταχύτητα στο sidecar που κατασκεύαζαν με εξοπλισμό που είχαν αγοράσει από την ελβετική LCR.

Οι Birchall κατάφεραν εν τέλει τον μεγάλο τους στόχο στο ΤΤ του 2023, όταν και έγραψαν τον ιστορικό γύρο που αναζητούσαν με μέση ωριαία 120.645 mph (194,159 km/h). Το παιχνίδι της αεροδυναμικής μόλις είχε ανοίξει για τα καλά στην κατηγορία.

sidecar

Τα επόμενα δύο χρόνια αυτό εξελίχθηκε σε ένα καυτό πεδίο, ωστόσο σύντομα ακούστηκαν οι πρώτες διαμαρτυρίες από ομάδες που διέβλεπαν κινδύνους. Το πρώτο καμπανάκι ήχησε δυνατά στο περσινό ΤΤ (2025) με το ατύχημα των Peter Founds και Jevan Walmsley στο σημείο Rhencullen της Mountain Course.

Το sidecar των δύο πρωταθλητών Αγγλίας έδειξε σε όλον τον κόσμο τους κινδύνους των ακραίων αεροδυναμικών σχεδίων. Η ιδέα είναι να δημιουργήσει κανείς μεγάλη κάθετη δύναμη μπροστά που πιέζει το αμάξωμα να βεντουζώσει στην άσφαλτο, γεγονός που επιτρέπει αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες μέσα στη στροφή. Έτσι ήρθαν στο παιχνίδι τα λεγόμενα aero floors, δηλαδή πατώματα που είναι σχεδιασμένα να διαχειρίζονται τη ροή αέρα κάτω από το sidecar, επιτρέποντας μεγαλύτερη κάθετη δύναμη που παράγει πρόσφυση. Ο κίνδυνος ωστόσο καραδοκεί στο ενδεχόμενο να περάσει αέρας κάτω από το πάτωμα, με αποτέλεσμα να απογειώσει όλο το sidecar.

Οι διαμαρτυρίες από αρκετές ομάδες συνέχισαν να ακούγονται, ωστόσο φέτος οι ιθύνοντες του ΤΤ στο Isle of Man δεν τις εισάκουσαν ως έπρεπε. Οι κανονισμοί των Sidecars για το ΤΤ του 2026 δεν είχαν καμιά αλλαγή στο αεροδυναμικό κομμάτι, θέτοντας μόνο έναν περιορισμό στην τροφοδοσία των κινητήρων που μείωσε τις μέσες ταχύτητες γύρου των αγωνιστικών κατά περίπου 5 με 7 km/h.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην πρώτη εβδομάδα δοκιμών του ΤΤ 2026, η οποία σημαδεύτηκε από δύο πολύ σοβαρά ατυχήματα με sidecars. Πρώτα αυτό της Maria Costello και του συνεπιβάτη της Shaun Parker, με την Costello να αντιμετωπίζει κίνδυνο παράλυσης, ενώ στη συνέχεια ήρθε το ατύχημα των αδελφών Ryan και Callum Crowe, περσινών νικητών της κατηγορίας στο ΤΤ, που λειτούργησε ως καταλύτης για την οριστική ακύρωση των Sidecars στο φετινό Tourist Trophy. Δείτε στο βίντεο από το ατύχημα των Crowe στο σημείο Crosby Leap, όπου συνέβη ακριβώς αυτό που λέει το τοπωνύμιο: μια απότομη κατηφορική αλλαγή κλίσης στο οδόστρωμα, η οποία χάλασε την αεροδυναμική του sidecar τους και το έστειλε ιπτάμενο στα χωράφια.

Η αιτιολόγηση των διοργανωτών δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε συγκεκριμένες αιτίες, ενώ η λέξη αεροδυναμική ή aero floors απουσίαζε επιδεικτικά από την επίσημη φρασεολογία, γενικολογώντας αντ’ αυτού περί “αξιολόγησης της ασφάλειας των sidecars”.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικές μέρες από το τέλος του ΤΤ μάλιστα και οι διοργανωτές του αγώνα Southern 100 – ο οποίος γίνεται επίσης στο Isle of Man στη μικρότερη διαδρομή 6,8 χιλιομέτρων Billown Course – ανακοίνωσαν πως και εκεί θα ακυρωθεί για φέτος η κατηγορία των Sidecars. Χωρίς να προσφέρουν κάποια παραπάνω πληροφορία σε τεχνικό επίπεδο απ’ ό,τι στο ΤΤ, στην επόμενη ανακοίνωσή τους αποκάλυψαν πως στη θέση των Sidecars θα τρέξει ένας αγώνας Classic Sidecars, με τη δικαιολογία πως τα παλιά μοντέλα δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο όπως τα σύγχρονα. Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τίτλο “τί κάνει νιάου στα κεραμίδια”.

sidecar

Η ουσία είναι πως τα Sidecars βρίσκονται μπροστά σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι και το μέλλον τους δείχνει επισφαλές. Οι διοργανωτές του ΤΤ δηλώνουν πως δεν πρόκειται για οριστικό αντίο στην κατηγορία, αλλά για μια επαναξιολόγηση των προδιαγραφών ασφαλείας τους προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα όπως αυτά που τη σημάδεψαν ανεξίτηλα φέτος. Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε, απλά αντιλαμβανόμαστε πως το πιθανότερο σενάριο είναι στο ΤΤ του 2027 να έχουν απαγορευτεί τα αεροδυναμικά σχέδια που δημιουργούν της κατάλληλες συνθήκες για να πετάξουν μόλις μια ανωμαλία του εδάφους – σαν αυτές που θα βρει κανείς εν αφθονία σε δημόσιους δρόμους – επιτρέψει στη ροή του αέρα να περάσει κάτω από το πάτωμα των sidecars με μεγάλη ταχύτητα.

Θα γίνει δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον από φέτος.

 

Ετικέτες