Isle of Man TT 2023: Superstock 2 και Supertwin 2 - Άπιαστος ο Peter Hickman με νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου!

Ο αναβάτης της Monster Energy by FHO Racing BMW ισοφάρισε τις 12 νίκες του Bruce Anstey
Peter Hickman
Από το

motomag

9/6/2023

Ο Peter Hickman ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της σημερινής αγωνιστικής ημέρας στο Isle of Man TT, καθώς κέρδισε τόσο την κατηγορία Superstock όσο και την κατηγορία Supertwin.

Μετά από μία ώρα καθυστέρησης λόγω πτώσης ενός δέντρου στη διαδρομή, η κατηγορία Superstock (και συγκεκριμένα ο 2ος αγώνας της) ήταν αυτή που άνοιξε το αγωνιστικό πρόγραμμα της Παρασκευής στο νησί του Man. Για ακόμη μία ημέρα οι ηλιόλουστες συνθήκες επέτρεπαν στους αναβάτες να κινηθούν στο όριο χωρίς να πονοκεφαλιάζουν για τυχόν “ύπουλα” σημεία στη διαδρομή. O Peter Hickman όπως και στον πρώτο αγώνα της κατηγορίας Superstock πήρε από νωρίς το προβάδισμα ωστόσο είχε πίσω του τον Michael Dunlop (MD Racing Honda), ο οποίος ήθελε όσο τίποτα να κερδίσει για να ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του θείου του Joey. Λίγο πιο πίσω στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο βρισκόταν ο Dean Harrison (DAO Racing Kawasaki), με τους Conor Cummins (MIlenco by Padgett's Motorcycles Honda), Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan Honda) και James Hillier (OMG Racing Yamaha) να ακολουθούν.

Κλείνοντας τον πρώτο γύρο οι αναβάτες μπήκαν για το μοναδικό τους pitstop, ο Hickman είχε αυξήσει το προβάδισμα έναντι του Dunlop στα 1.8 δευτερόλεπτα, με τον Harrison να βρίσκεται στην τρίτη θέση ωστόσο έχοντας υποχωρήσει αρκετά σε σχέση με τους πρωτοπόρους. Για τις πιο πίσω θέσεις ο Cummins διατηρούσε την τέταρτη θέση με τον Coward να βρίσκεται εμπρός του Hillier. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου η διαφορά μεταξύ Hickman και Dunlop ήταν στα 3.8 δευτερόλεπτα υπέρ του αναβάτη της BMW, με τις προβλέψεις για τον τελικό νικητή να έχουν μείνει στον πάγκο.

Hickman

Μπαίνοντας στον τρίτο και τελευταίο γύρο ο Hickman ήταν αποφασισμένος να κερδίσει και τον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας Superstock. Αυτό τελικά συνέβη με τον καλύτερο τρόπο για τον Hickman, ο οποίος όχι μόνο κέρδισε για 11η φορά στο Isle of Man TT, σημείωσε απόλυτο ρεκόρ γύρου (για όλες τις κατηγορίες) με 136,358 μίλια - 219.446.92 χιλ./ώρα! Ο Michael Dunlop ολοκλήρωσε τον αγώνα στη δεύτερη θέση έχοντας διαφορά 17.1 δευτερολέπτων. Στην τρίτη θέση για ακόμη έναν αγώνα βρέθηκε ο Dean Harrison. Ο Conor Cummins έκανε ένα μοναχικό αγώνα στην τέταρτη θέση, με τον πέμπτο Josh Brookes (Monster Energy by FHO Racing BMW), να προσπερνά στο τέλος τον έκτο Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan Honda), με τους δύο τους να έχουν διαφορά τεσσάρων δεκάτων του δευτερολέπτου.

SuperTwin

Η συνέχεια δόθηκε με τoν δεύτερο αγώνα της κατηγορίας Supertwin. Τα προγνωστικά για τη νίκη έδειχναν Michael Dunlop (SC Project Paton), ωστόσο ο τελικός νικητής είχε άλλο όνομα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Dunlop έχοντας ως στόχο να ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του θείου του Joey ξεκίνησε από νωρίς να πιέζει ώστε να χτίσει ένα προβάδισμα το οποίο θα ήταν ικανό να του χαρίσει τη νίκη, κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου είχε ξεφύγει από τους διώκτες του ωστόσο λίγο αργότερα μηχανικά προβλήματα στην μοτοσυκλέτα του θα τον έβγαζαν εκτός αγώνα...

Με το φαβορί να είναι εκτός, οι μνηστήρες για τη νίκη ξαφνικά είχαν πολλά ονόματα. Ο Mike Browne (Burrows Engineering/RK Racing Paton), βρέθηκε ξαφνικά στην πρωτοπορία και όλοι πίστευαν πως θα κατακτούσε την πρώτη του νίκη στο Isle of Man TT, καθώς απέμενε μόλις ένας γύρος για τον τερματισμό. Ωστόσο η μοτοσυκλέτα του Browne είχε άλλη άποψη καθώς με λιγότερο από έναν γύρο να απομένει αντιμετώπισε και αυτή μηχανικό πρόβλημα βγάζοντας τον εκτός αγώνα.

Hickman

Κερδισμένος από αυτές τις εγκαταλείψεις ήταν ο Peter Hickman (PHR Performance Yamaha), που βρέθηκε να ηγείται του αγώνα λίγο πριν τον τερματισμό. Ο Hickman απέφυγε κάθε κακοτοπιά κερδίζοντας μετά την κατηγορία Superstock σήμερα και την κατηγορία Supertwin, ενώ ταυτόχρονα ισοφάρισε το ρεκόρ των 12 νικών του Bruce Anstey. Το ασυνήθιστο βάθρο της κατηγορίας συμπλήρωσαν ο δεύτερος Pierre-Yves Bian (VAS Engine/Laser Scanning Patron) και ο τρίτος Josh Brookes (Dafabet Racing Kawasaki). Και οι δύο αναβάτες πανηγύρισαν θερμά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα καθώς ήταν το πρώτο τους βάθρο σε αγώνα στο TT.

To Isle of Man TT ρίχνει αυλαία για το 2023 αύριο Σάββατο 10 Ιουνίου με τον τελευταίο αγώνα, της κατηγορίας Senior.

Ετικέτες

Tandragee 100: Θανατηφόρο ατύχημα για τον James Walsh - Λίγες ώρες νωρίτερα είχε νικήσει στην κατηγορία Junior

Ο 38χρονος Ιρλανδός αναβάτης χτύπησε στον αγώνα Senior και νοσηλευόταν από το περασμένο Σάββατο
James Walsh
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/7/2026

Θλιβερή η είδηση του θανάτου του James Walsh, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από το σοβαρό ατύχημα που είχε στον αγώνα Senior Support του Tandragee 100. Ο Ιρλανδός αναβάτης είχε μεταφερθεί αεροπορικώς στο νοσοκομείο μετά το συμβάν, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Tραγική η εξέλιξη για τον Walsh που λίγες ώρες πριν το ατύχημα είχε πανηγυρίσει τη νίκη στον αγώνα Junior Support, πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του στο ιστορικό Tandragee 100.

Κατά τη διάρκεια του Senior Support σημειώθηκε το δυστύχημα που οδήγησε στην άμεση αεροδιακομιδή του με ελικόπτερο, σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μέχρι το τέλος.

Η πρώτη απώλεια στο Tandragee 100 μετά από εννέα χρόνια

Ο James Walsh είναι ο πρώτος αναβάτης που χάνει τη ζωή του στο Tandragee 100 μετά το 2017, όταν είχε σκοτωθεί ο Ιταλός Dario Cecconi.

Παράλληλα, πρόκειται για τον δεύτερο θανατηφόρο τραυματισμό σε αγώνες δρόμου μέσα σε μικρό διάστημα, καθώς στα τέλη Μαΐου είχε χάσει τη ζωή του και ο Daniel Ingham, έπειτα από ατύχημα στο Isle of Man TT.

Tandragee 100

Η ανακοίνωση των διοργανωτών

Με επίσημη ανακοίνωσή της, Η Λέσχη Μοτοσυκλέτας και Αυτοκινήτου του North Armagh επιβεβαίωσε τον θάνατο του Walsh, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια ενός ιδιαίτερα αγαπητού μέλους της κοινότητας των αγώνων δρόμου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ολόκληρος ο σύλλογος πενθεί για τον χαμό του αναβάτη, ενώ εκφράζονται θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφό του Claire, στη μητέρα του Geraldine, στην οικογένεια και στους φίλους του.

Παράλληλα, οι διοργανωτές ευχαρίστησαν δημόσια την ιατρική ομάδα της MCUI UC, το πλήρωμα του αεροδιακομιδής και το προσωπικό του νοσοκομείου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να σώσουν τη ζωή του, ζητώντας παράλληλα να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητα της οικογένειάς του αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ένας ακόμη δύσκολος χρόνος για τους αγώνες δρόμου

Η είδηση επισκίασε το αγωνιστικό κομμάτι του φετινού Tandragee 100, όπου ο Michael Dunlop συνέχισε το εντυπωσιακό σερί του, αυξάνοντας το σύνολο των νικών του στους ιρλανδικούς αγώνες δρόμου στις 135.

Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Daniel Ingham στο Isle of Man TT και τώρα του James Walsh, το φετινό καλοκαίρι εξελίσσεται σε μία ακόμη δύσκολη περίοδο για τον χώρο των αγώνων δρόμου, υπενθυμίζοντας το βαρύ τίμημα που εξακολουθεί να πλανάται πάνω από έναν από τους πιο και επικίνδυνους κλάδους των αγώνων μοτοσυκλέτας.