Isle of Man TT 2023: Superstock 2 και Supertwin 2 - Άπιαστος ο Peter Hickman με νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου!

Ο αναβάτης της Monster Energy by FHO Racing BMW ισοφάρισε τις 12 νίκες του Bruce Anstey
Peter Hickman
Από το

motomag

9/6/2023

Ο Peter Hickman ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της σημερινής αγωνιστικής ημέρας στο Isle of Man TT, καθώς κέρδισε τόσο την κατηγορία Superstock όσο και την κατηγορία Supertwin.

Μετά από μία ώρα καθυστέρησης λόγω πτώσης ενός δέντρου στη διαδρομή, η κατηγορία Superstock (και συγκεκριμένα ο 2ος αγώνας της) ήταν αυτή που άνοιξε το αγωνιστικό πρόγραμμα της Παρασκευής στο νησί του Man. Για ακόμη μία ημέρα οι ηλιόλουστες συνθήκες επέτρεπαν στους αναβάτες να κινηθούν στο όριο χωρίς να πονοκεφαλιάζουν για τυχόν “ύπουλα” σημεία στη διαδρομή. O Peter Hickman όπως και στον πρώτο αγώνα της κατηγορίας Superstock πήρε από νωρίς το προβάδισμα ωστόσο είχε πίσω του τον Michael Dunlop (MD Racing Honda), ο οποίος ήθελε όσο τίποτα να κερδίσει για να ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του θείου του Joey. Λίγο πιο πίσω στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο βρισκόταν ο Dean Harrison (DAO Racing Kawasaki), με τους Conor Cummins (MIlenco by Padgett's Motorcycles Honda), Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan Honda) και James Hillier (OMG Racing Yamaha) να ακολουθούν.

Κλείνοντας τον πρώτο γύρο οι αναβάτες μπήκαν για το μοναδικό τους pitstop, ο Hickman είχε αυξήσει το προβάδισμα έναντι του Dunlop στα 1.8 δευτερόλεπτα, με τον Harrison να βρίσκεται στην τρίτη θέση ωστόσο έχοντας υποχωρήσει αρκετά σε σχέση με τους πρωτοπόρους. Για τις πιο πίσω θέσεις ο Cummins διατηρούσε την τέταρτη θέση με τον Coward να βρίσκεται εμπρός του Hillier. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου η διαφορά μεταξύ Hickman και Dunlop ήταν στα 3.8 δευτερόλεπτα υπέρ του αναβάτη της BMW, με τις προβλέψεις για τον τελικό νικητή να έχουν μείνει στον πάγκο.

Hickman

Μπαίνοντας στον τρίτο και τελευταίο γύρο ο Hickman ήταν αποφασισμένος να κερδίσει και τον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας Superstock. Αυτό τελικά συνέβη με τον καλύτερο τρόπο για τον Hickman, ο οποίος όχι μόνο κέρδισε για 11η φορά στο Isle of Man TT, σημείωσε απόλυτο ρεκόρ γύρου (για όλες τις κατηγορίες) με 136,358 μίλια - 219.446.92 χιλ./ώρα! Ο Michael Dunlop ολοκλήρωσε τον αγώνα στη δεύτερη θέση έχοντας διαφορά 17.1 δευτερολέπτων. Στην τρίτη θέση για ακόμη έναν αγώνα βρέθηκε ο Dean Harrison. Ο Conor Cummins έκανε ένα μοναχικό αγώνα στην τέταρτη θέση, με τον πέμπτο Josh Brookes (Monster Energy by FHO Racing BMW), να προσπερνά στο τέλος τον έκτο Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan Honda), με τους δύο τους να έχουν διαφορά τεσσάρων δεκάτων του δευτερολέπτου.

SuperTwin

Η συνέχεια δόθηκε με τoν δεύτερο αγώνα της κατηγορίας Supertwin. Τα προγνωστικά για τη νίκη έδειχναν Michael Dunlop (SC Project Paton), ωστόσο ο τελικός νικητής είχε άλλο όνομα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Dunlop έχοντας ως στόχο να ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του θείου του Joey ξεκίνησε από νωρίς να πιέζει ώστε να χτίσει ένα προβάδισμα το οποίο θα ήταν ικανό να του χαρίσει τη νίκη, κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου είχε ξεφύγει από τους διώκτες του ωστόσο λίγο αργότερα μηχανικά προβλήματα στην μοτοσυκλέτα του θα τον έβγαζαν εκτός αγώνα...

Με το φαβορί να είναι εκτός, οι μνηστήρες για τη νίκη ξαφνικά είχαν πολλά ονόματα. Ο Mike Browne (Burrows Engineering/RK Racing Paton), βρέθηκε ξαφνικά στην πρωτοπορία και όλοι πίστευαν πως θα κατακτούσε την πρώτη του νίκη στο Isle of Man TT, καθώς απέμενε μόλις ένας γύρος για τον τερματισμό. Ωστόσο η μοτοσυκλέτα του Browne είχε άλλη άποψη καθώς με λιγότερο από έναν γύρο να απομένει αντιμετώπισε και αυτή μηχανικό πρόβλημα βγάζοντας τον εκτός αγώνα.

Hickman

Κερδισμένος από αυτές τις εγκαταλείψεις ήταν ο Peter Hickman (PHR Performance Yamaha), που βρέθηκε να ηγείται του αγώνα λίγο πριν τον τερματισμό. Ο Hickman απέφυγε κάθε κακοτοπιά κερδίζοντας μετά την κατηγορία Superstock σήμερα και την κατηγορία Supertwin, ενώ ταυτόχρονα ισοφάρισε το ρεκόρ των 12 νικών του Bruce Anstey. Το ασυνήθιστο βάθρο της κατηγορίας συμπλήρωσαν ο δεύτερος Pierre-Yves Bian (VAS Engine/Laser Scanning Patron) και ο τρίτος Josh Brookes (Dafabet Racing Kawasaki). Και οι δύο αναβάτες πανηγύρισαν θερμά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα καθώς ήταν το πρώτο τους βάθρο σε αγώνα στο TT.

To Isle of Man TT ρίχνει αυλαία για το 2023 αύριο Σάββατο 10 Ιουνίου με τον τελευταίο αγώνα, της κατηγορίας Senior.

Ετικέτες

WSBK 2025, 6ος γύρος, Misano - Ελεύθερα δοκιμαστικά στα SSP με Stefano Manzi στην κορυφή

Μπροστά με Yamaha R9 o Manzi, πίσω του ο Jaume Masia με Ducati Panigale V2
Stefano Manzi WSSP Free Practice Misano
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/6/2025

Η εναρκτήρια συνεδρία του αγωνιστικού τριημέρου βρήκε τον Ιταλό πρωτοπόρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος Supersport, Stefano Manzi, να θέτει τον ρυθμό με την Yamaha R9 ενώ ο Jaume Masia με την Ducati Panigale V2 και ο Can Oncu επίσης με R9 συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα.

Ο πρωτοπόρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supersport, Stefano Manzi, σημείωσε τον ταχύτερο γύρο το πρωί της Παρασκευής στα ελεύθερα δοκιμαστικά. Ο Ιταλός αναβάτης της ομάδας Pata Yamaha Ten Kate Racing με την Yamaha R9, προηγήθηκε κατά 0.07 δευτερόλεπτα.

Ο Jaume Masia ολοκλήρωσε τη συνεδρία στη δεύτερη θέση με την Orelac Racing Verdnatura πάνω σε Ducati Panigale V2. Ο Ισπανός ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της Ducati στην “εντός έδρας” πίστα.

Ο μόνος άλλος αναβάτης της Yamaha στην πρώτη δεκάδα ήταν ο Can Oncu με την ομάδα Yamaha bLU cRU Evan Bros Team, που τερμάτισε στην τρίτη θέση, 0.210 δευτερόλεπτα πίσω από τον Manzi.

Ο Bo Bendsneyder ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της MV Agusta, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση για την ομάδα MV Agusta Reparto Corse.

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε ο Valentin Debise με την Renzi Corse Ducati Panigale V2. Ο Γάλλος αναβάτης ήταν 0.474 δευτερόλεπτα πίσω από τον καλύτερο χρόνο του Manzi.

Ο τελευταίος οδηγός που σημείωσε γύρο κάτω από το 1:37 ήταν ο Filippo Farioli, επίσης με MV Agusta, ο δεύτερος αναβάτης της εταιρείας στην πρώτη δεκάδα.

Ο Jeremy Alcoba ήταν ο μόνος αναβάτης της Kawasaki που βρέθηκε στην κορυφαία δεκάδα, εκπροσωπώντας την Kawasaki WorldSSP Team.

Την υπόλοιπη δεκάδα συμπλήρωσαν οδηγοί της Ducati  Marcel Schroetter στην όγδοη θέση με την WRP Racing, Federico Caricasulo στην ένατη με την D34G Racing, και ο Xavi Carrdelus δέκατος με την Orelac Racing.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλους τους χρόνους των πρωινών ελευθέρων δοκιμαστικών WSSP  της Παρασκευής:

 

Θέση

Αναβάτης

Εθν.

Ομάδα

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

1

Stefano Manzi

ITA

Pata Yamaha Ten Kate Racing

Yamaha R9

1:37.489

2

Jaume Masia

ESP

Orelac Racing Verdnatura

Ducati Panigale V2

1:37.559

3

Can Oncu

TUR

Yamaha bLU cRU Evan Bros Team

Yamaha R9

1:37.699

4

Bo Bendsneyder

NED

MV Agusta Reparto Corse

MV Agusta F3 800 RR

1:37.928

5

Valentin Debise

FRA

Renzi Corse

Ducati Panigale V2

1:37.963

6

Filippo Farioli

ITA

MV Agusta Reparto Corse

MV Agusta F3 800 RR

1:37.981

7

Jeremy Alcoba

ESP

Kawasaki WorldSSP Team

Kawasaki ZX-6R

1:38.029

8

Marcel Schroetter

GER

WRP Racing

Ducati Panigale V2

1:38.111

9

Federico Caricasulo

ITA

D34G Racing WorldSSP Team

Ducati Panigale V2

1:38.128

10

Xavi Cardelus

AND

Orelac Racing Verdnatura

Ducati Panigale V2

1:38.226

11

Philipp Oettl

GER

Feel Racing WorldSSP Team

Ducati Panigale V2

1:38.339

12

Corentin Perolari

FRA

Honda Racing World Supersport

Honda CBR600RR

1:38.377

13

Lucas Mahias

FRA

GMT94

Yamaha R9

1:38.407

14

Niccolo Antonelli

ITA

VFT Racing

Yamaha R9

1:38.439

15

Roberto Garcia

ESP

GMT94

Yamaha R9

1:38.693

16

Simon Jespersen

DEN

ECOsantagata Althea Racing Team

Ducati Panigale V2

1:38.822

17

Mattia Casadei

ITA

Motozoo ME AIR Racing

MV Agusta F3 800 RR

1:38.863

18

Tom Booth-Amos

GBR

PTR Triumph Factory Racing

Triumph STR 765 RS

1:38.953

19

Oliver Bayliss

AUS

PTR Triumph Factory Racing

Triumph STR 765 RS

1:38.969

20

Leonardo Taccini

ITA

ECOsantagata Althea Racing Team

Ducati Panigale V2

1:39.069

21

Raffaele de Rosa

ITA

QJMOTOR Factory Racing

QJMOTOR SRK 800 RR

1:39.114

22

Aldi Mahendra

IND

Yamaha bLU cRU Evan Bros Team

Yamaha R9

1:39.133

23

Ondrej Vostatek

CZE

WRP Racing

Ducati Panigale V2

1:39.166

24

Xavi Artigas

ESP

Blackflag Motorsport

Kawasaki ZX-6R

1:39.249

25

Niki Tuuli

FIN

QJMOTOR Factory Racing

QJMOTOR SRK 800 RR

1:39.602

26

Matteo Patacca

ITA

Bike e Motor Racing Team

Yamaha R6

1:39.699

27

Yuki Okamoto

JPN

Pata Yamaha Ten Kate Racing

Yamaha R9

1:39.975

28

Luke Power

AUS

Motozoo ME AIR Racing

MV Agusta F3 800 RR

1:40.210

29

Kaito Toba

JPN

Petronas MIE Honda Racing Team

Honda CBR600RR

1:40.504

30

Piotr Biesiekirski

POL

Team Flembbo-Pilote Moto Production

MV Agusta F3 800 RR

1:41.189

31

Ana Carrasco

ESP

Honda Racing World Supersport

Honda CBR600RR

1:41.387

32

Eduardo Montero

ESP

D34G Racing WorldSSP Team

Ducati Panigale V2

1:41.522

33

Syarifuddin Azman

MAL

Petronas MIE Honda Racing Team

Honda CBR600RR

1:41.537

34

Harrison Voight

AUS

EAB Racing Team

Ducati Panigale V2

1:41.603

Ετικέτες