Isle of Man TT 2023 - Ξεκινά σήμερα 29/5

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και οι πρώτες προβλέψεις
IOMTT 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/5/2023

Το Isle of Man TT 2023 ξεκινά σήμερα, με ολοκαίνουργιο πρόγραμμα. Τη Δευτέρα 29 Μαίου θα διεξαχθούν τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά, από την Τρίτη έως και την Παρασκευή θα έχουμε τα χρονομετρημένα. Οι αγώνες ξεκινούν το Σάββατο 3 Ιουνίου για να συνεχιστούν σε καθημερινή βάση έως το Σάββατο 10 Ιουνίου.

Για φέτος θα έχουμε έναν αγώνα Superbikes και έναν στην κατηγορία Senior ΤΤ, και δύο αγώνες για τις κατηγορίες Supersport, Superstock, Supertwin και Sidecars.

Όπως συνήθως οι περισσότεροι αγωνιζόμενοι θα λάβουν μέρος σε πολλές κατηγορίες, ενώ οι αγώνες με το μεγαλύτερο κύρος παραμένουν τα βαρέα βάρη του ΤΤ, δηλαδή τα Superbikes και το Senior TT, αμφότεροι αγώνες των 6 γύρων.

Superbikes

IOMTT 2023

Έχοντας κερδίσει τους 4 από τους τελευταίους 6 Superbike και Senior αγώνες, και έχοντας θέσει το απόλυτο ρεκόρ γύρου στο ΤΤ, φαβορί για το 2023 είναι ο μέγας Peter Hickman, με BMW M 1000 RR (στο ΤΤ επιτρέπονται οι carbon τροχοί και δεν θα αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα με το NW200).

Οι μεγάλοι του αντίπαλοι θα είναι οι Michael Dunlop, Dean Harrison, Conor Cummins και Davey Todd, με τον τελευταίο να έχει ανεβάσει απόδοση το 2022, παίρνοντας το πρώτο του βάθρο στον αγώνα Superstock του ΤΤ και αφήνοντας υποσχέσεις για περισσότερες καλές θέσεις το 23.

Δίπλα τους, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον Αυστραλό Josh Brookes που επιστρέφει στο ΤΤ από το 2018, με καλύτερο τερματισμό μια 5η θέση, και τον 23 φορές νικητή του ΤΤ John McGuinness, που συμμετέχει με Honda, δίπλα στους David Johnson και Jamie Coward.

Ο Michael Rutter θα λάβει μέρος με ένα Honda RC213V-S, ενώ από την πλευρά της Yamaha φαβορί είναι ο James Hillier.

Παρά την εργοστασιακή απόσυρση της Suzuki από τα παγκόσμια αγωνιστικά δρώμενα, οι ιδιώτες συνεχίζουν να αγωνίζονται με τις μοτοσυκλέτες του Hamamatsu, και στο ΤΤ του 2023 θα δώσουν το παρών οι Shaun Anderson και Michael Evans.

Supersport

IOMTT 2023

Στα Supersport θα μπορούσαμε να δούμε τον πρώτο γύρο με μέση ωριαία 130 μιλίων την ώρα, καθώς για την ώρα το ρεκόρ βρίσκεται στα 129.475 μιλίων την ώρα (208,3 χλμ/ώρα).

Εδώ φαβορί είναι ο Michael Dunlop με Honda, MD που το 2022 είχε πάρει και τις 2 νίκες, θέτοντας και το ρεκόρ γύρου, ενώ παράλληλα έγινε και ο πιο πετυχημένος αναβάτης Supersport στην ιστορία του ΤΤ.

Οι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι του για φέτος είναι οι Dean Harrison (Yamaha) και Peter Hickman (Triumph), που θέλουν να μετατρέψουν τις θέσεις 2 και 3 των προηγούμενων βάθρων τους σε νίκες. Σημειώστε πως η κατηγορία Supersport είναι η μόνη στην οποία δεν έχει πάρει ακόμα νίκη ο Hickman.

Ο ομόσταυλος του Harrison, James Hillier είναι επίσης σε άριστη φόρμα, με 5 βάθρα στο ιστορικό του, ενώ πιθανότητες για διάκριση έχει και ο Jamie Coward της Yamaha. Από την πλευρά της Honda σημειώστε τα ονόματα των Davey Todd και Conor Cummins.

Superstock

IOMTT 2023

Όσον αφορά στα Superstock, όλοι αναρωτιούνται αν ο Hickman μπορεί να συνεχίσει τις νίκες τους στην κατηγορία, μια από τις πιο ανταγωνιστικές στο ΤΤ. Για πρώτη φορά το 2023 θα έχουμε δυο αγώνες 3 γύρων στην κατηγορία αντί για έναν όπως προηγουμένως,

O Hickman έχει κερδίσει και τους 3 αγώνες Superstock από το 2018, ενώ κατέχει και το ρεκόρ γύρου των 132.403 μιλίων ανά ώρα (213.082 χλμ/ώρα), δείχνοντας και εδώ το μεγάλο φαβορί. Παρόλα αυτά, οι αναβάτες της Honda Conor Cummins και Davey Todd βρίσκονται σε ανοδική πορεία, με τον Cummins να έχει γράψει τον ταχύτερο γύρο για αναβάτη Honda στο ΤΤ με 133.116 μίλια την ώρα, ενώ ο Todd κέρδισε τον τίτλο της κατηγορίας στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2022.

Οι Michael Dunlop, Jamie Coward, και David Johnson θα αγωνιστούν όλοι με CBR1000RR-R Fireblade SP, ενώ με BMW -πέρα από τον Hickman- θα συμμετάσχουν και οι Josh Brookes και Michael Rutter.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους Dean Harrison (Kawasaki) και James Hillier (Yamaha), με τον δεύτερο να είναι ο ταχύτερος αναβάτης ever στο ΤΤ με Yamaha, έχοντας γράψει γύρο 130.398 μιλίων την ώρα.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του ΙΟΜΤΤ 2023

Ετικέτες

Σκοτώθηκε στην προπόνηση ο αναβάτης του Freestyle MX Jayden Archer [VIDEO]

Το 2022 στο Nitro World Games στο Brisbane ήταν ο πρώτος που έκανε τριπλό back flip!
motomag Σκοτώθηκε στην προπόνηση ο αναβάτης του Freestyle MX Jayden Archer [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

O 27χρονος Αυστραλός αναβάτης του Freestyle MX, Jayden Archer έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια προπόνησης ενώ προσπαθούσε να τελειοποιήσει το τριπλό back flip, ένα κόλπο το οποίο έγινε το σήμα κατατεθέν του στους αγώνες τα τελευταία έτη.

Ο Archer ο οποίος είχε κατακτήσει δύο φορές το μετάλλιο στον θεσμό X Games, είχε καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στην Freestyle MX σκηνή το 2022 όπου στο Nitro World Games στο Brisbane έγινε ο πρώτος αναβάτης που έκανε τριπλό back flip με την μοτοσυκλέτα του ενώ σαν να μην έφτανε αυτό λίγο αργότερα θα έκανε και πρόταση γάμου στην κοπέλα του.

Σκοτώθηκε στην προπόνηση ο αναβάτης του Freestyle MX Jayden Archer [VIDEO]

Ο 27χρονος ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στην Μελβούρνη όπου και πραγματοποιούσε προπονήσεις στην προσπάθεια του να τελειοποιήσει το γνωστό κόλπο του έχασε την ζωή του. Τον θάνατο του επιβεβαίωσε ο θεσμός Nitro Circus -αποτελεί μία σύγχρονη μοτοσυκλετιστική έκδοση ενός θιάσου που δημιούργησε ο Travis Pastrana, με τους συμμετέχοντες να πραγματοποιούν κάθε λογής κόλπα με τις μοτοσυκλέτες τους-, στον οποίο τα τελευταία 10 χρόνια λάμβανε μέρος ο Archer.

Ο θεσμός Nitro Circus ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Η οικογένεια του Nitro Circus θρηνεί την απώλεια του Jayo Archer. Ο Jayo ήταν η επιτομή του πάθους, της σκληρής δουλειάς και της αποφασιστικότητας. Μια θετική επιρροή για τους γύρω του. Και πάνω απ' όλα ένας σπουδαίος άνθρωπος και φίλος όλων μας."

Σκοτώθηκε στην προπόνηση ο αναβάτης του Freestyle MX Jayden Archer [VIDEO]

 

Ετικέτες