Isle of Man TT 2023 - Ξεκινά σήμερα 29/5

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και οι πρώτες προβλέψεις
IOMTT 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/5/2023

Το Isle of Man TT 2023 ξεκινά σήμερα, με ολοκαίνουργιο πρόγραμμα. Τη Δευτέρα 29 Μαίου θα διεξαχθούν τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά, από την Τρίτη έως και την Παρασκευή θα έχουμε τα χρονομετρημένα. Οι αγώνες ξεκινούν το Σάββατο 3 Ιουνίου για να συνεχιστούν σε καθημερινή βάση έως το Σάββατο 10 Ιουνίου.

Για φέτος θα έχουμε έναν αγώνα Superbikes και έναν στην κατηγορία Senior ΤΤ, και δύο αγώνες για τις κατηγορίες Supersport, Superstock, Supertwin και Sidecars.

Όπως συνήθως οι περισσότεροι αγωνιζόμενοι θα λάβουν μέρος σε πολλές κατηγορίες, ενώ οι αγώνες με το μεγαλύτερο κύρος παραμένουν τα βαρέα βάρη του ΤΤ, δηλαδή τα Superbikes και το Senior TT, αμφότεροι αγώνες των 6 γύρων.

Superbikes

IOMTT 2023

Έχοντας κερδίσει τους 4 από τους τελευταίους 6 Superbike και Senior αγώνες, και έχοντας θέσει το απόλυτο ρεκόρ γύρου στο ΤΤ, φαβορί για το 2023 είναι ο μέγας Peter Hickman, με BMW M 1000 RR (στο ΤΤ επιτρέπονται οι carbon τροχοί και δεν θα αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα με το NW200).

Οι μεγάλοι του αντίπαλοι θα είναι οι Michael Dunlop, Dean Harrison, Conor Cummins και Davey Todd, με τον τελευταίο να έχει ανεβάσει απόδοση το 2022, παίρνοντας το πρώτο του βάθρο στον αγώνα Superstock του ΤΤ και αφήνοντας υποσχέσεις για περισσότερες καλές θέσεις το 23.

Δίπλα τους, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον Αυστραλό Josh Brookes που επιστρέφει στο ΤΤ από το 2018, με καλύτερο τερματισμό μια 5η θέση, και τον 23 φορές νικητή του ΤΤ John McGuinness, που συμμετέχει με Honda, δίπλα στους David Johnson και Jamie Coward.

Ο Michael Rutter θα λάβει μέρος με ένα Honda RC213V-S, ενώ από την πλευρά της Yamaha φαβορί είναι ο James Hillier.

Παρά την εργοστασιακή απόσυρση της Suzuki από τα παγκόσμια αγωνιστικά δρώμενα, οι ιδιώτες συνεχίζουν να αγωνίζονται με τις μοτοσυκλέτες του Hamamatsu, και στο ΤΤ του 2023 θα δώσουν το παρών οι Shaun Anderson και Michael Evans.

Supersport

IOMTT 2023

Στα Supersport θα μπορούσαμε να δούμε τον πρώτο γύρο με μέση ωριαία 130 μιλίων την ώρα, καθώς για την ώρα το ρεκόρ βρίσκεται στα 129.475 μιλίων την ώρα (208,3 χλμ/ώρα).

Εδώ φαβορί είναι ο Michael Dunlop με Honda, MD που το 2022 είχε πάρει και τις 2 νίκες, θέτοντας και το ρεκόρ γύρου, ενώ παράλληλα έγινε και ο πιο πετυχημένος αναβάτης Supersport στην ιστορία του ΤΤ.

Οι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι του για φέτος είναι οι Dean Harrison (Yamaha) και Peter Hickman (Triumph), που θέλουν να μετατρέψουν τις θέσεις 2 και 3 των προηγούμενων βάθρων τους σε νίκες. Σημειώστε πως η κατηγορία Supersport είναι η μόνη στην οποία δεν έχει πάρει ακόμα νίκη ο Hickman.

Ο ομόσταυλος του Harrison, James Hillier είναι επίσης σε άριστη φόρμα, με 5 βάθρα στο ιστορικό του, ενώ πιθανότητες για διάκριση έχει και ο Jamie Coward της Yamaha. Από την πλευρά της Honda σημειώστε τα ονόματα των Davey Todd και Conor Cummins.

Superstock

IOMTT 2023

Όσον αφορά στα Superstock, όλοι αναρωτιούνται αν ο Hickman μπορεί να συνεχίσει τις νίκες τους στην κατηγορία, μια από τις πιο ανταγωνιστικές στο ΤΤ. Για πρώτη φορά το 2023 θα έχουμε δυο αγώνες 3 γύρων στην κατηγορία αντί για έναν όπως προηγουμένως,

O Hickman έχει κερδίσει και τους 3 αγώνες Superstock από το 2018, ενώ κατέχει και το ρεκόρ γύρου των 132.403 μιλίων ανά ώρα (213.082 χλμ/ώρα), δείχνοντας και εδώ το μεγάλο φαβορί. Παρόλα αυτά, οι αναβάτες της Honda Conor Cummins και Davey Todd βρίσκονται σε ανοδική πορεία, με τον Cummins να έχει γράψει τον ταχύτερο γύρο για αναβάτη Honda στο ΤΤ με 133.116 μίλια την ώρα, ενώ ο Todd κέρδισε τον τίτλο της κατηγορίας στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2022.

Οι Michael Dunlop, Jamie Coward, και David Johnson θα αγωνιστούν όλοι με CBR1000RR-R Fireblade SP, ενώ με BMW -πέρα από τον Hickman- θα συμμετάσχουν και οι Josh Brookes και Michael Rutter.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους Dean Harrison (Kawasaki) και James Hillier (Yamaha), με τον δεύτερο να είναι ο ταχύτερος αναβάτης ever στο ΤΤ με Yamaha, έχοντας γράψει γύρο 130.398 μιλίων την ώρα.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του ΙΟΜΤΤ 2023

Ετικέτες

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες