Isle of Man TT 2023 - Ξεκινά σήμερα 29/5

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και οι πρώτες προβλέψεις
IOMTT 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/5/2023

Το Isle of Man TT 2023 ξεκινά σήμερα, με ολοκαίνουργιο πρόγραμμα. Τη Δευτέρα 29 Μαίου θα διεξαχθούν τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά, από την Τρίτη έως και την Παρασκευή θα έχουμε τα χρονομετρημένα. Οι αγώνες ξεκινούν το Σάββατο 3 Ιουνίου για να συνεχιστούν σε καθημερινή βάση έως το Σάββατο 10 Ιουνίου.

Για φέτος θα έχουμε έναν αγώνα Superbikes και έναν στην κατηγορία Senior ΤΤ, και δύο αγώνες για τις κατηγορίες Supersport, Superstock, Supertwin και Sidecars.

Όπως συνήθως οι περισσότεροι αγωνιζόμενοι θα λάβουν μέρος σε πολλές κατηγορίες, ενώ οι αγώνες με το μεγαλύτερο κύρος παραμένουν τα βαρέα βάρη του ΤΤ, δηλαδή τα Superbikes και το Senior TT, αμφότεροι αγώνες των 6 γύρων.

Superbikes

IOMTT 2023

Έχοντας κερδίσει τους 4 από τους τελευταίους 6 Superbike και Senior αγώνες, και έχοντας θέσει το απόλυτο ρεκόρ γύρου στο ΤΤ, φαβορί για το 2023 είναι ο μέγας Peter Hickman, με BMW M 1000 RR (στο ΤΤ επιτρέπονται οι carbon τροχοί και δεν θα αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα με το NW200).

Οι μεγάλοι του αντίπαλοι θα είναι οι Michael Dunlop, Dean Harrison, Conor Cummins και Davey Todd, με τον τελευταίο να έχει ανεβάσει απόδοση το 2022, παίρνοντας το πρώτο του βάθρο στον αγώνα Superstock του ΤΤ και αφήνοντας υποσχέσεις για περισσότερες καλές θέσεις το 23.

Δίπλα τους, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον Αυστραλό Josh Brookes που επιστρέφει στο ΤΤ από το 2018, με καλύτερο τερματισμό μια 5η θέση, και τον 23 φορές νικητή του ΤΤ John McGuinness, που συμμετέχει με Honda, δίπλα στους David Johnson και Jamie Coward.

Ο Michael Rutter θα λάβει μέρος με ένα Honda RC213V-S, ενώ από την πλευρά της Yamaha φαβορί είναι ο James Hillier.

Παρά την εργοστασιακή απόσυρση της Suzuki από τα παγκόσμια αγωνιστικά δρώμενα, οι ιδιώτες συνεχίζουν να αγωνίζονται με τις μοτοσυκλέτες του Hamamatsu, και στο ΤΤ του 2023 θα δώσουν το παρών οι Shaun Anderson και Michael Evans.

Supersport

IOMTT 2023

Στα Supersport θα μπορούσαμε να δούμε τον πρώτο γύρο με μέση ωριαία 130 μιλίων την ώρα, καθώς για την ώρα το ρεκόρ βρίσκεται στα 129.475 μιλίων την ώρα (208,3 χλμ/ώρα).

Εδώ φαβορί είναι ο Michael Dunlop με Honda, MD που το 2022 είχε πάρει και τις 2 νίκες, θέτοντας και το ρεκόρ γύρου, ενώ παράλληλα έγινε και ο πιο πετυχημένος αναβάτης Supersport στην ιστορία του ΤΤ.

Οι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι του για φέτος είναι οι Dean Harrison (Yamaha) και Peter Hickman (Triumph), που θέλουν να μετατρέψουν τις θέσεις 2 και 3 των προηγούμενων βάθρων τους σε νίκες. Σημειώστε πως η κατηγορία Supersport είναι η μόνη στην οποία δεν έχει πάρει ακόμα νίκη ο Hickman.

Ο ομόσταυλος του Harrison, James Hillier είναι επίσης σε άριστη φόρμα, με 5 βάθρα στο ιστορικό του, ενώ πιθανότητες για διάκριση έχει και ο Jamie Coward της Yamaha. Από την πλευρά της Honda σημειώστε τα ονόματα των Davey Todd και Conor Cummins.

Superstock

IOMTT 2023

Όσον αφορά στα Superstock, όλοι αναρωτιούνται αν ο Hickman μπορεί να συνεχίσει τις νίκες τους στην κατηγορία, μια από τις πιο ανταγωνιστικές στο ΤΤ. Για πρώτη φορά το 2023 θα έχουμε δυο αγώνες 3 γύρων στην κατηγορία αντί για έναν όπως προηγουμένως,

O Hickman έχει κερδίσει και τους 3 αγώνες Superstock από το 2018, ενώ κατέχει και το ρεκόρ γύρου των 132.403 μιλίων ανά ώρα (213.082 χλμ/ώρα), δείχνοντας και εδώ το μεγάλο φαβορί. Παρόλα αυτά, οι αναβάτες της Honda Conor Cummins και Davey Todd βρίσκονται σε ανοδική πορεία, με τον Cummins να έχει γράψει τον ταχύτερο γύρο για αναβάτη Honda στο ΤΤ με 133.116 μίλια την ώρα, ενώ ο Todd κέρδισε τον τίτλο της κατηγορίας στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2022.

Οι Michael Dunlop, Jamie Coward, και David Johnson θα αγωνιστούν όλοι με CBR1000RR-R Fireblade SP, ενώ με BMW -πέρα από τον Hickman- θα συμμετάσχουν και οι Josh Brookes και Michael Rutter.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους Dean Harrison (Kawasaki) και James Hillier (Yamaha), με τον δεύτερο να είναι ο ταχύτερος αναβάτης ever στο ΤΤ με Yamaha, έχοντας γράψει γύρο 130.398 μιλίων την ώρα.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του ΙΟΜΤΤ 2023

Ετικέτες

Greece Rally 2023, Ημέρα 1η: Ξεκίνημα από τα Γιάννενα

Τον Πρόλογο κέρδισαν οι Versteijnen - Limpt με Can Am X3 South Racing 900 UTV
motomag Greece Rally 2023, Ημέρα 1η: Ξεκίνημα από τα Γιάννενα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/10/2023

Το Greece Rally 2023 όπως διαβάσατε στο MOTO ξεκίνησε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου από την πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα, με τους συμμετέχοντες στη συνέχεια να αγωνίζονται στη μικρή διαδρομή του Προλόγου.

Αρκετός κόσμος βρέθηκε στην πλατεία της εκκίνησης ώστε να παρακολουθήσει την επίσημη έναρξη του αγώνα και να χειροκροτήσει τους συμμετέχοντες όλων των κατηγοριών, ωστόσο τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο αγωνιστικό κομμάτι του Greece Rally 2023. Η διαδρομή του Προλόγου πρόσφερε στους συμμετέχοντες μια αληθινή γεύση από τα όσα τους περιμένουν τις επόμενες ημέρες, ενώ η διαδρομή από την λίμνη Παμβώτιδα μέχρι το όρος Μιτσικέλι έκρυβε αρκετές δυσκολίες. Οι αγωνιζόμενοι περιηγήθηκαν σε διάφορα εδάφη, από γραφικές όχθες λιμνών έως απόκρημνα ορεινά μονοπάτια, με τη φυσική ομορφιά της περιφέρειας της Ηπείρου να κάνει τη διαφορά.

Greece Rally 2023

Οι αγωνιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν από πολλά όμορφα χωριά κατά μήκος της διαδρομής, όπως η Κρυόβρυση, ο Ανθρακίτης, η Καρυά, οι Λογάδες κ.α., με τους διοργανωτές του αγώνα να έχουν συνεργαστεί στενά με τις τοπικές αρχές για να εξασφαλίσουν ελάχιστη αναστάτωση στους κατοίκους, προβάλλοντας παράλληλα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Δήμου Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ζίτσας και του Σπηλαίου Περάματος. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας οι Jasper Versteijnen – Jelle Van Limpt (Can Am X3 South Racing 900) ήταν οι ταχύτεροι με το UTV της καναδικής εταιρείας κάνοντας την έκπληξη με τον Sandro Calesini (KTM EXC 450) να τερματίζει στη δεύτερη θέση γενικής. Ο Tomas Millet (ΚΤΜ ΕΧΩ 350 F), σημείωσε τον τρίτο χρόνο.

Τις επόμενες ημέρες το Greece Rally 2023 υπόσχεται να είναι μια αληθινή δοκιμασία δεξιοτήτων και αντοχής, με τους συμμετέχοντες να μάχονται για τη νίκη στις απαιτητικές ειδικές διαδρομές οι οποίες διασχίζουν τα βουνά της Ηπείρου καθώς και κάποιες περιοχές της Αλβανίας.

Μπορείτε να βρείτε αποτελέσματα, φωτογραφικό υλικό καθώς και πληροφορίες για το Rally Greece ΕΔΩ.

Greece Rally 2023
Ετικέτες