Isle of Man TT – Θα κάνουν ψυχολογικά και εργομετρικά τέστ στους αγωνιζόμενους!

Το 2024 θα τα δούμε σε πιλοτικό στάδιο καθώς οι αγωνιζόμενοι εθελοντικά θα γίνουν “πειραματόζωα” για καλό σκοπό
motomag Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/2/2024

Το Isle of Man TT περνά σε νέα εποχή καθώς από τη φετινή χρονιά οι συμμετέχοντες θα περνούν από εργομετρικά τεστ ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει και ψυχολογικό τεστ το οποίο θα στοχεύει στην ενδυνάμωση της πνευματικής τους ετοιμότητας πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Φέτος η εφαρμογή θα γίνει σε πιλοτικό στάδιο ώστε να εκτιμηθεί κάθε πλευρά της διαδικασίας καθώς και οι επιπτώσεις της στην ομαλή έκβαση του θρυλικού αυτού αγώνα.

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται ραγδαία όσον αφορά την αθλητική τεχνολογία και την αθλητική ψυχολογία. Ολοένα και περισσότερο αυτές οι δύο επιστήμες μπαίνουν στη ζωή των αθλητών και φυσικά οι αγώνες των μοτοσυκλετών όχι μόνο δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά στο κορυφαίο επίπεδο η καλή επίδοση είναι ξεκάθαρα συνάρτηση καλής ψυχολογίας. Η στρατιά των μηχανικών και των υπολοίπων στελεχών στις πολυπληθείς ομάδες των παγκοσμίων πρωταθλημάτων, φροντίζει να λύσει όλα τα ζητήματα. Στην αποκλειστική συνέντευξη του Michael Dunlop στο τεύχος που κυκλοφορεί, θα δείτε πως εκείνος δεν έχει αυτή την πολυτέλεια και πρέπει να ασχολείται ακόμη και με την προετοιμασία της μοτοσυκλέτας πριν από κάθε αγώνα, στο πολυήμερο Isle of Man TT.

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Η διοργανώτρια αρχή του Isle of Man TT, σε συνεργασία με την Manx Roadracing Medical Services (MRMS) -τον οργανισμό που παρέχει ιατρική υποστήριξη για το ΤΤ- θέλει από τη φετινή χρονιά να ενταχθεί στο κομμάτι του αγώνα η αθλητική τεχνολογία και η αθλητική ψυχολογία στοχεύοντας στο να είναι οι αγωνιζόμενοι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στον τομέα της φυσικής κατάστασης και της ψυχολογίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρό της διοργάνωσης Dr Gareth Davies, κατά το πιλοτικό στάδιο οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν εθελοντικά. Οι εθελοντές αγωνιζόμενοι θα περνούν εργομετρικά τεστ -επίπεδα γαλακτικού οξέος, γλυκόζη στο αίμα, καρδιακός ρυθμός, καταπόνηση κλπ.- ενώ όσον αφορά τα ψυχολογικά τεστ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα λειτουργήσουν αν και φανταζόμαστε πως θα στοχεύουν στο να μεταδώσουν στους αναβάτες πως να διαχειρίζονται το έντονο στρες του ανταγωνισμού (stress coping), να ελέγχουν τη συγκέντρωση τους (focus control), να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση τους (self- confidence boost) και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους (maximize performance).

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Επί του παρόντος, όλοι οι αγωνιζόμενοι του Isle of Man TT για να λάβουν μέρος στον αγώνα πρέπει να καταθέσουν ιατρική έκθεση από το γιατρό τους στην ACU – αγγλική ομοσπονδία που είναι υπεύθυνη για τους αγώνες μοτοσυκλέτας- η οποία στη συνέχεια τους επιτρέπει να αγωνιστούν στον αγώνα.

Από το 2025 αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς εκτός από την συγκεκριμένη αίτηση όλοι οι αγωνιζόμενοι θα περνούν από ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση πριν από τις πρώτες κατατακτήριες, ενώ η MRMS θα παρέχει επίσης στους αγωνιζόμενους καθοδήγηση πριν από τον αγώνα για να βοηθήσει τη σωματική και πνευματική τους προετοιμασία.

Το κάθε αρχή και δύσκολη ταιριάζει γάντι καθώς η διοργανώτρια αρχή μαζί με την MRMS θα πρέπει να μελετήσει τα στοιχεία αλλά και να δει τις αντιδράσεις των αγωνιζομένων σε αυτό το εγχείρημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων οι αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούνται πριν και μετά τις κατατακτήριες δοκιμές, τα ελεύθερα δοκιμαστικά και τους αγώνες θα βοηθήσουν στην κατανόηση διάφορων στοιχείων που αφορούν τον αγώνα.

Η λεπτομερή καταγραφή όλων αυτών των δεδομένων -αγωνιστικά περιστατικά, παράγοντες που συμβάλλουν στα ατυχήματα κλπ.- θα βοηθήσουν τόσο την διοργανώτρια αρχή όσο και την MRMS να μειώσει τους κινδύνους αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσει τις ιατρικές υπηρεσίες του αγώνα. Όσον αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες τη φετινή χρονιά αυτές θα βελτιωθούν περαιτέρω, με περισσότερες υποδομές για τους αγωνιζόμενους, ενώ θα δημιουργηθεί Κέντρο Περίθαλψης Αναβατών από την MRMS.

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Ο επικεφαλής ιατρός του Isle of Man TT, Dr Gareth Davies ανέφερε σχετικά με όλα αυτά: "Η αθλητική επιστήμη είναι ένας τομέας της ιατρικής που εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς. Το επίπεδο της διορατικότητας που μπορεί να επιτευχθεί είναι πλέον ανεκτίμητο για πολλά αθλήματα σε όλα τα επίπεδα, από κορυφαίους διεθνείς αθλητές μέχρι άτομα που προπονούνται στο γυμναστήριο και το Isle of Man ΤΤ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για ένα έργο που θα προωθήσει τις εργασίες που αποσκοπούν στην εξάλειψη των κινδύνων που μπορούν να αποφευχθούν στο ΤΤ. Σε όλες τις πτυχές της υγείας, η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία και αυτό δεν διαφέρει εδώ. Λαμβάνουμε μια προληπτική και συστηματική προσέγγιση των ιατρικών προτύπων του ΤΤ. Τα φυσιολογικά, μηχανικά και βιοχημικά δεδομένα που συλλέγουμε φέτος θα βοηθήσουν στην ενημέρωση της στρατηγικής μας για να διασφαλίσουμε ότι οι αγωνιζόμενοι είναι σωματικά και πνευματικά σε θέση να αναμετρηθούν με τη διαδρομή του ΤΤ και ότι μειώνουμε τους κινδύνους που μπορούν να αποφευχθούν, όπου είναι δυνατόν."

O Gary Thompson, υπεύθυνος της διαδρομής του αγώνα δήλωσε: "Είμαστε απίστευτα τυχεροί που η MRMS συμμετέχει στο ΤΤ. Η τεχνογνωσία τους στην περίθαλψη τραυμάτων είναι πραγματικά παγκόσμιας κλάσης και ο οργανισμός αποτελείται από μια απίστευτα ταλαντούχα ομάδα ατόμων, οπότε είναι σωστό να φέρουμε πιο κοντά τη συνεργασία μας και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους για να ηγηθούμε αυτού του συναρπαστικού και καινοτόμου έργου.

Οι εργασίες σχετικά με τις ιατρικές υπηρεσίες και οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις του αγώνα γίνονται για να φροντίσουμε τους συμμετέχοντες και με γνώμονα το συμφέρον τους. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι, στην εποχή μας, οι ταχύτητες που επιτυγχάνουν οι αγωνιζόμενοι στη διαδρομή απαιτούν τεράστια ψυχική και σωματική δύναμη και γι' αυτό θέλουμε να είναι μια διαδικασία συνεργασίας που τελικά θα τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι.”

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Το Isle of Man TT από το 2024 μπαίνει σε μία άλλη εποχή, με την αθλητική τεχνολογία και την αθλητική ψυχολογία να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τους αγωνιζόμενους ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν οι ίδιοι θα αποδεχτούν το συγκεκριμένο εγχείρημα ή θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτό.

Ετικέτες

Dakar 2026 – 9ο σκέλος: Νίκη Schareina – Κορυφή Sanders με διαφορά – Στην 10άδα Orignal by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!

Προβλήματα πλοήγησης για πολλούς με λίγους ευνοημένους
Dakar 2026 – 9ο σκέλος: Νίκη Schareina – Κορυφή Sanders με διαφορά – Στην 10άδα Orignal by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2026

Μόλις 418 χιλιόμετρα ειδικής σήμερα και συνολικά 541 χιλιόμετρα μαζί με την απλή, είχαν σήμερα στους αμμόλοφους οι μοτοσυκλέτες με τα αυτοκίνητα σε τελείως διαφορετική διαδρομή, που σημαίνει ότι δεν είχαν ροδιές να ακολουθήσουν αλλά μπορούσαν να ξεκινήσουν και νωρίτερα. Ροδιές δεν είχε ούτε και ο Luciano Benavides να ηγείται της γενικής κατάταξης για πρώτη φορά στην καριέρα του. Είναι όμως η τρίτη φορά στο φετινό Dakar που ανοίγει την διαδρομή πρώτος, αντιμετωπίζοντας όλες τις σοβαρές δυσκολίες πλοήγησης που έχει αυτό και μάλιστα αυτή τη φορά μόλις στο 33ο χιλιόμετρο. Το ίδιο πρόβλημα μοιραζόταν και ο Daniel Sanders φυσικά μόλις με τρία λεπτά διαφορά πίσω του, ακολουθούμενος από τον Ricky Brabec που έχοντας δύο περάσματα από τους κορυφαίους μπροστά του, ήξερε ακριβώς από που να περάσει και δεν του πήρε έτσι πολύ ώρα να τους προφτάσει. Ήταν ένα σημείο που το Dakar δεν είχε ξανά περάσει στο παρελθόν και ο Sanders είχε δει την δυσκολία προσανατολισμού μόλις παρέλαβε το roadbook. Πολύ γρήγορα οι δύο KTM χάθηκαν και έτσι τους έπιασε και ο Brabec. Οι τρεις τους αναγκάστηκαν να ψάξουν για λίγο την διαδρομή μέχρι να τους πιάσει και ο Schareina. Εκεί οι Honda πήραν διαφορετική απόφαση από τις KTM για να διορθώσουν το λάθος αλλά μία ήταν η πιο σωστή επιλογή και την είχαν κάνει οι αναβάτες της KTM, με τον Sanders να ανοίγει πλέον τη διαδρομή μαζί, γεγονός που τον ευνόησε στην συγκομιδή των bonus και τελικά στην εικονική γενική κατάταξη, παίρνοντας τα ηνία από τον Benavides.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Neels Theric και ο Michael Docherty ξεκίνησαν μια στενή μονομαχία, ενώ ο πρωτοεμφανιζόμενος Khaliunbold Erdenebileg από τη Μογγολία άρχισε να εντυπωσιάζει, πλησιάζοντας την πρώτη δεκάδα της γενικής.

Η κυριαρχία του Edgar Canet και η ανατροπή

Καθώς ο αγώνας προχωρούσε, ο Edgar Canet εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των προπορευόμενων και σημείωσε τους καλύτερους χρόνους στα πρώτα σημεία ελέγχου (41 χλμ, 84 χλμ και 121 χλμ). Ωστόσο, η τύχη του άλλαξε μετά το 158ο χιλιόμετρο. Παρόλο που έφτασε στη ζώνη ανεφοδιασμού, έχασε πολύτιμο χρόνο, επιτρέποντας στον συμπατριώτη του, Tosha Schareina, να πάρει το προβάδισμα της ειδικής.

Παράλληλα, ο Daniel Sanders κατάφερε να αποσπαστεί από τους Brabec και Benavides, συγκεντρώνοντας όλα τα μπόνους πρωτοπορίας (bonuses) μεταξύ 121 χλμ και 158 χλμ, γεγονός που του έδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα ασφαλείας στη γενική κατάταξη έναντι του Brabec που ήταν από την αρχή ο μεγάλος αντίπαλος και πλέον και του Benavides.

Το τελικό στάδιο και ο θρίαμβος του Schareina

Στο δεύτερο μισό της ειδικής διαδρομής, ο Tosha Schareina ήταν καταιγιστικός. Μετά το 293ο χιλιόμετρο, άνοιξε τη διαφορά του από τους Skyler Howes, Daniel Sanders και Ricky Brabec. Στο τελευταίο σημείο ελέγχου (380 χλμ), ο Ισπανός αναβάτης της Monster Energy Honda είχε ήδη εξασφαλίσει μια άνετη διαφορά άνω των 6 λεπτών.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Michael Docherty επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, οδεύοντας προς την 6η του νίκη σε σκέλος για τη συγκεκριμένη έκδοση, αυξάνοντας τη διαφορά του από τον Neels Theric που τελικά τερμάτισε με 6 λεπτά διαφορά. Έτσι και αλλιώς κανείς από τους δύο δεν μπορεί να μειώσει επικίνδυνα την διαφορά από τον Campbell που ηγείται της γενικής κατάταξης. Τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών ήταν ικανά να τους φορτώσουν με πολύωρες καθυστερήσεις που δεν σβήνουν με τα δεκάλεπτα διαφοράς που μπορούν να κερδίσουν από τον αναβάτη της Honda.

Τερματισμός και Αποτελέσματα

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον Tosha Schareina να πανηγυρίζει το "hat-trick" του, κερδίζοντας το τρίτο του σκέλος για το 2026. Τερμάτισε 4'35'' μπροστά από τον Daniel Sanders, ο οποίος όμως έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει ακόμη περισσότερο καθώς μεγάλωσε την απόστασή του στην γενική κατάταξη από τον Ricky Brabec που πήρε την τρίτη θέση (+6'22'') και είναι δεύτερος γενικής , ενώ ο Luciano Benavides περιόρισε τις απώλειες στην 9η θέση (+11'50'') και είναι πλέον τρίτος γενικής.

Πολύ δυναμικά ο Βασίλης Μπούδρος ανέβηκε στην δεκάδα της Original by MOTUL , μία εξέλιξη που ήταν πολύ δύσκολη και που δείχνει πως η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα του αναβάτη της ομάδας DNA – Enduro Greece, είναι το μεγαλύτερο εφόδιο στον σκληρότερο αγώνα αντοχής.

Ο Βασίλης Μπούδρος ήταν σταθερά 11ος με μεγάλη απόσταση από την 10η θέση και αντίστοιχα μεγάλη απόσταση από τον 12ο, όταν χθες έγινε η ανατροπή χάνοντας μία θέση. Σήμερα όμως κέρδισε δύο μειώνοντας την απόσταση και από τον 9ο!

Κατάφερε μία 49η θέση στο σκέλος, την καλύτερη έως τώρα και παραμένει σταθερά στην 59η θέση της γενικής κατάταξης με πλέον σημαντικό πως είναι στην δεκάδα της κατηγορίας του!