Isle of Man TT – Θα κάνουν ψυχολογικά και εργομετρικά τέστ στους αγωνιζόμενους!

Το 2024 θα τα δούμε σε πιλοτικό στάδιο καθώς οι αγωνιζόμενοι εθελοντικά θα γίνουν “πειραματόζωα” για καλό σκοπό
motomag Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/2/2024

Το Isle of Man TT περνά σε νέα εποχή καθώς από τη φετινή χρονιά οι συμμετέχοντες θα περνούν από εργομετρικά τεστ ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει και ψυχολογικό τεστ το οποίο θα στοχεύει στην ενδυνάμωση της πνευματικής τους ετοιμότητας πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Φέτος η εφαρμογή θα γίνει σε πιλοτικό στάδιο ώστε να εκτιμηθεί κάθε πλευρά της διαδικασίας καθώς και οι επιπτώσεις της στην ομαλή έκβαση του θρυλικού αυτού αγώνα.

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται ραγδαία όσον αφορά την αθλητική τεχνολογία και την αθλητική ψυχολογία. Ολοένα και περισσότερο αυτές οι δύο επιστήμες μπαίνουν στη ζωή των αθλητών και φυσικά οι αγώνες των μοτοσυκλετών όχι μόνο δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά στο κορυφαίο επίπεδο η καλή επίδοση είναι ξεκάθαρα συνάρτηση καλής ψυχολογίας. Η στρατιά των μηχανικών και των υπολοίπων στελεχών στις πολυπληθείς ομάδες των παγκοσμίων πρωταθλημάτων, φροντίζει να λύσει όλα τα ζητήματα. Στην αποκλειστική συνέντευξη του Michael Dunlop στο τεύχος που κυκλοφορεί, θα δείτε πως εκείνος δεν έχει αυτή την πολυτέλεια και πρέπει να ασχολείται ακόμη και με την προετοιμασία της μοτοσυκλέτας πριν από κάθε αγώνα, στο πολυήμερο Isle of Man TT.

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Η διοργανώτρια αρχή του Isle of Man TT, σε συνεργασία με την Manx Roadracing Medical Services (MRMS) -τον οργανισμό που παρέχει ιατρική υποστήριξη για το ΤΤ- θέλει από τη φετινή χρονιά να ενταχθεί στο κομμάτι του αγώνα η αθλητική τεχνολογία και η αθλητική ψυχολογία στοχεύοντας στο να είναι οι αγωνιζόμενοι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στον τομέα της φυσικής κατάστασης και της ψυχολογίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρό της διοργάνωσης Dr Gareth Davies, κατά το πιλοτικό στάδιο οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν εθελοντικά. Οι εθελοντές αγωνιζόμενοι θα περνούν εργομετρικά τεστ -επίπεδα γαλακτικού οξέος, γλυκόζη στο αίμα, καρδιακός ρυθμός, καταπόνηση κλπ.- ενώ όσον αφορά τα ψυχολογικά τεστ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα λειτουργήσουν αν και φανταζόμαστε πως θα στοχεύουν στο να μεταδώσουν στους αναβάτες πως να διαχειρίζονται το έντονο στρες του ανταγωνισμού (stress coping), να ελέγχουν τη συγκέντρωση τους (focus control), να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση τους (self- confidence boost) και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους (maximize performance).

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Επί του παρόντος, όλοι οι αγωνιζόμενοι του Isle of Man TT για να λάβουν μέρος στον αγώνα πρέπει να καταθέσουν ιατρική έκθεση από το γιατρό τους στην ACU – αγγλική ομοσπονδία που είναι υπεύθυνη για τους αγώνες μοτοσυκλέτας- η οποία στη συνέχεια τους επιτρέπει να αγωνιστούν στον αγώνα.

Από το 2025 αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς εκτός από την συγκεκριμένη αίτηση όλοι οι αγωνιζόμενοι θα περνούν από ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση πριν από τις πρώτες κατατακτήριες, ενώ η MRMS θα παρέχει επίσης στους αγωνιζόμενους καθοδήγηση πριν από τον αγώνα για να βοηθήσει τη σωματική και πνευματική τους προετοιμασία.

Το κάθε αρχή και δύσκολη ταιριάζει γάντι καθώς η διοργανώτρια αρχή μαζί με την MRMS θα πρέπει να μελετήσει τα στοιχεία αλλά και να δει τις αντιδράσεις των αγωνιζομένων σε αυτό το εγχείρημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων οι αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούνται πριν και μετά τις κατατακτήριες δοκιμές, τα ελεύθερα δοκιμαστικά και τους αγώνες θα βοηθήσουν στην κατανόηση διάφορων στοιχείων που αφορούν τον αγώνα.

Η λεπτομερή καταγραφή όλων αυτών των δεδομένων -αγωνιστικά περιστατικά, παράγοντες που συμβάλλουν στα ατυχήματα κλπ.- θα βοηθήσουν τόσο την διοργανώτρια αρχή όσο και την MRMS να μειώσει τους κινδύνους αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσει τις ιατρικές υπηρεσίες του αγώνα. Όσον αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες τη φετινή χρονιά αυτές θα βελτιωθούν περαιτέρω, με περισσότερες υποδομές για τους αγωνιζόμενους, ενώ θα δημιουργηθεί Κέντρο Περίθαλψης Αναβατών από την MRMS.

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Ο επικεφαλής ιατρός του Isle of Man TT, Dr Gareth Davies ανέφερε σχετικά με όλα αυτά: "Η αθλητική επιστήμη είναι ένας τομέας της ιατρικής που εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς. Το επίπεδο της διορατικότητας που μπορεί να επιτευχθεί είναι πλέον ανεκτίμητο για πολλά αθλήματα σε όλα τα επίπεδα, από κορυφαίους διεθνείς αθλητές μέχρι άτομα που προπονούνται στο γυμναστήριο και το Isle of Man ΤΤ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για ένα έργο που θα προωθήσει τις εργασίες που αποσκοπούν στην εξάλειψη των κινδύνων που μπορούν να αποφευχθούν στο ΤΤ. Σε όλες τις πτυχές της υγείας, η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία και αυτό δεν διαφέρει εδώ. Λαμβάνουμε μια προληπτική και συστηματική προσέγγιση των ιατρικών προτύπων του ΤΤ. Τα φυσιολογικά, μηχανικά και βιοχημικά δεδομένα που συλλέγουμε φέτος θα βοηθήσουν στην ενημέρωση της στρατηγικής μας για να διασφαλίσουμε ότι οι αγωνιζόμενοι είναι σωματικά και πνευματικά σε θέση να αναμετρηθούν με τη διαδρομή του ΤΤ και ότι μειώνουμε τους κινδύνους που μπορούν να αποφευχθούν, όπου είναι δυνατόν."

O Gary Thompson, υπεύθυνος της διαδρομής του αγώνα δήλωσε: "Είμαστε απίστευτα τυχεροί που η MRMS συμμετέχει στο ΤΤ. Η τεχνογνωσία τους στην περίθαλψη τραυμάτων είναι πραγματικά παγκόσμιας κλάσης και ο οργανισμός αποτελείται από μια απίστευτα ταλαντούχα ομάδα ατόμων, οπότε είναι σωστό να φέρουμε πιο κοντά τη συνεργασία μας και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους για να ηγηθούμε αυτού του συναρπαστικού και καινοτόμου έργου.

Οι εργασίες σχετικά με τις ιατρικές υπηρεσίες και οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις του αγώνα γίνονται για να φροντίσουμε τους συμμετέχοντες και με γνώμονα το συμφέρον τους. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι, στην εποχή μας, οι ταχύτητες που επιτυγχάνουν οι αγωνιζόμενοι στη διαδρομή απαιτούν τεράστια ψυχική και σωματική δύναμη και γι' αυτό θέλουμε να είναι μια διαδικασία συνεργασίας που τελικά θα τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι.”

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Το Isle of Man TT από το 2024 μπαίνει σε μία άλλη εποχή, με την αθλητική τεχνολογία και την αθλητική ψυχολογία να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τους αγωνιζόμενους ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν οι ίδιοι θα αποδεχτούν το συγκεκριμένο εγχείρημα ή θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτό.

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026, stage 9 - Πέντε Tenere στην κορυφή, ο Cerutti χάνει κι άλλο χρόνο

Η Yamaha θα μπορούσε να κάνει podium lockout στο ράλι - Κρίσιμο το επόμενο σκέλος
Africa Eco Race 2026, 9ο σκέλος
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/2/2026

Η διαδρομή του 9ου σκέλους του Africa Eco Race 2026 περιλάμβανε 65 km απλής και μια απαιτητική ειδική 426 km με αμμοθίνες και βαθιά άμμο. Ήταν ένα σκέλος που ενδυνάμωσε κι άλλο τη θέση της Yamaha στην κατηγορία των πολυκύλινδρων, με τον Kevin Gallas να τερματίζει πρώτος πίσω από τον Jean-Loup Lepan που τρέχει στα μονοκύλινδρα 450, ενώ πίσω του στα “μεγάλα” τερμάτισαν ο Antonio Maio (6 τερματισμοί στο Dakar) και ο γερόλυκος Alessandro Botturi, αμφότεροι με Yamaha.

Η Yamaha συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία στο Africa Eco Race 2026, ολοκληρώνοντας το Σκέλος 9 με εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού οι πρώτες 5 μοτοσυκλέτες στα πολλά κυβικά ήταν όλες δικές της! Ο “περιφερειακός” Kevin Gallas έκανε μια ακόμη κυριαρχική εμφάνιση, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε γιατί η Yamaha δεν τον επέλεξε σε κάποια από τις δυο εργοστασιακές θέσεις. Όπως και να έχει, η ιαπωνική εταιρεία έχει μέγα πλήθος κορυφαίων αγωνιζομένων στο ράλι, με αποτέλεσμα, πέρα από τα 5 Tenere που τερμάτισαν στις πρώτες 5 θέσεις του 9ου σκέλους, αυτή τη στιγμή κάνει podium lockout στη γενική της κατηγορίας, με τρία Tenere στις τρεις πρώτες θέσεις.

Kevin Gallas

Ο Kevin Gallas, πρώην Junior Super Enduro World Champion και μόλις στο τρίτο του rally raid, ήταν ξανά ο πρωταγωνιστής και με την Ténéré 700 Rally, σημείωσε τον 5ο του τερματισμό στο βάθρο (συμπεριλαμβανομένων δύο νικών), ολοκληρώνοντας τη μέρα σε 4 ώρες, 22 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Με τρία σκέλη να απομένουν, ο Gallas συνεχίζει να βρίσκεται πρώτος στην κατηγορία του στη γενική και 2ος ανεξαρτήτως κατηγορίας -εκεί προηγείται ο Lepan με KTM 450 Rally Replica. Μόλις 13 λεπτά πίσω από τον Galas στη γενική της κατηγορίας βρίσκουμε τον εργοστασιακό αναβάτη της Yamaha Gautier Paulin, ενώ ο τρίτος (Mike Wiedemmann, Yamaha Tenere) απέχει περισσότερο, 49 λεπτά από τον Gallas.

Cerutti

Αντίθετα με τη Yamaha, το φετινό ράλι για την Aprilia είναι ένα που οι Ιταλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν. Πρώτος αναβάτης από το ιταλικό στρατόπεδο για το 9ο σκέλος ήταν ο Marco Menichini που έφερε το Tuareg Rally στην 6η θέση της ημέρας και βρίσκεται στην 7ος γενικής στην κατηγορία. Ο περυσινός νικητής του ράλι Jacopo Cerutti, ξεκίνησε δυνατά αλλά αναγκάστηκε να μειώσει ρυθμό λόγω τεχνικού προβλήματος (ξανά), τερματίζοντας 7ος στην κατηγορία και χάνοντας κι άλλο έδαφος. Τώρα βρίσκεται στην 4η θέση της κατηγορίας των πολυκύλινδρων, μία ώρα και 20 λεπτά πίσω από τον Gallas. Τέλος, από την ιταλική εργοστασιακή τριάδα, ο Francesco Montanari ολοκλήρωσε την ημέρα στην 11η θέση.

Paulin

Το 10ο σκέλος είναι από τα πιο καθοριστικά του αγώνα, με 25 χλμ. απλής και 445 ειδικής, έχοντας στο μενού πολλή άμμο και δύσκολη πλοήγηση. Αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη ειδική πριν το μικρότερο Σκέλος 11 και την παραδοσιακή διαδρομή στην παραλία στο Σκέλος 12 -που δεν μετράει στη γενική.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα μοτοσυκλετών στο 9ο σκέλος.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 4:16:23  
2 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 4:22:30 +6:07 +6:07
3 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 4:28:43 +12:20 +6:13
4 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 4:30:20 +13:57 +1:37
5 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 4:32:01 +15:38 +1:41
6 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 4:32:52 +16:29 +51
7 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 4:34:03 +17:40 +1:11
8 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 4:39:16 +22:53 +5:13
9 KREJCI Roman KTM 450 RALLY REPLICA 4:44:53 +28:30 +5:37
10 BARATIN Amaury KTM 450 RALLY 4:47:16 +30:53 +2:23

Και τέλος η πρώτη δεκάδα μοτοσυκλετών μετά από 9 σκέλη.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 32:51:20  
2 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 33:10:09 +18:49 +18:49
3 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 33:23:29 +32:09 +13:20
4 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 33:59:30 +1:08:10 +36:01
5 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 34:32:52 +1:41:32 +33:22
6 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 34:47:34 +1:56:14 +14:42
7 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 34:59:35 +2:08:15 +12:01
8 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 35:12:59 +2:21:39 +13:24
9 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 36:01:37 +3:10:17 +48:38
10 KREJCI Roman KTM 450 RALLY REPLICA 36:46:31 +3:55:11 +44:54
Ετικέτες