Isle of Man TT – Θα κάνουν ψυχολογικά και εργομετρικά τέστ στους αγωνιζόμενους!

Το 2024 θα τα δούμε σε πιλοτικό στάδιο καθώς οι αγωνιζόμενοι εθελοντικά θα γίνουν “πειραματόζωα” για καλό σκοπό
motomag Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/2/2024

Το Isle of Man TT περνά σε νέα εποχή καθώς από τη φετινή χρονιά οι συμμετέχοντες θα περνούν από εργομετρικά τεστ ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει και ψυχολογικό τεστ το οποίο θα στοχεύει στην ενδυνάμωση της πνευματικής τους ετοιμότητας πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Φέτος η εφαρμογή θα γίνει σε πιλοτικό στάδιο ώστε να εκτιμηθεί κάθε πλευρά της διαδικασίας καθώς και οι επιπτώσεις της στην ομαλή έκβαση του θρυλικού αυτού αγώνα.

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται ραγδαία όσον αφορά την αθλητική τεχνολογία και την αθλητική ψυχολογία. Ολοένα και περισσότερο αυτές οι δύο επιστήμες μπαίνουν στη ζωή των αθλητών και φυσικά οι αγώνες των μοτοσυκλετών όχι μόνο δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά στο κορυφαίο επίπεδο η καλή επίδοση είναι ξεκάθαρα συνάρτηση καλής ψυχολογίας. Η στρατιά των μηχανικών και των υπολοίπων στελεχών στις πολυπληθείς ομάδες των παγκοσμίων πρωταθλημάτων, φροντίζει να λύσει όλα τα ζητήματα. Στην αποκλειστική συνέντευξη του Michael Dunlop στο τεύχος που κυκλοφορεί, θα δείτε πως εκείνος δεν έχει αυτή την πολυτέλεια και πρέπει να ασχολείται ακόμη και με την προετοιμασία της μοτοσυκλέτας πριν από κάθε αγώνα, στο πολυήμερο Isle of Man TT.

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Η διοργανώτρια αρχή του Isle of Man TT, σε συνεργασία με την Manx Roadracing Medical Services (MRMS) -τον οργανισμό που παρέχει ιατρική υποστήριξη για το ΤΤ- θέλει από τη φετινή χρονιά να ενταχθεί στο κομμάτι του αγώνα η αθλητική τεχνολογία και η αθλητική ψυχολογία στοχεύοντας στο να είναι οι αγωνιζόμενοι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στον τομέα της φυσικής κατάστασης και της ψυχολογίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρό της διοργάνωσης Dr Gareth Davies, κατά το πιλοτικό στάδιο οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν εθελοντικά. Οι εθελοντές αγωνιζόμενοι θα περνούν εργομετρικά τεστ -επίπεδα γαλακτικού οξέος, γλυκόζη στο αίμα, καρδιακός ρυθμός, καταπόνηση κλπ.- ενώ όσον αφορά τα ψυχολογικά τεστ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα λειτουργήσουν αν και φανταζόμαστε πως θα στοχεύουν στο να μεταδώσουν στους αναβάτες πως να διαχειρίζονται το έντονο στρες του ανταγωνισμού (stress coping), να ελέγχουν τη συγκέντρωση τους (focus control), να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση τους (self- confidence boost) και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους (maximize performance).

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Επί του παρόντος, όλοι οι αγωνιζόμενοι του Isle of Man TT για να λάβουν μέρος στον αγώνα πρέπει να καταθέσουν ιατρική έκθεση από το γιατρό τους στην ACU – αγγλική ομοσπονδία που είναι υπεύθυνη για τους αγώνες μοτοσυκλέτας- η οποία στη συνέχεια τους επιτρέπει να αγωνιστούν στον αγώνα.

Από το 2025 αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς εκτός από την συγκεκριμένη αίτηση όλοι οι αγωνιζόμενοι θα περνούν από ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση πριν από τις πρώτες κατατακτήριες, ενώ η MRMS θα παρέχει επίσης στους αγωνιζόμενους καθοδήγηση πριν από τον αγώνα για να βοηθήσει τη σωματική και πνευματική τους προετοιμασία.

Το κάθε αρχή και δύσκολη ταιριάζει γάντι καθώς η διοργανώτρια αρχή μαζί με την MRMS θα πρέπει να μελετήσει τα στοιχεία αλλά και να δει τις αντιδράσεις των αγωνιζομένων σε αυτό το εγχείρημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων οι αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούνται πριν και μετά τις κατατακτήριες δοκιμές, τα ελεύθερα δοκιμαστικά και τους αγώνες θα βοηθήσουν στην κατανόηση διάφορων στοιχείων που αφορούν τον αγώνα.

Η λεπτομερή καταγραφή όλων αυτών των δεδομένων -αγωνιστικά περιστατικά, παράγοντες που συμβάλλουν στα ατυχήματα κλπ.- θα βοηθήσουν τόσο την διοργανώτρια αρχή όσο και την MRMS να μειώσει τους κινδύνους αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσει τις ιατρικές υπηρεσίες του αγώνα. Όσον αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες τη φετινή χρονιά αυτές θα βελτιωθούν περαιτέρω, με περισσότερες υποδομές για τους αγωνιζόμενους, ενώ θα δημιουργηθεί Κέντρο Περίθαλψης Αναβατών από την MRMS.

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Ο επικεφαλής ιατρός του Isle of Man TT, Dr Gareth Davies ανέφερε σχετικά με όλα αυτά: "Η αθλητική επιστήμη είναι ένας τομέας της ιατρικής που εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς. Το επίπεδο της διορατικότητας που μπορεί να επιτευχθεί είναι πλέον ανεκτίμητο για πολλά αθλήματα σε όλα τα επίπεδα, από κορυφαίους διεθνείς αθλητές μέχρι άτομα που προπονούνται στο γυμναστήριο και το Isle of Man ΤΤ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για ένα έργο που θα προωθήσει τις εργασίες που αποσκοπούν στην εξάλειψη των κινδύνων που μπορούν να αποφευχθούν στο ΤΤ. Σε όλες τις πτυχές της υγείας, η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία και αυτό δεν διαφέρει εδώ. Λαμβάνουμε μια προληπτική και συστηματική προσέγγιση των ιατρικών προτύπων του ΤΤ. Τα φυσιολογικά, μηχανικά και βιοχημικά δεδομένα που συλλέγουμε φέτος θα βοηθήσουν στην ενημέρωση της στρατηγικής μας για να διασφαλίσουμε ότι οι αγωνιζόμενοι είναι σωματικά και πνευματικά σε θέση να αναμετρηθούν με τη διαδρομή του ΤΤ και ότι μειώνουμε τους κινδύνους που μπορούν να αποφευχθούν, όπου είναι δυνατόν."

O Gary Thompson, υπεύθυνος της διαδρομής του αγώνα δήλωσε: "Είμαστε απίστευτα τυχεροί που η MRMS συμμετέχει στο ΤΤ. Η τεχνογνωσία τους στην περίθαλψη τραυμάτων είναι πραγματικά παγκόσμιας κλάσης και ο οργανισμός αποτελείται από μια απίστευτα ταλαντούχα ομάδα ατόμων, οπότε είναι σωστό να φέρουμε πιο κοντά τη συνεργασία μας και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους για να ηγηθούμε αυτού του συναρπαστικού και καινοτόμου έργου.

Οι εργασίες σχετικά με τις ιατρικές υπηρεσίες και οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις του αγώνα γίνονται για να φροντίσουμε τους συμμετέχοντες και με γνώμονα το συμφέρον τους. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι, στην εποχή μας, οι ταχύτητες που επιτυγχάνουν οι αγωνιζόμενοι στη διαδρομή απαιτούν τεράστια ψυχική και σωματική δύναμη και γι' αυτό θέλουμε να είναι μια διαδικασία συνεργασίας που τελικά θα τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι.”

Isle of Man TT – Έρχονται εργομετρικά και ψυχολογικά τεστ στους αγωνιζόμενους

Το Isle of Man TT από το 2024 μπαίνει σε μία άλλη εποχή, με την αθλητική τεχνολογία και την αθλητική ψυχολογία να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τους αγωνιζόμενους ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν οι ίδιοι θα αποδεχτούν το συγκεκριμένο εγχείρημα ή θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτό.

Ετικέτες

Olympia Rally 2024, Ημέρα 6 - Νικητής ο Ard Vermeulen

Frederick Scheifler και Timo Heinen συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα
Olympia Rally
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/5/2024

Την 6η και τελευταία ημέρα του Olympia Rally, οι συμμετέχοντες αντιμετώπισαν μια πολύπλευρη τελευταία μέρα, με μαλακά χώματα και δύσκολη πλοήγηση στην αρχή, πριν οδηγήσουν κατά μήκος της παραλίας του Καϊάφα με εκπληκτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Από την Αλφιούσα στο Επιτάλιο, και από το Σαμικό στην λίμνη Καϊάφα, και μετά η ανάβαση προς τούς πετρωτούς και βραχώδεις λόφους της Σμέρνας για να καταλήξουν μέσω Κρέστενας στην Αρχαία Ολυμπία όπου η απονομή και η φαντασματαγορική τελετή λήξης.

Η σκηνή ολοκληρώθηκε με τον #42 Ard Vermeulen (NL) να τερματίζει πρώτος, τον #414 Frederick Scheifler (AU) στη δεύτερη θέση και τον #30 Timo Heinen (DE) στην τρίτη.

Από τις ελληνικές συμμετοχές, ο Χρήστος Πελούσης με Beta τερμάτισε 4ος στην κατηγορία του (Class 4), και η Πολυτίμη Κυριακοπούλου με Sherco τερμάτισε 6η στη δική της κατηγορία (Class 2).
 
Συνολικά μετά την 6η ημέρα:
 
1. #42 Ard Vermeulen (NL)
 
2. #41 Ad Jansen (NL)
 
3. #21 Robin Lynch (GB)

Τερματισμός

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια τελετή απονομής βραβείων, γεμάτη αναμνήσεις, χαμόγελα και αυθόρμητες στιγμές.

Ετικέτες