MXGP 2025, 6ος γύρος, Ελβετία – Πρωταγωνιστής ο Lucas Coenen της KTM

Σάρωσε και στην MX2 η KTM με δύο νίκες του Simon Laengenfelder
MXGP 2025 ελβετία
Από το

motomag

23/4/2025

Στον έκτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία κυριάρχησε η ομάδα De Carli-ran Red Bull KTM Factory Racing, με νίκες του Lucas Coenen στο MXGP και του Simon Laengenfelder στο MX2, αμφότεροι με τις πρώτες τους νίκες στη σεζόν!

Μετά το διάλειμμα της Κυριακής του Πάσχα που έδωσε στο Paddock ένα ασυνήθιστο ρεπό για να αναρρώσει από τους κατατακτήριους αγώνες, το MXGP συνεχίστηκε τη Δευτέρα στην πίστα Schollenholz κοντά στην πόλη Frauenfeld, με μια ξηρή και ηλιόλουστη ημέρα να βοηθά τους πολλούς Ελβετούς οπαδούς να απολαύσουν τις εντυπωσιακές μάχες.

MXGP 2025 ελβετία

MXGP

Ο Lucas Coenen έφυγε από την αρχή μπροστά και οδήγησε και τους δύο αγώνες σημειώνοντας δύο νίκες αντίστοιχα, περνώντας έτσι στην 3η θέση της γενικής κατάταξης. Ο πρωτοπόρος της γενικής βαθμολογίας και αναβάτης της Honda Tim Gajser, τερμάτισε δεύτερος στον 1ο αγώνα πίσω από τον Coenen. Στον 2ο αγώνα και ενώ πίεζε τον Coenen βγήκε εκτός πίστας με αρκετά χιλιόμετρα σε μία δεξιά στροφή στον 3ο γύρο με αποτέλεσμα να υποστεί εξάρθρωση ώμου και να μην μπορέσει να συνεχίσει τον αγώνα. Ο Romain Febvre παρά τις κακές του εκκινήσεις, οδήγησε εκπληκτικά και κατάφερε μία έκτη και μία δεύτερη θέση, παραμένοντας δεύτερος στην γενική βαθμολογία.

Άξιο αναφοράς είναι και το πρώτο βάθρο στο MXGP για τη Ducati με τον Ελβετό Jeremy Seewer να καταφέρνει δύο τρίτες θέσεις με τη Desmo 450 MX μπροστά στους συμπατριώτες του και να γράφει ιστορία για την ιταλική εταιρεία. Εκτός του ρεκόρ, με τα δύο αυτά βάθρα κατάφερε να πλασαριστεί εντός της 10αδας στη γενική κατάταξη.

MXGP 2025 ελβετία

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα αναβατών στη γενική βαθμολογία της MXGP

Θέση

Αναβάτης

Εταιρεία

Βαθμοί

1

Tim Gajser

Honda

305

2

Romain Febvre

Kawasaki

278

3

Lucas Coenen

KTM

227

4

Glenn Coldenhoff

Fantic

224

5

Maxime Renaux

Yamaha

188

6

Ruben Fernandez

Honda

178

7

Andrea Bonacorsi

Fantic

163

8

Kevin Horgmo

Honda

163

9

Jeremy Seewer

  Ducati

138

10

Calvin Vlaanderen

Yamaha

126

 

ΜΧ2

Ο Simon Laengenfelder οδηγώντας γρήγορα και σταθερά και στους δύο αγώνες κατάφερε να πάρει ισάριθμες νίκες και πλέον είναι σε απόσταση αναπνοής στην γενική βαθμολογία από τον Kay de Wolf, ο οποίος αρκέστηκε σε μία δεύτερη και μια τέταρτη θέση που τον κρατά όμως πρωτοπόρο στην γενική με διαφορά τριών βαθμών από τον Laengenfelder. Ο τρίτος της γενικής κατάταξης Andrea Adamo πάλεψε αλλά κατάφερε μία πέμπτη θέση στον 1ο αγώνα και μία δεύτερη θέση στον 2ο αγώνα.

Ας δούμε και τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές των δυο κατηγοριών.

Lucas Coenen: “Αυτό εδώ είναι πραγματικά ξεχωριστό. Το Σάββατο, πραγματικά δεν ένιωθα άνετα, ο ρυθμός μου ήταν εκτός και ειλικρινά δυσκολευόμουν με την πίστα. Αλλά επιστρέψαμε πίσω, κάναμε επανεκκίνηση ψυχικά και σωματικά. Πήρα και τα δύο holeshots και από εκεί και πέρα επικεντρώθηκα στο να πετυχαίνω τα σημάδια μου σε κάθε γύρο, να μην κάνω λάθη και να παραμείνω ήρεμος υπό πίεση. Ήταν ένας από εκείνους τους αγώνες όπου όλα συνδυάστηκαν - η μοτοσυκλέτα, η εκκίνηση, οι γραμμές και η συγκέντρωση. Το να κερδίσω και τους δύο αγώνες και να πάρω το πρώτο μου GP συνολικά στο MXGP είναι κάτι που κυνηγούσα και νιώθω ότι μαθαίνω να βάζω όλα τα κομμάτια του παζλ μαζί. Υπάρχει ακόμα δουλειά να κάνω, αλλά σήμερα έδειξα τι είναι εφικτό”.

Simon Längenfelder: “Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την τελευταία μου συνολική νίκη, οπότε το να βρίσκομαι επιτέλους και πάλι στην κορυφή είναι πολύ καλό συναίσθημα. Η πίστα μου ταίριαξε πολύ - τα απότομα αυλάκια και οι ανωμαλίες λειτούργησαν υπέρ μου και κατάφερα να κάνω δύο σταθερές εκκινήσεις, κάτι που έκανε μεγάλη διαφορά. Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς όλα εξελίχθηκαν και αυτό μου δίνει μια πραγματική ώθηση αυτοπεποίθησης ενόψει των επόμενων αγώνων”.

 

MotoGP: Ο Bradley Smith επιστρέφει ως wildcard στον βρετανικό γύρο του Silverstone

Mπροστά στο κοινό της πατρίδας του, με Harley-Davidson στο Bagger World Cup
Bagger World Cup
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/7/2026

Ο  πρώην αναβάτης GP, θα επιστρέψει στην εκκίνηση του Βρετανικού Grand Prix, αυτή τη φορά όχι για τα MotoGP, αλλά στο Harley-Davidson Bagger World Cup. Ο Βρετανός θα συμμετάσχει ως wildcard στον αγώνα του Silverstone (7-9 Αυγούστου), οδηγώντας μία Harley-Davidson Road Glide της ParkinGO.

Ο πρώην αναβάτης των MotoGP και νυν εργοστασιακός αναβάτης της Harley-Davidson στο αμερικανικό πρωτάθλημα MotoAmerica Mission King of the Baggers θα αγωνιστεί στον τέταρτο γύρο του πρώτου FIM Harley-Davidson Bagger World Cup, ο οποίος φιλοξενείται στο πλαίσιο του Grand Prix της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Smith θα οδηγήσει την δεύτερη μοτοσυκλέτα της ParkinGO, πλαισιώνοντας τον μόνιμο αναβάτη της ομάδας, Filippo Rovelli. Παρότι αγωνίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα εργοστασιακά χρώματα της Harley-Davidson Factory Racing, στο Silverstone θα χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνική προδιαγραφή που διαθέτουν όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος, σύμφωνα με τους κανονισμούς του θεσμού.

Bradley Smith

Για να τιμηθεί η πρώτη επίσκεψη του Bagger World Cup στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μοτοσυκλέτα του Smith θα φέρει επίσης μια μοναδική επετειακή εμφάνιση ειδικά σχεδιασμένη για το Silverstone.

Ο 35χρονος Βρετανός δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την επιστροφή του μπροστά στους συμπατριώτες του: "Όταν η ParkinGO και η Harley-Davidson μου πρότειναν να αγωνιστώ στο Silverstone, η απόφαση ήταν πολύ εύκολη. Αυτό θα είναι το 14ο Βρετανικό Grand Prix της καριέρας μου και η ευκαιρία να αγωνιστώ μπροστά στους φιλάθλους της πατρίδας μου είναι πάντα κάτι πολύ ξεχωριστό.

"Απολαμβάνω πραγματικά αυτή τη νέα πρόκληση με τη Harley-Davidson Factory Racing στο MotoAmerica King of the Baggers και αυτή η wildcard συμμετοχή μου δίνει την ευκαιρία να οδηγήσω τη μοτοσυκλέτα ξανά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Bradley Smith

"Το Bagger World Cup έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, με πολλούς φίλους και παλιούς αντιπάλους μου να συμμετέχουν. Το Silverstone είναι μια πίστα που γνωρίζω πολύ καλά και πάντα προσφέρει σπουδαίους αγώνες. Έχω μερικά πράγματα να μάθω, κυρίως σχετικά με τα διαφορετικά ελαστικά, όμως αυτοί οι αναβάτες έρχονται στη δική μου έδρα. Το γόητρο είναι μεγάλο και η μάχη ξεκινά. Το να οδηγήσω μια Harley-Davidson μπροστά στους Βρετανούς φιλάθλους είναι μια ευκαιρία που δεν μπορούσα να αφήσω να περάσει."

Ο Smith υπήρξε ένας από τους πιο σταθερούς Βρετανούς αναβάτες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Το 2009 ολοκλήρωσε δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 125cc, ενώ το 2011 κατέκτησε την τρίτη θέση στη Moto2. Στη συνέχεια αγωνίστηκε για οκτώ σεζόν στα MotoGP, ανεβαίνοντας δύο φορές στο βάθρο, πριν αναλάβει καθήκοντα δοκιμαστή και αργότερα μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενταχθεί στο εργοστασιακό πρόγραμμα της Harley-Davidson.

Από την ένταξή του στο King of the Baggers, ο Βρετανός συγκαταλέγεται σταθερά στους πρωταγωνιστές του θεσμού, γεγονός που κάνει την παρουσία του στο Silverstone μία σημαντική wildcard συμμετοχή.

Bradley Smith

Ο αγώνας στο Silverstone θα αποτελέσει τον τέταρτο γύρο της παρθενικής σεζόν του Harley-Davidson Bagger World Cup και την πρώτη εμφάνιση του πρωταθλήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα με τους αγώνες, η Harley-Davidson θα δημιουργήσει ειδικό Fan Village, αποκλειστική εξέδρα για τους φίλους της εταιρείας και ανοιχτό paddock, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον εντυπωσιακό κόσμο των αγωνιστικών bagger.