Το νέο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Endurance!

Με την ελπίδα ότι είναι το οριστικό
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/4/2020

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας σε συνεργασία με την Eurosport Events, που είναι ο κύριος διοργανωτής των αγώνων του EWC, προχώρησαν στη δημοσίευση ενός νέου προγράμματος του Παγκόσμιου Endurance, καθώς και σε περαιτέρω αλλαγές και προτάσεις. Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση ότι το 24ωρο του Le Mans μεταφέρθηκε για τις 04-05 Σεπτεμβρίου, πλέον δεν ισχύει. Πέρα από τις αλλαγές στις ημερομηνίες των αγώνων είχαμε την ακύρωση του Oschersleben και την προσθήκη του 24ωρου Bol d’Or στο Le Castellet για το 2020, αποτελώντας έτσι την αφετηρία και το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Endurance.

Ωστόσο, η διοργάνωση ενστερνιζόμενη τόσο τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας, αλλά και το πόσο κοστίζει κάθε αγώνας στις ομάδες, αποφάσισε αρχικά να μην πραγματοποιηθούν τα προδοκιμαστικά (δοκιμές που διεξάγονται μερικές μέρες πριν ξεκινήσουν επίσημα οι αγωνιστικές δραστηριότητες στην πίστα με τις ελεύθερες δοκιμές κλπ.) στους δύο τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος. Ακόμη, η Eurosport Events σε συνεργασία με την ACO και την Éditions Larivière θα ενισχύσουν οικονομικά όλες τις μη εργοστασιακές ομάδες του πρωταθλήματος για τους δύο τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος, προσφέροντας 1.500 ευρώ για κάθε μοτοσυκλέτα της ομάδας.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Eurosport Event, François Ribeiro, ήταν ξεκάθαρες σε ό,τι αφορά όλες τις αλλαγές του προγράμματος. Όπως ανέφερε, το Oschersleben που είχε προγραμματιστεί για τις 06 Ιουνίου 2020, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη σεζόν, στις 20-23 Μαΐου 2021 (με την ακριβή ημερομηνία του αγώνα να μην διευκρινίζεται). Επιπρόσθετα, με τη νέα ημερομηνίας διεξαγωγής του 24ωρου στο Le Mans στις 29-30 Αυγούστου εξετάστηκε και έγινε δεκτή η πρόταση να πραγματοποιηθεί ένας δεύτερος αγώνας στην ίδια σεζόν στο Bol d’Or με αποτέλεσμα ο οκτάωρος αγώνας στη Suzuka να μην αποτελεί πια την αυλαία του πρωταθλήματος.

Ένα απ’ τα προβλήματα που καλείται να λύσει η διοργάνωση είναι και η τηλεοπτική προβολή των αγώνων του πρωταθλήματος, καθώς με τους περισσότερους αγώνες όλων των πρωταθλημάτων να πραγματοποιούνται από το καλοκαίρι και έπειτα – αν όλα πάνε καλά – τότε θα δημιουργηθεί ένα τηλεοπτικό “μποτιλιάρισμα”, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τους αγώνες των υπόλοιπων αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.) μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος. “Η αναβολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού επεκτείνεται και μετά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τηλεοπτική τους κάλυψη. Η Eurosport Events σαν διοργανωτής μεταδίδει τους αγώνες στο δίκτυο του Eurosport. Από πλευράς μας θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη,” ανέφερε ο François Ribeiro.

Ο Πρόεδρος της FIM, Jorge Viegas, εστίασε τις δηλώσεις του στο πόσο δύσκολη είναι τα πράγματα λέγοντας: "Βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση και αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε μέτρα και αποφάσεις που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα πάρουμε. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μην καταλαγιάσει η επιθυμία της επιστροφής των αγώνων μοτοσυκλέτας και να συνεχίσει το Παγκόσμιο Endurance όσο το δυνατόν συντομότερο. Συνεργαζόμαστε στενά με την Eurosport Events και το νέο πρόγραμμα θα μας προσφέρει ένα πρωτάθλημα αντάξιο του ονόματός του και των προσδοκιών των φιλάθλων του.”

Το νέο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Endurance 2019-2020
Πίστα
Χώρα
Ημ/νια
Paul Ricard - Le Castellet
Γαλλία
21-22 Σεπτεμβρίου 2019
Sepang
Μαλαισία
14 Δεκεμβρίου 2019
Suzuka
Ιαπωνία
19 Ιουλίου 2020
Le Mans
Γαλλία
29-30 Αυγούστου 2020
Paul Ricard - Le Castellet
Γαλλία
19-20 Σεπτεμβρίου 2020
 
Ετικέτες

BMU Supermoto: Ο Γιώργος Παρασκευάς 3ος στην SM Open με Ducati Desmo450 MX

Αν και τραυματίας, ο Έλληνας αναβάτης συγκέντρωσε πολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια
wolf
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/9/2026

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Γιώργου Παρασκευά συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς συμμετέχει σε δύο πρωταθλήματα, σε ταχύτητα και Supermoto. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο συμμετείχε στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Supermoto που διεξήχθη στη Βουλγαρία και ενώ ήταν τραυματίας κατάφερε πάνω στη σέλα της Ducati Desmo450 MX να μαζέψει πολύτιμους βαθμούς που τον έφεραν στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης της κατηγορίας SM Open.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Πολύ θετικά εξελίχθηκε το προτελευταίο αγωνιστικό διήμερο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Supermoto για τον Γιώργο Παρασκευά καθώς έφυγε από την Βουλγαρία στην τρίτη θέση της κατηγορίας SM Open.

Το 3ο αγωνιστικό διήμερο του BMU Supermoto διεξάχθηκε στην πίστα Grand Prix Pleven, στη Βουλγαρία στις 29-30/08, και ο βασικός στόχος του Γιώργου Παρασκευά (#148) με τη μοτοσυκλέτα Ducati Desmo450 MX ήταν να διατηρήσει μια ουσιώδη διαφορά από τον βασικό του αντίπαλο στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος στην κατηγορία SM Open.

wolf

Ο αναβάτης και team manager της WOLF-RACING ταξίδεψε στην Βουλγαρία έχοντας ακόμη τις συνέπειες τραυματισμού στο δεξί του χέρι από προηγούμενο αγώνα Supermoto, ενώ τρεις ημέρες πριν την άφιξη του αναβάτη, ο τραυματισμός είχε μετατραπεί σε τενοντίτιδα. Γεγονός που επηρέασε σημαντικά την επίδοση του Έλληνα πιλότου αλλά δεν τον κράτησε μακριά από την επίτευξη του στόχου του.

Σε μια ευχάριστη αλλά τεχνικά πολύ απαιτητική πίστα, όπως ανέφερε, ολοκλήρωσε και τους τέσσερις αγώνες του διήμερου με συντηρητική στρατηγική. Απέφυγε να πιέσει στα ασφάλτινα άλματα του sky section, ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους κραδασμούς και την καταπόνηση του χεριού του.

Ξεκινώντας από τη δωδέκατη θέση στη σχάρα εκκίνησης, ο Παρασκευάς πραγματοποίησε πολύ καλές εκκινήσεις σε όλα τα σκέλη, φτάνοντας μέχρι και την έκτη θέση. Ωστόσο, η στρατηγική του και ο τραυματισμός δεν του επέτρεπαν να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό σε όλη τη διάρκεια των αγώνων και να υποστηρίξει τη θέση του.

Έτσι, στους δυο αγώνες του Σαββάτου τερμάτισε σε διπλή δέκατη θέση ενώ την Κυριακή στην εντέκατη και δωδέκατη θέση αντίστοιχα. Παρά τα αγωνιστικά αποτελέσματα, η στρατηγική του απέδωσε βαθμολογικά και συγκέντρωσε τους απαραίτητους βαθμούς στο Πρωτάθλημα ώστε να ανέβει στην τρίτη θέση της κατάταξης SM Open.

Όπως ανέφερε και ίδιος, τον βοήθησε πολύ η Ducati Desmo καθώς διαθέτει πολύ μεγάλη ταχύτητα στις ευθείες και χωρίς να είναι ιδιαίτερα σεταρισμένη μπορεί να δώσει στον αναβάτη τη δυνατότητα να διεκδικήσει ακόμη και θέσεις βάθρου.

Ο στόχος του Γιώργου Παρασκευά επετεύχθη αλλά παράλληλα η παρουσία του Έλληνα αναβάτη συνέβαλε ώστε η Ελλάδα να βρεθεί στην τρίτη θέση της βαθμολογίας εθνών, προσθέτοντας ακόμη μια σημαντική επιτυχία για την ελληνική μοτοσυκλετιστική παρουσία στο εξωτερικό, όπως είχε δηλώσει πως θα ήθελε να πετύχει από τον εναρκτήριο αγώνα του Supermoto. 

wolf

Δήλωση Γιώργου Παρασκευά:

«Είμασταν με φάρμακα και προσεκτικά σε όλο τον αγώνα, δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω από τη δέκατη θέση, ήταν εμφανής πλέον η καταπόνηση του χεριού μου. Περάσαμε καταπληκτικά, ήταν πολύ όμορφα, αλλά βασικός στόχος είναι το Βαλκανικό Superbikes F1000 και πάμε Σλοβακία για να τα δώσουμε όλα»!

Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023:

BMW MOTORRAD HELLAS

DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS

TECNO MOTO PERFORMANCE

INTRAMOTO PIRELLI

BMW MOTORRAD SFAKIANAKIS

PAPASTAVROU SHOPS

QNT SPORTS

DXL GRAPHICS

BIKELALERT HELLAS

MOTUL GREECE

HELMET HOME

RIDER GRAPHICS

K-TECH SUSPENSION UK

MOTUL GREECE