Το νέο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Endurance!

Με την ελπίδα ότι είναι το οριστικό
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/4/2020

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας σε συνεργασία με την Eurosport Events, που είναι ο κύριος διοργανωτής των αγώνων του EWC, προχώρησαν στη δημοσίευση ενός νέου προγράμματος του Παγκόσμιου Endurance, καθώς και σε περαιτέρω αλλαγές και προτάσεις. Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση ότι το 24ωρο του Le Mans μεταφέρθηκε για τις 04-05 Σεπτεμβρίου, πλέον δεν ισχύει. Πέρα από τις αλλαγές στις ημερομηνίες των αγώνων είχαμε την ακύρωση του Oschersleben και την προσθήκη του 24ωρου Bol d’Or στο Le Castellet για το 2020, αποτελώντας έτσι την αφετηρία και το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Endurance.

Ωστόσο, η διοργάνωση ενστερνιζόμενη τόσο τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας, αλλά και το πόσο κοστίζει κάθε αγώνας στις ομάδες, αποφάσισε αρχικά να μην πραγματοποιηθούν τα προδοκιμαστικά (δοκιμές που διεξάγονται μερικές μέρες πριν ξεκινήσουν επίσημα οι αγωνιστικές δραστηριότητες στην πίστα με τις ελεύθερες δοκιμές κλπ.) στους δύο τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος. Ακόμη, η Eurosport Events σε συνεργασία με την ACO και την Éditions Larivière θα ενισχύσουν οικονομικά όλες τις μη εργοστασιακές ομάδες του πρωταθλήματος για τους δύο τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος, προσφέροντας 1.500 ευρώ για κάθε μοτοσυκλέτα της ομάδας.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Eurosport Event, François Ribeiro, ήταν ξεκάθαρες σε ό,τι αφορά όλες τις αλλαγές του προγράμματος. Όπως ανέφερε, το Oschersleben που είχε προγραμματιστεί για τις 06 Ιουνίου 2020, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη σεζόν, στις 20-23 Μαΐου 2021 (με την ακριβή ημερομηνία του αγώνα να μην διευκρινίζεται). Επιπρόσθετα, με τη νέα ημερομηνίας διεξαγωγής του 24ωρου στο Le Mans στις 29-30 Αυγούστου εξετάστηκε και έγινε δεκτή η πρόταση να πραγματοποιηθεί ένας δεύτερος αγώνας στην ίδια σεζόν στο Bol d’Or με αποτέλεσμα ο οκτάωρος αγώνας στη Suzuka να μην αποτελεί πια την αυλαία του πρωταθλήματος.

Ένα απ’ τα προβλήματα που καλείται να λύσει η διοργάνωση είναι και η τηλεοπτική προβολή των αγώνων του πρωταθλήματος, καθώς με τους περισσότερους αγώνες όλων των πρωταθλημάτων να πραγματοποιούνται από το καλοκαίρι και έπειτα – αν όλα πάνε καλά – τότε θα δημιουργηθεί ένα τηλεοπτικό “μποτιλιάρισμα”, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τους αγώνες των υπόλοιπων αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.) μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος. “Η αναβολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού επεκτείνεται και μετά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τηλεοπτική τους κάλυψη. Η Eurosport Events σαν διοργανωτής μεταδίδει τους αγώνες στο δίκτυο του Eurosport. Από πλευράς μας θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη,” ανέφερε ο François Ribeiro.

Ο Πρόεδρος της FIM, Jorge Viegas, εστίασε τις δηλώσεις του στο πόσο δύσκολη είναι τα πράγματα λέγοντας: "Βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση και αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε μέτρα και αποφάσεις που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα πάρουμε. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μην καταλαγιάσει η επιθυμία της επιστροφής των αγώνων μοτοσυκλέτας και να συνεχίσει το Παγκόσμιο Endurance όσο το δυνατόν συντομότερο. Συνεργαζόμαστε στενά με την Eurosport Events και το νέο πρόγραμμα θα μας προσφέρει ένα πρωτάθλημα αντάξιο του ονόματός του και των προσδοκιών των φιλάθλων του.”

Το νέο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Endurance 2019-2020
Πίστα
Χώρα
Ημ/νια
Paul Ricard - Le Castellet
Γαλλία
21-22 Σεπτεμβρίου 2019
Sepang
Μαλαισία
14 Δεκεμβρίου 2019
Suzuka
Ιαπωνία
19 Ιουλίου 2020
Le Mans
Γαλλία
29-30 Αυγούστου 2020
Paul Ricard - Le Castellet
Γαλλία
19-20 Σεπτεμβρίου 2020
 
Ετικέτες

Ian Hutchinson - Ανακλήθηκε η αγωνιστική άδεια του για 12 μήνες

Λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη την ώρα που ποδηλατούσε
Ian Hutchinson
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/3/2023

Μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο Ian Hutchinson, ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης σκηνής Road Racing, δεν θα λάβει μέρος στο TT του 2023, καθώς η αρχή του σπορ ACU προχώρησε σε ανάκληση της αγωνιστικής του άδειας.

Η ανάκληση που έχει ισχύ 12 μηνών, έγινε για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην κινδυνεύσει ο Hutchinson από επιπλοκές λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου του. Έτσι, ο 16 φορές νικητής του ΤΤ δεν θα αγωνιστεί καθόλου μέσα στο 2023, με την ομάδα του (TAS Racing) να εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση: “Η υγεία του Ian έχει κορυφαία σημασία για όλους εμάς, και παρόλο που η ανάρρωση του είναι αξιοθαύμαστη, με τους γιατρούς να του έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως για να οδηγεί το αυτοκίνητο του, σεβόμαστε τους κανονισμούς. Προφανώς ο Ian είναι εξαιρετικά απογοητευμένος, έχοντας κάνει σκληρή προετοιμασία τον χειμώνα για να είναι έτοιμος για το ΤΤ.”

Ετικέτες