Το νέο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Endurance!

Με την ελπίδα ότι είναι το οριστικό
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/4/2020

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας σε συνεργασία με την Eurosport Events, που είναι ο κύριος διοργανωτής των αγώνων του EWC, προχώρησαν στη δημοσίευση ενός νέου προγράμματος του Παγκόσμιου Endurance, καθώς και σε περαιτέρω αλλαγές και προτάσεις. Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση ότι το 24ωρο του Le Mans μεταφέρθηκε για τις 04-05 Σεπτεμβρίου, πλέον δεν ισχύει. Πέρα από τις αλλαγές στις ημερομηνίες των αγώνων είχαμε την ακύρωση του Oschersleben και την προσθήκη του 24ωρου Bol d’Or στο Le Castellet για το 2020, αποτελώντας έτσι την αφετηρία και το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Endurance.

Ωστόσο, η διοργάνωση ενστερνιζόμενη τόσο τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας, αλλά και το πόσο κοστίζει κάθε αγώνας στις ομάδες, αποφάσισε αρχικά να μην πραγματοποιηθούν τα προδοκιμαστικά (δοκιμές που διεξάγονται μερικές μέρες πριν ξεκινήσουν επίσημα οι αγωνιστικές δραστηριότητες στην πίστα με τις ελεύθερες δοκιμές κλπ.) στους δύο τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος. Ακόμη, η Eurosport Events σε συνεργασία με την ACO και την Éditions Larivière θα ενισχύσουν οικονομικά όλες τις μη εργοστασιακές ομάδες του πρωταθλήματος για τους δύο τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος, προσφέροντας 1.500 ευρώ για κάθε μοτοσυκλέτα της ομάδας.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Eurosport Event, François Ribeiro, ήταν ξεκάθαρες σε ό,τι αφορά όλες τις αλλαγές του προγράμματος. Όπως ανέφερε, το Oschersleben που είχε προγραμματιστεί για τις 06 Ιουνίου 2020, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη σεζόν, στις 20-23 Μαΐου 2021 (με την ακριβή ημερομηνία του αγώνα να μην διευκρινίζεται). Επιπρόσθετα, με τη νέα ημερομηνίας διεξαγωγής του 24ωρου στο Le Mans στις 29-30 Αυγούστου εξετάστηκε και έγινε δεκτή η πρόταση να πραγματοποιηθεί ένας δεύτερος αγώνας στην ίδια σεζόν στο Bol d’Or με αποτέλεσμα ο οκτάωρος αγώνας στη Suzuka να μην αποτελεί πια την αυλαία του πρωταθλήματος.

Ένα απ’ τα προβλήματα που καλείται να λύσει η διοργάνωση είναι και η τηλεοπτική προβολή των αγώνων του πρωταθλήματος, καθώς με τους περισσότερους αγώνες όλων των πρωταθλημάτων να πραγματοποιούνται από το καλοκαίρι και έπειτα – αν όλα πάνε καλά – τότε θα δημιουργηθεί ένα τηλεοπτικό “μποτιλιάρισμα”, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τους αγώνες των υπόλοιπων αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.) μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος. “Η αναβολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού επεκτείνεται και μετά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τηλεοπτική τους κάλυψη. Η Eurosport Events σαν διοργανωτής μεταδίδει τους αγώνες στο δίκτυο του Eurosport. Από πλευράς μας θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη,” ανέφερε ο François Ribeiro.

Ο Πρόεδρος της FIM, Jorge Viegas, εστίασε τις δηλώσεις του στο πόσο δύσκολη είναι τα πράγματα λέγοντας: "Βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση και αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε μέτρα και αποφάσεις που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα πάρουμε. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μην καταλαγιάσει η επιθυμία της επιστροφής των αγώνων μοτοσυκλέτας και να συνεχίσει το Παγκόσμιο Endurance όσο το δυνατόν συντομότερο. Συνεργαζόμαστε στενά με την Eurosport Events και το νέο πρόγραμμα θα μας προσφέρει ένα πρωτάθλημα αντάξιο του ονόματός του και των προσδοκιών των φιλάθλων του.”

Το νέο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Endurance 2019-2020
Πίστα
Χώρα
Ημ/νια
Paul Ricard - Le Castellet
Γαλλία
21-22 Σεπτεμβρίου 2019
Sepang
Μαλαισία
14 Δεκεμβρίου 2019
Suzuka
Ιαπωνία
19 Ιουλίου 2020
Le Mans
Γαλλία
29-30 Αυγούστου 2020
Paul Ricard - Le Castellet
Γαλλία
19-20 Σεπτεμβρίου 2020
 
Ετικέτες

Ο Toni Bou κλείνει τη σεζόν με νίκη στην Tarragona συνεχίζοντας να γράφει ιστορία

Ο Marcelli εξασφαλίζει τη 2η θέση στο Παγκόσμιο - Βάθρο ο Grattarola
X-Trial
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/4/2026

Με την όγδοη νίκη του σε εννέα αγώνες, ο Toni Bou ολοκλήρωσε με σχεδόν ιδανικό τρόπο τη σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος X-Trial, φτάνοντας παράλληλα τις 99 νίκες καριέρας.

Ο Toni Bou (Repsol Honda Trial Team) έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρονιά, επικρατώντας στον τελευταίο γύρο του FIM X-Trial World Championship που πραγματοποιήθηκε στην Tarragona της Ισπανίας.

Ο ήδη επιβεβαιωμένος Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2026 πέτυχε την όγδοη νίκη του σε εννέα αγώνες, σε μια σεζόν που χαρακτηρίστηκε από απόλυτη κυριαρχία, αλλά και δυσκολίες με έναν τραυματισμό στον ώμο.

X-Trial

Ένας τελικός που κρίθηκε στο φινάλε

Ο τελικός εξελίχθηκε σε σκληρή σε ενδοεταιρική μονομαχία μεταξύ των Bou και Gabriel Marcelli, με τη διαφορά να διαμορφώνεται τελικά στους τέσσερις βαθμούς. Μέχρι και την πέμπτη από τις έξι διαδρομές (sections), οι δύο αναβάτες βρίσκονταν πολύ κοντά, όμως ο Bou κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα στο φινάλε.

X-Trial

Καθοριστικό σημείο ήταν η τρίτη διαδρομή, όπου οι Marcelli, Jaime Busto και Matteo Grattarola δέχθηκαν ποινή πέντε βαθμών, σε αντίθεση με τον Bou που έκανε τη διαφορά. Επιπλέον, μία από τις έξι διαδρομές αποδείχθηκε αδύνατο να ολοκληρωθεί από οποιονδήποτε εκ των τεσσάρων φιναλίστ.

Marcelli δεύτερος στο Πρωτάθλημα – Άτυχος ο Busto

Ο Marcelli, με τη δεύτερη θέση στον αγώνα, εξασφάλισε και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη του Πρωταθλήματος, επωφελούμενος από την τέταρτη θέση του Busto.

X-Trial

Ο Busto, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως αναβάτης της Beta, έχασε κάθε πιθανότητα διεκδίκησης της νίκης λόγω δύο μέγιστων ποινών (5 βαθμοί) στην δεύτερη και τρίτη διαδρομή του τελικού.

Στο βάθρο ο Grattarola

Ο Grattarola ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τρίτη θέση, κατακτώντας το δεύτερο βάθρο του μέσα στη σεζόν, μετά από εκείνο στο Ponte di Legno.

Ο Ιταλός είχε εξαιρετική παρουσία στο Q2, όπου επικράτησε για μόλις δύο δευτερόλεπτα του Arnau Farré (Sherco). Πίσω τους στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης βρέθηκαν οι Francesco Titli (Montesa), Harry Hemingway (Beta) και Marco Mempοr (TRRS).

X-Trial

Ο Toni Bou είπε: "Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή τη νέα νίκη. Όταν έχεις ήδη κατακτήσει τον τίτλο πριν τον τελευταίο αγώνα, θέλεις να απολαύσεις την ατμόσφαιρα και τον κόσμο. Ήθελα πολύ να αγωνιστώ στην Tarragona μπροστά στους φιλάθλους μου. Στον τελικό βρήκα ρυθμό και πήρα την όγδοη νίκη της χρονιάς. Ήταν ένας πολύ απαιτητικός αγώνας. Αυτή η νίκη είναι το επιστέγασμα της δουλειάς της ομάδας, σε μια δύσκολη χρονιά λόγω τραυματισμού."

X-Trial

Gabriel Marcelli επίσης δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος. Ήταν μια σχεδόν τέλεια βραδιά. Ήθελα τη νίκη, αλλά η δεύτερη θέση εδώ και στο Πρωτάθλημα είναι πολύ καλό αποτέλεσμα. Ήμουν σταθερός όλη τη χρονιά."

Ενώ ο Matteo Grattarola βρήκε απρόσμενο το βάθρο: "Δεν περίμενα αυτή την τρίτη θέση, γιατί έκανα λάθη στο Q1. Στο Q2 πίεσα πολύ και μπήκα στον τελικό, όπου εκμεταλλεύτηκα ένα λάθος του Busto για να ανέβω στο βάθρο."

Οριστική βαθμολογία Πρωταθλήματος X-Trial 2026

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

Toni Bou

175

2

Gabriel Marcelli

123

3

Jaime Busto

107

4

Harry Hemingway

73

5

Matteo Grattarola

47

 

Η σεζόν του 2026 στο X-Trial επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την απόλυτη κυριαρχία του Toni Bou. Με 8 νίκες σε 9 αγώνες και 99 συνολικά στην καριέρα του, ο Ισπανός συνεχίζει να γράφει ιστορία, αφήνοντας πίσω του έναν ανταγωνισμό που, παρά τη βελτίωσή του, δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά την κυριαρχία του στο Indoor, εδώ και δύο δεκαετίες.