Rally Dakar 2021: Παρουσιάστηκαν οι διαδρομές και οι αλλαγές στους κανονισμούς του αγώνα

Αυλαία στις 3 Ιανουαρίου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/11/2020

Για άλλη μια χρονιά η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το Rally Dakar όπου φέτος θα βρεθούν συμμετέχοντες από 49 χώρες. Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 560 αγωνιζόμενοι εκ των οποίων οι 109 θα είναι με μοτοσυκλέτες και οι υπόλοιποι θα είναι πληρώματα σε αγωνιστικά αυτοκίνητα και φορτηγά. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, θα υπάρχει αρχικά μια διαδρομή “πρόλογος” και ο αγώνας θα περιλαμβάνει 12 ειδικές, με 4.800 χιλιόμετρα χρονομετρημένης διαδρομής. Θα γίνουν δύο κυκλικές διαδρομές και μια ειδική-μαραθώνιος.

Πολύ σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς φέτος θα είναι η παράδοση του Roadbook στους αναβάτες/οδηγούς είκοσι λεπτά πριν την έναρξη κάθε διαδρομής σε όλες τις διαδρομές και όχι μόνο στις μισές διαδρομές όπως έγινε πέρσι.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά τα ελαστικά, όπου θα υπάρχει όριο χρήσης 6 το πολύ πίσω ελαστικών σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Θα απαγορεύονται οι επισκευές κατά την διάρκεια του ανεφοδιασμού και θα υπάρξει όριο στον αριθμό των εμβόλων που θα μπορούν να αλλάξουν οι μηχανικοί σε κάθε μοτοσυκλέτα.

Τα γιλέκα με αερόσακο θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους αναβάτες.  

 

 

Πρόγραμμα αγώνα μέρα-μέρα

 
STAGE
DATE
 START > FINISH
Total
Special
P
Saturday, January 2, 2021
Jeddah > Jeddah
11 km
11 km
1
Sunday, January 3, 2021
Jeddah > Bisha
622 km
277 km
2
Monday, January 4, 2021
Bisha > Wadi Al Dawasir
685 km
457 km
3
Tuesday, January 5, 2021
Wadi Al Dawasir > Wadi Al Dawasir
630 km
403 km
4
Wednesday, January 6, 2021
Wadi Al Dawasir > Riyadh
813 km
337 km
5
Thursday, January 7, 2021
Riyadh > Buraydah
625 km
419 km
6
Friday, January 8, 2021
Buraydah > Ha’il
655 km
485 km
Rest day
Saturday, January 9, 2021
Ha’il
 
 
7
Sunday, January 10, 2021
Ha’il > Sakaka
737 km
471 km
8
Monday, January 11, 2021
Sakaka > Neom
709 km
375 km
9
Tuesday, January 12, 2021
Neom > Neom
579 km
465 km
10
Wednesday, January 13, 2021
Neom > Al-Ula
583 km
342 km
11
Thursday, January 14, 2021
Al-Ula > Yanbu
557 km
511 km
12
Friday, January 15, 2021
Yanbu > Jeddah
452 km
225 km
 
 

 

Ο Toni Bou κλείνει τη σεζόν με νίκη στην Tarragona συνεχίζοντας να γράφει ιστορία

Ο Marcelli εξασφαλίζει τη 2η θέση στο Παγκόσμιο - Βάθρο ο Grattarola
X-Trial
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/4/2026

Με την όγδοη νίκη του σε εννέα αγώνες, ο Toni Bou ολοκλήρωσε με σχεδόν ιδανικό τρόπο τη σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος X-Trial, φτάνοντας παράλληλα τις 99 νίκες καριέρας.

Ο Toni Bou (Repsol Honda Trial Team) έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρονιά, επικρατώντας στον τελευταίο γύρο του FIM X-Trial World Championship που πραγματοποιήθηκε στην Tarragona της Ισπανίας.

Ο ήδη επιβεβαιωμένος Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2026 πέτυχε την όγδοη νίκη του σε εννέα αγώνες, σε μια σεζόν που χαρακτηρίστηκε από απόλυτη κυριαρχία, αλλά και δυσκολίες με έναν τραυματισμό στον ώμο.

X-Trial

Ένας τελικός που κρίθηκε στο φινάλε

Ο τελικός εξελίχθηκε σε σκληρή σε ενδοεταιρική μονομαχία μεταξύ των Bou και Gabriel Marcelli, με τη διαφορά να διαμορφώνεται τελικά στους τέσσερις βαθμούς. Μέχρι και την πέμπτη από τις έξι διαδρομές (sections), οι δύο αναβάτες βρίσκονταν πολύ κοντά, όμως ο Bou κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα στο φινάλε.

X-Trial

Καθοριστικό σημείο ήταν η τρίτη διαδρομή, όπου οι Marcelli, Jaime Busto και Matteo Grattarola δέχθηκαν ποινή πέντε βαθμών, σε αντίθεση με τον Bou που έκανε τη διαφορά. Επιπλέον, μία από τις έξι διαδρομές αποδείχθηκε αδύνατο να ολοκληρωθεί από οποιονδήποτε εκ των τεσσάρων φιναλίστ.

Marcelli δεύτερος στο Πρωτάθλημα – Άτυχος ο Busto

Ο Marcelli, με τη δεύτερη θέση στον αγώνα, εξασφάλισε και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη του Πρωταθλήματος, επωφελούμενος από την τέταρτη θέση του Busto.

X-Trial

Ο Busto, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως αναβάτης της Beta, έχασε κάθε πιθανότητα διεκδίκησης της νίκης λόγω δύο μέγιστων ποινών (5 βαθμοί) στην δεύτερη και τρίτη διαδρομή του τελικού.

Στο βάθρο ο Grattarola

Ο Grattarola ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τρίτη θέση, κατακτώντας το δεύτερο βάθρο του μέσα στη σεζόν, μετά από εκείνο στο Ponte di Legno.

Ο Ιταλός είχε εξαιρετική παρουσία στο Q2, όπου επικράτησε για μόλις δύο δευτερόλεπτα του Arnau Farré (Sherco). Πίσω τους στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης βρέθηκαν οι Francesco Titli (Montesa), Harry Hemingway (Beta) και Marco Mempοr (TRRS).

X-Trial

Ο Toni Bou είπε: "Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή τη νέα νίκη. Όταν έχεις ήδη κατακτήσει τον τίτλο πριν τον τελευταίο αγώνα, θέλεις να απολαύσεις την ατμόσφαιρα και τον κόσμο. Ήθελα πολύ να αγωνιστώ στην Tarragona μπροστά στους φιλάθλους μου. Στον τελικό βρήκα ρυθμό και πήρα την όγδοη νίκη της χρονιάς. Ήταν ένας πολύ απαιτητικός αγώνας. Αυτή η νίκη είναι το επιστέγασμα της δουλειάς της ομάδας, σε μια δύσκολη χρονιά λόγω τραυματισμού."

X-Trial

Gabriel Marcelli επίσης δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος. Ήταν μια σχεδόν τέλεια βραδιά. Ήθελα τη νίκη, αλλά η δεύτερη θέση εδώ και στο Πρωτάθλημα είναι πολύ καλό αποτέλεσμα. Ήμουν σταθερός όλη τη χρονιά."

Ενώ ο Matteo Grattarola βρήκε απρόσμενο το βάθρο: "Δεν περίμενα αυτή την τρίτη θέση, γιατί έκανα λάθη στο Q1. Στο Q2 πίεσα πολύ και μπήκα στον τελικό, όπου εκμεταλλεύτηκα ένα λάθος του Busto για να ανέβω στο βάθρο."

Οριστική βαθμολογία Πρωταθλήματος X-Trial 2026

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

Toni Bou

175

2

Gabriel Marcelli

123

3

Jaime Busto

107

4

Harry Hemingway

73

5

Matteo Grattarola

47

 

Η σεζόν του 2026 στο X-Trial επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την απόλυτη κυριαρχία του Toni Bou. Με 8 νίκες σε 9 αγώνες και 99 συνολικά στην καριέρα του, ο Ισπανός συνεχίζει να γράφει ιστορία, αφήνοντας πίσω του έναν ανταγωνισμό που, παρά τη βελτίωσή του, δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά την κυριαρχία του στο Indoor, εδώ και δύο δεκαετίες.