Rally Dakar 2021: Παρουσιάστηκαν οι διαδρομές και οι αλλαγές στους κανονισμούς του αγώνα

Αυλαία στις 3 Ιανουαρίου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/11/2020

Για άλλη μια χρονιά η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το Rally Dakar όπου φέτος θα βρεθούν συμμετέχοντες από 49 χώρες. Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 560 αγωνιζόμενοι εκ των οποίων οι 109 θα είναι με μοτοσυκλέτες και οι υπόλοιποι θα είναι πληρώματα σε αγωνιστικά αυτοκίνητα και φορτηγά. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, θα υπάρχει αρχικά μια διαδρομή “πρόλογος” και ο αγώνας θα περιλαμβάνει 12 ειδικές, με 4.800 χιλιόμετρα χρονομετρημένης διαδρομής. Θα γίνουν δύο κυκλικές διαδρομές και μια ειδική-μαραθώνιος.

Πολύ σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς φέτος θα είναι η παράδοση του Roadbook στους αναβάτες/οδηγούς είκοσι λεπτά πριν την έναρξη κάθε διαδρομής σε όλες τις διαδρομές και όχι μόνο στις μισές διαδρομές όπως έγινε πέρσι.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά τα ελαστικά, όπου θα υπάρχει όριο χρήσης 6 το πολύ πίσω ελαστικών σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Θα απαγορεύονται οι επισκευές κατά την διάρκεια του ανεφοδιασμού και θα υπάρξει όριο στον αριθμό των εμβόλων που θα μπορούν να αλλάξουν οι μηχανικοί σε κάθε μοτοσυκλέτα.

Τα γιλέκα με αερόσακο θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους αναβάτες.  

 

 

Πρόγραμμα αγώνα μέρα-μέρα

 
STAGE
DATE
 START > FINISH
Total
Special
P
Saturday, January 2, 2021
Jeddah > Jeddah
11 km
11 km
1
Sunday, January 3, 2021
Jeddah > Bisha
622 km
277 km
2
Monday, January 4, 2021
Bisha > Wadi Al Dawasir
685 km
457 km
3
Tuesday, January 5, 2021
Wadi Al Dawasir > Wadi Al Dawasir
630 km
403 km
4
Wednesday, January 6, 2021
Wadi Al Dawasir > Riyadh
813 km
337 km
5
Thursday, January 7, 2021
Riyadh > Buraydah
625 km
419 km
6
Friday, January 8, 2021
Buraydah > Ha’il
655 km
485 km
Rest day
Saturday, January 9, 2021
Ha’il
 
 
7
Sunday, January 10, 2021
Ha’il > Sakaka
737 km
471 km
8
Monday, January 11, 2021
Sakaka > Neom
709 km
375 km
9
Tuesday, January 12, 2021
Neom > Neom
579 km
465 km
10
Wednesday, January 13, 2021
Neom > Al-Ula
583 km
342 km
11
Thursday, January 14, 2021
Al-Ula > Yanbu
557 km
511 km
12
Friday, January 15, 2021
Yanbu > Jeddah
452 km
225 km
 
 

 

Classic TT 2026: Ο McGuinness απαντά στον Dunlop με νέο ρεκόρ ταχύτητας

McGuinness στην κορυφή της Historic Senior - Πρωτεία στη Lightweight για τον Michael Dunlop
Classic TT McGuiness qualifying
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

21/8/2026

Μία ημέρα μετά την κυριαρχία του Michael Dunlop, ο John McGuinness με “εμφάνιση από τα παλιά” πήρε την πρώτη θέση στo δεύτερο προκριματικό session της Historic Senior με 178,64 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Η μάχη για την κορυφή της Historic Senior στο Classic TT 2026 πήρε νέα τροπή στη δεύτερη ημέρα των κατατακτήριων. Μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση του Michael Dunlop στο πρώτο session, ήταν η σειρά του John McGuinness να πρωταγωνιστήσει.

Ο 23 φορές νικητής του Isle of Man TT ήταν ο μοναδικός αναβάτης που ξεπέρασε το όριο των 110mph, σημειώνοντας στον δεύτερο γύρο του μέση ωριαία ταχύτητα 111,750mph (178,64 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Ο Dean Harrison πραγματοποίησε μόλις έναν γύρο με τη Norton της Craven Classic Racing/Ted Woof και με 108,044mph (173,88 χιλιόμετρα ανά ώρα) πήρε τη δεύτερη θέση.

Η μάχη στη Historic Senior έχει ήδη αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο McGuinness έδειξε την δυναμική του, απαντώντας με μια εντυπωσιακή επίδοση στην πρωτοκαθεδρία του  Michael Dunlop.

Ο Dunlop ταχύτερος στη Lightweight

Ο Michael Dunlop αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τα χρώματα της Milenco Padgetts και ήταν ο ταχύτερος στην κατηγορία Lightweight, που αγωνίστηκε μαζί με την Ultra Lightweight στο ίδιο session.

Μετά από καθυστέρηση περίπου δέκα λεπτών στην έναρξη, ο Dunlop ανέβηκε στην κορυφή με χρόνο που αντιστοιχούσε σε 116,470mph (187,44 χιλιόμετρα ανά ώρα). Ο Paul Jordan έμεινε μόλις 0,235 δευτερόλεπτα πίσω του.

Nathan Harrison στην κορυφή της Formula One

Στη Formula One, ο Nathan Harrison βελτίωσε τη δεύτερη θέση της πρώτης ημέρας και πήρε την κορυφή με 124,721mph (200,72 χιλιόμετρα ανά ώρα) πάνω στην Kawasaki της Greenall Racing.

Ο Jamie Coward, ομόσταυλος του Harrison, ήταν δεύτερος με διαφορά μικρότερη του ενός δέκατου του δευτερολέπτου.

Ο Dunlop ξεκίνησε καθυστερημένα το session με την ομάδα της Classic Suzuki, χάνοντας πολύτιμο χρόνο στην προσπάθειά του να πλησιάσει τους χρόνους των Harrison και Coward. Αρχικά ανέβηκε στην τρίτη θέση, όμως ο David Johnson τον  έριξε στην τέταρτη.

Ο Brian McCormack, που είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο στη Formula One την Τετάρτη, περιορίστηκε στην όγδοη θέση.

Ο συνήθης ύποπτος ξαναχτυπά

Παρότι ο καιρός παρέμεινε καθαρός για το μεγαλύτερο μέρος του χθεσινού απογεύματος, η βροχή που έφτασε αργότερα στην περιοχή ανάγκασε τους διοργανωτές να ακυρώσουν τα υπολειπόμενα κατατακτήρια sessions.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα, με τους δρόμους να κλείνουν στις 11:30 και συνολικά τρία κατατακτήρια sessions να είναι προγραμματισμένα.