Rally Dakar 2022: Νικητής ο Sam Sunderland! Το πήρε η GAS GAS!

Δεύτερη η Honda, τρίτη η KTM τέταρτη η Yamaha
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/1/2022

Σε ένα τρελό και καταιγιστικό τελευταίο σκέλος που ελάχιστα θύμιζε Rally και είχε ρυθμό Motocross αγώνα, η ειδική των 164 χιλιομέτρων έδωσε τον φετινό νικητή! Ο Sam Sunderland ξεκίνησε από τους πρώτους κι αυτό είχε αυξημένο ρίσκο καθώς θα έχανε χρόνο ανοίγοντας την διαδρομή για τους υπόλοιπους και πράγματι σήμερα τερμάτισε 8ος αλλά με μικρή διαφορά χρόνου, σε μία απίστευτη και οργανωμένη προσπάθεια του KTM Group που είχε καταφέρει να έχει για λαγό μπροστά τον Kevin Benavides, περσινό νικητή με Honda.

Ο Quintanilla περιγράφει καλύτερα από όλους την κατάσταση, λέγοντας πως αυτό ήταν το πιο στρεσογόνο Dakar της καριέρας του! Έτσι κι αλλιώς θα ήταν, έχοντας φύγει από την Husqvarna λίγο πριν γίνουν και εκεί επιτακτικά τα πράγματα και πηγαίνοντας στην Honda που με 4 αναβάτες ήθελε φέτος να πάρει τον τρίτο τίτλο στην σειρά, το άγχος θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο για τον Quintanilla. Ωστόσο ο ρυθμός φέτος του αγώνα και το γεγονός πως δεν μπορούσε να σβηστεί λάθος μισής ώρας στο πρώτο σκέλος για όλα τα υπόλοιπα 11, φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα από πλευράς συναγωνισμού.

Κανονικά διαφορές ακόμη και πολλών ωρών μπορούν να μηδενιστούν σε ένα πολυήμερο Rally όπως το Dakar, τόσο απαιτητικό στην πλοήγηση όπως φέτος, αλλά το υψηλό επίπεδο των 19 εργοστασιακών δεν άφησε περιθώρια. Αυτό δείχνει και τεράστιες διαφορές με τα Rally του παρελθόντος που ο ρυθμός αυτός δεν χαρακτήριζε παρά πτυχές της ημέρας και όχι όλες τις ειδικές, όλων των ημερών. Η αγωνία του 2019,2020 αλλά και 2021 να μειωθούν οι ταχύτητες ως μέτρο να σταματήσουν τα θανατηφόρα, έχει έρθει με την μορφή ελέγχου της ταχύτητας, αφού βέβαια δοκιμάστηκαν άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των ελαστικών που έκαναν τα πράγματα χειρότερα και όχι καλύτερα.

Ο Walkner από την τρίτη θέση μιλάει για ισοδυναμία με νίκη, μιας και αν του έλεγες από την αρχή του Dakar πως θα ανέβαινε στην τελευταία θέση του βάθρου θα το δεχόταν. Είδε τον Kevin Benavides να εγκαταλείπει από μηχανική βλάβη, τον Sanders να πέφτει στην απλή και να μην συνεχίζει, είναι δύσκολο να ανέβεις στο βάθρο ανάμεσα σε τέτοιους αναβάτες, εξηγεί ο νικητής του 2018.

Ο Sunderland, που πρώτη φορά κέρδισε το Dakar το 2017, έχει βρεθεί και πέρσι στην κορυφή της γενικής να ανοίγει το τελευταίο σκέλος του αγώνα και δεν τα κατάφερε. Τώρα όμως είχαν συνολικά μία καλή στρατηγική καθώς και σχεδόν 7 λεπτά διαφορά από τον πρώτο της Honda. Αυτό σημαίνει πως μπορούσαν να χάσουν έως και πέντε λεπτά με ασφάλεια, στην προσπάθειά τους να οδηγήσουν κοιτώντας και τα όργανα, τελικά έχασαν τρεισήμισι.

Ο Van Beveren δεν κατάφερε να ψαλιδίσει την διαφορά πολύ, παρόλο που δεν ξεκινούσε από την πρώτη γραμμή. Είναι μία διαφορά που δημιουργήθηκε από προηγούμενο σκέλος που αναβάτες τόσο της Honda όσο και της KTM έχασαν επίτηδες χρόνο, σύμφωνα με την Yamaha γιατί οι ίδιοι ανέφεραν πως έκαναν λάθος πλοήγησης, αφήνοντας τον Van Beveren από τους πρώτους μπροστά να ανοίγουν ένα από τα πιο δύσκολα σκέλη του αγώνα. Το σημερινό με μόλις 164 χιλιόμετρα και σχετικά πιο εύκολη πλοήγηση, δεν στοίχησε τελικά τον αγώνα στους πρώτους, αν και λίγο έλειψε καθώς ο Quintanilla σε ένα σημείο είχε φτάσει να είναι πέντε λεπτά ταχύτερος από τον Sunderland.

Για 164 χιλιόμετρα λοιπόν, οι πρώτοι πήγαιναν στον πλέον γρήγορο ρυθμό που μπορούσαν χωρίς να μπορούν να ξέρουν τερματίζοντας, αν τελικά ο Sunderland είναι νικητής, μέχρι να τερματίσουν και οι επόμενοι!

Επιστρέφει λοιπόν το Dakar στο γκρουπ της KTM με μία μεγάλη νίκη για τον Sunderland με την GAS GAS να μονοπωλεί την πρώτη θέση της γενικής από την αρχή του δύσκολου αυτού Rally!

Κατάταξη 12ου σκέλους (πρώτοι 10)

Α/Α

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

P. QUINTANILLA (CHL)

MONSTER ENERGY

HONDA

01:40:00

2

T. PRICE (AUS)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

01:40:18

3

JI. CORNEJO FLORIMO (CHL)

MONSTER ENERGY

HONDA

01:40:29

4

J. BARREDA BORT (ESP)

MONSTER ENERGY

HONDA

01:41:13

5

M. KLEIN (USA)

BAS WORLD

KTM RACING

01:41:23

6

L. BENAVIDES (ARG)

HUSQVARNA

FACTORY RACING

01:42:38

7

M. WALKNER (AUT)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

01:42:57

8

S. SUNDERLAND (GBR)

GASGAS

FACTORY RACING

01:43:25

9

L. SANTOLINO (ESP)

SHERCO TVS

RALLY FACTORY

01:44:18

10

DG. LLANOS (ARG)

XRAIDS EXPERIENCIE

TEAM

01:44:35

Γενική Κατάταξη μετά το 12ο σκέλος (πρώτοι 10)

1

S. SUNDERLAND (GBR)

GASGAS

FACTORY RACING

38:47:30

2

P. QUINTANILLA (CHL)

MONSTER

ENERGY HONDA

38:50:57

3

M. WALKNER (AUT)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

38:54:17

4

A. VAN BEVEREN (FRA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

39:06:11

5

J. BARREDA BORT (ESP)

MONSTER

ENERGY HONDA

39:13:12

6

JI. CORNEJO FLORIMO (CHL)

MONSTER

ENERGY HONDA

39:25:36

7

R. BRABEC (USA)

MONSTER

ENERGY HONDA

39:33:34

8

A. SHORT (USA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

39:33:38

9

M. KLEIN (USA)

BAS WORLD

KTM RACING

39:36:37

10

T. PRICE (AUS)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

39:36:50

 

Ετικέτες

X-Trial, Γαλλία: Ο Toni Bou διαλύει τον ανταγωνισμό και συνεχίζει να γράφει ρεκόρ [VIDEO]

Μάχη για την δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος μεταξύ Marcelli και Busto
Bou's 20th cons X-Trial
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

9/3/2026

Ο Toni Bou συνεχίζει ακάθεκτος και αγέραστος να σπάει ρεκόρ. Ο αναβάτης της Repsol Honda Trial Team κατέκτησε στη Chalon-sur-Saône τον 20ο (!) συνεχόμενο τίτλο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος X-Trial (Indoor) δύο αγώνες πριν από το τέλος της σεζόν.

Ο Ισπανός πρωταθλητής συνδύασε τον τίτλο με ακόμη μία νίκη, την έβδομη της φετινής χρονιάς, παρότι είχε πτώση στο τελευταίο εμπόδιο. Ο Bou είχε κάνει σαφές από νωρίς ότι ήταν το φαβορί της διοργάνωσης, καθώς σημείωσε το καθαρότερο πέρασμα με τον καλύτερο χρόνο τόσο στο Q1 όσο και στη Superpole καθ' οδόν προς τον τελικό.

Η κρίσιμη στιγμή ήρθε στη δεύτερη ζώνη του τελικού, όπου ο Bou δέχθηκε ποινή δύο βαθμών, αλλά όλοι οι αντίπαλοί του υπέπεσαν σε λάθη που τους κόστισαν τη μέγιστη ποινή των πέντε βαθμών, δίνοντάς του σημαντικό προβάδισμα. Στην επόμενη ζώνη ο ομόσταυλός του στη Honda, Gabriel Marcelli, κατάφερε να μειώσει τη διαφορά στον έναν βαθμό, όμως οι άλλοι δύο φιναλίστ, Jaime Busto (GasGas) και Harry Hemingway (Beta), είχαν ήδη μείνει αρκετά πίσω, παλεύοντας κυρίως για την τρίτη θέση του βάθρου.

Bou's 20th cons X-Trial

Ο Bou ανέβασε ξανά τον ρυθμό στην τέταρτη ζώνη, όντας ο μοναδικός αναβάτης που την ολοκλήρωσε χωρίς ποινή, ενώ η ακύρωση της πέμπτης ζώνης ουσιαστικά του έδωσε τον τίτλο. Στην τελευταία προσπάθεια της βραδιάς, με τη νίκη ήδη εξασφαλισμένη, ο Ισπανός προσπάθησε να προσφέρει θέαμα στο κοινό παίρνοντας μεγαλύτερο ρίσκο, όμως μια πτώση του προκάλεσε μια μικρή εκδορά στο χέρι. Παρά το περιστατικό, ολοκλήρωσε τον αγώνα με διαφορά 4 βαθμών από τον Marcelli, 9 από τον Hemingway και 13 από τον Busto, κλειδώνοντας την νίκη αλλά και τον τίτλο.

Πίσω από τους τέσσερις φιναλίστ τερμάτισε πέμπτος ο George Hemingway (Beta) στη δεύτερη εμφάνισή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ ακολούθησαν οι Matteo Grattarola (Beta), ο πρωτοεμφανιζόμενος Pablo Echene (Sherco), που σημείωσε τους πρώτους του βαθμούς στο πρωτάθλημα, και ο Γάλλος Hugo Dufrese (Beta).

Με το πρωτάθλημα να έχει ήδη κριθεί, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη μάχη για τη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης ανάμεσα στους Gabriel Marcelli και Jaime Busto, με τον αναβάτη της Repsol Honda να διατηρεί προβάδισμα 10 βαθμών.

Bou's 20th cons X-Trial

Ο ίδιος ο Bou δεν έκρυψε τη χαρά του μετά τη νέα ιστορική επιτυχία: “Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος για τη νίκη και για την κατάκτηση του εικοστού τίτλου μου στο X-Trial. Είναι κάτι απίστευτο. Ένιωθα πολύ καλά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και στο τελευταίο εμπόδιο, με τη νίκη ήδη εξασφαλισμένη, ήθελα να προσφέρω θέαμα και πήρα ένα ρίσκο, αλλά έπεσα. Αυτός ο τίτλος είναι ιδιαίτερος γιατί αγωνίστηκα όλη τη σεζόν με τραυματισμό στους τένοντες του δεξιού μου ώμου και τόσο εγώ όσο και η ομάδα δουλέψαμε πολύ για να περιορίσουμε το πρόβλημα.”

Bou's 20th cons X-Trial

Ο Marcelli συνεχάρη τον teammate του, δηλώνοντας ότι ο Bou “είναι ο καλύτερος”, ενώ ο Harry Hemingway χαρακτήρισε το δεύτερο βάθρο της χρονιάς του ως ένα αποτέλεσμα για το οποίο η ομάδα του μπορεί να αισθάνεται περήφανη.

Bou's 20th cons X-Trial

Το ένατο αγωνιστικό ραντεβού του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM X-Trial θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στη Λισαβόνα, ενώ πριν από αυτό, στις 14 Μαρτίου, η Σεβίλλη θα φιλοξενήσει το FIM X-Trial των Εθνών. Ωστόσο, όποια κι αν είναι η εξέλιξη της σεζόν, ο Toni Bou έχει ήδη γράψει ακόμη ένα κεφάλαιο σε μια καριέρα που δύσκολα θα μπορέσει να βρει μέτρο σύγκρισης στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.