Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Rally Dakar 2022: Νικητής ο Sam Sunderland! Το πήρε η GAS GAS!

Δεύτερη η Honda, τρίτη η KTM τέταρτη η Yamaha

Σε ένα τρελό και καταιγιστικό τελευταίο σκέλος που ελάχιστα θύμιζε Rally και είχε ρυθμό Motocross αγώνα, η ειδική των 164 χιλιομέτρων έδωσε τον φετινό νικητή! Ο Sam Sunderland ξεκίνησε από τους πρώτους κι αυτό είχε αυξημένο ρίσκο καθώς θα έχανε χρόνο ανοίγοντας την διαδρομή για τους υπόλοιπους και πράγματι σήμερα τερμάτισε 8ος αλλά με μικρή διαφορά χρόνου, σε μία απίστευτη και οργανωμένη προσπάθεια του KTM Group που είχε καταφέρει να έχει για λαγό μπροστά τον Kevin Benavides, περσινό νικητή με Honda.

Ο Quintanilla περιγράφει καλύτερα από όλους την κατάσταση, λέγοντας πως αυτό ήταν το πιο στρεσογόνο Dakar της καριέρας του! Έτσι κι αλλιώς θα ήταν, έχοντας φύγει από την Husqvarna λίγο πριν γίνουν και εκεί επιτακτικά τα πράγματα και πηγαίνοντας στην Honda που με 4 αναβάτες ήθελε φέτος να πάρει τον τρίτο τίτλο στην σειρά, το άγχος θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο για τον Quintanilla. Ωστόσο ο ρυθμός φέτος του αγώνα και το γεγονός πως δεν μπορούσε να σβηστεί λάθος μισής ώρας στο πρώτο σκέλος για όλα τα υπόλοιπα 11, φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα από πλευράς συναγωνισμού.

Κανονικά διαφορές ακόμη και πολλών ωρών μπορούν να μηδενιστούν σε ένα πολυήμερο Rally όπως το Dakar, τόσο απαιτητικό στην πλοήγηση όπως φέτος, αλλά το υψηλό επίπεδο των 19 εργοστασιακών δεν άφησε περιθώρια. Αυτό δείχνει και τεράστιες διαφορές με τα Rally του παρελθόντος που ο ρυθμός αυτός δεν χαρακτήριζε παρά πτυχές της ημέρας και όχι όλες τις ειδικές, όλων των ημερών. Η αγωνία του 2019,2020 αλλά και 2021 να μειωθούν οι ταχύτητες ως μέτρο να σταματήσουν τα θανατηφόρα, έχει έρθει με την μορφή ελέγχου της ταχύτητας, αφού βέβαια δοκιμάστηκαν άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των ελαστικών που έκαναν τα πράγματα χειρότερα και όχι καλύτερα.

Ο Walkner από την τρίτη θέση μιλάει για ισοδυναμία με νίκη, μιας και αν του έλεγες από την αρχή του Dakar πως θα ανέβαινε στην τελευταία θέση του βάθρου θα το δεχόταν. Είδε τον Kevin Benavides να εγκαταλείπει από μηχανική βλάβη, τον Sanders να πέφτει στην απλή και να μην συνεχίζει, είναι δύσκολο να ανέβεις στο βάθρο ανάμεσα σε τέτοιους αναβάτες, εξηγεί ο νικητής του 2018.

Ο Sunderland, που πρώτη φορά κέρδισε το Dakar το 2017, έχει βρεθεί και πέρσι στην κορυφή της γενικής να ανοίγει το τελευταίο σκέλος του αγώνα και δεν τα κατάφερε. Τώρα όμως είχαν συνολικά μία καλή στρατηγική καθώς και σχεδόν 7 λεπτά διαφορά από τον πρώτο της Honda. Αυτό σημαίνει πως μπορούσαν να χάσουν έως και πέντε λεπτά με ασφάλεια, στην προσπάθειά τους να οδηγήσουν κοιτώντας και τα όργανα, τελικά έχασαν τρεισήμισι.

Ο Van Beveren δεν κατάφερε να ψαλιδίσει την διαφορά πολύ, παρόλο που δεν ξεκινούσε από την πρώτη γραμμή. Είναι μία διαφορά που δημιουργήθηκε από προηγούμενο σκέλος που αναβάτες τόσο της Honda όσο και της KTM έχασαν επίτηδες χρόνο, σύμφωνα με την Yamaha γιατί οι ίδιοι ανέφεραν πως έκαναν λάθος πλοήγησης, αφήνοντας τον Van Beveren από τους πρώτους μπροστά να ανοίγουν ένα από τα πιο δύσκολα σκέλη του αγώνα. Το σημερινό με μόλις 164 χιλιόμετρα και σχετικά πιο εύκολη πλοήγηση, δεν στοίχησε τελικά τον αγώνα στους πρώτους, αν και λίγο έλειψε καθώς ο Quintanilla σε ένα σημείο είχε φτάσει να είναι πέντε λεπτά ταχύτερος από τον Sunderland.

Για 164 χιλιόμετρα λοιπόν, οι πρώτοι πήγαιναν στον πλέον γρήγορο ρυθμό που μπορούσαν χωρίς να μπορούν να ξέρουν τερματίζοντας, αν τελικά ο Sunderland είναι νικητής, μέχρι να τερματίσουν και οι επόμενοι!

Επιστρέφει λοιπόν το Dakar στο γκρουπ της KTM με μία μεγάλη νίκη για τον Sunderland με την GAS GAS να μονοπωλεί την πρώτη θέση της γενικής από την αρχή του δύσκολου αυτού Rally!

Κατάταξη 12ου σκέλους (πρώτοι 10)

Α/Α

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

P. QUINTANILLA (CHL)

MONSTER ENERGY

HONDA

01:40:00

2

T. PRICE (AUS)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

01:40:18

3

JI. CORNEJO FLORIMO (CHL)

MONSTER ENERGY

HONDA

01:40:29

4

J. BARREDA BORT (ESP)

MONSTER ENERGY

HONDA

01:41:13

5

M. KLEIN (USA)

BAS WORLD

KTM RACING

01:41:23

6

L. BENAVIDES (ARG)

HUSQVARNA

FACTORY RACING

01:42:38

7

M. WALKNER (AUT)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

01:42:57

8

S. SUNDERLAND (GBR)

GASGAS

FACTORY RACING

01:43:25

9

L. SANTOLINO (ESP)

SHERCO TVS

RALLY FACTORY

01:44:18

10

DG. LLANOS (ARG)

XRAIDS EXPERIENCIE

TEAM

01:44:35

Γενική Κατάταξη μετά το 12ο σκέλος (πρώτοι 10)

1

S. SUNDERLAND (GBR)

GASGAS

FACTORY RACING

38:47:30

2

P. QUINTANILLA (CHL)

MONSTER

ENERGY HONDA

38:50:57

3

M. WALKNER (AUT)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

38:54:17

4

A. VAN BEVEREN (FRA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

39:06:11

5

J. BARREDA BORT (ESP)

MONSTER

ENERGY HONDA

39:13:12

6

JI. CORNEJO FLORIMO (CHL)

MONSTER

ENERGY HONDA

39:25:36

7

R. BRABEC (USA)

MONSTER

ENERGY HONDA

39:33:34

8

A. SHORT (USA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

39:33:38

9

M. KLEIN (USA)

BAS WORLD

KTM RACING

39:36:37

10

T. PRICE (AUS)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

39:36:50

 

Tags: