Rally Dakar 2022: Νικητής ο Sam Sunderland! Το πήρε η GAS GAS!
Δεύτερη η Honda, τρίτη η KTM τέταρτη η Yamaha
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
14/1/2022
Σε ένα τρελό και καταιγιστικό τελευταίο σκέλος που ελάχιστα θύμιζε Rally και είχε ρυθμό Motocross αγώνα, η ειδική των 164 χιλιομέτρων έδωσε τον φετινό νικητή! Ο Sam Sunderland ξεκίνησε από τους πρώτους κι αυτό είχε αυξημένο ρίσκο καθώς θα έχανε χρόνο ανοίγοντας την διαδρομή για τους υπόλοιπους και πράγματι σήμερα τερμάτισε 8ος αλλά με μικρή διαφορά χρόνου, σε μία απίστευτη και οργανωμένη προσπάθεια του KTM Group που είχε καταφέρει να έχει για λαγό μπροστά τον Kevin Benavides, περσινό νικητή με Honda.
Ο Quintanilla περιγράφει καλύτερα από όλους την κατάσταση, λέγοντας πως αυτό ήταν το πιο στρεσογόνο Dakar της καριέρας του! Έτσι κι αλλιώς θα ήταν, έχοντας φύγει από την Husqvarna λίγο πριν γίνουν και εκεί επιτακτικά τα πράγματα και πηγαίνοντας στην Honda που με 4 αναβάτες ήθελε φέτος να πάρει τον τρίτο τίτλο στην σειρά, το άγχος θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο για τον Quintanilla. Ωστόσο ο ρυθμός φέτος του αγώνα και το γεγονός πως δεν μπορούσε να σβηστεί λάθος μισής ώρας στο πρώτο σκέλος για όλα τα υπόλοιπα 11, φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα από πλευράς συναγωνισμού.
Κανονικά διαφορές ακόμη και πολλών ωρών μπορούν να μηδενιστούν σε ένα πολυήμερο Rally όπως το Dakar, τόσο απαιτητικό στην πλοήγηση όπως φέτος, αλλά το υψηλό επίπεδο των 19 εργοστασιακών δεν άφησε περιθώρια. Αυτό δείχνει και τεράστιες διαφορές με τα Rally του παρελθόντος που ο ρυθμός αυτός δεν χαρακτήριζε παρά πτυχές της ημέρας και όχι όλες τις ειδικές, όλων των ημερών. Η αγωνία του 2019,2020 αλλά και 2021 να μειωθούν οι ταχύτητες ως μέτρο να σταματήσουν τα θανατηφόρα, έχει έρθει με την μορφή ελέγχου της ταχύτητας, αφού βέβαια δοκιμάστηκαν άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των ελαστικών που έκαναν τα πράγματα χειρότερα και όχι καλύτερα.
Ο Walkner από την τρίτη θέση μιλάει για ισοδυναμία με νίκη, μιας και αν του έλεγες από την αρχή του Dakar πως θα ανέβαινε στην τελευταία θέση του βάθρου θα το δεχόταν. Είδε τον Kevin Benavides να εγκαταλείπει από μηχανική βλάβη, τον Sanders να πέφτει στην απλή και να μην συνεχίζει, είναι δύσκολο να ανέβεις στο βάθρο ανάμεσα σε τέτοιους αναβάτες, εξηγεί ο νικητής του 2018.
Ο Sunderland, που πρώτη φορά κέρδισε το Dakar το 2017, έχει βρεθεί και πέρσι στην κορυφή της γενικής να ανοίγει το τελευταίο σκέλος του αγώνα και δεν τα κατάφερε. Τώρα όμως είχαν συνολικά μία καλή στρατηγική καθώς και σχεδόν 7 λεπτά διαφορά από τον πρώτο της Honda. Αυτό σημαίνει πως μπορούσαν να χάσουν έως και πέντε λεπτά με ασφάλεια, στην προσπάθειά τους να οδηγήσουν κοιτώντας και τα όργανα, τελικά έχασαν τρεισήμισι.
Ο Van Beveren δεν κατάφερε να ψαλιδίσει την διαφορά πολύ, παρόλο που δεν ξεκινούσε από την πρώτη γραμμή. Είναι μία διαφορά που δημιουργήθηκε από προηγούμενο σκέλος που αναβάτες τόσο της Honda όσο και της KTM έχασαν επίτηδες χρόνο, σύμφωνα με την Yamaha γιατί οι ίδιοι ανέφεραν πως έκαναν λάθος πλοήγησης, αφήνοντας τον Van Beveren από τους πρώτους μπροστά να ανοίγουν ένα από τα πιο δύσκολα σκέλη του αγώνα. Το σημερινό με μόλις 164 χιλιόμετρα και σχετικά πιο εύκολη πλοήγηση, δεν στοίχησε τελικά τον αγώνα στους πρώτους, αν και λίγο έλειψε καθώς ο Quintanilla σε ένα σημείο είχε φτάσει να είναι πέντε λεπτά ταχύτερος από τον Sunderland.
Για 164 χιλιόμετρα λοιπόν, οι πρώτοι πήγαιναν στον πλέον γρήγορο ρυθμό που μπορούσαν χωρίς να μπορούν να ξέρουν τερματίζοντας, αν τελικά ο Sunderland είναι νικητής, μέχρι να τερματίσουν και οι επόμενοι!
Επιστρέφει λοιπόν το Dakar στο γκρουπ της KTM με μία μεγάλη νίκη για τον Sunderland με την GAS GAS να μονοπωλεί την πρώτη θέση της γενικής από την αρχή του δύσκολου αυτού Rally!
Dakar 2026-6o σκέλος: Ο Sanders πρώτος με ποινή 6 λεπτών! Μόλις 45δ με Brabec! 11ος Original by MOTUL ο Μπούδρος!
Μετά από 2.200 χιλιόμετρα αγώνα λιγότερο από ένα λεπτό διαφοράς!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
9/1/2026
Απίστευτος ο Sanders σήμερα, τους πήρε την πρωτοπορία ενώ άνοιγε το σκέλος, που όπως είπαμε πριν από μέρες, αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο και συμβαίνει σπάνια στο σκληρότερο Rally του κόσμου.
Πριν ακόμη γίνει η απόδοση του bonus χρόνου για εκείνον που οδηγεί χωρίς να έχει ροδιές και με τις δικές του βοηθά τους υπόλοιπους να ασχολούνται λιγότερο με την πλοήγηση, ο Sanders ήταν πρώτος με διαφορά. Στο Rally Dakar πλέον οτιδήποτε πάνω από 2 λεπτά είναι μεγάλη διαφορά, ενώ κάποτε το δεκάλεπτο ήταν κάτι το φυσιολογικό.
Ο Sanders όμως είχε χτίσει ήδη την απόσταση από τον Brabec και κυριολεκτικά πετούσε στους αμμόλοφους σήμερα.
Στο μεταξύ η βοήθεια που δόθηκε στον Theric στο 2ο σκέλος, όταν είδαν στην διοργάνωση πως είχε περάσει τους μισούς αναβάτες και τον άφησαν να ξεκινήσει με βάση την κατάταξη σκέλους και όχι την γενική, δημιούργησε προηγούμενο.
Ο Sanders έκανε κανονικό σερφ σήμερα!
Ο Canet και ο Docherty ζήτησαν να έχουν το ίδιο προνόμιο και φυσικά δεν τους το αρνήθηκαν καθότι είναι σημαντικό ζήτημα ασφάλειας. Όσο εύκολο και αν φαντάζει πως είναι να περάσεις κάποιον στον ανοικτό ορίζοντα, στην πράξη είναι μία διαδικασία που θέλει προσοχή με την σκόνη να μην βοηθά καθόλου.
Στο μεταξύ οι ροδιές των πιο πίσω αναβατών δεν έχουν τόσο μεγάλη αξιοπιστία, όσο εκείνες των πρώτων, όχι τόσο από πλευράς πλοήγησης, αλλά διαβάσματος του κατάλληλου περάσματος. Οδηγώντας στο ίχνος των Sanders, Brabec, Schareina κτλ, είσαι περισσότερο σίγουρος πως θα έχεις κάποια έκπληξη γιατί θα έχουν επιλέξει να περάσουν από το κατάλληλο σημείο. Φυσικά οι κρυμμένες ρίζες είναι κάτι που δεν το προβλέπει κανείς και αν πέσει ένας, θα πέσουν και οι άλλοι λίγο αργότερα, όπως έγινε στο 4ο σκέλος με τον Schareina να πετάγεται σαν ελατήριο και να συνεχίζει, ενώ δύο δευτερόλεπτα πριν έκανε την στρουθοκάμηλο στο έδαφος.
Ο Canet ξέρει βέβαια πως κάθε ευκαιρία για μία καλή κατάταξη, ή ακόμη και την νίκη που του είχε περάσει από το μυαλό στην αρχή του Dakar -δικά του λόγια- έχει εξανεμιστεί και δεν πρόκειται να επιστρέψει.
Αυτά κάνει ο Canet!
Χθες στο δεύτερο σκέλος του Μαραθώνιου και ενώ έκανε ότι μπορούσε να προστατέψει το ελαστικό, χτύπησε λίγο πιο δυνατά από αυτό που θα έπρεπε έναν βράχο με τον πίσω τροχό και κατέστρεψε το mousse. Τριάντα χιλιόμετρα μετά κατέστρεψε και το ελαστικό και συνέχισε με την ζάντα. Η οποία ζάντα έσπασε και αυτή. Θα εγκατέλειπε τον αγώνα αν δεν του έδινε άλλος αναβάτης που εγκατέλειπε, έναν τροχό. Η κίνηση αυτή έχει ποινή στο σκέλος αυτό και από την στιγμή που η άλλη επιλογή ήταν να εγκαταλείψει πλήρως, την προτίμησε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το ιδανικό θα ήταν να είχε βρει την λύση αυτή νωρίτερα, πριν χάσει 4 ώρες πηγαίνοντας σιγά – σιγά, αλλά βρισκόταν και μπροστά. Περισσότερες πιθανότητες θα είχε αν μάζευε τους αναβάτες παρά να περιμένει να τον περάσουν και μετά να μείνουν μέσα στην διαδρομή.
Σήμερα την νίκη την πήρε ο Brabec με τον Schareina στην δεύτερη θέση, ενώ ο Sanders είχε μόλις ένα λεπτό διαφορά με ποινή έξι λεπτών. Θα ήταν λοιπόν πρώτος στο σκέλος και πρώτος στην γενική με σημαντική διαφορά για τα δεδομένα του Dakar.
Δυναμικά επέστρεψε ο Docherty παίρνοντας την θέση που του αξίζει, δηλαδή πρώτος στο σκέλος, όμως και αυτός, όπως και ο Canet, δεν θα μπορέσει να σβήσει την διαφορά που έχτισε από τα προβλήματα την πρώτη ημέρα του μαραθώνιου σκέλους. Ο ηρωικός Theric τερμάτισε τρίτος με την Kove, επίσης δικαιωματικά και αυτός καθώς εκεί και ψηλότερα θα ήταν, αν δεν μετρούσε ένα καμένο αισθητήρα στον Πρόλογο και ένα κατεστραμμένο ελαστικό στο 3ο σκέλος.
Το γεγονός πως ο Branch βρίσκεται εντός δεκάδας, ενώ έχασε πάνω από μία ώρα εχθές από το ίδιο πρόβλημα με τον Canet, δείχνει την ασυνέχεια που υπάρχει μετά την πρώτη τετράδα.
Οι δύο πρώτοι παίζουν στα δευτερόλεπτα, ο Benavides στο δεκάλεπτο μαζί με Schareina και έπειτα ο Cornejo αγγίζει την μισή ώρα πίσω με την απόσταση να μεγαλώνει απότομα.
Όταν λέγαμε πως Sanders και Brabec είναι τα φαβορί, χωρίς να το ανοίγουμε περισσότερο σε επιλογές, δεν περιμέναμε πως θα φαίνεται τόσο έντονα η διαφορά μέχρι το σκέλος ξεκούρασης που είναι αύριο.
Από την άλλη κάθε μέρα είναι ένας ξεχωριστός αγώνας και υπάρχουν πολλοί για να πάει κάτι στραβά, όμως επίσης αυτό σημαίνει πως μόνο έτσι μπορούν αυτοί οι δύο να νικηθούν, με λίγο καλύτερο τον Sanders, έναντι του Brabec.
11ος της απόλυτης κατηγορίας, της Original by MOTUL σταθερά ο Βασίλης Μπούδρος!
Ο Βασίλης Μπούδρος εξηγεί με το καλύτερο παράδειγμα πως η σταθερότητα είναι η μεγάλη επιτυχία στο Dakar και για αυτό έχει πίσω του στην κατάταξη τον Canet, γιατί δεν βλέπει κάθε βραχάκι και κάθε βουναλάκι ως ευκαιρία για μία νέα πτήση, ούτε εκστασιάζεται με 150 στο κοντέρ πάνω στις ροδιές. Όπως είπε και ο ίδιος μετά την πρώτη ημέρα, το κλείσιμο του γκαζιού είναι μία συνειδητή επιλογή με βάση τον στόχο του τερματισμού που έχει θέσει. Μέχρι τώρα το σερί δείχνει ότι έχει δίκιο, τρία Dakar, τρεις τερματισμοί με την ευχή όλων μας να είναι σε λίγες ημέρες 4!
Σήμερα η διαδρομή με τους πολλούς αμμόλοφους μπορεί να μην είναι η καλύτερή του για να κρατήσει υψηλό ρυθμό, όμως δεν τα πήγε καθόλου άσχημα παραμένοντας κοντά στις θέσεις της γενικής που είχε κερδίσει τις προηγούμενες ημέρες, ανεβαίνοντας στην 58η και διατηρώντας την 11η της κατηγορίας του.
Θα είναι δύσκολο να μπει στην δεκάδα χωρίς κάποιο πρόβλημα ή ποινή, σε κάποιον από τους δέκα, αλλά εξίσου δύσκολο είναι να τον περάσει κάποιος από τους υπόλοιπους 13 καθώς έχει κερδίσει πολύ χρόνο συγκριτικά με αυτούς.
Φτάνοντας στο Riyahd το κομβόι του Dakar έχει τώρα την ευκαιρία μίας ανασυγκρότησης πριν συνεχίσει το απρόβλεπτο ταξίδι του σε αγωνιστικό ρυθμό από την Κυριακή!