Rally Dakar 2022 – Σκέλος 4: Κυριαρχία Honda και Sherco στο μεγαλύτερο σκέλος. Παραμένει η GAS GAS πρώτη γενικής

Χτύπησε ο Sanders χωρίς να πέσει – Άψογος ο Μπούδρος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/1/2022

Ο Joaquim Rodrigues άνοιξε το μεγαλύτερο σκέλος του φετινού Dakar με Toby Price, Mason Klein, Skyler Howes και Daniel Sanders στο κατόπι του. Ο Sanders δεν είχε σκοπό να βρίσκεται μπροστά – μπροστά και παραδέχτηκε πως η χθεσινή στάση πριν το τελικό σημείο ελέγχου έγινε για αφήσει τους άλλους να περάσουν – και τσίμπησε και κάτι όσο περίμενε.

Γρήγορα βρέθηκε να ανοίγει την διαδρομή μαζί με τον Skyler και σαν κάτι να ήξερε εχθές που δεν ήθελε να βρεθεί σε αυτή την θέση. Δεν μάντεψε σωστά την κρυφή πλευρά ενός αμμόλοφου και προσγειώθηκε άτσαλα χτυπώντας το πρόσωπό του στον πύργο της μοτοσυκλέτας σκίζοντας το χείλος του. Μπορεί να μην έπεσε από την μοτοσυκλέτα αλλά το χτύπημα ήταν σφοδρό και άνοιξε ο προστατευτικός αερόσακος του μπουφάν. Κάτι που ο Μπούδρος έχει ενεργοποιήσει δύο φορές, επίσης χωρίς να αφήσει γρατσουνιά στην μοτοσυκλέτα του, προσγειώνοντάς την πολύ απαλά.

Ο Sanders δεν έχασε πολύ χρόνο από αυτό αλλά στο μεταξύ ένας νέος του Dakar τον είχε περάσει και αυτός δεν ήταν ο Klein ή ο Cox που έχουν εντυπωσιάσει με το γεγονός πως παραβγαίνουν όλα τα μεγάλα ονόματα. Ο Petrucci ήταν ταχύτερος όλων και συνέχισε έτσι μέχρι το 158 χιλιόμετρο όταν τον πέρασε ο Barreda. Ο Petrucci που συνεχίζει σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που ήρθε να βελτιώσει την τιμωρία των ομάδων, για όποιον αναβάτη έμενε στο Dakar Experience ήταν σήμερα εντυπωσιακά γρήγορος. Συνεχίζει μετά το DNF χωρίς να είναι εντός συναγωνισμού κάτι που επιτρεπόταν και άλλες χρονιές και όποιος εγκατέλειπε σε κάποιο σκέλος, είχε την δυνατότητα να συνεχίσει στο Dakar Experience. Το πρόβλημα είναι πως αρκετοί αναβάτες που ήθελαν να συνεχίσουν απλά για τον τερματισμό, δεν μπορούσαν να το κάνουν γιατί η ομάδα τους έπρεπε να σπάσει στα δύο για να υποστηρίξει αναβάτες που ξεκινούν την ημέρα με τεράστια χρονική απόσταση. Με τον νέο κανονισμό παραμένουν στην πρώτη γραμμή αλλά είναι εκτός κανονικού αγώνα, όπως ακριβώς και ο Petrucci που σήμερα έδειξε με τον καλύτερο τρόπο για ποιο λόγο αυτή είναι μία καλύτερη λύση για όσους έχουν υποστεί DNF καθώς αποκτά πολύτιμη εμπειρία. Ο Petrucci ήταν εντυπωσιακός μέχρι και το τέλος κρατώντας προσωρινά τον τρίτο καλύτερο χρόνο μέχρι που μία ποινή δέκα λεπτών που του επιβλήθηκε σήμερα τον έστειλε 15ο για το σημερινό σκέλος.

O Sanders σήμερα:

Ο Petrucci θα ήταν τρίτος αν δεν είχε κι άλλη ποινή δέκα λεπτών

Μέσα στην δεκάδα κατάφερε να τερματίσει ο Brabec που πλέον έφτασε στην 18η της γενικής και αυτό υπολογίζεται μετά την ποινή δύο λεπτών που εισέπραξε σήμερα γιατί πήγαινε ταχύτερα στην απλή. Το απέδωσε σε βλάβη του ταχύμετρου και δήλωσε λίγο πιο ευτυχισμένος μετά την πρώτη καταστροφική ημέρα, λέγοντας πως αυτή την στιγμή ο στόχος είναι απλά να βλέπει το βάθρο.

Ο σημερινός νικητής του σκέλους ο Barreda δήλωσε πως ήταν δύσκολη ημέρα με εναλλαγές στα εδάφη και αρκετά κουραστική, ιδιαίτερα για αυτό που πάσχει από τενοντίτιδα στο χέρι συνέπεια πτώσης στα βράχια την πρώτη ημέρα. Το χέρι του είναι πρησμένο και χρειάζεται να το προσέξει για αυτό και θέτει κοντινούς στόχους.

Ο Sanders ανοίγει τον δρόμο με τον Skyler πίσω του

Σήμερα πάντως ήταν ιδιαίτερα σταθερός, τόσο πίσω από τον Petrucci όσο και μετά, οδηγώντας μπροστά του χωρίς εναλλαγές, σε αντίθεση με τον Quintannilla που τερμάτισε δεύτερο σήμερα αλλά ήταν τρίτος για αρκετή ώρα. Στα μισά της διαδρομής και ο Brabec με τον Benavides πλησίασαν τους πρώτους αλλά δεν συνέχισαν στον ίδιο αμείωτο ρυθμό.

Αντιθέτως ανέβηκαν γρήγορα οι αναβάτες της Sherco με πρώτο τον Santolino αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οδηγούσαν μαζί και οι δύο. Η Sherco έκανε την μεγάλη διαφορά το 2021 όταν άρχισε να είναι σταθερά στις παρυφές της πεντάδας και φέτος είναι ήδη ένα βήμα καλύτερη. Οι δύο αναβάτες εκτός από εξαιρετικά έμπειροι, υποστηρίζονται πλέον και από μία ομάδα που γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Μετά τα ¾ της διαδρομής ο Goncalves μπήκε μπροστά με τον Santolino πίσω και έτσι τερμάτισαν στην τρίτη και τέταρτη θέση για σήμερα!

Την πεντάδα έκλεισε ο αδερφός του Benavides που αγωνίζεται με Husqvarna και πίσω του ο Sunderland που παραμένει οριακά πρώτος γενικής με τον Walkner στην 7η θέση και πλέον δεύτερο γενικής αφήνοντας τον Van Beveren της Yamaha στην τρίτη γενικής. Ο Van Beveren τερμάτισε 11ος σήμερα χωρίς να υπάρχει άλλη Yamaha μπροστά του με τον Short και τον Branch να είναι 13ος και 14ος αντίστοιχα.

Ο Βασίλης Μπούδρος σήμερα ήταν 72ος στο σκέλος και ανέβηκε στην 82η θέση της γενικής κατάταξης, από τους χρόνους φαίνεται πως έχασε λίγο έδαφος προς το τέλος της ειδικής, έχοντας φτάσει 67ος πριν τα τελευταία σημεία ελέγχου.

Αύριο οι αναβάτες έχουν 346 χιλιόμετρα ειδικής και 214 απλής διαδρομής.

Κατάταξη Τέταρτου Σκέλους

POS.

DRIVE-TEAM

TEAM

TIME

1

(ESP) JOAN BARREDA BORT

MONSTER

ENERGY HONDA

04H 07' 06''

2

(CHL) PABLO QUINTANILLA

MONSTER

ENERGY HONDA

04H 10' 43''

3

(PRT) RUI GONÇALVES

SHERCO

FACTORY

04H 14' 05''

4

(ESP) LORENZO SANTOLINO

SHERCO

FACTORY

04H 15' 02''

5

(ARG) LUCIANO BENAVIDES

HUSQVARNA

FACTORY RACING

04H 16' 01''

6

(GBR) SAM SUNDERLAND

GASGAS

FACTORY RACING

04H 16' 21''

7

(AUT) MATTHIAS WALKNER

RED BULL KTM

FACTORY RACING

04H 17' 51''

8

(SVK) STEFAN SVITKO

SLOVNAFT

RALLY TEAM

04H 19' 09''

9

(CZE) MARTIN MICHEK

ORION – MOTO

RACING GROUP

04H 20' 24''

10

(USA) RICKY BRABEC

MONSTER

ENERGY HONDA

04H 20' 40''

Γενική Κατάταξη μετά το 4ο σκέλος

1

(GBR) SAM SUNDERLAND

GASGAS

FACTORY RACING

15H 30' 01''

2

(AUT) MATTHIAS WALKNER

RED BULL KTM

FACTORY RACING

15H 33' 01''

3

(FRA) ADRIEN VAN BEVEREN

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

15H 34' 55''

4

(AUS) DANIEL SANDERS

GASGAS

FACTORY RACING

15H 37' 08''

5

(ESP) LORENZO SANTOLINO

SHERCO

FACTORY

15H 40' 29''

6

(CHL) PABLO QUINTANILLA

MONSTER

ENERGY HONDA

15H 41' 14''

7

(ESP) JOAN BARREDA BORT

MONSTER

ENERGY HONDA

15H 44' 13''

8

(USA) SKYLER HOWES

HUSQVARNA

FACTORY RACING

15H 45' 17''

9

(SVK) STEFAN SVITKO

SLOVNAFT

RALLY TEAM

15H 50' 43''

10

(ARG) KEVIN BENAVIDES

RED BULL KTM

FACTORY RACING

15H 55' 13''

 

Ετικέτες

Isle of Man TT 2023: Κρούσμα Ντόπινγκ - Εκτός αγώνα ο Jake Lowther συνοδηγός Sidecar

Το 2019 είχε κατακτήσει την τρίτη θέση με τον Alan Founds
Isle of Man TT 2023: Κρούσμα Ντόπινγκ - Εκτός αγώνα ο Jake Lowther συνοδηγός Sidecar
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/6/2023

Ο Jake Lowther βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία μετά από τυχαίο έλεγχο Ντόπινγκ στο Isle of Man TT 2023. Ο συνοδηγός του Alan Founds στην κατηγορία Sidecar, τέθηκε εκτός αγώνα με την υπόθεση να έχει μεταβιβαστεί στην Auto Cycle Union (διοικητικό όργανο για το άθλημα της μοτοσυκλέτας στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Η ανάγκη καταπολέμησης του φαινομένου της Φαρμακοδιέγερσης (Ντόπινγκ), είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και όχι μόνο. Κατά καιρούς έχουμε δει σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες να βρίσκονται θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες και στη συνέχεια να δέχονται τις εκάστοτε κυρώσεις (θα θυμάστε άλλωστε τις υποθέσεις των Andrea Iannone και Antony West).

Μία ανάλογη περίπτωση είχαμε στο φετινό αγώνα Isle of Man TT 2023 το οποίο διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στο νησί του Μαν. Μετά από τυχαίο έλεγχο Ντόπινγκ ο συνοδηγός του Alan Founds στην κατηγορία Sidecar, Jake Lowther βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία. Ο Lowther έκανε ντεμπούτο στον αγώνα το 2014, ενώ το 2019 με τον Alan Founds κατέκτησαν το τρίτο σκαλί του βάθρου. Την φετινή χρονιά οι Alan Founds-Jake Lowther #No7 συμμετέχουν με το Sidecar της ομάδας Yamaha LCR Spartan Automotive / Indelible Ink.

Η υπόθεση του Jake Lowther έχει μεταβιβαστεί στην Auto Cycle Union (ACU), το διοικητικό όργανο για το άθλημα της μοτοσυκλέτας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο ίδιος τέθηκε οριστικά εκτός αγώνα μετά από ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ετικέτες