Rally Dakar 2024: Νέα διαδρομή, και νέος τύπος ειδικής "48h Chrono Stage"

Δυο ξεχωριστές διαδρομές στο Empty Quarter, μία για μοτοσυκλέτες και quads και διαφορετική για αυτοκίνητα και φορτηγά
Rally Dakar 2023
Από το

motomag

23/6/2023

Στην πέμπτη χρονιά στα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας, το Rally Dakar του 2024, εισάγει νέες προκλήσεις καθώς και σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστό τον πιο δύσκολο Off-Road αγώνα αντοχής του πλανήτη.

Το 45ο Rally Dakar θα διεξαχθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στις αχανείς εκτάσεις της Σαουδικής Αραβίας από τις 5 έως τις 19 Ιανουαρίου του 2024, με νέα διαδρομή, έχοντας αφετηρία την πόλη AlUla με τερματισμό την πόλη Yanbu στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Οι διοργανωτές με σκοπό να σηματοδοτήσουν την έναρξη των εγγραφών προσκάλεσαν Γάλλους και Ισπανούς αγωνιζόμενους στο Château-Lastours ώστε να τους ανακοινώσουν τις νέες αγωνιστικές και τεχνολογικές πτυχές του αγώνα.

Rally Dakar 2024

Όσον αφορά την διαδρομή του Rally Dakar 2024, αυτή θα είναι νέα κατά 60%, με τα συνολικά χιλιόμετρα να φτάνουν τα 5.000, με συνολικά εννέα bivouac κατά τις 14 ημέρες του αγώνα. Η απέραντη έρημος του Empty Quarter θα αποτελέσει τον τόπο διεξαγωγής της "48h Chrono Stage".  Πρόκειται για μια νέα μορφή ειδικής διαδρομής, που διεξάγεται σε δύο ημέρες με τους περιορισμούς του Marathon Stage, αν και οι αγωνιζόμενοι θα επιτρέπεται να βοηθούν ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια του απογεύματος. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής συντρόφων επισκευής ("νεροκουβαλητών" / αναβατών υποστήριξης στις εργοστασιακές ομάδες, με γνώσεις μηχανικού υψηλού επιπέδου που δίνουν στους αστέρες της ομάδας άδικο πλεονέκτημα), καθώς οι αναβάτες και τα πληρώματα θα διασκορπιστούν σε οκτώ διαφορετικά bivouacs. Όταν τα ρολόγια δείξουν 4 μ.μ., όλα τα οχήματα θα πρέπει να σταματήσουν στην επόμενη κατασκήνωση (bivouac) που θα συναντήσουν. Χωρίς σύνδεση και συνεπώς χωρίς ορατότητα των επιδόσεων των αντιπάλων τους, οι διαγωνιζόμενοι θα κατασκηνώσουν και θα ξεκινήσουν ξανά στις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας για να ολοκληρώσουν το υπόλοιπο τμήμα της διαδρομής. Ο απολογισμός θα γίνεται μετά από περίπου 600 χιλιόμετρα ειδικής διαδρομής.

Επιπρόσθετα η ειδική διαδρομή της Empty Quarter θα έχει δύο ξεχωριστές διαδρομές, μία για μοτοσυκλέτες και quads και μία για αυτοκίνητα και φορτηγά. Ως εκ τούτου, οι κορυφαίες ομάδες δεν θα επωφεληθούν από τα ίχνη που αφήνουν οι μοτοσυκλέτες που ανοίγουν κάθε μέρα το σκέλος του αγώνα και θα πρέπει να πλοηγηθούν με βάση το ταλέντο τους. Το σύστημα των μπόνους που απονέμεται στους πρώτους της διαδρομής με μοτοσυκλέτες που εισήχθη στη διοργάνωση του 2022 θα χρησιμοποιηθεί, κατ' εξαίρεση.

Rally Dakar 2024

Με την κατηγορία T1-U να συνεχίζει να εξελίσσεται και τα βιοκαύσιμα να κερδίζουν έδαφος, οι κατασκευαστές με τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της απαλλαγής από τον άνθρακα καλούνται να αποδείξουν την αξία τους σε μια παράλληλη πρόκληση. Κάθε μέρα, τα οχήματα που θα συμμετέχουν στην “επιχείρηση Mission 1000” θα ξεκινούν για μια διαδρομή περίπου 100 χιλιομέτρων -δεν θα είναι ίδια με την επίσημη διαδρομή, αλλά θα παρουσιάζει παρόμοιες δυσκολίες. Στην “επιχείρηση Mission 1000” περιλαμβάνονται μόνο οι "πράσινες" πηγές ενέργειας όπως το υδρογόνο και οι 100% ηλεκτρικοί ή υβριδικοί κινητήρες με ελάχιστη ποσότητα βιοκαυσίμου στο όχημα. Δεν θα υπάρξει κάποιος νικητής ωστόσο οι επιδόσεις τους όσον αφορά την τεχνική αξιοπιστία, την κατανάλωση ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα θα αξιολογηθούν από μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα αποτελέσουν μπούσουλα για την ένταξη της κατηγορίας στο αγωνιστικό τμήμα του Dakar, σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ετικέτες

FIM Awards 2023 – Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική χρονιά με την βράβευση των Πρωταθλητών

58 χρυσά μετάλλια για τους πρωταθλητές των Αγώνων Ταχύτητας, Motocross, Trial, Enduro, Cross Country Rallies και Track Racing δόθηκαν στα FIM Awards 2023
motomag FIM Awards 2023 – Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική χρονιά με την βράβευση των Πρωταθλητών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Με επιτυχία διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο εκθεσιακό κέντρο ACC του Λίβερπουλ τα FIM Awards με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές της FIM να παραλαμβάνουν τα βραβεία τους υπό το ένθερμο χειροκρότημα 700 καλεσμένων.

Η διάσημη διοργάνωση η οποία τη φετινή χρονιά μεταδιδόταν δωρεάν μέσω του FIM-MOTO.TV είχε ως παρουσιαστές τους Barbara Pedrotti, James Toseland, Rachel Stringer και Matthew Roberts ενώ ο πρόεδρος της FΙΜ Jorge Viegas ήταν αυτός που καλωσόρισε τους προσκεκλημένους. Στην τελετή εκτός από τους πρωταθλητές οι οποίοι θα βραβευόντουσαν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από 119 εθνικές ομοσπονδίες, διοργανωτές και συνεργάτες της FIM καθώς και άνθρωποι της βιομηχανίας της μοτοσυκλέτας και των αγώνων. Η βραδιά ξεκίνησε με την απονομή των FIM Environment Trophy - Misano Green Circuit: The sustainability of events (Ιταλία), FIM Fair Play Trophy - The Distinguished Gentleman's Ride (Αυστραλία) και FIM Trophy for the Future - MotoStudent International Competition (Ισπανία). Εν συνεχεία δόθηκαν τα μετάλλια για τoυς θεσμούς Circuit Racing, με τους Todd Ellis (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sidecar Rider), Emmanuelle Clement (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Sidecar Passenger), Karel Hanika (Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM Endurance), Mattia Casadei (Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoE), Jeffrey Buis (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300), Nicolò Bulega (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport)- Ángel Piqueras García (Παγκόσμιος Πρωταθλητής JuniorGP), Jaume Masiá (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3) και Pedro Acosta (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2), να ανεβαίνουν στη σκηνή για να παραλάβουν τα βραβεία τους.

FIM Awards 2023 – Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική χρονιά με την βράβευση των Πρωταθλητών

Στη συνέχεια, οι θρύλοι του Motocross Dave Thorpe και Livia Lancelot έδωσαν τα βραβεία για το Motocross. Οι Aki Pihlaja (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Snowcross), Dani Heitink (Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM 85cc Junior Motocross), Mathis Valin (Παγκόσμιος Πρωταθλητής 125cc Junior Motocross), Andrea Adamo (Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX2 Motocross), Marvin Vanluchene (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sidecar Motocross Rider), Nicolas Musset (Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM Sidecar Motocross Passenger), Marc-Reiner Schmidt (Παγκόσμιος Πρωταθλητής S1GP SuperMoto), Max Anstie (Παγκόσμιος Πρωταθλητής SX2 Supercross), έλαβαν τα μετάλλια τους ενώ αισθητές ήταν οι απουσίες των Ken Roczen (Παγκόσμιος Πρωταθλητής WSX Supercross) και Courtney Duncan (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Women's Motocross). Ο αναπληρωτής πρόεδρος της FIM Ignacio Verneda και ο διευθυντής της Επιτροπής Trial της FIM Thierry Michaud απένειμαν στη συνέχεια τα μετάλλια στην κατηγορία Trial στους Emma Bristow (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Trial Γυναικών), Toni Bou (Παγκόσμιος Πρωταθλητής X-Trial), Billy Green (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Trial2) και George Hemingway (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Trial3).

FIM Awards 2023 – Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική χρονιά με την βράβευση των Πρωταθλητών

Επόμενη βράβευση για τους πρωταθλητές του Enduro από τον Σύμβουλο της FIM Françoise Emery και τον Διευθυντή της Επιτροπής Enduro της FIM John Collins. Οι Billy Bolt (Παγκόσμιος Πρωταθλητής SuperEnduro), Kevin Cristino (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Youth Enduro), Jed Etchells (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Junior Enduro), Jane Daniels (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Enduro Γυναικών), Brad Freeman (Παγκόσμιος Πρωταθλητής E3 Enduro), Steve Holcombe (Παγκόσμιος Πρωταθλητής E2 Enduro), Josep Garcia (Παγκόσμιος Πρωταθλητής E1 Enduro), Manuel Lettenbichler (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Hard Enduro) και Mitch Brightmore (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Junior Hard Enduro) παρέλαβαν χαρούμενοι τα μετάλλια τους. Στη συνέχεια έφτασε η σειρά των πρωταθλητών για τους αγώνες ταχύτητας με τους Barry Briggs (παλιό αγωνιζόμενο) και Armando Castagna (Διευθυντής της Επιτροπής Αγώνων ταχύτητας της FIM), να βραβεύουν  τους Rasmus Karlsson (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Speedway Youth - SGP3), Mateusz Cierniak (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Speedway Under 21 - SGP2), Martin Haarahiltunen (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ice Speedway), Martin Smolinski (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Long Track), Ervin Krajčovič (Παγκόσμιο Πρωταθλητή FIM Flat Track).

FIM Awards 2023 – Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική χρονιά με την βράβευση των Πρωταθλητών

Ο Jorge Viegas επέστρεψε στη σκηνή για να δώσει τα μετάλλια των ομάδων. Η Μεγάλη Βρετανία παρέλαβε το μετάλλιο Trial des Nations γυναικών, η Ισπανία τα Trial des Nations ανδρών, International Six Days' of Enduro ανδρών και γυναικών, η Αμερική το Long Track of Nations, η Πολωνία τα Speedway of Nations Under 21 (SoN2) και FIM Speedway World Cup, με την Γαλλία να λαμβάνει τα μετάλλια για τα International Six Days' of Enduro Junior World Trophy, FIM Junior SuperMoto of Nations, FIM SuperMoto of Nations και FIM Motocross of Nations. Ο François Ribeiro (Promoter της FIM) έδωσε τα μετάλλια για την κατηγορία Endurance, στους Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika (Παγκόσμιους Πρωταθλητές FIM Endurance) και στην ομάδα τους FIM Endurance Team - YART Yamaha (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Endurance). Η τελευταία βράβευση της βραδιάς έγινε και πάλι από τον Jorge Viegas στους Luciano Benavides (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rally-Raid), Toni Bou (Παγκόσμιος Πρωταθλητής TrialGP), Steve Holcombe (Παγκόσμιος Πρωταθλητής EnduroGP), Bartosz Zmarzlik (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Speedway Grand Prix), Jorge Prado (Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP), Alvaro Bautista (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Superbike) και Francesco Bagnaia (Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP), με τους εν λόγω πρωταθλητές να κερδίζουν το μεγαλύτερο χειροκρότημα της βραδιάς.

FIM

Μετά το τέλος των FIM Awards 2023 o Πρόεδρος της FIM, Jorge Viegas δήλωσε: "Τα βραβεία της FIM είναι πάντα μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση, και απόψε το Λίβερπουλ προστέθηκε στις μεγάλες διοργανώσεις αυτής της εκδήλωσης με την υποστήριξη της Εθνικής Ομοσπονδίας της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι τόσο μοναδικό να έχουμε τόσους πολλούς από τους πρωταθλητές μας μαζί σε ένα μέρος και την ίδια στιγμή, είναι κάτι που εκτιμήθηκε θερμά από όλους όσους ήταν παρόντες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε άτομο που συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στο να γίνει η φετινή σεζόν τόσο επιτυχημένη, απόψε ήταν ο τέλειος τρόπος για να την γιορτάσουμε και να την κλείσουμε. Ήδη σχεδιάζουμε και προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε το 2024 ακόμη καλύτερο."

FIM Awards 2023 – Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική χρονιά με την βράβευση των ΠρωταθλητώνFIM Awards 2023 – Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική χρονιά με την βράβευση των ΠρωταθλητώνFIM Awards 2023 – Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική χρονιά με την βράβευση των Πρωταθλητών

 

Ετικέτες