Superprestigio 2017

Χωρίς Marquez και Baker!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

1/12/2017

To Superprestigio, όπως πολλοί μπορεί να θυμάστε από πέρσι, είναι ένας ετήσιος θεσμός στον οποίο παίρνουν μέρος αναβάτες από όλες τις κατηγορίες και τα είδη αγώνων με μοτοσυκλέτες, όπου αγωνίζονται σε μια κλειστή πίστα τύπου flat track, στο Palau Sant Jordi στην Barecelona. Το συγκεκριμένο event αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διατηρηθεί ζεστό το ενδιαφέρον του κοινού σε μια "νεκρή" περίοδο για τα MotoGP και τα WSBK, ειδικά στην ισπανική αγορά που δείχνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Τα τελευταία χρόνια το πιο ηχηρό από τα μεγάλα ονόματα που "έπαιζαν" στο θεσμό, ήταν αυτό του παγκόσμιου πρωταθλητή, Marc Marquez (ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας για έναν τέτοιο αγώνα), ενώ οι μάχες και οι κόντρες του με τον Brad Baker, το Αμερικάνο πολυπρωταθλητή του Flat Track, έμειναν στην Ιστορία για το θέαμα που προσέφεραν.
Φέτος, ο αγώνας θα γίνει για άλλη μια φορά στο ίδιο στάδιο στο κέντρο της πόλης στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά η είδηση είναι η απουσία των Marquez και Baker από τη λίστα των συμμετοχών. Ο Ισπανός ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, πως δεν θα συμμετέχει φέτος διότι χρειάζεται ξεκούραση μετά από μια μακριά και δύσκολη σεζόν στα MotoGP. Αυτή τουλάχιστον ήταν η επίσημη δικαιολογία, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα το κατά πόσο ήταν δική του απόφαση ή επήλθε μετά από πίεση της Honda, αφού όλοι γνώριζαν ότι στο HRC δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι με την ιδέα της συμμετοχής του τις προηγούμενες χρονιές. Το ρίσκο ενός τραυματισμού ήταν μεγάλο, αλλά από την άλλη δεν μπορούσαν να του απαγορεύσουν να τρέξει.
Ίσως η λογική να απέκτησε μεγαλύτερο βάρος στην απόφαση του Marquez ή μπορεί και να έχει να κάνει με την αλλαγή στην ομάδα της Repsol Honda, καθώς οι Nakamoto και Suppo (οι δύο άνθρωποι που έπαιξαν καθοσριστικό ρόλο στο να πάει ο Marquez στην Honda) δεν ανήκουν πια στο δυναμικό του HRC, οπότε να θεώρησε καλύτερο να μη θέσει τίποτε σε ρίσκο.
Μπορεί λοιπόν στο φετινό Superprestigio να έχουμε σημαντικές απουσίες, αλλά θα υπάρχουν και σημαντικές παρουσίες καθώς θα συμμετέχουν εφτά νυν και πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές από διάφορες κατηγορίες, συν τουλάχιστον δύο Αμερικάνους αγωνιζόμενους στο Flat Track. Ο Johann Zarco (rookie of the year και καλύτερος μη εργοστασιακός αναβάτης στα MotoGP), ο Toni Elias (πρωταθλητής του MotoAmerica Superbike), ο Lucas Mahias (παγκόσμιος πρωταθλητής στα WSS) και ο Gregg Black (αγωνιζόμενος στην κατηγορία stock endurance) θα εκπροσωπήσουν το κομμάτι της ταχύτητας. Οι χωματεροί εκπρόσωποι θα είναι ο Thomas Chareyre (παγκόσμιος πρωταθλητής Supermoto), o Sylvain Bidart (επίσης αγωνιζόμενος στο Π.Π. Supermoto), o Ollie Brindley μαζί με τον Toby Hales από το βρετανικό πρωτάθλημα flat track, ενώ την αμερικάνικη σχολή –αφου θα απουσιάζει και ο Brad Baker λόγω τραυματισμού- θα εκπροσωπήσουν δύο νέα ταλέντα της κατηγορίας. O JD Beach (πρώην αγωνιζόμενος στο Red Bull Rookies Cup και στην Moto2 για έναν αγώνα το 2011, ενώ είναι πρωταθλητής του AMA Pro Flat Track το 2015) και ο Braiar Bauman ένας ταλαντούχος Αμερικάνος αναβάτης που κέρδισε τον αγώνα GNC στην Daytona, που μοιάζει πολύ με το Superprestigio.

Dakar 2026: Πτώση Sanders! Χάνει το προβάδισμα! Οι αναβάτες της Honda σταμάτησαν να τον βοηθήσουν! [VIDEO]

Άνοιγε τον αγώνα την στιγμή της πτώσης
Dakar 2026: Πτώση Sanders! Χάνει το προβάδισμα! Οι αναβάτες της Honda σταμάτησαν να τον βοηθήσουν!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/1/2026

Ο Sanders έκανε σήμερα αυτό που ξέρει καλύτερα, να πηγαίνει ταχύτερα όλων έχοντας 6 λεπτά προβάδισμα στην γενική κατάταξη, έναντι του Brabec, ενώ τόνιζε εχθές στο πρώτο σκέλος του δεύτερου Μαραθωνίου που διανύουμε τώρα, πως χρειάζεται προσοχή και στρατηγική για τις τελευταίες ημέρες του Dakar.

Στόχος του να γράψει σερί νίκες κάτι που η KTM, η εταιρεία με το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία του Dakar, έχει χρόνια να δει.

Ο στόχος αυτός δέχτηκε πριν λίγο ένα ισχυρό πλήγμα αλλά είναι ακόμη νωρίς για να ξέρουμε αν έχει τελείως χαθεί.

Στο 138χλμ ο Sanders έπεσε στους αμμόλοφους, με διαφορά το καλύτερο τερέν για εκείνον, σύμφωνα με δική του δήλωση, πέρσι στο MOTO.

Ο Brabec σταμάτησε σύντομα για να δει αν είναι καλά και χρειάζεται κάτι για να συνεχίσει, αποδεικνύοντας ότι το Rally αυτό είναι κάτι ξεχωριστό. Στο VIDEO δεν φαίνεται να σταματά και ο Schareina, που αναφέρεται από την διοργάνωση πως θα λάβει τον χρόνο που έχασε βοηθώντας τον Sanders να σηκωθεί μαζί με τον Brabec. Ούτε φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ο Sanders ο οποίος μάλιστα ξεκινά και πιο γρήγορα από τον Brabec. Γεγονός είναι πως ο κορυφαίος αναβάτης της KTM είχε μαζί του τουλάχιστον μία από τις δύο Honda που τον καταδίωκαν, να τσεκάρουν αν χρειάζεται κάτι για να συνεχίσει!

 

 

Ο Sanders μετά την πτώση του δεν συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, τουλάχιστον για τα πρώτα τριάντα χιλιόμετρα μετά την πτώση του. Ακολουθεί τα ίχνη του Benavides και εκεί που φαίνεται πως θα καταφέρει να κρατήσει έναν καλό ρυθμό που δεν θα τον αφήσει πολύ πίσω, πλέον χάνει περισσότερο χρόνο.

Μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν πως ο Sanders παλεύει να κρατήσει ρυθμό μετά την πτώση. Είτε είναι εξαιτίας τραυματισμού, είτε προβλήματος στην μοτοσυκλέτα του, αυτή την στιγμή ο αναβάτης της KTM έχει χάσει αρκετό χρόνο.

dakar_sanders_2026