Suzuka 8 Hours 2024 - Με Johann Zarco η Honda στον φημισμένο αγώνα αντοχής
Δίπλα στον περσινό νικητή Takumi Takahashi και στον rookie Teppei Nagoe
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
31/5/2024
H Honda ανακοίνωσε τους αναβάτες με τους οποίους θα λάβει μέρος στις 8 ώρες αντοχής της Suzuka, με τον αναβάτη του MotoGP Johann Zarco να κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνες Endurance. Teammate του Γάλλου αναβάτη στον αγώνα αντοχής θα είναι ο πέντε φορές νικητής του αγώνα Takumi Takahasi και ο rookie Teppei Nagoe.
H ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε φέτος να χρησιμοποιήσει έναν αναβάτη του MotoGP στην εργοστασιακή της ομάδα στον 8ωρο αγώνα της Suzuka -το έχει ξανακάνει με τον Casey Stoner παλαιότερα και δεν πήγε πολύ καλά με τον Αυστραλό να τραυματίζεται-, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στην 45η έκδοση του αγώνα.
Ο Zarco ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αντοχής, στις 21 Ιουλίου, θα αγωνιστεί στην πίστα της Suzuka με τη CBR1000RR-R Fireblade SP, ενώ δίπλα του ο αναβάτης της Castrol Honda LCR Team θα έχει τον περσινό νικητή Takahasi ο οποίος ελπίζει φέτος να κερδίσει τη νίκη ώστε να γίνει ο πρώτος αναβάτης που κατακτά 6 νίκες στον 8ωρο αγώνα της Suzuka. Την εργοστασιακή ομάδα της Honda θα συμπληρώσει ο νεοφερμένος Teppei Nagoe με καταγωγή από το Τόκιο.
Μένει να δούμε τώρα αν ο Zarco επιτέλους θα χαμογελάσει καθώς ο Γάλλος στο MotoGP όλο αυτό το διάστημα ταλαιπωρείται από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της RC213V της Honda, ενώ μετράει και αρκετές πτώσεις, και βρίσκεται μόλις στην 19η θέση της κατάταξης στη σεζόν του 24.
Africa Eco Race 2026 – Δραματική νίκη Kevin Gallas για δευτερόλεπτα από τον Gautier Paulin
O Γερμανός αναβάτης της Ténéré Yamaha Racing Rally Team πήρε την παρθενική του νίκη επικρατώντας οριακά του Γάλλου ομόσταυλού του
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
9/2/2026
Πριν μερικές εβδομάδες η νίκη του Luciano Benavides στο ράλι Dakar 2026 κρίθηκε για μόλις δύο δευτερόλεπτα διαφορά και τώρα ήταν η σειρά του Africa Eco Race 2026 (AER) να μας χαρίσει το ίδιο δραματικό φινάλε, αναδεικνύοντας τον νικητή του με ανάλογα μικρή χρονική διαφορά.
Για έναν αγώνα ράλι που διαρκεί 12 μέρες και καλύπτει απόσταση άνω των 6.000 χιλιομέτρων διασχίζοντας τέσσερεις χώρες, τα 41 δευτερόλεπτα που χώριζαν τους δύο αναβάτες της Ténéré Yamaha Racing Rally Team στις δύο πρώτες θέσεις φαντάζει πραγματικά αμελητέα ποσότητα – μέχρι τη στιγμή που αυτή κρίνει την πρωτιά.
Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την παραδοσιακή 12η Ειδική Διαδρομή στην ακτή του Dakar στη Σενεγάλη, με εκκίνηση motocross και σπριντ 22 χιλιομέτρων στην άμμο με φόντο τον Ατλαντικό Ωκεανό ως τον τερματισμό στην Lac Rose. H ημέρα αυτή ωστόσο δεν επηρεάζει τη χρονομέτρηση του ράλι και ουσιαστικά λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το παρελθόν, θυμίζοντάς μας το αυθεντικό ράλι Paris-Dakar που ολοκλήρωνε στη Lac Rose τη διαδρομή του.
Σε αυτήν την τελευταία μέρα του AER μάλιστα έδωσε τιμητικά το παρόν ένας σπουδαίος θρύλος των ράλι, ο 60χρονος Stéphane Peterhansel που μετρά στο βιογραφικό του έξι νίκες στο Dakar με μοτοσυκλέτα και οκτώ με αυτοκίνητα. Καθώς οι δίτροχοι θρίαμβοί του έγιναν όλοι με μοτοσυκλέτες της Yamaha, η σπέσιαλ εμφάνισή του στο τελευταίο σκέλος του AER έγινε φυσικά με Ténéré 700.
Για την ιστορία, πρώτος στη 12η ειδική τερμάτισε ο David Frétigné με Honda CFR450 Rally, μπροστά από τον Valentin Sertilhanges με KTM 450 Rally και τον Mike Wiedemann με Yamaha Ténéré 700.
Στο τελικό αποτέλεσμα του AER ωστόσο ανέδειξε ως μεγάλο νικητή τον Kevin Gallas της Ténéré Yamaha Racing Rally Team, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει για μόλις 41 δευτερόλεπτα του ομόσταυλού του Gautier Paulin. Στην τρίτη θέση του αγώνα κατετάγη ο Jean-Loup Lepan με KTM 450 Rally.
Στην τελική γενική κατάταξη του ράλι οι Ténéré είχαν την τιμητική τους καταλαμβάνοντας πέντε θέσεις στην πρώτη δεκάδα, μαζί με δύο Aprilia Tuareg Rally 660 και τρεις μονοκύλινδρες KTM 450 Rally.
Στην τελική κατάταξη της κατηγορίας Motul Xtreme Rider (Mahle Moto), νικητής αναδείχθηκε ο Γάλλος Valentin Sertilhanges με KTM 450 Rally, ο οποίος πήρε και τη 9η θέση της Γενικής Κατάταξης του AER.