Συνεργασία της FIM με τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου Αντιντόπινγκ
Για την διασφάλιση της ακεραιότητας και της δικαιοσύνης στους αγώνες μοτοσυκλετών
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
28/6/2024
Τα παγκόσμια πρωταθλήματα μοτοσυκλέτας εδώ και πολλά χρόνια που η ιατρική εξελίσσεται παρέμεναν εκτός από το στόχαστρο των ελέγχων ντόπινγκ καθώς τα κρούσματα ήταν μεμονωμένα και συνδυάζονταν με βαριές ποινές, όπως στην περίπτωση του Iannone που αποκλείστικε για 4 χρόνια. Αναμενόμενο ήταν πως κάποια στιγμή θα έπρεπε να αναβαθμιστούν οι διαδικασίες των ελέγχων και τώρα αυτή ακριβώς η συμφωνία επετεύχθη.
Ανέκαθεν η χρήση ελέγχων ντόπινγκ στον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό ήταν ένα στάδιο πίσω από τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα, κυρίως όμως γιατί οι ανάγκες ήταν διαφορετικές και όπως έχει γίνει στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα υπάρξει μία εξίσωση στις διαδικασίες. Με στόχο λοιπόν να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η δικαιοσύνη στους αγώνες μοτοσυκλετών, η FIM ανακοίνωσε τη νέα συνεργασία της με τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου Δοκιμών (ΙΤΑ).
Η FIM αναγνωρίζει τη σημασία του να παραμείνει στην πρώτη γραμμή για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας προς τα θέματα αντιντόπινγκ, και για αυτό αποφάσισε να συνεργαστεί με την ITA, η οποία φημίζεται για την τεχνογνωσία της στην εφαρμογή ανεξάρτητων προγραμμάτων “καθαρού αθλητισμού”.
O Γενικός Διευθυντής της ITA Benjamin Cohen ανέφερε: "Ευχαριστούμε τη FIM για την εμπιστοσύνη που έδειξε αναθέτοντας το πρόγραμμα δοκιμών της και άλλους τομείς καθαρού αθλητισμού στην ITA. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύσουμε το πρόγραμμα αντιντόπινγκ για τη μοτοσυκλέτα με τις ανεξάρτητες δραστηριότητές μας μέσω αυτής της αρχικής συνεργασίας. Κατά τη χρονιά της 120ης επετείου της FIM, τους συγχαίρουμε για την ιστορία και την ικανότητά τους να αναπτύσσουν συνεχώς το άθλημά τους, επίσης όσον αφορά την προστασία της κοινότητάς τους από το ντόπινγκ".
Ο Δρ David Mc Manus, Διευθυντής της Ιατρικής Επιτροπής της FIM πρόσθεσε: "Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει στη FIM να επωφεληθεί από πρόσθετους πόρους, εξειδικευμένες συμβουλές και τεχνική βοήθεια από την ITA στον τομέα των θεμάτων αντιντόπινγκ. Η ITA θα οργανώνει, θα διαχειρίζεται, θα διεξάγει και θα διεκπεραιώνει τους ελέγχους εντός και εκτός αγώνων και τις εξαιρέσεις θεραπευτικής χρήσης. Οι αντίστοιχες ομάδες μας συνεργάζονται ήδη για την υλοποίηση της μετάβασης. Αυτή η συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις συλλογικές μας προσπάθειες να διασφαλίσουμε ότι το άθλημά μας παραμένει καθαρό, δίκαιο, πιστό στις αξίες του και προάγει την υγεία και την ασφάλεια των αναβατών μας".
O Peter Hickman και η 8TEN Racing αποχωρούν από το βρετανικό πρωτάθλημα superbike
Εστιάζουν στην πλήρη αποκατάσταση - Στόχος η επιστροφή στην ανταγωνιστικότητα το 2027
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
23/6/2026
Η 8TEN Racing ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το υπόλοιπο πρωτάθλημα British Superbike 2026, με την ομάδα των Peter Hickman και Davey Todd, να στοχεύει στην πλήρη επιστροφή τους το 2027.
Η απόφαση έρχεται μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ομάδα, καθώς τόσο ο Hickman όσο και ο Todd έχουν ταλαιπωρηθεί από σοβαρούς τραυματισμούς τον τελευταίο χρόνο, επηρεάζοντας σημαντικά την αγωνιστική τους παρουσία.
Ο Hickman είχε τραυματιστεί σοβαρά στο Isle of Man TT του 2025, υποφέροντας από τραυματισμούς στο θώρακα, την πλάτη, τον ώμο και το πρόσωπο. Παρά το μέγεθος των τραυματισμών του, επέστρεψε φέτος στο TT κατακτώντας τέσσερα βάθρα και αποδεικνύοντας πως παραμένει ένας από τους κορυφαίους αναβάτες των αγώνων δρόμου.
Ωστόσο, η εικόνα του στο British Superbike δεν ήταν αντίστοιχη. Οι δυσκολίες προσαρμογής και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τους βασικούς αντιπάλους συνέβαλαν στην απόφαση της ομάδας να διακόψει πρόωρα την παρουσία της στο πρωτάθλημα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 8TEN Racing, η αποχώρηση γίνεται με στόχο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε τόσο οι αναβάτες όσο και η ομάδα να επιστρέψουν σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα και να παρουσιαστούν ξανά ανταγωνιστικοί το 2027.
Παρότι εγκαταλείπει το BSB, ο Hickman δεν σκοπεύει να μείνει εκτός δράσης. Αντίθετα, αναμένεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε επιλεγμένους αγώνες, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μοτοσυκλέτες με τις οποίες αγωνίζεται στους αγώνες δρόμου.
Ο ίδιος δήλωσε,"Ήταν προφανώς μια δύσκολη απόφαση, όμως προτεραιότητα είναι να επιστρέψω στο επίπεδο που γνωρίζω ότι μπορώ να βρεθώ. Οι διαφορές στις προδιαγραφές των μοτοσυκλετών στο BSB κάνουν τη διαδικασία εξέλιξης δύσκολα διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή.
"Το BSB αποτελεί τεράστιο κομμάτι της καριέρας μου και έχω απολαύσει κάθε στιγμή σε αυτό, όμως κάποιες φορές πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να βάλεις προτεραιότητες. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα.
Καταλαβαίνουμε ότι αυτή δεν είναι η είδηση που ήθελαν να ακούσουν οι φίλαθλοι, αλλά η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην επιστροφή των αναβατών και της ομάδας στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας που περιμένουμε εμείς και οι συνεργάτες μας."
Παρά την αποχώρηση από το κορυφαίο βρετανικό πρωτάθλημα ταχύτητας, όλα δείχνουν πως η 8TEN Racing δεν εγκαταλείπει τα αγωνιστικά της σχέδια. Αντίθετα, η κίνηση αυτή μοιάζει περισσότερο με μια στρατηγική ανασύνταξη, με στόχο την επιστροφή σε πλήρη ισχύ το 2027. Στο μεταξύ, οι φίλοι των αγώνων δρόμου θα συνεχίσουν να βλέπουν τον Hickman σε επιλεγμένες διοργανώσεις, με πρώτο σταθμό το Southern 100 του Ιουλίου, όπου θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο Billown Course του Isle of Man.
Το Southern 100, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, συγκεντρώνει φέτος μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των αγώνων δρόμου, με τους Michael Dunlop, Dean Harrison και Peter Hickman να ξεχωρίζουν σε μια εντυπωσιακή λίστα συμμετοχών.
Για τον Hickman πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη αγωνιστική εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από το υπόλοιπο πρόγραμμα του BSΒ, ενώ στο φετινό TT ο Hickman ανέβηκε τέσσερις φορές στο βάθρο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων δύο δεύτερες θέσεις, επιβεβαιώνοντας πως παραμένει ένας από τους κορυφαίους αναβάτες αγώνων δρόμου.
Στο Southern 100 θα συμμετάσχει τόσο στις κατηγορίες Superbike όσο και στις Supersport. Στα Superbike θα χρησιμοποιήσει την BMW M1000 RR της Monster Energy BMW Motorrad by 8TEN Racing, ενώ η διοργάνωση θα αποτελέσει και την πρώτη του γνωριμία με την διαδρομή του Billown, μήκους 4,25 μιλίων, τη διαδρομή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Isle of Man.
Παρά τη μεγάλη εμπειρία του στους αγώνες δρόμου, ο Hickman δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην συγκεκριμένη διαδρομή, γεγονός που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην συμμετοχή του.
"Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που θα αγωνιστώ για πρώτη φορά στο I Southern 100 και θα μάθω την διαδρομή του Billown," δήλωσε ο Hickman.
"Όσο προχωρά η χρονιά αισθάνομαι όλο και πιο δυνατός και σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Η BMW M1000 RR της Monster Energy BMW Motorrad by 8TEN Racing λειτούργησε εξαιρετικά στο TT και ανυπομονώ να την οδηγήσω ξανά. Είμαι επίσης βέβαιος ότι η Supersport μοτοσυκλέτα της Swan Racing by PHR Performance θα είναι απολαυστική σε αυτή τη γρήγορη διαδρομή των 4,25 μιλίων με ροή."
Η παρουσία του Hickman ανεβάζει ακόμη περισσότερο το επίπεδο του ανταγωνισμού. Μαζί με τον Michael Dunlop και τον Dean Harrison, οι τρεις τους μετρούν συνολικά 57 νίκες στο Isle of Man TT, με τον Dunlop να κατέχει τις περισσότερες (36), τον Hickman να ακολουθεί με 14 και τον Harrison με επτά.
Τη λίστα συμμετοχών συμπληρώνουν επίσης οι Mike Browne, Rob Hodson, Dominic Herbertson, Jamie Coward και Paul Jordan, δημιουργώντας ένα από τα πιο φανταχτερά grid που έχει φιλοξενήσει η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια.
Για τον Hickman, το Southern 100 δεν αποτελεί μόνο μία ακόμη συμμετοχή σε αγώνα δρόμου, αλλά και το πρώτο βήμα της αγωνιστικής του συνέχειας μετά το τέλος της εμπλοκής του στο BSB. Και με δεδομένη τη φόρμα που έδειξε στο φετινό TT, η πρώτη του εμφάνιση στην διαδρομή του Billown αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος της διοργάνωσης.