Συνεργασία της FIM με τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου Αντιντόπινγκ

Για την διασφάλιση της ακεραιότητας και της δικαιοσύνης στους αγώνες μοτοσυκλετών
motomag Συνεργασία της FIM με τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου Αντιντόπινγκ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/6/2024

Τα παγκόσμια πρωταθλήματα μοτοσυκλέτας εδώ και πολλά χρόνια που η ιατρική εξελίσσεται παρέμεναν εκτός από το στόχαστρο των ελέγχων ντόπινγκ καθώς τα κρούσματα ήταν μεμονωμένα και συνδυάζονταν με βαριές ποινές, όπως στην περίπτωση του Iannone που αποκλείστικε για 4 χρόνια. Αναμενόμενο ήταν πως κάποια στιγμή θα έπρεπε να αναβαθμιστούν οι διαδικασίες των ελέγχων και τώρα αυτή ακριβώς η συμφωνία επετεύχθη.

Ανέκαθεν η χρήση ελέγχων ντόπινγκ στον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό ήταν ένα στάδιο πίσω από τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα, κυρίως όμως γιατί οι ανάγκες ήταν διαφορετικές και όπως έχει γίνει στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα υπάρξει μία εξίσωση στις διαδικασίες. Με στόχο λοιπόν να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η δικαιοσύνη στους αγώνες μοτοσυκλετών, η FIM ανακοίνωσε τη νέα συνεργασία της με τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου Δοκιμών (ΙΤΑ).

Η FIM αναγνωρίζει τη σημασία του να παραμείνει στην πρώτη γραμμή για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας προς τα θέματα αντιντόπινγκ, και για αυτό αποφάσισε να συνεργαστεί με την ITA, η οποία φημίζεται για την τεχνογνωσία της στην εφαρμογή ανεξάρτητων προγραμμάτων “καθαρού αθλητισμού”.

O Γενικός Διευθυντής της ITA Benjamin Cohen ανέφερε: "Ευχαριστούμε τη FIM για την εμπιστοσύνη που έδειξε αναθέτοντας το πρόγραμμα δοκιμών της και άλλους τομείς καθαρού αθλητισμού στην ITA. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύσουμε το πρόγραμμα αντιντόπινγκ για τη μοτοσυκλέτα με τις ανεξάρτητες δραστηριότητές μας μέσω αυτής της αρχικής συνεργασίας. Κατά τη χρονιά της 120ης επετείου της FIM, τους συγχαίρουμε για την ιστορία και την ικανότητά τους να αναπτύσσουν συνεχώς το άθλημά τους, επίσης όσον αφορά την προστασία της κοινότητάς τους από το ντόπινγκ".

Ο Δρ David Mc Manus, Διευθυντής της Ιατρικής Επιτροπής της FIM πρόσθεσε: "Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει στη FIM να επωφεληθεί από πρόσθετους πόρους, εξειδικευμένες συμβουλές και τεχνική βοήθεια από την ITA στον τομέα των θεμάτων αντιντόπινγκ. Η ITA θα οργανώνει, θα διαχειρίζεται, θα διεξάγει και θα διεκπεραιώνει τους ελέγχους εντός και εκτός αγώνων και τις εξαιρέσεις θεραπευτικής χρήσης. Οι αντίστοιχες ομάδες μας συνεργάζονται ήδη για την υλοποίηση της μετάβασης. Αυτή η συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις συλλογικές μας προσπάθειες να διασφαλίσουμε ότι το άθλημά μας παραμένει καθαρό, δίκαιο, πιστό στις αξίες του και προάγει την υγεία και την ασφάλεια των αναβατών μας".

Ετικέτες

Olympia Rally – Θρίαμβος με αμιγώς ελληνικό βάθρο: Σεβαστόπουλος, Καράμπελας και Τρίγκας

Τρεις Έλληνες με δύο Yamaha και μια Suzuki κατέκτησαν την κορυφή του διεθνούς αγώνα
Γιάννης Σεβαστόπουλος
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

4/5/2026

Με την έκτη και τελευταία μέρα του αγώνα ανήμερα την Πρωτομαγιά ολοκληρώθηκε το Olympia Rally του 2026, αναδεικνύοντας ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Ο Γιάννης Σεβαστόπουλος (#2) με τη WR450F Motodynamics Rally Team κατέκτησε τη νίκη, έχοντας πιάσει κορυφή ήδη από το τέλος της τέταρτης μέρας του αγώνα.

Δεύτερος τερμάτισε ο συνεργάτης του ΜΟΤΟ και ομόσταυλος του νικητή, Κίμωνας Καράμπελας (#52) με Yamaha Tenere 700, ενώ στην τρίτη θέση έκλεισε το ράλι ο Γιάννης Τρίγκας (#22) με τη DR-Z4S της Suzuki Moto Greece.

Κίμων Καράμπελας
Κίμων Καράμπελας

Η έκτη και τελευταία μέρα του ράλι πρόλαβε την κακοκαιρία του πρώτου σαββατοκύριακου του Μάη, με μια ειδική όχι τόσο μεγάλη σε διάρκεια, αλλά πολύ απαιτητική σε πλοήγηση, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τήρηση των ορίων ταχύτητας, η οποία αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση για τους συμμετέχοντες και οδήγησε σε πολλές μικρές ποινές χρόνου που στο τέλος έπαιξαν επιδραστικό ρόλο στην κατάταξη του αγώνα.

Νικητής της έκτης και τελευταίας μέρας ήταν ο Καράμπελας, μπροστά από τον Τρίγκα και τον Γάλλο David Pinvidic (GASGAS EC350), ενώ ο Σεβαστόπουλος εξασφάλισε τη συνολική του νίκη τερματίζοντας τέταρτος στην τελευταία αυτή ημέρα.

Γιάννης Τρίγκας
Γιάννης Τρίγκας

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, ο Τρίγκας ήταν ο νικητής της κατηγορίας M1 (125-399 cc), μπροστά από τον Pinvidic και τον Ολλανδό Dennis Schans (Husqvarna FE350).

Στην κατηγορία M2 (400-475 cc) κυρίαρχος ήταν ο Σεβαστόπουλος, με δεύτερο τον Αυστριακό Kreidl Ferdinand (KTM EXC 450) και τρίτο τον Σλοβάκο Oboňa Vladimírον (Kove 450 Rally).

Στην M3 (480-600 cc) νικητής αναδείχθηκε ο Αυστριακός Gruber Roman, δεύτερος ο Δανός Jimmi Kristensen και τρίτος ο Άγγλος David Wormald, όλοι με ΚΤΜ EXC 500.

Κίμων Καράμπελας
Ο Κίμων Καράμπελας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου της κατηγορίας του, Μ5

Στην κατηγορία M4 (650-750 cc μονοκύλινδρα) υπήρχε μόνο μια συμμετοχή, αυτή του Κροάτη Tomica Ganzer με Husqvarna 701 Enduro, ενώ στην Μ5 (650-1300 cc δικύλινδρα) πρώτευσε ο Καράμπελας, μπροστά από τον Πολωνό Stanislaw Radzikowski (Kove 800 Rally) και τον Κωνσταντίνο Χατζημιχάλη της Suzuki Moto Greece με V-Strom 800 DE.

Τέλος, στις Γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Γερμανίδα Tanja Kreidl (KTM EXC 350), δεύτερη η Δανέζα Ida Hansen (KTM EXC 500) και τρίτη η Βουλγάρα  Zornitsa Todorova (Husqvarna FE 350).

olympia rally

Δύο ακόμη έπαθλα που κατέκτησαν Έλληνες αναβάτες ήρθαν από ειδικές κατηγορίες. Στους Rookies του ράλι νικητής ήταν ο Γερμανός Michael Wenning (Beta RR 390 Racing), δεύτερος τερμάτισε ο Ηλίας Τσανικλίδης με Voge 300 Rally και τρίτος ο Άγγλος Ben Lyons (Husqvarna FR450 Rally). Στους πρωτάρηδες συγκαταλέγεται και ο Σωκράτης Ζαΐμης με Yamaha Tenere 700, ο οποίος ωστόσο είχε μια ατυχία όταν στη διάρκεια της Marathon Stage έπεσε και έσπασε τον καρπό του.

Ακόμη, στην υποκατηγορία Challenge o Θεμιστοκλής Παπαμελετίου με Honda CRF250L κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση, μπροστά από τον Γερμανό Stefan Kaiser (KTM EXC 350).

olympia rally

Στη Γενική Κατάταξη του Olympia Rally 2026 οι Έλληνες αναβάτες κατατάχθηκαν ως εξής:

  • Γιάννης Σεβαστόπουλος (#2, Yamaha WR450F, κατηγορία Μ2) - 1ος
  • Κίμωνας Καράμπελας (#52, Yamaha Tenere 700, Μ5) – 2ος
  • Γιάννης Τρίγκας (#22, Suzuki DR-4S, Μ1) – 3ος
  • Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης (#55, V-Strom 800DE, Μ5) – 31ος
  • Ηλίας Τσανικλίδης (#106, Voge 300 Rally, Μ1) – 33ος
  • Γεώργιος Στογιάννος (#18, Honda CRF250R, Μ1) – 36ος
  • Χρήστος Πελούσης (#41, Beta 480RR, M3) – 44ος
  • Χάρης Παπαγεωργίου (#12, GASGAS EC250, M1) – 46ος
  • Σωκράτης Ζαΐμης (#555, Yamaha Tenere 700, Μ5) – 57ος
  • Θεμιστοκλής Παπαμελετίου (#444, Honda CRF250L) – 1ος στην ειδική κατηγορία Adventure-Challenge

Ετικέτες