Valerian Debaud - Με Honda CR500 στο ISDE 2022!

Θα καταφέρει να τερματίσει το εξαήμερο event;!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/8/2022
Ο αγώνας Enduro έξι ημερών ISDE είναι από τα πιο απαιτητικά event του Enduro παγκοσμίως, και απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση και κορυφαία τεχνική. Κι όμως, μερικοί άνθρωποι όπως ο Valerian Debaud αρέσκονται να βάζουν δύσκολα… στα δύσκολα, κι έτσι ο Γάλλος θα αγωνιστεί καβάλα στον δίχρονο δαίμονα CR500 της Honda!
 
Το CR500 δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε “ιδανική enduro μοτοσυκλέτα”, με ανόθευτο δίχρονο ξέσπασμα παλαιάς κοπής, για καταστάσεις αμερικανικού ροντέο με καουμπόηδες καβάλα σε αφηνιασμένους ταύρους. Πέρα όμως από τον κινητήρα, το ίδιο πρωτόλεια σε σχέση με τις σημερινές Enduro μοτοσυκλέτες είναι πλαίσιο και αναρτήσεις.
 
“Με το ISDE της FIM να διοργανώνεται στη χώρα μου φέτος, θέλησε να το γιορτάσω με έναν μοναδικό τρόπο” λέει ο Valerian. “Το CR500 είναι μια εμβληματική μοτοσυκλέτα της εποχής της, και αποτελεί πρόκληση να το οδηγήσω σε έναν σκληρό αγώνα όπως το ISDE.”
 
Μην ξεχνάμε πως το CR500 είχε σχεδιαστεί για “χεράδες” αναβάτες και για μεγάλες πίστες Motocross, όπου η περίσσεια δύναμη ήταν το ζητούμενο.
 
Ο Valerian όμως τα γνωρίζει όλα αυτά, κι έτσι βελτίωσε το δίχρονο τέρας του, ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες του για τερματισμό.
 
“Πρώτα απ’ όλα η μοτοσυκλέτα με την οποία θα αγωνιστώ είναι τριάντα ετών, κι έτσι χρειάστηκε να την αναπαλαιώσω ο ίδιος, και να τη φέρω στην αρχική της ποιοτική κατάσταση. Ρυθμίσαμε τον κινητήρα ώστε να είναι πιο χρηστικός για χρήση enduro, και όχι όσο επιθετικός ήταν στην αρχική του κατάσταση. Αλλά ότι και να κάνεις, δεν παύει να είναι ένα δίχρονο 500 και υπάρχουν όρια στο πόσο μπορείς να τον… εξευγενίσεις. Κατόπιν εξοπλίσαμε τη μοτοσυκλέτα με αναρτήσεις της Ohlins, και αλλάξαμε τον μπροστινό άξονα. Είναι ακόμα κτήνος, αλλά πολύ πιο διασκεδαστικό.”
 
Ο Valerian φυσικά δεν συμμετέχει με την Εθνική Ομάδα της Γαλλίας, αντίθετα είναι μέλος της ομάδας 3 Solitaires στην κατηγορία Club Team.
 
Τι πιστεύουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για την επιλογή του να αγωνιστεί με CR500;
 
“Τους αρέσει η ιδέα. Αλλά μάλλον πιστεύουν πως είμαι και λίγο τρελός. Οι τρεις μας έχουμε διαφορετικούς στόχους, κι έτσι το ομαδικό αποτέλεσμα δεν μας νοιάζει και τόσο πολύ. Πρωτίστως θέλουμε να τερματίσουμε και να διασκεδάσουμε. Στόχος μου είναι να απολαύσω τον αγώνα. Θα είναι το πρώτο μου ISDE και πιστεύω πως θα είναι μια μεγάλη περιπέτεια καβάλα στη μυθική αυτή μοτοσυκλέτα. Θα προσπαθήσω να μοιραστώ το ταξίδι μου κατά τη διάρκεια του αγώνα, ώστε να μπορείτε να δείτε την πρόοδο μου με το CR.”
 

Peter Hickman - Τι έφταιξε στο τρομακτικό ατύχημα του Άγγλου στο φετινό IoMTT

Ο Άγγλος αναβάτης μίλησε για την αιτία του ατυχήματος αλλά και την κατάστασή της υγείας του
peter_hickman_TT
Από τον

Παύλο Καρατζά

17/6/2025

Ο Peter Hickman βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να ενημερώσει τους για την κατάσταση της υγείας του αλλά και την αιτία του ατυχήματος που είχε με 225 χλμ./ώρα.

Ο Hickman που έχει στεφθεί 14 φορές νικητής στο Isle of Man TT επιβεβαίωσε πως ο λόγος που οδήγησε στο ατύχημα ήταν αστοχία υλικού. Ο Peter δήλωσε πως δεν ήταν το φέρινγκ, ούτε τα λάδια όπως ειπώθηκε, αλλά ήταν το στήριγμα που συγκρατεί την εξάτμιση στη θέση της που έφυγε από την θέση της και έσκασε το ελαστικό.

Με την ομάδα 8Ten Racing Team να δημιουργείται την τελευταία στιγμή για να μπορέσουν να αγωνιστούν οι Hickman και Davey Todd (μετά την απόσυρση της FHO από τους αγώνες δρόμου την τελευταία στιγμή), η μοτοσυκλέτα είχε λάβει μέρος σε ελάχιστες δοκιμές.

Στην συνέχεια ο ίδιος ευχαρίστησε την ομάδα του 8TEN Racing BMW της Monster Energy που τον φρόντισαν και η μοτοσυκλέτα του ήταν άψογη, όμως δεν είχαν κάνει πολλές δοκιμές και τέτοια πράγματα μπορεί να συμβούν μερικές φορές.

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του, o Hickman είπε πως έχει αρκετούς τραυματισμούς και ότι δεν θυμάται τίποτα από τον γύρο που τραυματίστηκε. Ανέφερε επίσης ότι ανέκτησε τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο. Έχει σπάσει την αριστερή κλείδα, την αριστερή ωμοπλάτη, τρία πλευρά και τέσσερις σπονδύλους της πλάτης του. Ο o Hickman δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου που του παρείχαν άψογη φροντίδα.

Ο Hickman θα αγωνιστεί και τη σεζόν 2025 στο βρετανικό πρωτάθλημα Superbike με την ομάδα LEW 8Ten και δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό το ατύχημα που είχε στο TT του Isle of Man θα τον θέσει εκτός δράσης.