X-Trial 2020: Πρωταθλητής ο Bou, ελέω... κορωνοϊού!

Ακυρώθηκε ο προτελευταίος αγώνας!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

11/3/2020

Κατόπιν ακύρωσης του προτελευταίου αγώνα του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Χ-Trial στην Αυστρία, λόγω του COVID-19 (έχει μαλλιάσει η γλώσσα ή καλύτερα τα δάκτυλά μας να το γράφουμε πια), ο Toni Bou στέφθηκε πρωταθλητής για το 2020. Με το πρωτάθλημα να μειώνεται κατά έναν αγώνα, ο Bou κέρδισε τον τίτλο, καθώς οι 25 βαθμοί που τον χώριζαν απ’ τον Raga Adam (TRRS Factory Team) ήταν αρκετοί για να μην χάσει την πρώτη θέση, ασχέτως των αποτελεσμάτων του στο τελευταίο αγώνα.

Ο αναβάτης της Honda μετρά συνολικά 27 τίτλους στα Trial (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου) και στο φετινό πρωτάθλημα παράμεινε αήττητος, αν και σε αρκετούς αγώνες απειλήθηκε έντονα απ’ τους αντιπάλους του. Ο Raga θα είχε την ευκαιρία να τον εκθρονίσει, όμως το τέλος ήρθε άδοξα, με την ακύρωση του αγώνα. Ωστόσο, ο Bou δεν έχει ηττηθεί ποτέ στον αγώνα της Αυστρίας από το 2007 και θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Raga να κερδίσει σε αυτή τη πίστα. Μπορεί ο Bou να πήρε το πρωτάθλημα και τον 14ο τίτλο του στα Indoor Trial χωρίς να παλέψει μέχρις εσχάτων, όμως είναι κάτι που το αξίζει και με το παραπάνω, χάρη στις οδηγικές ικανότητες και το απίστευτο σερί των νικών του. Ο Bou θα γιορτάσει τον τίτλο του στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου στην Andorra – αν δεν ακυρωθεί και αυτός.

“Είναι πολύ κρίμα που στέφθηκα πρωταθλητής λόγω της απόφασης να ακυρωθεί ο αγώνας της Αυστρίας εξαιτίας του Κορωνοϊού, αλλά ενστερνίζομαι πλήρως το γεγονός ότι η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων είναι πάνω από όλα. Αισθάνομαι περίεργα, θα προτιμούσα να παλέψω για τη νίκη και την κατάκτηση του τίτλου. Η φετινή σεζόν ήταν εξαιρετική, καθώς ήμουν σε πάρα πολύ καλή φόρμα. Κερδίσαμε όλους τους αγώνες και θα πηγαίναμε στο Wiener Neustadt με πολλές πιθανότητες να στεφθούμε πρωταθλητές! Όπως και να ‘χει, απομένει ένας ακόμη αγώνας πριν τη λήξη και ελπίζω να το γιορτάσω τον τίτλο μου στην Andorra, όπου είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρω να αποζημιώσω τον κόσμο για το θέαμα που χάθηκε λόγω της ακύρωσης του αγώνα της Αυστρίας" δήλωσε ο Toni Bou.
 
Βαθμολογία του πρωταθλήματος 2020
Θέση
Αναβάτης
Βαθμοί
Ομάδα
Εταιρεία
1
Bou Toni
100
Repsol Honda Team
Montesa
2
Raga Adam
75
TRRS Factory Team
TRRS
3
Fajardo Jeroni
34
Sherco Factory Team
Sherco
4
Bincaz Benoit
28
Beta Factory Racing
Beta
5
Busto Jaime
28
Vertigo Factory Team
Vertigo
6
Casales Jorge
28
Gas Gas Factory Team
Gas Gas
7
Marcelli Gabriel
25
RG Team
Montesa
8
Gelabert Miquel
24
Vertigo Factory Team
Vertigo
9
Martyn Toby
2
TRRS Factory Team
TRRS
10
Touly Kieran
1
Scorpa Factory
Scorpa

 

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026, Stage 2 - Καλό ποδαρικό για Botturi και Yamaha

Πρόλογος και Stage 1 ακυρώθηκαν λόγω βροχής και… χιονιού στα βουνά
Alessandro Botturi
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/1/2026

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε το Africa Eco Race 2026 για τη Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να κάνει το 1-3 στη γενική μοτοσυκλετών με πρώτο τον εργοστασιακό Alessandro Botturi και τρίτο τον ιδιώτη Kevin Gallas.

Τέταρτος ήταν ο νικητής του 2025, Jacopo Cerutti της Aprilia, 6ος ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha Gautier Paulin, 9ος ο “Απριλιανός” Francesco Montanari με τον τρίτο αναβάτη του Noale, Marco Menichini “σκόνταψε” τερματίζοντας 18ος.

Παρά την ακύρωση προλόγου και 1ης ημέρας, οι αναβάτες και οδηγοί έπρεπε να καλύψουν μια 800 χιλιομέτρων απλή διαδρομή μέχρι το πρώτο bivouac στο Bousaid, διασχίζοντας τα χιονισμένα βουνά του Άτλαντα.

Aprilia

Με την άφιξή τους το ράλι ξεκίνησε με την 2η Ειδική, η οποία μειώθηκε κατά περίπου 200 χλμ. λόγω ζημιών από τον κακό καιρό στη διαδρομή. Το τερέν συνδύαζε γρήγορα πετρώδη κομμάτια και τις διάσημες αμμοθίνες της Merzouga, ενώ οι συνεχείς αλλαγές στο roadbook αύξησαν σημαντικά τη δυσκολία πλοήγησης. Η ειδική ολοκληρώθηκε με απλή διαδρομή προς το Tagounite.

Ο Botturi, εκκινώντας δεύτερος πίσω από τον αναβάτη που του είχε στερήσει τη νίκη στο AER 2025 (Cerutti) για μόλις 26 δευτερόλεπτα, κάλυψε γρήγορα τη διαφορά και αξιοποίησε την εμπειρία του για να επικρατήσει με χρόνο 2:24:04, αποκτώντας προβάδισμα 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων στη γενική κατάταξη.

Paulin

Για τον Paulin, η 2η Ειδική ήταν η πρώτη του πραγματική δοκιμασία στο Africa Eco Race με μοτοσυκλέτα, καθώς ο πρώην αναβάτης MXGP είχε κατακτήσει την έκδοση του 2024… με αυτοκίνητο. Αν και ακόμη μαθαίνει τις απαιτήσεις του rally raid, ο πέντε φορές νικητής του MXoN σημείωσε εξαιρετική επίδοση, τερματίζοντας έκτος, μόλις 7 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα πίσω από τον Botturi.

Ο αναβάτης του Ténéré Spirit Experience, Kevin Gallas ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου, ενώ δεύτερος ήταν ο Jean-Loup Lepan με KTM 450 Rally.

Μικρές είναι ακόμα οι διαφορές και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν σε μια στιγμή.

Η 3η Ειδική περιλαμβάνει 19 χλμ. απλής διαδρομής πριν από μια απαιτητική ειδική 440 χιλιομέτρων, με τις αμμοθίνες Chegaga, τις αχανείς εκτάσεις της λίμνης Iriki και γρήγορα πετρώδη κομμάτια, πριν από τα τελευταία 55 χλμ. προς το bivouac της Assa. Συνολική απόσταση: 514 χλμ.

Ακολουθεί η κατάταξη των πρώτων 10 στις μοτοσυκλέτες

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 02:24:04  
2 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY 02:26:14 +2:10 +2:10
3 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 02:26:21 +2:17 +7
4 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 02:26:40 +2:36 +19
5 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 02:29:10 +5:06 +2:30
6 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 02:31:13 +7:09 +2:03
7 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 02:35:48 +11:44 +4:35
8 SAINCT Noa KTM 450 EXCF 02:37:06 +13:02 +1:18
9 MONTANARI Francesco APRILIA TUAREG 660 02:40:53 +16:49 +3:47
10 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 02:41:01 +16:57 +8
Ετικέτες