X-Trial of Nations: Ισπανική κυριαρχία με Toni Bou και Jaime Busto

Η Ισπανία παραμένει αήττητη στο X-Trial of Nations της FIM
X-Trial of Nations Ισπανία νικήτρια 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

22/4/2025

Για ακόμη μία φορά είδαμε νικητή τον Toni Bou (Repsol Honda Trial Team), ο οποίος κατέκτησε το ένατο χρυσό μετάλλιο - που αποτελεί ρεκόρ, ενώ ο έτερος Ισπανός Jaime Busto (GasGas) εξασφάλισε το τέταρτο, το τρίτο με teammate τον Bou. Το βάθρο συμπλήρωσαν η οικοδέσποινα Γαλλία και η Ιταλία.

Η Ισπανία πήρε από την αρχή τον έλεγχο της βραδιάς, με το σκορ ενός βαθμού του Bou στο δεύτερο τμήμα να της δίνει ένα προβάδισμα στον πρώτο γύρο και στη συνέχεια ένας τέλειος δεύτερος γύρος να την στέλνει στον τελικό ως κορυφαία, όπου χρειάστηκε μόνο έναν ακόμη βαθμό για να ολοκληρώσει μια σχεδόν άψογη βραδιά και να κερδίσει με διαφορά 10 βαθμών από τη δεύτερη Γαλλία.

Η μάχη για τις θέσεις του βάθρου, ωστόσο, ήταν απίστευτα αμφίρροπη από την αρχή καθώς μόνο ένας βαθμός χώριζε τις Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και τη διοργανώτρια Γαλλία σε έναν πρώτο γύρο με χαμηλό σκορ.

X-Trial of Nations Ισπανία νικήτρια 2025


 
Ο Ισπανός Toni Bou  που ήταν και πρωταγωνιστής του αγώνα δήλωσε: “Ήταν μια πραγματικά απίστευτη βραδιά, τόσο για το αποτέλεσμα όσο και για τον τρόπο που το πήραμε. Με έναν συναθλητή όπως ο Jaime ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε άσχημα. Η μορφή του αγώνα πρόσθεσε επιπλέον πίεση, αλλά τα πήγαμε πραγματικά καλά”.

Ο teammate του Toni Bou, Jaime Busto ανέφερε: “Όπως έχει πει ο Toni, ένας αγώνας όπως αυτός έχει να κάνει με τη διαχείριση της πίεσης, επειδή υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που πρέπει να διαχειριστείς, αλλά με αυτόν ως συμπαίκτη είναι όλα απλά”.

Από την πλευρά της οικοδέσποινας Γαλλίας, ο Benoit Bincaz δήλωσε: “Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη δεύτερη θέση. Ο στόχος ήταν να ανέβουμε στο βάθρο, οπότε το να τερματίσουμε δεύτεροι είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Ήταν το πρώτο μου X-Trial με την Electric Motion και αυτό το έκανε πιο δύσκολο, αλλά πήγε καλά”. 

X-Trial of Nations Ισπανία νικήτρια 2025

Ο Γάλλος Hugo Dufrese που έκανε το ντεμπούτο του, ανέφερε: “Ήταν η πρώτη μου φορά στο X-Trial of Nations και στη Νίκαια και νομίζω ότι τα πήγαμε καλά. Η δεύτερη θέση είναι μια καλή ανταμοιβή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Benoit για τη δουλειά του”.

Η Ιταλία συμπλήρωσε το βάθρο και ο Matteo Grattarola δήλωσε: “Ήμασταν πολύ κοντά στη δεύτερη θέση και μόνο ένα μικρό λάθος μας κόστισε. Αλλά νομίζω ότι οδηγήσαμε καλά και είμαι ευχαριστημένος που ο Francesco έκανε το ντεμπούτο του στην ελίτ και που μπορέσαμε να κάνουμε καλή δουλειά”.

X-Trial of Nations Ισπανία νικήτρια 2025

Επίσης ο νεοεισερχόμενος Ιταλός Francesco Titli είπε: “Είμαι ευχαριστημένος που έκανα το ντεμπούτο μου στην X-Trial και ανέβηκα στο βάθρο. Ήταν μια σπουδαία βραδιά με πολλές προκλήσεις λόγω της απειρίας μου, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν θετική”.

Η σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος X-Trial 2025 ολοκληρώνεται με το X-Trial Tallinn στις 26 Απριλίου.

Dakar 2026 – 9ο σκέλος: Νίκη Schareina – Κορυφή Sanders με διαφορά – Στην 10άδα Orignal by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!

Προβλήματα πλοήγησης για πολλούς με λίγους ευνοημένους
Dakar 2026 – 9ο σκέλος: Νίκη Schareina – Κορυφή Sanders με διαφορά – Στην 10άδα Orignal by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2026

Μόλις 418 χιλιόμετρα ειδικής σήμερα και συνολικά 541 χιλιόμετρα μαζί με την απλή, είχαν σήμερα στους αμμόλοφους οι μοτοσυκλέτες με τα αυτοκίνητα σε τελείως διαφορετική διαδρομή, που σημαίνει ότι δεν είχαν ροδιές να ακολουθήσουν αλλά μπορούσαν να ξεκινήσουν και νωρίτερα. Ροδιές δεν είχε ούτε και ο Luciano Benavides να ηγείται της γενικής κατάταξης για πρώτη φορά στην καριέρα του. Είναι όμως η τρίτη φορά στο φετινό Dakar που ανοίγει την διαδρομή πρώτος, αντιμετωπίζοντας όλες τις σοβαρές δυσκολίες πλοήγησης που έχει αυτό και μάλιστα αυτή τη φορά μόλις στο 33ο χιλιόμετρο. Το ίδιο πρόβλημα μοιραζόταν και ο Daniel Sanders φυσικά μόλις με τρία λεπτά διαφορά πίσω του, ακολουθούμενος από τον Ricky Brabec που έχοντας δύο περάσματα από τους κορυφαίους μπροστά του, ήξερε ακριβώς από που να περάσει και δεν του πήρε έτσι πολύ ώρα να τους προφτάσει. Ήταν ένα σημείο που το Dakar δεν είχε ξανά περάσει στο παρελθόν και ο Sanders είχε δει την δυσκολία προσανατολισμού μόλις παρέλαβε το roadbook. Πολύ γρήγορα οι δύο KTM χάθηκαν και έτσι τους έπιασε και ο Brabec. Οι τρεις τους αναγκάστηκαν να ψάξουν για λίγο την διαδρομή μέχρι να τους πιάσει και ο Schareina. Εκεί οι Honda πήραν διαφορετική απόφαση από τις KTM για να διορθώσουν το λάθος αλλά μία ήταν η πιο σωστή επιλογή και την είχαν κάνει οι αναβάτες της KTM, με τον Sanders να ανοίγει πλέον τη διαδρομή μαζί, γεγονός που τον ευνόησε στην συγκομιδή των bonus και τελικά στην εικονική γενική κατάταξη, παίρνοντας τα ηνία από τον Benavides.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Neels Theric και ο Michael Docherty ξεκίνησαν μια στενή μονομαχία, ενώ ο πρωτοεμφανιζόμενος Khaliunbold Erdenebileg από τη Μογγολία άρχισε να εντυπωσιάζει, πλησιάζοντας την πρώτη δεκάδα της γενικής.

Η κυριαρχία του Edgar Canet και η ανατροπή

Καθώς ο αγώνας προχωρούσε, ο Edgar Canet εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των προπορευόμενων και σημείωσε τους καλύτερους χρόνους στα πρώτα σημεία ελέγχου (41 χλμ, 84 χλμ και 121 χλμ). Ωστόσο, η τύχη του άλλαξε μετά το 158ο χιλιόμετρο. Παρόλο που έφτασε στη ζώνη ανεφοδιασμού, έχασε πολύτιμο χρόνο, επιτρέποντας στον συμπατριώτη του, Tosha Schareina, να πάρει το προβάδισμα της ειδικής.

Παράλληλα, ο Daniel Sanders κατάφερε να αποσπαστεί από τους Brabec και Benavides, συγκεντρώνοντας όλα τα μπόνους πρωτοπορίας (bonuses) μεταξύ 121 χλμ και 158 χλμ, γεγονός που του έδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα ασφαλείας στη γενική κατάταξη έναντι του Brabec που ήταν από την αρχή ο μεγάλος αντίπαλος και πλέον και του Benavides.

Το τελικό στάδιο και ο θρίαμβος του Schareina

Στο δεύτερο μισό της ειδικής διαδρομής, ο Tosha Schareina ήταν καταιγιστικός. Μετά το 293ο χιλιόμετρο, άνοιξε τη διαφορά του από τους Skyler Howes, Daniel Sanders και Ricky Brabec. Στο τελευταίο σημείο ελέγχου (380 χλμ), ο Ισπανός αναβάτης της Monster Energy Honda είχε ήδη εξασφαλίσει μια άνετη διαφορά άνω των 6 λεπτών.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Michael Docherty επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, οδεύοντας προς την 6η του νίκη σε σκέλος για τη συγκεκριμένη έκδοση, αυξάνοντας τη διαφορά του από τον Neels Theric που τελικά τερμάτισε με 6 λεπτά διαφορά. Έτσι και αλλιώς κανείς από τους δύο δεν μπορεί να μειώσει επικίνδυνα την διαφορά από τον Campbell που ηγείται της γενικής κατάταξης. Τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών ήταν ικανά να τους φορτώσουν με πολύωρες καθυστερήσεις που δεν σβήνουν με τα δεκάλεπτα διαφοράς που μπορούν να κερδίσουν από τον αναβάτη της Honda.

Τερματισμός και Αποτελέσματα

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον Tosha Schareina να πανηγυρίζει το "hat-trick" του, κερδίζοντας το τρίτο του σκέλος για το 2026. Τερμάτισε 4'35'' μπροστά από τον Daniel Sanders, ο οποίος όμως έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει ακόμη περισσότερο καθώς μεγάλωσε την απόστασή του στην γενική κατάταξη από τον Ricky Brabec που πήρε την τρίτη θέση (+6'22'') και είναι δεύτερος γενικής , ενώ ο Luciano Benavides περιόρισε τις απώλειες στην 9η θέση (+11'50'') και είναι πλέον τρίτος γενικής.

Πολύ δυναμικά ο Βασίλης Μπούδρος ανέβηκε στην δεκάδα της Original by MOTUL , μία εξέλιξη που ήταν πολύ δύσκολη και που δείχνει πως η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα του αναβάτη της ομάδας DNA – Enduro Greece, είναι το μεγαλύτερο εφόδιο στον σκληρότερο αγώνα αντοχής.

Ο Βασίλης Μπούδρος ήταν σταθερά 11ος με μεγάλη απόσταση από την 10η θέση και αντίστοιχα μεγάλη απόσταση από τον 12ο, όταν χθες έγινε η ανατροπή χάνοντας μία θέση. Σήμερα όμως κέρδισε δύο μειώνοντας την απόσταση και από τον 9ο!

Κατάφερε μία 49η θέση στο σκέλος, την καλύτερη έως τώρα και παραμένει σταθερά στην 59η θέση της γενικής κατάταξης με πλέον σημαντικό πως είναι στην δεκάδα της κατηγορίας του!