Ο Marc Coma σύμβουλος στην ΚΤΜ για το Dakar!

Η εμπειρία του στην διάθεση των Αυστριακών
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/12/2021

Η ΚΤΜ ανακοίνωσε πριν από λίγο πως ο πέντε φορές νικητής του Dakar, Marc Coma, προσλαμβάνεται ως σύμβουλος της εταιρείας για το Dakar Rally του 2022. Ο Ισπανός θα χρησιμοποιήσει την τεράστια εμπειρία του για να συνδράμει στην προσπάθεια των τριών εργοστασιακών ομάδων του KTΜ Group.

Ο Coma είναι ένας από τους πιο πετυχημένους αναβάτες στην Ιστορία των rally-raid, έχοντας κερδίσει πέντε φορές το Dakar, πάνω στις σέλες μοτοσυκλετών της KTM. Ο 45 ετών αναβάτης έχει κατακτήσει επίσης και έξι παγκόσμιους τίτλους στο FIM Cross-Country Rallies, με τον πρώτο να έρχεται το 2005 και τον τελευταίο το 2014.

Όταν έκλεισε την εντυπωσιακή καριέρα του των 14 χρόνων (από το 2002 έως το 2015), ο Coma ανέλαβε τον ρόλο του Αθλητικού Διευθυντή του Dakar μια θέση στην οποία παρέμεινε από το 2016 ως το 2018. Το 2020, "διψώντας" ακόμη για διακρίσεις, ο Coma αγωνίστηκε στην κατηγορία των αυτοκινήτων, στο Dakar της Σαουδικής Αραβίας, ως συνοδηγός του εξίσου διάσημου Fernando Alonso. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, ανέλαβε τον ρόλο του Γενικού Διευθυντή της KTM Ισπανίας, έναν ρόλο που τον έχει μέχρι και σήμερα.

Τώρα, θέλοντας να διατηρήσει τους ισχυρούς δεσμούς του με τον αγώνα στον οποίο κυριαρχούσε τόσα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να ανταποδώσει στην ομάδα του τις επιτυχίες που είχε καταφέρει, ο Coma αποφάσισε να συνδεθεί με την KTM AG και τις εταιρείες που διαθέτει, προκειμένου να μεταδώσει την πείρα και τις γνώσεις του.

"Φαίνεται πως ο Ιανουάριος θα είναι ένας γεμάτος μήνας για μένα και είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι' αυτό", δήλωσε ο Coma. "Το να με καλέσουν πίσω στο τμήμα των rally ως σύμβουλο για το επερχόμενο Dakar είναι μεγάλη τιμή, αλλά πιστεύω πως μπορώ να αποτελέσω ένα μεγάλο αβαντάζ της KTM σε ό,τι αφορά το συνολικό στήσιμο  και ελπίζω να φέρω τη νίκη σε κάποια από τις ομάδες μας. Συμμετείχα στο Dakar για πολλά χρόνια και θεωρώ πως μπορώ να μεταδώσω την εμπειρία μου και μια διαφορετική οπτική για να βοηθήσω τους αναβάτες μας."

Ο Norbert Stadlbauer, μάνατζερ της ομάδας Rally, είπε πως είναι πολύ ενθουσιασμένος καλωσορίζοντας τον Coma ξανά στο σύμπαν των rally και στην οικογένεια της KTM. Τόνισε επίσης πως ο Coma δεν έχει μόνο την εμπειρία ως αναβάτης, αλλά και ως υπεύθυνος ομάδας, χάρη στον ρόλο του στην KTM Ισπανίας, όπως και το ότι θα έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο από όλες τις απόψεις, αποτελώντας ένα μεγάλο αβαντάζ για την ομάδα τους.

Ηθικό ζήτημα με χορηγό στικ νικοτίνης στο BSB

Η Oxford Products εναντίον της -θυγατρικής της Philip Morris- ZYN
Oxford vs ZYN στο BSB
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/2/2026

Από τις εποχές που τα τσιγάρα ήταν ο νούμερο ένα χορηγός στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα, περάσαμε στην καθολική απαγόρευση καπνικών προϊόντων στις μεγάλες διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τώρα, ζήτημα προκύπτει στις αρχές του 2026 με τα στικ / σακουλάκια νικοτίνης που αποτελούν μεγάλο χορηγό του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbikes BSB.

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2026 του BSB, ο μεγάλος χορηγός του Πρωταθλήματος (ασφάλειες μοτοσυκλετών Bennetts) είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τη διοργάνωση, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας του σε αυτό. Η Bennets είχε αρχικά πάρει τη θέση του χορηγού το 2005, μετά αποχώρησε, για να ξεκινήσει ξανά ως κύριος χορηγός το 2018, μέχρι και το 2025, γράφοντας συνολικά πάνω από 10 έτη χορηγίας στα βρετανικά Superbikes.

Το κενό της Bennetts ανέλαβαν να καλύψουν συνδυαστικά η βρετανική Oxford Products (γνωστή για τα αξεσουάρ και τον ρουχισμό μοτοσυκλέτας και ποδηλάτου) και η σουηδική ZYN, θυγατρική του αμερικάνικου κολοσσού Philip Morris, που κατασκευάζει και διαθέτει σακουλάκια / στικάκια νικοτίνης.

Θα ερωτηθεί κανείς: μπορεί να είναι χορηγός Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας ένα προιόν νικότινης; Όπως φαίνεται -για την ώρα- μπορεί, αφού υπάρχει νομικό κενό στη Βρετανία για τα συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν γίνει γνωστά και στη χώρα μας ως "Snus", μια λέξη που στα σουηδικά σημαίνει "snuff", το παλιό καπνικό προϊόν που ίσως έχετε δει σε ταινίες εποχής να... “σνιφάρουν” από τη μύτη. Tα σακουλάκια του Snus παλιότερα περιείχαν καπνό, ενώ τώρα έχουν μόνο νικοτίνη -και πολλές φορές και διάφορα πρόσθετα, γλυκαντικά, τεχνητές γεύσεις, κλπ.

Παρόλο που ο ιδιοκτήτης του BSB (MSV) δεν εξέφρασε αντίθεση στη χορηγία της ZYN, στις 24 Φεβρουαρίου του 2026, ο έτερος μεγάλος χορηγός Oxford Products έδωσε τη δική του -αρνητική- άποψη για το θέμα με την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η προώθηση της εξάρτησης από ουσίες δεν συνάδει με τη φιλοσοφία μας για το ‘MAKING LIFE ON BIKES BETTER’.

Η ZYN είναι θυγατρική του καπνοβιομηχανικού κολοσσού Philip Morris International, επομένως αυτό φαίνεται να αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να αποκομίσουν κέρδη από την πώληση εθισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη σημερινή ‘επιδημία’ του ατμίσματος.

Δεν πιστεύουμε ότι οι φίλοι των αγώνων μοτοσυκλέτας ή γενικότερα οι μοτοσυκλετιστές θα ωφεληθούν από την προώθηση της εξάρτησης με αυτόν τον τρόπο.

Με λύπη μας, οφείλουμε να εξετάσουμε αν επιθυμούμε να συνδέσουμε τα εμπορικά μας σήματα με το British Superbike Championship (BSB), που κατά τα άλλα αποτελεί την κορυφαία μορφή αγώνων μοτοσυκλέτας στο Ηνωμένο Βασίλειο.”

Το θέμα πάντως δείχνει πως θα πάρει σύντομα τροπή κατά της ΖΥΝ, αφού ο νέος βρετανικός νόμος με τίτλο “The Tobacco and Vapes Bill” ετοιμάζεται να τεθεί σε ισχύ, καθώς πέρασε με επιτυχία τη μάχη στη Βουλή των Λόρδων, εκεί όπου με 246 ψήφους κατά και μόλις 78 υπέρ απορρίφθηκε κίνηση των συντηρητικών να ακυρωθεί η εφαρμογή του. Ο νέος αυτός νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2027, και είναι ιδιαίτερα αυστηρός τόσο για τα vape όσο και για όλα τα προϊόντα νικοτίνης, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων κάθε χορηγία από τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Μένει να δούμε αν η Oxford αποσυρθεί μέσα στο 2026 από το BSB, ή αν θα παραμείνει, μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου που θα διώξει τη ZYN από το Πρωτάθλημα.

Ετικέτες