Ο Marc Coma σύμβουλος στην ΚΤΜ για το Dakar!

Η εμπειρία του στην διάθεση των Αυστριακών
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/12/2021

Η ΚΤΜ ανακοίνωσε πριν από λίγο πως ο πέντε φορές νικητής του Dakar, Marc Coma, προσλαμβάνεται ως σύμβουλος της εταιρείας για το Dakar Rally του 2022. Ο Ισπανός θα χρησιμοποιήσει την τεράστια εμπειρία του για να συνδράμει στην προσπάθεια των τριών εργοστασιακών ομάδων του KTΜ Group.

Ο Coma είναι ένας από τους πιο πετυχημένους αναβάτες στην Ιστορία των rally-raid, έχοντας κερδίσει πέντε φορές το Dakar, πάνω στις σέλες μοτοσυκλετών της KTM. Ο 45 ετών αναβάτης έχει κατακτήσει επίσης και έξι παγκόσμιους τίτλους στο FIM Cross-Country Rallies, με τον πρώτο να έρχεται το 2005 και τον τελευταίο το 2014.

Όταν έκλεισε την εντυπωσιακή καριέρα του των 14 χρόνων (από το 2002 έως το 2015), ο Coma ανέλαβε τον ρόλο του Αθλητικού Διευθυντή του Dakar μια θέση στην οποία παρέμεινε από το 2016 ως το 2018. Το 2020, "διψώντας" ακόμη για διακρίσεις, ο Coma αγωνίστηκε στην κατηγορία των αυτοκινήτων, στο Dakar της Σαουδικής Αραβίας, ως συνοδηγός του εξίσου διάσημου Fernando Alonso. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, ανέλαβε τον ρόλο του Γενικού Διευθυντή της KTM Ισπανίας, έναν ρόλο που τον έχει μέχρι και σήμερα.

Τώρα, θέλοντας να διατηρήσει τους ισχυρούς δεσμούς του με τον αγώνα στον οποίο κυριαρχούσε τόσα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να ανταποδώσει στην ομάδα του τις επιτυχίες που είχε καταφέρει, ο Coma αποφάσισε να συνδεθεί με την KTM AG και τις εταιρείες που διαθέτει, προκειμένου να μεταδώσει την πείρα και τις γνώσεις του.

"Φαίνεται πως ο Ιανουάριος θα είναι ένας γεμάτος μήνας για μένα και είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι' αυτό", δήλωσε ο Coma. "Το να με καλέσουν πίσω στο τμήμα των rally ως σύμβουλο για το επερχόμενο Dakar είναι μεγάλη τιμή, αλλά πιστεύω πως μπορώ να αποτελέσω ένα μεγάλο αβαντάζ της KTM σε ό,τι αφορά το συνολικό στήσιμο  και ελπίζω να φέρω τη νίκη σε κάποια από τις ομάδες μας. Συμμετείχα στο Dakar για πολλά χρόνια και θεωρώ πως μπορώ να μεταδώσω την εμπειρία μου και μια διαφορετική οπτική για να βοηθήσω τους αναβάτες μας."

Ο Norbert Stadlbauer, μάνατζερ της ομάδας Rally, είπε πως είναι πολύ ενθουσιασμένος καλωσορίζοντας τον Coma ξανά στο σύμπαν των rally και στην οικογένεια της KTM. Τόνισε επίσης πως ο Coma δεν έχει μόνο την εμπειρία ως αναβάτης, αλλά και ως υπεύθυνος ομάδας, χάρη στον ρόλο του στην KTM Ισπανίας, όπως και το ότι θα έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο από όλες τις απόψεις, αποτελώντας ένα μεγάλο αβαντάζ για την ομάδα τους.

Dakar 2026 - Νικήτρια στα SSV η Polaris με τους Brock Heger και Max Eddy Jr

Οδηγώντας το Polaris RZR PRO R Rally - Δεύτερη η Can-Am, τρίτο ένα ακόμη Polaris
Polaris - Κέρδισαν το Dakar 2026 στα SSV
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/1/2026

Στο φετινό Rally Dakar η Polaris έκανε το 1-3 στα SSV, με τo πλήρωμα των Brock Heger & Max Eddy Jr να κατακτά τη συνολική νίκη, ενώ μια ώρα πιο πίσω τερμάτισαν οι Kyle Chaney & Jacub Argubright με το Maverick R της Can-Am. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ένα ακόμη πλήρωμα της Polaris, με τον γνωστό μας από την καριέρα τους στους δυο τροχούς και 7ο τερματίσαντα στο Dakar με μοτοσυκλέτα της Yamaha το 2019, Xavier de Soultrait, με συνοδηγό τον Martin Bonnet.

Αμφότερα τα πληρώματα της Polaris αγωνιζόταν με την ομάδα LOEB FrayMédia Motorsport, η οποία ευτύχησε πέρα από το 1-3 να έχει και τρίτο πλήρωμα στην πρώτα δεκάδα των SSV του 2026.

Η νίκη των Brock Heger - Max Eddy Jr στο πιο σκληρό ράλι του κόσμου, είναι η δεύτερη συνεχόμενη για το συγκεκριμένο πλήρωμα και η τρίτη συνεχόμενη για την Polaris, νίκη που συνεχίζει να αποδεικνύει τις δυνατότητες του κορυφαίου SSV της αμερικάνικης εταιρείας, RZR PRO R Rally.

Το τρίτο πλήρωμα της LOEB FrayMédia Motorsport -Johan Kristoffersson & Ola Fløene τερμάτισε στην 8η θέση στο ντεμπούτο του στο Dakar.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νίκη της Polaris ήρθε ενάντια σε μια θάλασσα από Can-Am, αφού εφτά στα πρώτα δέκα οχήματα που τερμάτισαν στο φετινό Dakar ανήκαν στην καναδέζικη εταιρεία.

Ετικέτες