Ο Marc Coma σύμβουλος στην ΚΤΜ για το Dakar!

Η εμπειρία του στην διάθεση των Αυστριακών
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/12/2021

Η ΚΤΜ ανακοίνωσε πριν από λίγο πως ο πέντε φορές νικητής του Dakar, Marc Coma, προσλαμβάνεται ως σύμβουλος της εταιρείας για το Dakar Rally του 2022. Ο Ισπανός θα χρησιμοποιήσει την τεράστια εμπειρία του για να συνδράμει στην προσπάθεια των τριών εργοστασιακών ομάδων του KTΜ Group.

Ο Coma είναι ένας από τους πιο πετυχημένους αναβάτες στην Ιστορία των rally-raid, έχοντας κερδίσει πέντε φορές το Dakar, πάνω στις σέλες μοτοσυκλετών της KTM. Ο 45 ετών αναβάτης έχει κατακτήσει επίσης και έξι παγκόσμιους τίτλους στο FIM Cross-Country Rallies, με τον πρώτο να έρχεται το 2005 και τον τελευταίο το 2014.

Όταν έκλεισε την εντυπωσιακή καριέρα του των 14 χρόνων (από το 2002 έως το 2015), ο Coma ανέλαβε τον ρόλο του Αθλητικού Διευθυντή του Dakar μια θέση στην οποία παρέμεινε από το 2016 ως το 2018. Το 2020, "διψώντας" ακόμη για διακρίσεις, ο Coma αγωνίστηκε στην κατηγορία των αυτοκινήτων, στο Dakar της Σαουδικής Αραβίας, ως συνοδηγός του εξίσου διάσημου Fernando Alonso. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, ανέλαβε τον ρόλο του Γενικού Διευθυντή της KTM Ισπανίας, έναν ρόλο που τον έχει μέχρι και σήμερα.

Τώρα, θέλοντας να διατηρήσει τους ισχυρούς δεσμούς του με τον αγώνα στον οποίο κυριαρχούσε τόσα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να ανταποδώσει στην ομάδα του τις επιτυχίες που είχε καταφέρει, ο Coma αποφάσισε να συνδεθεί με την KTM AG και τις εταιρείες που διαθέτει, προκειμένου να μεταδώσει την πείρα και τις γνώσεις του.

"Φαίνεται πως ο Ιανουάριος θα είναι ένας γεμάτος μήνας για μένα και είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι' αυτό", δήλωσε ο Coma. "Το να με καλέσουν πίσω στο τμήμα των rally ως σύμβουλο για το επερχόμενο Dakar είναι μεγάλη τιμή, αλλά πιστεύω πως μπορώ να αποτελέσω ένα μεγάλο αβαντάζ της KTM σε ό,τι αφορά το συνολικό στήσιμο  και ελπίζω να φέρω τη νίκη σε κάποια από τις ομάδες μας. Συμμετείχα στο Dakar για πολλά χρόνια και θεωρώ πως μπορώ να μεταδώσω την εμπειρία μου και μια διαφορετική οπτική για να βοηθήσω τους αναβάτες μας."

Ο Norbert Stadlbauer, μάνατζερ της ομάδας Rally, είπε πως είναι πολύ ενθουσιασμένος καλωσορίζοντας τον Coma ξανά στο σύμπαν των rally και στην οικογένεια της KTM. Τόνισε επίσης πως ο Coma δεν έχει μόνο την εμπειρία ως αναβάτης, αλλά και ως υπεύθυνος ομάδας, χάρη στον ρόλο του στην KTM Ισπανίας, όπως και το ότι θα έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο από όλες τις απόψεις, αποτελώντας ένα μεγάλο αβαντάζ για την ομάδα τους.

Wolf-racing Motul WRRS BMW Μotorrad: Πέτυχε μία 5η και μία 6η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα

Αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη νέα πίστα της γειτονικής χώρας
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/7/2026

Στη νέα βουλγάρικη πίστα Α1 Motor Park διεξήχθη το πέμπτο αγωνιστικό τριήμερο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας BMU όπου ο Γιώργος Παρασκευάς πέτυχε μία 5η και μία 6η θέση με την ομάδα Wolf-racing Motul WRRS BMW Μotorrad στην κατηγορία F1000.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ομάδας:

Παρότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε track day με σκοπό την παραπάνω εξοικείωση με την πίστα, οι συνεχείς μεταβολές καιρού δεν επέτρεψαν τη σωστή αξιολόγηση των ρυθμίσεων και των ελαστικών.

Το αγωνιστικό τριήμερο ξεκίνησε υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς η έντονη βροχόπτωση την Παρασκευή περιόρισε τη δυνατότητα της ομάδας να συλλέξει άμεσα τα απαραίτητα δεδομένα για το ιδανικό στήσιμο μοτοσυκλέτας. Λόγω βροχόπτωσης πραγματοποιήθηκε μόνο μια περίοδος ελευθέρων δοκιμών, με τις δυο υπόλοιπες να μεταφέρονται στο πρόγραμμα του Σαββάτου μαζί με τις κατατακτήριες δοκιμές και τον πρώτο αγώνα.

wolf

Το Σάββατο, στα χρονομετρημένα ο Έλληνας αναβάτης κατέκτησε την έκτη θέση στη σχάρα εκκίνησης για τους δυο αγώνες έντεκα γύρων. Ακολουθούσε ο πρώτος αγώνας του τριημέρου και ο πιλότος της WOLF-RACING πραγματοποίησε εξαιρετική εκκίνηση, ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση ήδη από την πρώτη στροφή.

Ωστόσο, η λανθασμένη επιλογή ελαστικών και το μη – ακόμη – ιδανικό set up της μοτοσυκλέτας BMW S1000RR WSR4 δεν του επέτρεψαν να διατηρήσει τον ρυθμό του. Μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου είχε υποχωρήσει στην έκτη θέση,  την οποία διατήρησε με σταθερότητα μέχρι την καρό σημαία αποκομίζοντας πολύτιμα δεδομένα για τον ερχόμενο αγώνα της Κυριακής. 

Η εικόνα της ομάδας ήταν αισθητά βελτιωμένη την επόμενη μέρα στον δεύτερο αγώνα. Με το σωστό πλέον στήσιμο μοτοσυκλέτας, το οποίο ο Γιώργος Παρασκευάς χαρακτήρισε «τρέλα, καταπληκτικό!», επανέλαβε την εξαιρετική του εκκίνηση, βρισκόμενος ξανά στην τέταρτη θέση, αυτή τη φορά έχοντας τον απαιτούμενο ρυθμό και την αυτοπεποίθηση για να την υπερασπιστεί.

Στον έκτο γύρο, όμως, η τύχη είχε διαφορετική άποψη. Στη δεύτερη και πιο απαιτητική στροφή της πίστας παρουσιάστηκε ένα απρόοπτο τεχνικό περιστατικό, το οποίο άλλαξε τα αποτελέσματα. Κατά το κατέβασμα ταχυτήτων από τετάρτη, η μοτοσυκλέτα μπήκε στιγμιαία σε νεκρά και στη συνέχεια κούμπωσε απότομα η πρώτη σχέση, προκαλώντας μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση. Η στιγμή αυτή ήταν αρκετή για να δοθεί η ευκαιρία στον αναβάτη που ακολουθούσε τον Γιώργο Παρασκευά, να τον προσπεράσει.

Δεν εγκατέλειψε ποτέ τη μάχη και την προσπάθεια ο πιλότος μας, πιέζοντας μέχρι την τελευταία στροφή για να καλύψει τη διαφορά και να ανακτήσει τη θέση του. Παρά τον ταχύτερο ρυθμό στους τελευταίους τρεις γύρους, πέρασε τη γραμμή τερματισμού στην πέμπτη θέση ολοκληρώνοντας ένα πολύ θετικό αγωνιστικό Σαββατοκύριακο για την WOLF-RACING, γεμάτο επιμονή και αγωνιστικό πνεύμα.

Με τα αποτελέσματα στην Βουλγαρία, ο Γιώργος Παρασκευάς και η WOLF-RACING αποκόμισαν πολύτιμους βαθμούς και σημαντικά δεδομένα για τη νέα πίστα A1 Motor Park, συνεχίζοντας την πορεία του στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας με αισιοδοξία και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη συνέχεια της σεζόν.

Δήλωση Γιώργου Παρασκευά:

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, σήμερα στον δεύτερο αγώνα η μοτοσυκλέτα ήταν καταπληκτική! Βελτιωθήκαμε τρομερά και γενικά νιώθω πολύ καλός οδηγός πλέον. Νιώθω ότι ξανά βρίσκω τον παλιό καλό εαυτό μου.

Η νέα πίστα Α1 Motor Park είναι πολύ παιχνιδιάρικη, μπορείς να κάνεις πάρα πολύ εύκολα λάθος ιδιαίτερα σε δυο τρομερές στροφές. Πειραματιζόμασταν σε αρκετά σημεία διότι είναι η πρώτη φορά που αγωνιζόμαστε εδώ.

Δεν έχω λόγια, θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που μου συμπαραστέκεται και κυρίως θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου».

Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023:

BMW MOTORRAD HELLAS

DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS

TECNO MOTO PERFORMANCE

INTRAMOTO PIRELLI

BMW MOTORRAD SFAKIANAKIS

PAPASTAVROU SHOPS

QNT SPORTS

DXL GRAPHICS

BIKELALERT HELLAS

MOTUL GREECE

HELMET HOME

RIDER GRAPHICS

K-TECH SUSPENSION UK

MOTUL GREECE