Moto 478 - 1 Μαρτίου 2011

MOTO_4781 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 - ΤΟΜΟΣ ΚΣΤ'

motorial
Μέλλον, παρόν και παρελθόν

Αν είστε από τους τύπους που γεμίζεται ράφια με το αρχείο του περιοδικού, τότε έχετε έναν ακόμη λόγο για να φυλάξετε μια ιδιαίτερη θέση για το συγκεκριμένο τεύχος. Η ύλη του ουσιαστικά διατρέχει παραπάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, παντρεύοντας sto σήμερα, το χτες και το αύριο. Από ματιές στο μέλλον με το DCT της Honda μέχρι την αναγέννηση ενός C50 και την απόλυτη εμπειρία στη σέλα ενός 916

Honda VFR1200F DCT,
Έχει λόγο ύπαρξης
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα που έχει να παρουσιάσει κάτι ξεχωριστό σε ότι αφορά τη μετάδοση, αλλά είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιεί το σύστημα του διπλού συμπλέκτη. Το πώς συμπεριφέρεται και πώς αποδίδει, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να τα διαβάσετε στη δοκιμή. Αυτό όμως που αποκαλύπτει την ουσία του εγχειρήματος της Honda είναι ότι αυτή η μοτοσυκλέτα έχει σημαντικό λόγο ύπαρξης. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται απλώς στην ύπαρξη του DCT, αλλά είναι συνισταμένη της σχεδίασης, της φιλοσοφίας και της τεχνολογίας που τη συνθέτουν. Δεν είναι δηλαδή απλώς μια πιο... γκατζετάδικη έκδοση του απλού VFR, αλλά περικλείει και, κυρίως, προσφέρει ουσία.

Παρουσίαση Honda SW600
Ανοιχτοί ορίζοντες
Τα mega-tera-hyper scooter, πείτε τα όπως θέλετε, χαρακτηρίζονται ακόμη και σήμερα όχι μόνο από στερεότυπα και ταμπέλες, αλλά και από τον ανταγωνισμό τους σε συνάρτηση με το κοινό που απευθύνονται. Η περίπτωση του SW600 της Honda προσπαθεί να καταργήσει αυτά τα στενά πλαίσια και να διευρύνει τους ορίζοντες, γενικότερα της κατηγορίας, γιατί ως γνωστόν μεγαλύτερη πίτα, σημαίνει μεγαλύτερα ποσοστά. Προσφέροντας πράγματα που προσελκύουν αυτοκινητάδες, "χτίζει" ταυτόχρονα και ένα πλαίσιο για να δημιουργηθεί ένα φανατικό κοινό για σκούτερ, ανεξαρτήτως κυβισμού. Το κάνει μάλιστα σε μια εποχή που έχει καταλαγιάσει ο ντόρος του ανταγωνισμού στην κατηγορία, προσπαθώντας έτσι να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της φρέσκιας πρότασης.

Honda C50,
Ανεκτίμητο
Τα αντικείμενα παραμένουν αντικείμενα όσο καιρό βρίσκονται σε στάση αναμονής πάνω σε ένα ράφι ή πίσω από μια βιτρίνα. Μόλις όμως βρουν το ταίρι τους, γίνονται μέρος της πραγματικότητας του ιδιοκτήτη τους. Δεν είναι τυχαίο που οι ανατολίτικες θρησκείες πιστεύουν ότι τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε παίρνουν μέρος της ενέργειάς μας και καταγράφουν στην ύλη τους μνήμες από τα κοινά μας βιώματα. Τέτοια περίπτωση είναι και το "παπί" της ιστορίας μας, γι' αυτό και έτυχε αντίστοιχης μεταχείρισης κατά τη διαδικασία αναγέννησής του. Τι σημασία έχει αν ξοδεύτηκαν τριπλάσια χρήματα για να φτιαχτεί, απ' όσο κόστισε αρχικά; Μερικές αξίες είναι πραγματικά ανεκτίμητες.

Ducati 916 Σφακιά-Ανώπολη,
Μάθημα ιστορίας
Όχι μόνο δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν, αλλά με το πέρασμα του χρόνου μαθαίνουμε να εκτιμούμε καλύτερα τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα επίσης για να κατανοήσουμε και το μέγεθος της εξέλιξης που έχει επιτευχθεί όλο αυτό το διάστημα. Όταν βρίσκεσαι μέσα στη δίνη των γεγονότων και συμπαρασύρεσαι από το στρόβιλο της εξέλιξης, είναι δύσκολο να αντιληφθείς το συγκεκριμένο μέγεθος. Κάποιος πρέπει να πατήσει το... κουμπί του μίξερ και να σε βγάλει έξω από τον μπολ που στριφογυρνάς και κοπανιέσαι μαζί με όλα τα υλικά. Μια βόλτα πάνω στη σέλα του κορυφαίου superbike της προηγούμενης εικοσαετίας, προσφέρει αυτή την αποστασιοποίηση και την πληροφορία...

Περιεχόμενα

street test
Honda VFR1200F DCT
Το πιο πολύπλοκο σύστημα μετάδοσης με δυο συμπλέκτες και αυτοματοποιημένες λειτουργίες που κατασκευάστηκε ποτέ για μοτοσυκλέτα, είναι τοποθετημένο σε αυτήν την VFR.

superbike story
Ducati 916 στην Κρήτη
O Χρήστος Πατεράκης οδηγεί και εμπνέεται, σε μια από τις πλέον απολαυστικές διαδρομές της Κρήτης, το ορόσημο της Ducati, την 916. Η μοτοσυκλέτα είναι ήδη 15 ετών, αλλά αυτό δεν τον πτόησε για να κοντράρει στη διαδρομή σύγχρονα σπορ αυτοκίνητα.

αποστολή στην Ιταλία I
Honda Hornet 2011
Η Honda άλλαξε για το 2011 το γυμνό Hornet στον τομέα της εμφάνισης, κάνοντάς το πιο ελκυστικό και πιο άγριο. Ο Θάνος Φελούκας διαπίστωσε ότι παραμένει μια μοτοσυκλέτα που ψάχνεις ευκαιρίες για να οδηγείς συνέχεια.

race test
Yamaha YZF-R1 WSBK
Η εργοστασιακή Yamaha R1 Sterilgarda ήταν η μοτοσυκλέτα με την οποία υπερασπίστηκε ο Cal Crutchlow τον τίτλο της. Ο Alan Cathcart όμως, διαπίστωσε ότι είναι το πιο δύσκολο στην οδήγηση superbike στην ιστορία του θεσμού.

techno-λογία
Αρχές …οικονομίας. Μια θεωρητική προσέγγιση για το εάν είναι πιο οικονομική σε κατανάλωση καυσίμου η Honda VFR1200F DCT. Αποδεικνύεται όμως και στην πράξη ότι χρειάζεται περισσότερη βενζίνη στις περισσότερες οδηγικές συνθήκες.

συγκριτικό test
Honda SH300i vs Kawasaki KLX250
Ένα πετυχημένο σκούτερ μεσαίου κυβισμού και μια μοτοσυκλέτα με μικρό κινητήρα, έχουν παρόμοια τιμή. Σε μια ασυνήθιστη σύγκριση αποκαλύπτονται πολλά για το πόσο διαφορετικά αποδίδουν και συμπεριφέρονται στα καθήκοντά τους.

αφιέρωμα
Ανακατασκευή Honda C-50
Ένα θρυλικό C-50 που δούλευε από το 1985 έως το 1997 ανακατασκευάστηκε πλήρως από τον ιδιοκτήτη του. Μια ανακατασκευή που κράτησε τρία χρόνια έχει πολλά να μας φανερώσει.

enduro test
Husqvarna TE511
Οι ριζοσπαστικές λύσεις στο πλαίσιο και τον κινητήρα υπάρχουν και σε αυτήν την enduro της Husqvarna με τον μεγαλύτερο κυβισμό, όπως μας αποκαλύπτει ο Ανδρέας Γκλαβάς.

motocross test
Suzuki RM-Z250
Η Suzuki βελτίωσε σε πολλούς τομείς τη μικρότερη από τις τετράχρονες motocross μοτοσυκλέτες της για το 2011. Και είχε αρκετά σημεία που ήθελαν βελτίωση...

αποστολή στην Ιταλία II
Honda SW-T 600
Το καινούριο μεγάλο και πολυτελές σκούτερ της Honda, έχει νέα εμφάνιση και όνομα, και το δικύλινδρο κινητήρα του Silverwing 600.

αποστολή στη Γαλλία
Piaggio MP3 Yourban 300
Ο Ανδρέας ταξίδεψε στη Γαλλία για να οδηγήσει το νέο MP3 Yourban που η Piaggio έφτιαξε μικρότερο και ελαφρύτερο από τα προηγούμενα τρίτροχά της.

αποστολή στην Ιταλία III
Honda SH300i
Ήρθε η σειρά για την ανανέωση του ιδιαίτερα επιτυχημένου μοντέλου της Honda. Με αλλαγές στην εμφάνισή του, αλλά και με βελτιώσεις στο πλαίσιό του, για να συνεχίσει την επιτυχία του.

race report
Οι επίσημες δοκιμές των MotoGP στη Sepang γίνονται λίγες ώρες πριν πάει το ΜΟΤΟ στο τυπογραφείο του, ακολουθεί συνέντευξη του Casey Stoner, αγώνας παγκόσμιου ΜΧ στην Madova της Ιταλίας, Supercross από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, παρουσίαση της αγωνιστικής ομάδας της ΚΤΜ -στην Ελλάδα- και ρεπορτάζ από την απονομή των πρωταθλημάτων της AMOTOE.