Triumph αποκλειστικό II: Πότε θα κάνει επίθεση στα παγκόσμια πρωταθλήματα MX & Enduro

Για πρώτη φορά το χρονοδιάγραμμα!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/12/2021

Το ΜΟΤΟ αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα για τις νέες Enduro και Motocross μοτοσυκλέτες σε μία παγκόσμια αποκλειστικότητα, παίρνοντας την επιβεβαίωση πως οι πρώτες μοτοσυκλέτες όχι απλά υπάρχουν αλλά κάνουν αυτή την στιγμή εκτεταμένο πρόγραμμα δοκιμών στα πλαίσια του R&D με το κινητό τηλέφωνο του στελέχους να είναι γεμάτο από εντυπωσιακές φωτογραφίες από την ενδιαφέρουσα αυτή διαδικασία!

Κατά την παρουσίαση του Tiger Sport 660 είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους ανθρώπους της Triumph σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και να αποσπάσω και μερικές πληροφορίες για τα σχέδια της Triumph που ακούγονται για πρώτη φορά, ανάμεσά τους την επιστροφή της παραγωγής στην Αγγλία μέσα στην πανδημία και τα σχέδια για τις Motocross και Enduro μοτοσυκλέτες που ετοιμάζουν.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένη πληροφορία, μέσα από το εργοστάσιο, το πλάνο είναι να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου πρωταθλήματος τόσο σε MX όσο και στο Enduro τα επόμενα τρία χρόνια! Τον περασμένο Ιούλιο, όταν για πρώτη φορά η Triumph αποκάλυψε πως σχεδιάζει να αναπτύξει την γκάμα της και στις κατηγορίες των Motocross και Enduro, δεν έδωσε κανένα στοιχείο πέρα από αυτή την πρόθεση, λέγοντας πως στους επόμενους μήνες θα μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα της και θα δώσει και τις πρώτες εικόνες από τις μοτοσυκλέτες. Εμείς έχουμε τώρα την πρώτη αναφορά.

Μολονότι εκείνη τον περασμένο Ιούλιο ήταν μία απόλυτα ξεκάθαρη και σοβαρή τοποθέτηση, υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο να πρόκειται για μέρος του “power play” που υπάρχει ανάμεσα στους δύο μεγάλους άντρες, τον ιδιοκτήτη της Bajaj που ελέγχει και την Triumph και τον ιδιοκτήτη της KTM που συνεργάζεται και με την Bajaj. Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σύννεφο στις σχέσεις των δύο ισχυρών ανθρώπων που ελέγχουν μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας μοτοσυκλέτας και είναι από τους ικανότερους ανθρώπους στην σύγχρονη ιστορία της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν κάνουν συνέχεια κινήσεις που θα τους επιτρέψουν να έχουν εναλλακτικές τοποθετήσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η εξαγγελία για ένα δικύλινδρο KTM 490 που ίσως να φτιάξει η CFMOTO και έγινε από όσο πιο ψηλά μπορούσε να γίνει, από τον ίδιο τον κ.Pierer φάνηκε πως είναι μέρος αυτού του “power play” χωρίς να ετοιμάζεται πράγματι μία τέτοια μοτοσυκλέτα, όπως δήλωσαν στο ΜΟΤΟ τα αυστριακά στελέχη κατά την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της KTM μόλις τον περασμένο μήνα. Θα μπορούσε και η εξαγγελία της Triumph για την αγωνιστική είσοδό της στο χώμα να είναι η συνέχεια αυτού του φιλικού μπραντεφέρ αλλά πήραμε την διαβεβαίωση πως μόνο έτσι δεν είναι. Η ανάπτυξη της γκάμας της Triumph είναι μία στρατηγική κίνηση για το καλό της μάρκας και θα την έκανε οποιοσδήποτε την είχε στα χέρια και ενδιαφερόταν για την ανάπτυξή της.

«Μετανιώνω ήδη για αυτά που έχουν έρθει στην άκρη της γλώσσας και πρόκειται να σου πω, πριν ακόμη στα πω» - «Μην ανησυχείς, θα γραφτούν στα ελληνικά, κανείς ξένος δεν διαβάζει ελληνικά οπότε δεν θα γίνουν και viral» - Και κάπως έτσι συνεχίζουμε την κουβέντα μας νιώθοντας λιγότερες τύψεις:

Το πλάνο των τριών ετών δεν είναι για να μπουν στο πρωτάθλημα Enduro και Motocross, αλλά πολύ περισσότερο για να βρίσκονται ήδη σε επίπεδο που θα μπορούν να έχουν αξιώσεις! Που σημαίνει πως η πρώτη γεύση αγώνων πρέπει να έρθει νωρίτερα. Είναι μεγαλόπνοο σχέδιο αλλά όχι αδύνατο και σίγουρα πιο προσγειωμένο από το αντίστοιχο της KTM για τα MotoGP που ήθελαν μέσα σε τρία χρόνια να βρίσκονται στην πεντάδα, ίσως και ψηλότερα. Θα δούμε νωρίτερα την είσοδο της Triumph στους αγώνες του παγκοσμίου, και θα ξέρουμε τώρα πως δεν θα είναι ευχαριστημένοι αν δεν έχουν φτάσει στις πρώτες θέσεις μέσα σε μία τριετία.

Ωστόσο υπάρχει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Θα είναι η πρώτη φορά στην τεράστια ιστορία της Triumph που θα μπει στους αγώνες με εργοστασιακή ομάδα! Ποτέ πριν η Triumph δεν είχε εργοστασιακή ομάδα! Είχε πάντα υποστηριζόμενους αναβάτες, έχει τώρα ένα πολύ δυνατό συμβόλαιο με την Dorna που προμηθεύει κινητήρες στα MotoGP, βρισκόνταν πάντα κοντά και γύρω από τους αγώνες, όμως εργοστασιακή ομάδα και κάθετη εργοστασιακή εμπλοκή με ό,τι αυτό συνεπάγεται δεν υπήρξε ποτέ! Όταν ήθελαν να αναπτύξουν το Tiger 800 γύρισαν τα Rally σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν την εμπειρία που χρειαζόταν η εξέλιξη μίας Adventure που οι Offroad δυνατότητές της δεν θα εξαντλούνται σε μία διαφημιστική καταχώρηση, πατώνοντας μετά στα πρώτα σοβαρά συγκριτικά. Ακόμη όμως κι αυτή η σύντομη αγωνιστική συμμετοχή με όλο το R&D από πίσω, δεν εμπίπτει στον περιβάλλον μίας μόνιμης εργοστασιακής ομάδας, ακριβώς όπως αυτή που τώρα στήνεται. Θα είναι επίσης η πιο νέα που υπάρχει στον κόσμο, κι αυτό σημαίνει πως σχεδιάζεται από την αρχή με πρωτόκολλα επικοινωνίας μέσα στην Triumph που θα την βοηθήσουν να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την τεράστια εμπειρία. Όσοι παρακολουθείτε στενά το ΜΟΤΟ, ίσως να θυμάστε πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε όλους πλην της KTM που χτίστηκε εξ αρχής έτσι. Οι εταιρείες κάνουν κύκλους ανάλογα με τους ανθρώπους που έχουν και σε βάθους χρόνου περνάνε από πολλά νερά, ήρεμα, ταραγμένα, με σκόπελους κτλ. Αποτραβιούνται από αγώνες και πρωταθλήματα, χάνουν τμήματα που είχαν στηθεί και τα ξανά στήνουν από την αρχή μετά από χρόνια, υπάρχουν άπειρα παραδείγματα. Η Yamaha για παράδειγμα έκτισε μία τέτοια επικοινωνία για πρώτη -ξανά- φορά κατά την δημιουργία του Tenere 700, που η ομάδα του Dakar είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του. Πάντα οι αγώνες ήταν το πεδίο εξέλιξης αλλά μερικές φορές η συμμετοχή γίνεται για το γόητρο ή συγκυριακά ή αργεί να υπάρξει η επιστροφή εμπειρίας. Έχουμε επίσης δει όλα τα παραδείγματα. Η Triumph φαίνεται πως δεν χτίζει την εργοστασιακή ομάδα μόνο για το γόητρο και επενδύει στους αγώνες για να αναπτύξει την γκάμα της στο χώμα υπολογίζοντας και στην εμπειρία που θα κερδίσει από εκεί.

Ρώτησα συγκεκριμένα για τον Ricky Carmichael και τον Ivan Cervantes που ήταν τα πρόσωπα της πρώτης ανακοίνωσης του Ιουλίου και πήρα την επιβεβαίωση πως η παρουσία τους δεν είναι επιφανειακή, για επικοινωνιακούς λόγους. Έχουν άμεση σχέση με την εξέλιξη των μοτοσυκλετών και θα παραμείνουν και για να οργανώσουν όλα όσα χρειάζεται μία ομάδα, που δεν είναι λίγα. Οι μοτοσυκλέτες που φτιάχνει η Triumph θα είναι κάτι τελείως νέο στην αγορά και -με βάση το πλάνο τους- υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι και καλές…

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για συμμετοχή στα Rally, πόσο μάλλον για το Dakar, είναι κάτι που επίσης μου το ξεκαθάρισαν, και επενδύουν στο Enduro και το Motocross ξεκάθαρα. Όταν βλέπουμε άλλους κατασκευαστές να κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Πλησιάζει λοιπόν η πρώτη φορά στην ιστορία της Triumph που θα μπει στους αγώνες και με πλάνο να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις μέσα σε μόλις τρία χρόνια!

Ετικέτες

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!

Γιατί ένας ίππος δεν ισούται με την πραγματική δύναμη που έχει ένα άλογο
Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/3/2024

Η παγκόσμια ιστορία των κινητήρων και το πώς θα φτάσουν αυτοί στον τελικό ιδιοκτήτη, πείθοντάς τον να επενδύσει σε κάτι θορυβώδες με αμφιλεγόμενη αξιοπιστία -όπως ήταν τότε οι ατμομηχανές- ξεκινά με ένα φανταστικό κόλπο marketing που το λουζόμαστε ακόμη και σήμερα. Ο μεγάλος Σκοτσέζος εφευρέτης James Watt είναι ο άνθρωπος που μας έδωσε τον όρο ιπποδύναμη και καθόλου περίεργα, από το όνομά του έρχεται και το γνωστό σε όλους μας Watt. Και επειδή η ιπποδύναμη πάντα λάθος μετρούνταν και ακόμη λάθος παραμένει, είναι περίεργο που ήδη το 1889, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του, δεν άλλαξαν τον συσχετισμό ώστε ένα Watt να ισούται με έναν ίππο, καθώς όπως θα δούμε στην πιο λεπτομερή αναφορά σχετικά με την προέλευση του όρου ιπποδύναμη, αυτό που τελικά μετράμε δεν έχει και μεγάλη συγγένεια με την πραγματικότητα.

Η πλέον βολική πρακτική για όλους μας θα ήταν κάθε μονάδα μέτρησης να είναι αυτό-επεξηγηματική ώστε πολύ γρήγορα να καταλαβαίνουμε τι έχουμε μπροστά μας. Διαφορετικά να είναι και κάτι απλό με το οποίο θα είναι εύκολο να γίνει η εμπειρική συσχέτιση πολύ εύκολα, όπως για παράδειγμα το κιλό, που πολύ γρήγορα μαθαίνει κανείς να σχηματίζει στο μυαλό του την εικόνα του πόσο βαρύ είναι ένα αντικείμενο που ζυγίζει δέκα κιλά. Έτσι και τώρα ξέρουμε εμπειρικά τι σημαίνει μία μοτοσυκλέτα με κινητήρα 100 ίππων και πώς ακριβώς θα διαφέρει από μία άλλη των 87 και μπορούν μάλιστα να φανταστούν όσοι δεν έχουν την εμπειρία για το πώς είναι μία μοτοσυκλέτα 200 ίππων, ωστόσο κανείς δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ένας ίππος και τι είναι αυτό που τελικά μετράμε.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
η πρώτη αναφορά που σχετίζει άλογα και μηχανές πηγαίνει πίσω στο 1702

Πολύ νωρίς στην ιστορία των κινητήρων με πρώτη αναφορά το βιβλίο του Thomas Savery  “The Miners Friend or an ENGINE to raise WATER by FIRE” που τυπώθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1702, περιεγράφηκε ο συσχετισμός του έργου του κινητήρα σε αναφορά με τα άλογα. Ο Savery ήταν μάλιστα και ο πρώτος που προσπάθησε να εμπορευτεί την ατμομηχανή. Ωστόσο η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη σε εύρος ατμομηχανή ήταν του Thomas Newcomen το 1712 και ήταν καλή μόνο για αντλιοστάσια, δεν θα μπορούσε ποτέ να δουλέψει σε οχήματα.

Για αυτό και πατέρας των κινητήρων αυτών καθώς και του όρου ιπποδύναμη, ήταν ο Watt που στα τέλη του 1760 παρουσίασε μία εξαιρετικά βελτιωμένη ατμομηχανή πάνω στα σχέδια του Newcomen μηδενίζοντας τον κενό χρόνο στους κύκλους ψύξης – καύσης. Ο Watt ήταν ιδανική περίπτωση εφευρέτη γιατί κατείχε κάτι που στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει υπάρξει ελάχιστες φορές. Εφευρέτες υπάρχουν άπειροι, αντίθετα από αυτό που πιστεύει ο κόσμος είναι το μόνο που δεν σπανίζει. Έμποροι και διαφημιστές επίσης σε πλεονάζοντα βαθμό. Αυτά τα δύο σε έναν άνθρωπο όμως, είναι σπάνιο. Διότι μία εφεύρεση στην απαρχή της έχει μόνο έναν πιστό, εκείνον που την κατασκεύασε. Για να ξεκινήσει η εμπορική της επιτυχία πρέπει να είναι τυχερός να βρει κάποιον που θα την προωθήσει σωστά και θα επενδύσει μέχρι να την μάθει περισσότερος κόσμος. Ακόμη πιο σπάνιο ο εφευρέτης να είναι και πλούσιος για να τα κάνει όλα μόνος του, συνήθως εκείνος που έχει τους πόρους δεν κάθεται να σπάσει το κεφάλι του με εφευρέσεις. Ο James Watt ήταν μία εξαιρετική περίπτωση γιατί είχε τον τρόπο να σκεφτεί εμπορικά, να κυνηγήσει την πώληση με τακτικές marketing αντί να γκρινιάζει δεξιά και αριστερά πως δεν τον βοηθά η πολιτεία…

Στο αχνό μονοπάτι που είχε ήδη χαραχθεί πριν από 60 χρόνια, πάτησε να ανοίξει δρόμο προσπαθώντας να τονώσει τις πωλήσεις της εφεύρεσης του και έτσι απευθύνθηκε και αυτός στα ορυχεία όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Γρήγορα βρέθηκε να πρέπει να εξηγήσει γιατί η δική του μηχανή άξιζε τα περισσότερα χρήματα που ζητούσε έναντι των υπολοίπων και ανακάλυψε πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δώσει τους ιδιοκτήτες ορυχείων να καταλάβουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Άλλαξε λοιπόν στρατηγική και στον επόμενο υποψήφιο πελάτη πήγε και του είπε πως η δική του μηχανή είναι η πρώτη στον κόσμο με δύναμη 10 αλόγων. Εξηγώντας του πως με μία μηχανή που δεν χρειάζεται διάλλειμα, δεν σταματά για τροφή και δεν κουράζεται, αντικαθιστά αμέσως δέκα άλογα. Επειδή ο Watt ήταν πρώτα από όλα ένας εφευρέτης και επιστήμονας, δεν σκόπευε να είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός του, ήταν όμως εξαιρετικά χοντρο-υπολογισμένος υπερτονίζοντας το πόσα άλογα κέρδιζε ενώ και η ίδια η μονάδα μέτρησης ήταν παραπάνω από αυτό που στην πράξη μπορούσε να κάνει ένα άλογο.

Μιας και ο στόχος της εποχής ήταν τα ορυχεία ο Watt έβαλε δύο Shetland Πόνι, μία Σκωτσέζικη ράτσα που χρησιμοποιούσαν για αυτή την δουλειά, να τραβήξουν βάρος 100lb (45kg) από ένα πηγάδι βάθους 220 foot (67m) με ταχύτητα 2.5 μίλια την ώρα. Αυθαίρετα τελείως μετά από αυτό διπλασίασε τα μεγέθη κατά 50% θεωρώντας πως τα άλογα είναι πολύ πιο δυνατά από τα Σκωτσέζικα Πόνι ενώ σήμερα ξέρουμε πως στην πράξη δεν απέχουν πολύ και πως τα Πόνι αυτά έχουν την δύναμη 0,7 ενός αλόγου.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
οι πρώτοι υπολογισμοί

Έτσι και αλλιώς κανένα άλογο δεν είναι ίδιο με όλα τα υπόλοιπα και εξ αρχής αυτή η μονάδα μέτρησης είναι λιγότερο βασισμένη στην επιστήμη από αυτό που θα έπρεπε, όμως ο στόχος δεν ήταν να μετρήσουν σωστά την δύναμη της ατμομηχανής αλλά να καταφέρουν να μαζέψουν παραγγελίες.

Ο James Watt τα κατάφερε εξαιρετικά σε αυτό τον τομέα ορίζοντας την ιπποδύναμη και δίνοντας έναν λόγο σε κάθε ιδιοκτήτη να κάνει την κίνηση αυτή και να απαλλαγεί από τα άλογα, που σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ανταγωνιστές του μιλούσαν και εκείνοι για ιπποδύναμη καθιερώνοντας τον όρο.

Όχι μόνο αυτό αλλά η πρώτη μάχη της ιπποδύναμης έγινε ήδη από τα μέσα του 1770 με σχετικές δηλώσεις σχετικά, καθώς δεν ήταν εύκολο να μετρηθεί στην πράξη η αλήθεια, φανερώνοντας από πολύ νωρίς την πορεία που θα ακολουθούσε η ανθρωπότητα με τα νούμερα της ιπποδύναμης.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
Λειτουργικό αντίγραφο της πρώτης μηχανής του Watt από Πανεπιστήμιο της Σκωτίας

Ευτυχώς όπως είπαμε ο James Watt ήταν αυτή η σπάνια περίπτωση εφευρέτη, επιστήμονα, εμπόρου και διαφημιστή, οπότε οι ισχυρισμοί του είχαν πραγματικό αντίκτυπο. Η δική του ατμομηχανή ήταν πράγματι πολύ καλύτερη παρότι οι αρχικές δοκιμές σε τραίνα που έγιναν αρκετά αργότερα, αποδείχτηκαν μια δύσκολη διαδικασία και κάπως επικίνδυνη για να μετακινείς επιβάτες. Στις αρχές του 1830 όμως μία τέτοια ατμομηχανή με σχετικά λίγες διαφορές και σωληνώσεις για το καζάνι που ήταν κάνες τουφεκίων έπιασε δουλειά στις ΗΠΑ ως το πρώτο δρομολόγιο με τραίνο με το marketing να διοργανώνει και αγώνα ενάντια σε άμαξα. Τα πάντα πήγαιναν βάση σχεδίου μέχρι που το καζάνι της ατμομηχανής ράγισε και χάνοντας πίεση έχασε λίγα μέτρα πριν, όμως αυτή η αρχική αποτυχία δεν στάθηκε εμπόδιο και οι ατμομηχανές επικράτησαν. Εξαιτίας τους ο κόσμος έμαθε την αξία των κινητήρων και αργότερα έδωσε βάση στα αυτοκίνητα με τον όρο ιπποδύναμη να συνεχίζει ακέραιος την πορεία του και να περνά και στις πρώτες μοτοσυκλέτες.

Πατέρας λοιπόν του όρου ο James Watt και ξεκίνημα της χρήσης του από την πρώτη στιγμή ανταγωνιστικά και με λίγο «τσίμπημα» προς τα πάνω σε σχέση με την πραγματικότητα. 264 χρόνια μετά και σχεδόν σε όλη την πορεία των 120 ετών που έχει γράψει η ιστορία των μοτοσυκλετών, οι παραπάνω βασικές αρχές για τον όρο «ιπποδύναμη» παραμένουν αμετάβλητες.