Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

VIDEO-Δοκιμή: Ducati Multistrada 950S-2019

VIDEO από την πρώτη μας γνωριμία με την ανανεωμένη Multi

Το νέο Ducati Multistrada 950 και 950S ήρθε στη χώρα μας και οι φίλοι της ιταλικής εταιρείας είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά στο Session Opening που πρόσφατα διοργάνωσε η Ducati Athens, στο κατάστημά της στην Καλλιρόης. Με τον ερχομό της είναι και η κατάλληλη ευκαιρία για να θυμηθούμε το ταξίδι μας στην Ισπανία, εκεί δηλαδή που το οδηγήσαμε πρώτη φορά, στα πλαίσια της παγκόσμιας δημοσιογραφικής παρουσίασής του στους ορεινούς δρόμους της Valencia.

Όσοι περίμεναν με ανυπομονησία αυτή τη μοτοσυκλέτα, προφανώς θα έχουν ήδη διαβάσει στο τεύχος 593 του περιοδικού ΜΟΤΟ που κυκλοφορεί στα περίπτερα, τις έντεκα σελίδες (!) με την αναλυτική παρουσίαση και την κριτική μας.

Τα video όμως έχουν πάντα τη δική τους χάρη, έτσι δεν είναι; Το θέμα μας όμως είναι η νέα Multristrada 950 και 950S. Οι δύο εκδόσεις έχουν ίδιο κινητήρα αλλά μεγάλη διαφορά στον εξοπλισμό. Το ίδιο μεγάλη είναι και η διαφορά στην τιμή τους, με την βασική έκδοση να κοστίζει 14.200€, ενώ η έκδοση S ξεκινά από τα 17.200€. Λέμε ξεκινάει, διότι υπάρχουν δύο επιλογές για τους τροχούς. Όχι σε διαστάσεις, αφού όλες οι εκδόσεις έχουν 19'' εμπρός τροχό, αλλά στην κατασκευή τους, όπου υπάρχει η επιλογή ανάμεσα στις νέες, ελαφρύτερες κατά ένα κιλό χυτές αλουμινίου και σε ένα σετ με ακτινές. Φυσικά όλες έχουν tubeless ελαστικά, όπως αρμόζει σε μια μοτοσυκλέτα που προορίζεται να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στις εθνικές οδούς με υψηλές ταχύτητες και μεγάλο φορτίο. Μιλώντας για υψηλές ταχύτητες, ο θαυμάσιος αυτός V2 κινητήρας δεν έχει αλλαγές ως προς την απόδοσή του και παραμένει ένας από τους πιο δυνατούς στην κατηγορία κάτω των 1200cc. Έχει όμως μια σημαντική αλλαγή που αφορά των συμπλέκτη και ήταν το μεγάλο πρόβλημα του προηγούμενου μοντέλου. Από μηχανικός έγινε πλέον υδραυλικός και ταυτόχρονα λύθηκε το πρόβλημα της μη γραμμικής απασύμπλεξης του προηγούμενου μηχανικού.

Δείτε το VIDEO της παρουσίασης της νέας Multistrada 950

Πολύ μεγαλύτερες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην βασική έκδοση και την έκδοση S σε ό,τι αφορά το επίπεδο του εξοπλισμού άνεσης και τεχνολογίας. Η έκδοση S είναι πραγματικά φορτωμένη με όλο των εξοπλισμό που έχει η κορυφαία έκδοση της μεγάλης Multistrada 1260 S των 21.950€. Οι προβολείς είναι Full Led με ενεργητική λειτουργία κατεύθυνσης της δέσμης στο εσωτερικό της στροφής όταν πλαγιάζει η μοτοσυκλέτα.

Διαβάσατε πρώτοι:


Ducati Multistrada 950 S 2019: Πρώτες εντυπώσεις - Κάναμε 320 χιλιόμετρα με το νέο Multi

 

Τα όργανα είναι μια μεγάλη έγχρωμη TFT οθόνη με δυνατότητα σύνδεσης Smartphone/MP3/MP4 μέσω Bluetooth. Μάλιστα η Ducati έχει εξελίξει ένα ειδικό App, όπου επιτρέπει στον αναβάτη να καταγράφει και να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους Ducatisti πληροφορίες από το ταξίδι ή την βόλτα του. Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας δεδομένων είναι πλέον IMU με αισθητήρες επιτάχυνσης, οπότε όλο το πακέτο των ηλεκτρονικών έχει αναβαθμιστεί με το λογισμικό EVO της Ducati.

Αυτό σημαίνει πως έχουμε πλήρως ρυθμιζόμενης ευαισθησίας cornering ABS, με επιπλέον δυνατότητα επιλογής του προγράμματος Enduro που απενεργοποιεί πλήρως το ABS στον πίσω τροχό. Τεχνολογικά το traction control έφτασε στο ίδιο επίπεδο με του Panigale V4, χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες έξι κατευθύνσεων της IMU για να ρυθμίζει σε real-time την παρεμβατικότητα του. Η Ducati συνεχίζει να ακολουθεί τη φιλοσοφία προεπιλογής της επέμβασης των ηλεκτρονικών, μέσα στα riding mode.

Έτσι παρά το γεγονός πως υπάρχουν 400 (!!!!) διαφορετικοί συνδυασμοί, ο αναβάτης μπορεί εν κινήσει να επιλέγει μόνο ανάμεσα στα προγράμματα Road, Enduro, Rain, Sport και θα πρέπει να έχει προεπιλέξει, ποια θα είναι η παρεμβατικότητα των ηλεκτρονικών σε κάθε ένα από αυτά. Δηλαδή μπορείς να έχεις το ψεκασμός στη ρύθμισης Sport και το traction control στη θέση 8, αλλά δεν μπορείς να αλλάζεις εν κινήσει την ευαισθησία μόνο του tractioncontrol.

Εξαίρεση αποτελεί η ρύθμιση των ημι-ενεργητικών αναρτήσεων, όπου εδώ έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τις αποσβέσεις τους εν κινήσει. Όχι βέβαια ξεχωριστά για την απόσβεση επαναφοράς, συμπίεσης και την προφόρτιση, αλλά συνολικά τον τρόπο λειτουργίας τους.

Η Multistrada 950 και 950S έχει αισθητά πιο ψηλή σέλα από την Multistrada 1260 και δεν είναι τόσο φιλική με τους κοντούς αναβάτες όσο η μεγάλη της αδερφή, όμως η Ducati έχει προνοήσει και γι΄αυτό, διαθέτοντας μια πιο χαμηλή σέλα στα 820mm απόστασης από το έδαφος, αντί των 840mm στην στάνταρ σέλας, την οποία προτείνουμε σε όσους θέλουν να αγοράσουν την 950και δεν ξεπερνούν το 1,70μ σε ύψος.

Εμείς δεν έχουμε οδηγήσει ακόμα τη βασική έκδοση με τις συμβατικές αναρτήσεις, καθώς στην Ισπανία είχαμε μόνο την έκδοση S με τις ημί-ενεργητικές σε δύο εκδόσεις, με χυτές ζάντες και με ακτινωτές ζάντες.

Οι νέες χυτές ζάντες είναι όντως ελαφρύτερες και προσδίδουν επιπλέον ευελιξία σε σχέση με τις ακτινωτές στις απότομες αλλαγές πορείας. Οι ημι-ενερτητικές αναρτήσεις της Sachs έρχονται απευθείας από την Multistrada 1260 και σε σχέση με το παρελθόν έχουν βελτιωθεί εμφανώς στον τομέα της άνεσης στις χαμηλές ταχύτητες. ταυτόχρονα προσφέρουν πολύ υψηλά επίπεδα σταθερότητας στην εθνική, καθώς απουσιάζουν εντελώς τα φαινόμενα πλεύσης στις υψηλές ταχύτητες που συνήθως εμφανίζουν τα μεγάλα on-off με συμβατικές αναρτήσεις λόγω πολύ μεγάλων διαδρομών και μαλακής ρύθμισής τους.

Το 950S ήταν πραγματικά βράχος στην εθνική. Επιπλέον η ημι-ενεργητικές αναρτήσεις σου δίνουν την ευκολία να ρυθμίζεις την προφόρτιση (και ταυτόχρονα τις αποσβέσεις) με το  πάτημα ενός κουμπιού, κάτι που βολεύει αφάνταστα όταν έχεις συνεπιβάτη και φορτωμένες βαλίτσες και αλλάζουν διαρκώς οι συνθήκες του δρόμου ή ο ρυθμός που οδηγάς.

Όμως ανυπομονούμε να οδηγήσουμε και την βασική έκδοση της Multistrada 950, διότι με την τιμή των 14.200€ είναι σοβαρός αντίπαλος των Honda Africa Twin 1000 και KTM 790 Adventure.