Δοκιμή κράνους

Arai Rebel (Mimetic)
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/12/2016

Γενικά χαρακτηριστικά

Η Arai Europe μας έστειλε ένα ολοκαίνουριο Rebel για δοκιμή και εμείς φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία το χρησιμοποιήσουμε στην παγκόσμια δημοσιογραφική παρουσίαση του νέου Yamaha MT-09 που έγινε στο νησί της Μαγιόρκα πριν μερικές μέρες. Γιατί συγκεκριμένα σε αυτή την μοτοσυκλέτα; Μα φυσικά διότι οι χρωματικοί του συνδυασμοί ταιριάζουν τέλεια με το γκρι-φλόου κίτρινο MT-09, αλλά και γιατί η Arai λέει ότι το Rebel είναι ειδικά σχεδιασμένο για γυμνές μοτοσυκλέτες χωρίς φαίρινγκ.

Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που το κάνουν ιδανική επιλογή για τους αναβάτες γυμνών μοτοσυκλετών, αφορούν την αεροδυναμική του συμπεριφορά και το σύστημα εξαερισμού του. Τα υπόλοιπα στοιχεία του κράνους είναι ακριβώς τα ίδια με το κορυφαίο μοντέλο δρόμου της ιαπωνική εταιρείας, το Quantum. Έτσι, το κέλυφος είναι κατασκευασμένο από SFL (Super Fiber Luminate) και το σχήμα του ακολουθεί την τεχνολογία R 75, δηλαδή η καμπυλότητά του είναι 75⁰ και σύμφωνα με την Arai αυτό μειώνει τους κινδύνους τραυματισμού όταν κουτρουβαλάς στην άσφαλτο. Κατασκευάζεται στην Ιαπωνία στο χέρι, από εργάτες που έχουν περάσει πέντε χρόνια εκπαίδευσης πριν φτιάξουν το πρώτο τους κράνος και χρειάζονται 18 ώρες δουλειάς για να φτιαχτεί. Μέσα στο κουτί μαζί με το κράνος θα βρείτε ένα pinlock και ένα σετ αυτοκόλλητα με τα σήματα της Arai.

Στην πράξη
Το Rebel παράγεται σε τρία διαφορετικά εξωτερικά μεγέθη κέλυφους. Το συγκεκριμένο κράνος που είχαμε εμείς ήταν XS, αλλά και πάλι το εξωτερικό του μέγεθος ήταν κάπως μεγάλο σε σύγκριση με τα καινούρια μοντέλα του άμεσου ανταγωνισμού. Γενικά τα τελευταία χρόνια η τάση είναι για όλο και μικρότερα σε εξωτερικό μέγεθος κράνη με πιο σφηνοειδή σχήματα, όμως η Arai επιμένει να κρατάει το κλασικό σφαιρικό σχήμα και αυτό κάνει το Rebel να δείχνει κάπως πιο ογκώδες. Από την άλλη μεριά, η επιμονή στην παράδοση έχει και τα καλά της, αφού το Rebel έχει άψογη εφαρμογή στο κεφάλι, με το πλούσιο μαλακό σφουγγάρι να αγκαλιάζει ομοιόμορφα το κεφάλι σου και να μην υπάρχουν καθόλου ενοχλητικά σημεία υψηλότερη πίεσης. Μόνο όσοι έχουν μεγάλη μύτη, ίσως βρουν το εμπρός μέρος του κράνους να βρίσκεται κάπως κοντά στο πρόσωπό τους, όμως για τους περισσότερους που έχουν οβάλ σχήμα κεφαλιού, η εφαρμογή είναι τέλεια. Όπως σε κάθε καινούριο μοντέλο της Arai, μπορείς να αλλάξεις το πάχος στα μαξιλαράκια που αγκαλιάζουν το σαγόνι και τα μάγουλα, καθώς το εσωτερικό τους σφουγγάρι αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικού πάχους και μπορείς να ξεκολλήσεις ένα ή δύο από αυτά αν πιστεύεις ότι σε σφίγγουν παραπάνω απ΄όσο θέλεις. Σε διαφορετικά πάχη διατίθεται και το εσωτερικό αφαιρούμενο “καπέπλο” , όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αγοράσεις το πιο παχύ ή το πιο λεπτό. Γενικά, να έχετε υπόψη σας ότι αν φοράτε π.χ. Small στις άλλες μάρκες, στα Arai είστε πιθανότατα Extra Small, δηλαδή ένα νούμερο κάτω.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, το Rebel έχει μία ενσωματωμένη  αεροτομή στο σαγόνι. Δουλειά της είναι να εμποδίζει το κράνος να ανασηκώνεται στις υψηλές ταχύτητες , όταν οδηγάς μοτοσυκλέτα χωρίς φαίρινγκ και με ψηλό τιμόνι που δεν σε αφήνει να σκύψεις εμπρός. Όντως η αεροδυναμική του Rebel ήταν πραγματικά άψογη πάνω στην σέλα του MT-09 ακόμα κι όταν το ταχύμετρο ξεπερνούσε τα 180km/h. Επίσης αυτό που εντυπωσιάζει, είναι ότι μπορείς να στρίψεις το κεφάλι σου δεξιά-αριστερά με υψηλές ταχύτητες χωρίς η πίεση του αέρα να σου τραβάει  το κεφάλι προς τα πίσω.

Σε επίπεδο θορύβου το Rebel παρουσιάζει δύο πρόσωπα. Μέχρι τα 120km/h ο θόρυβος από τον στροβιλισμό του αέρα γύρο από τους μεγάλους αεραγωγούς στο επάνω μέρος του κράνους και από την πίσω μεγάλη αεροτομή είναι εμφανής. Όμως όσο αυξάνεται η ταχύτητα το επίπεδο του αεροδυναμικού θορύβου παραμένει σταθερό και δεν μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι στους ανοιχτούς δρόμους με υψηλές ταχύτητες το Rebel είναι από τα πιο σταθερά και ήσυχα κράνη για να οδηγάς μοτοσυκλέτα χωρίς φαίρινφκ και με όρθια θέση οδήγησης. Σε ταχύτητες πόλης και επαρχιακούς δρόμους δεν είναι το πιο ήσυχο που έχουμε φορέσει, όμως συνολικά είναι από τα πιο ξεκούραστα, λόγω τέλειας εφαρμογής στο κεφάλι και της άψογης ορατότητας προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης, η διάφανη ζελατίνα του είναι μακράν η καλύτερη στον κόσμο, χωρίς ίχνος διαθλάσεων και με απίστευτη αντοχή στις γρατσουνιές. Ούτε σε επίπεδο εξαερισμού έχουμε δοκιμάσει καλύτερο κράνος για γυμνές μοτοσυκλέτες μέχρι σήμερα.  Ο τεράστιος αεραγωγός στο σαγόνι (ρυθμίζεται σε δύο θέσεις ροής αέρα), οι δύο αεραγωγοί στην ζελατίνα, οι δύο μεγάλοι αεραγωγοί στο πάνω μέρος του κρανίου, ο διπλός πίσω αεραγωγός  που επίσης ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα ροής αέρα, οι δύο μικρότεροι που βρίσκονται πίσω από τα αυτιά σου και ο μεγάλος κεντρικός που είναι ακριβώς πάνω από τον σβέρκο σου, στην κυριολεξία δουλεύουν σαν aircondition! Είναι τόσο μεγάλη η ροή αέρα περιμετρικά γύρο από ΟΛΟ το κεφάλι σου, που ακόμα και με εντελώς κλειστούς όλους τους αεραγωγούς, συνεχίζεις να νοιώθεις την κίνησή του από εμπρός προς τα πίσω, με οποιαδήποτε ταχύτητα κι αν κινείσαι. Σίγουρα θα είναι το τέλειο full-face κράνος μόλις πιάσουν οι ζέστες, όμως τώρα τον χειμώνα μπάζει περισσότερο κρύο απ΄όσο θα θέλαμε και νομίζουμε ότι οι αεριαγωγοί θα μπορούσαν να σφραγίζουν πιο αποτελεσματικά.  

   

Delta Motorcycles - Καλοκαιρινές εκπτώσεις έως και 50%

Από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/7/2022
Επισκεφθείτε τη Delta Motorcycles μεταξύ 25 και 29 Ιουλίου 2022 και επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις της που φτάνουν έως και το 50%.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Delta Motorcycles:
"Καλοκαιρινές εκπτώσεις έως και 50% στην Delta Motorcycles! 
 
Το καλοκαίρι είναι εδώ το ίδιο και οι θερινές προσφορές σε ρούχα και αξεσουάρ από την αγαπημένη σας εταιρεία! Μία ευκαιρία για του φίλους και ιδιοκτήτες ΚΤΜ να ντυθούν στο αγαπημένο πορτοκαλί χρώμα. 
 
Για πέντε ολόκληρες μέρες, από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου σας προσκαλούμε στην Delta Motorcycles, Καλλιρρόης 17, στο κέντρο της Αθήνας όπου θα βρείτε προϊόντα της ΚΤΜ με σημαντικές εκπτώσεις έως και 50%! 
 
Σας περιμένουμε!"