Μακρά δοκιμή HJC RPHA-10

Το HJC RPHA-10 πέντε χρόνια μετά!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

21/12/2016

Το RPHA-10 της HJC ήταν μέχρι πρότινος η ναυαρχίδα της εταιρείας στα κράνη racing προδιαγραφών ως ένα κράνος, παράλληλα, ιδανικό και για το δρόμο. Ήμασταν από τους πρώτους που πήραμε στα χέρια μας το καινούργιο –τότε- μοντέλο της HJC πριν από μια πενταετία, στα χρώματα μάλιστα του Ben Spies, του αναβάτη που εξέλιξε το κράνος σε συνεργασία με το εργοστάσιο μέσα από τους αγώνες στα MotoGP.

 

Τα συστατικά

To RPHA-10 βασίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στο RPS 10, τον προκάτοχό του στην γκάμα των αγωνιστικών κρανών της HJC, διατηρώντας δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά που το έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των αγωνιζομένων: το μικρό βάρος και το υψηλό επίπεδο άνεσης στο εσωτερικό, κάτι που του έδινε έξτρα πόντους για χρήση στο δρόμο.

Το κέλυφος είναι σχεδιασμένο με τεχνολογία CAD με τη σύνθεση που ονομάζει το εργοστάσιο Advanced P.I.M (Premium Integrated Matrix). Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύνθεση ανθρακονημάτων, εποξικού fiberglass, αραμίδιου (το περισσότερο γνωστό σε μας ως Kevlar, όπως είναι η εμπορική του ονομασία, το οποίο έχει μεγάλη αντοχή σε κρούσεις και καταπονήσεις ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά του ανθρακονήματος) και οργανικών ινών. Αυτό το μίγμα προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό για ένα κράνος: αντοχή με μικρό βάρος.

Ένα από τα σημαντικά του πλεονεκτήματα είναι το σύστημα ACS (Advanced Channneling Ventilation System) που αποτελείται από ένα συνδυασμό αεραγωγών και αεροδυναμικού σχεδιασμού ώστε να προσφέρει έναν υψηλού επιπέδου εξαερισμό.
Το εσωτερικό του κράνους, η HJC το ονομάζει SilverCool Plus και είναι κατασκευασμένο από ένα αντι-βακτιριακό υλικό που απομακρύνει την υγρασία και δεν κατακρατά τις οσμές, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί και να πλυθεί.

Προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό για ένα κράνος: αντοχή με μικρό βάρος

Επί του πρακτέου…

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ήμασταν από τους πρώτους που πήραμε στα χέρια μας το RPHA-10 και αμέσως έπεσε στα βαθιά. Το συγκεκριμένο κράνος έχει ταξιδέψει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αποτελώντας τον εξοπλισμό μας σε αποστολές για παρουσιάσεις, αλλά και σε άπειρες εγχώριες δοκιμές μοτοσυκλετών. Έχει φορεθεί σε όλες τις πιθανές καιρικές συνθήκες (μέχρι και χιόνι έχει 'φάει" μαζί μας το συγκεκριμένο κράνος), ενώ είναι βέβαιο ότι στο εξωτερικό κέλυφος έχουν αναπτυχθεί θερμοκρασίες κοντά στους 50°C, σε περιόδους καύσωνα στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κράνος δεν ήταν από εκείνα που το φορούσαμε μόνο κατά τη διάρκεια των φωτογραφίσεων, αλλά ήταν ένα κράνος που χρησιμοποιούνταν καθημερινά ανελλιπώς, για περισσότερο από 1.800 ημέρες συνολικά!
Όλο αυτό το διάστημα, το RPHA-10 δεν κλήθηκε να προσφέρει το μέγιστο των υπηρεσιών του –ευτυχώς- καθώς δεν είχαμε κάποια πτώση φορώντας το, αλλά μπορέσαμε να διαπιστώσουμε όλο το υπόλοιπο φάσμα της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητάς του διεξοδικά.

Τα αυτοκόλλητά του σε μερικά σημεία έχουν γδαρθεί

 

Σε ό,τι αφορά την εμφάνισή του, ο χρόνος έκανε αντιληπτό το πέρασμα από πάνω του, καθώς το πολύ ωραίο ματ μαύρο χρώμα του απέκτησε γρατζουνιές και σε μερικά σημεία τα αυτοκόλλητά του έχασαν μικρά κομμάτια τους, μια κληρονομιά κυρίως από απρόσεκτες τοποθετήσεις στις αποσκευές των αεροπλάνων που ταξίδεψε. Επίσης το τελευταίο διάστημα, το λουράκι που συγκρατεί τους δύο κρίκους για το κούμπωμα παρουσίασε μια σημαντική φθορά, ενώ είναι θέμα χρόνου να κοπεί τελείως.

Πέρα απ' αυτό όμως, το αξιοσημείωτο είναι ότι κανένας μηχανισμός, ούτε οι ροδέλες που ανοιγοκλείνουν τους αεραγωγούς, ούτε ο συρταρωτός αεραγωγός στο πηγούνι, ούτε το κεντρικό κλείδωμα της ζελατίνας, δεν παρουσίασε την παραμικρή φθορά ή δυσλειτουργία. Ούτε καν ο μηχανισμός αλλαγής της ζελατίνας, παρά το γεγονός ότι η εναλλαγή μεταξύ της διάφανης και της φιμέ ζελατίνας (που συνοδεύει την αγορά του κράνους μαζί με το pinlock) γινόταν πάρα πολύ συχνά για τις ανάγκες των φωτογραφίσεων, σε συχνότητα μεγαλύτερη απ' ό,τι θα έκανε ένας μέσος αναβάτης.

Και τα αυτοκόλλητα στο πάνω μέρος -όπως και το χρώμα- έχουν μικρές δθορές, ενώ η ζελατίνα απέκτησε κάποια μικρά σημάδια

 

Η ζελατίνα του απέκτησε κάποιες γρατζουνιές πιο γρήγορα απ' ό,τι υπόσχονται τα αντιχαρακτικά της χαρακτηριστικά, ενώ ένα από τα αρνητικά του υλικού της είναι η μη αποτελεσματική απομάκρυνση των σταγόνων της βροχής. Από την άλλη μεριά όμως, η εφαρμογή, η στεγανοποίησή και το πόσο αεροστεγής παρέμενε με το κλείδωμα κουμπωμένο, είναι υπεράνω κριτικής και προσδοκιών.

 

Τα μεγέθη της HJC ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Η εφαρμογή της εσωτερικής επένδυσης ήταν εξαιρετική και μετά από περίπου δύο εβδομάδες συνεχούς χρήσης, τα μαξιλαράκια στα μάγουλα είχαν πάρει το σχήμα του προσώπου και διατήρησαν το αφρώδες τους σε αυτό το επίπεδο, σχεδόν μέχρι το τέλος. Εξαιρετική και η ποιότητα του υλικού καθώς μέχρι και σήμερα δεν παρουσίασε ξηλώματα στις ραφές και τις κολλήσεις ούτε κάποια αλλοίωση στην επιφάνειά του. Τα μόνα αρνητικά σημεία ήταν η ποιότητα του κουμπώματος του υποσιάγωνου (προσωπικά το αφαίρεσα σχεδόν αμέσως) με τα "αυτάκια" που σφηνώνουν στο κάτω μέρος του κράνους να είναι ιδιαίτερα εύθραυστα, ενώ και το κούμπωμα του επιρρίνου δεν ακολουθούσε τα ποιοτικά στάνταρ του υπόλοιπου κράνους, με το ίδιο το επιρρίνιο να καλύπτει αρκετά ψηλά την μύτη, χωρίς όμως ιδιαίτερα καλή εφαρμογή. Και μια σημαντική σημείωση: Τα μεγέθη της HJC –τουλάχιστον σε ότι αφορά τη σειρά RPHA- είναι αυτά ακριβώς που πρέπει. Το medium είναι medium και δεν χρειάζεται να πάτε σε άλλο νούμερο αν η περίμετρος του κεφαλιού σας είναι 57-58cm.

Το έτερο χαρακτηριστικό σε ένα κράνος που παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τους υποψήφιους κατόχους, πέρα από την προστασία που προσφέρει σε περίπτωση πτώσης φυσικά, είναι η διαχείριση του αέρα και η αεροδυναμική συμπεριφορά του. Το RPHA-10 όπως είπαμε και πιο πριν, προέρχεται από ένα ιδιαίτερα μελετημένο κράνος σ' αυτό τον τομέα και παρουσιάστηκε ως μια πρόταση με τις πιο αποτελεσματικές λύσεις γι' αυτό.

Η πραγματικότητα στην πράξη δεν απέχει και πολύ, καθώς ο εξαερισμός του RPHA-10 είναι από τους καλύτερους που έχουμε συναντήσει. Οι δύο εισαγωγές στο πάνω μέρος ανοίγουν με ροδέλες κι είναι πολύ εύκολο να τις ρυθμίσεις ακόμη και με χοντρά γάντια. Η έξοδος του αέρα στο πίσω μέρος δεν είναι βέβαια αντίστοιχα αποτελεσματική, αλλά η κυκλοφορία του αέρα είναι σε πολύ καλό επίπεδο και λειτουργεί λυτρωτικά ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες. Ο αεραγωγός στο πηγούνι δεν στέλνει μεγάλη ροή και η συμβολή του στο συνολικό κύκλωμα δεν είναι σημαντική.

Βέβαια, ο καλός εξαερισμός –όπως συμβαίνει και στην πλειοψηφία των κρανών με αγωνιστικές προδιαγραφές- σημαίνει και αρκετά υψηλό επίπεδο θορύβου. Σ' αυτόν τον τομέα το RPHA-10 κατέχει μια καλή θέση, καθώς δεν είναι σίγουρα το πιο ήσυχο κράνος που έχουμε φορέσει, αλλά οι αεροδυναμικοί θόρυβοι δεν είναι εξαντλητικά ενοχλητικοί. Σε ταχύτητες πάνω από 140km/h ακούγεται ένα σφύριγμα που θα γίνει ενοχλητικό μετά από πολύ ώρα, ενώ και η ηχομόνωση –λόγω του σχεδιασμού που δίνει βάση στην άνεση για την περιοχή των αυτιών- δεν συγκαταλέγεται στα ατού του RPHA-10.

Ο εξαερισμός του RPHA-10 είναι από τους καλύτερους που έχουμε συναντήσει

Αεροδυναμικά όμως, τόσο οι αεραγωγοί όσο και ο σχεδιασμός των πίσω αεροτομών, είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικοί. Ακόμη και σε μετρήσεις επιδόσεων γυμνών μοτοσυκλετών, το κράνος παρουσίασε μια πολύ υψηλού επιπέδου σταθερότητα, δίχως να επιβαρύνει τον αυχένα, κάτι στο οποίο συμβάλλει και το μικρό βάρος στα 1.350gr.

Από το 2016, η HJC παρουσίασε την διάδοχη κατάσταση, το RPHA-11, που αποτελεί την εξέλιξη στη βάση του RPHA-10 /Plus. Το έχουμε ήδη στην κατοχή μας και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν οι πρώτες εντυπώσεις από τη χρήση του.

Delta Motorcycles - Καλοκαιρινές εκπτώσεις έως και 50%

Από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/7/2022
Επισκεφθείτε τη Delta Motorcycles μεταξύ 25 και 29 Ιουλίου 2022 και επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις της που φτάνουν έως και το 50%.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Delta Motorcycles:
"Καλοκαιρινές εκπτώσεις έως και 50% στην Delta Motorcycles! 
 
Το καλοκαίρι είναι εδώ το ίδιο και οι θερινές προσφορές σε ρούχα και αξεσουάρ από την αγαπημένη σας εταιρεία! Μία ευκαιρία για του φίλους και ιδιοκτήτες ΚΤΜ να ντυθούν στο αγαπημένο πορτοκαλί χρώμα. 
 
Για πέντε ολόκληρες μέρες, από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου σας προσκαλούμε στην Delta Motorcycles, Καλλιρρόης 17, στο κέντρο της Αθήνας όπου θα βρείτε προϊόντα της ΚΤΜ με σημαντικές εκπτώσεις έως και 50%! 
 
Σας περιμένουμε!"