Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Αποστολή Ιταλία Aprilia Tuono 660: Οδηγούμε το μεσαίο streetfighter του Noale

Ένα ερώτημα, μία απάντηση

Αν είσαι από εκείνους που έχεις διαβάσει όλα όσα έχουμε γράψει για το Aprilia RS 660 εδώ και στο MΟΤΟ, τότε μάλλον έχεις μία και μοναδική ερώτηση να μας κάνεις για το Tuono 660 που μόλις οδηγήσαμε πριν μερικά λεπτά: “Είναι τόσο καλό όσο το φανταζόμαστε;”

Η απάντηση για εσένα είναι ορθά-κοφτά: ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ! Για τους υπόλοιπους που δεν έχετε παρακολουθήσει όλη την ιστορία της νέας δικύλινδρης εν σειρά πλατφόρμας της Aprilia που περιλαμβάνει το RS 660, Tuono 660 και έως το τέλος του 2021 ίσως προλάβουν να μας δείξουν και το Tuareg 660, θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα για να σαν κατατοπίσουμε. Αυτός ο νέος κινητήρας ξεκίνησε να σχεδιάζεται κόβοντας στη μέση τον V4 του RSV4 1100 Factory, όμως στην πορεία εξέλιξής του ενσωμάτωσε όλες τις νέες τεχνολογίες που εμφανίστηκαν και ουσιαστικά δεν έχει ούτε μία βίδα κοινή με τον V4.

Είναι σχεδιασμένος για να αποτελεί ενεργό μέρος του πλαισίου ώστε οι μοτοσυκλέτες που θα τον χρησιμοποιούν να είναι οι ελαφρύτερες στην κατηγορίας τους και έχει ηλεκτρονικά συστήματα CAN-BUS που επιτρέπει στην κεντρική μονάδα ECU να ελέγχει τα πάντα, ακόμα και τα φλας! Βγαίνει σε τρεις ονομαστικές ιπποδυνάμεις 100, 95 και 46 ίππων (για Α2 κατηγορία διπλωμάτων) όπου οι διαφορές τους είναι στη ρύθμιση της τροφοδοσίας και όχι στα μηχανικά μέρη, οπότε η έκδοση Α2 γίνεται 95 ή 100 άλογα με την αγορά του αντίστοιχου λογισμικού.

Η διαφορά του Tuono 660 σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα Tuono που έχει φτιάξει η Aprilia έως σήμερα είναι πως αυτή εδώ η μοτοσυκλέτα σχεδιάστηκε παράλληλα με την RS 660 και δεν είναι εκ των υστέρων “μετατροπή” της supersport έκδοσης σε streetfighter.

Έτσι ο κινητήρας στο Tuono έχει δύο βάσεις στήριξης στο πλαίσιο και όχι τρεις όπως στο RS660 και η συνολική γεωμετρία του πλαισίου είναι πιο “γρήγορη”, με μικρότερη γωνία κάστερ, πιο κοντό σε μήκος πιρούνι και εξίσου πιο κοντό μεταξόνιο.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε πόσο σημαντικές είναι οι διεθνείς δημοσιογραφικές παρουσιάσεις σε σχέση με τις διαδικτυακές ΜΠΟΥΡΔΕΣ που παρακολουθήσαμε φέτος λόγω covid-19. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι στα τεχνικά χαρακτηριστικά που δίνει η Aprilia για το Tuono 660 οι αριθμοί είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟΙ με του RS 660.

Όμως επειδή ήρθαμε έως την Ιταλία και μιλήσαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους σχεδιαστές του Tuono 660 μάθαμε πως αυτό έγινε για να αποφύγουν την διαδικασία έκδοσης νέας έγκρισης τύπου που όχι μόνο έχει απίστευτη γραφειοκρατία αλλά κοστίζει και εξωφρενικά ποσά!

Κλείνει η παρένθεση και πάμε πίσω στη σέλα του Tuono 660. Όπως το RS 660 έτσι και εδώ, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι κορυφαία σε τεχνολογία και αντίστοιχα των καλύτερων superbike της αγοράς, ΟΜΩΣ η IMU με τους αισθητήρες επιτάχυνσης που τα υποστηρίζει είναι προαιρετικός εξοπλισμός και την αγοράζεις ξεχωριστά για να έχεις cornering ABS και Cornering Lights. Προσοχή, δεν αγοράζεις μόνο το λογισμικό όπως στην ΚΤΜ, αλλά ολόκληρη την μονάδα. Η βασική έκδοση έχει και αυτή όλα τα ηλεκτρονικά, αλλά είναι προηγούμενης γενιάς τεχνολογικά.

Στον τομέα της ιπποδύναμης, το Tuono έχει τις δύο εκδόσεις των 95 και των 46 ίππων και όχι εκείνη των 100 ίππων. Στην πράξη δεν πρόκειται να καταλάβεις διαφορά μεταξύ των 100 και των 95 ίππων και η δική μας εντύπωση είναι πως η έκδοση των 100 ίππων του RS 660 θα δείξει στο δυναμόμετρο τα ίδια πραγματικά άλογα με την έκδοση των 95 ίππων του Tuono 660.

 Η μόνη διαφορά που καταλαβαίνεις είναι στον ήχο, όπου λόγω έλλειψης πλαϊνών φαίρινγκ, το Tuono 660 έχει ακόμα πιο ερεθιστικό ήχο από το φιλτροκούτι όταν χουφτώνεις το γκάζι. Ο κόφτης εξακολουθεί να είναι στις 11.500 στροφές, προσφέροντας την απαραίτητη ευστροφία για τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα. Η ροπή, η έλλειψη κραδασμών και κυρίως η απουσία σκορτσαρίσματος στις πολύ χαμηλές στροφές είναι τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του κινητήρα που τον κάνουν υπέροχο για καθημερινή χρήση.

Η θέση οδήγησης είναι τέλεια σε όλες τις ταχύτητες και για ένα μεγάλο φάσμα σωματότυπων. Η τιμή που έχει ανακοινώσει η ελληνική αντιπροσωπεία για το Tuono 660 είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που θα πωλείται η μοτοσυκλέτα στην Ιταλία, δηλαδή στα 10.550€ και θα έχει δωρεάν επέκτασης της εγγύησης στα 4 χρόνια και οδική βοήθεια. Το μόνο που μένει να δούμε είναι πόσο θα κοστίζει η IMU, διότι τα κορυφαία ηλεκτρονικά που την συνοδεύουν είναι από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Tuono 660 σε αυτή την κατηγορία.