Ducati Scrambler 800: Ελληνική μετατροπή σε Café Racer!

Το αριστούργημα του Πέτρου Χατζηροδέλη της Jigsaw Customs
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/12/2018

Ολοκληρώθηκε πλέον το Ducati Café Racer που προέρχεται από ένα Scrambler 800, και αποκλειστικά παρακολουθήσατε κομμάτι-κομμάτι την κατασκευή του. Μία custom φτιαγμένη από τον άνθρωπο που έχει φέρει την μία διάκριση μετά την άλλη σε διεθνείς διαγωνισμούς, κύλισε σήμερα για πρώτη φορά τους τροχούς της –δεκαεπτάρηδες και οι δύο πια- καθώς κάναμε μαζί της, την πρώτη δοκιμαστική της βόλτα!

Ο Πέτρος είναι άνθρωπος που τρέφει ένα μεγάλο πάθος για τις μοτοσυκλέτες γενικά, και τις λεπτομέρειες της κατασκευής τους ειδικά. Είναι λοιπόν αδύνατο να μην συνδυάζει αυτά τα δύο σε κάθε customizing ή ανακατασκευή που αναλαμβάνει! Η ελληνική αντιπροσωπεία της Ducati, Kosmocar AE, ήθελε να διαθέτει στην συλλογή της ένα custom Scrambler με ελληνική υπογραφή και απευθυνόμενη στον Πέτρο Χατζηροδέλη και την Jigsaw Customs, ήξερε από την αρχή πως θα μπορούσε να έχει ένα πολυφωτογραφημένο αποτέλεσμα! Ας μην κάνουμε για ακόμη μία φορά τις συστάσεις, καθώς έως τώρα θα έχετε ακολουθήσει τουλάχιστον κάποια από τις περιπέτειες που έχει ζήσει το MOTO με τον Πέτρο, από την πανευρωπαϊκή νίκη του Yamaha Yardbuilt το 2016, έως την επανάληψη το 2017 και το ταξίδι στο Wheels & Waves! Από ένα μικρό κατάστημα στην Νέα Μάκρη, ο Πέτρος έχει ήδη χτίσει μία καριέρα στην Ευρώπη, καθώς οι μοτοσυκλέτες που customάρει και ανακατασκευάζει, πωλούνται σε ιδιωτικές συλλογές σε άλλες χώρες!

Είμασταν παρόντες στην παραλαβή του ολοκαίνουριου Ducati Scrambler 800, όπου ο Πέτρος κρατούσε ήδη στα χέρια του τα σχέδια για ένα γνήσιο Café Racer, πιστό σε μία άλλη εποχή, δηλώνοντας βέβαιος πως το τελικό αποτέλεσμα δεν θα αποκλίνει ούτε στο ελάχιστο. Η πορεία έμελλε να μην είναι φυσικά δίχως την παραμικρή δυσκολία, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε κάθε customizing οπουδήποτε στον κόσμο, και είναι εκείνο το στοιχείο που καθιστά κάθε μοτοσυκλέτα ξεχωριστή από όλες τις υπόλοιπες! Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να θεωρεί την διαφορετικότητα στην εμφάνιση ως την πηγή της ανάγκης για customizing, όμως είναι τελικά η πορεία προς την ολοκλήρωση εκείνη που πραγματικά εξατομικεύει κάθε μοτοσυκλέτα και την καθιστά μία και μοναδική…

Το τελικό αποτέλεσμα του νέου Café Racer είναι ωστόσο απόλυτα συνυφασμένο με τα σχέδια που είχαμε αντικρύσει τότε, έχοντας πετύχει πλήρως την ταύτιση με το αρχικό όραμα. Ο Πέτρος θέλησε να κρατήσει τον κινητήρα ανέπαφο πέρα από την τοποθέτηση των τελικών της hpcorse με τους custom λαιμούς που φτιάχτηκαν εδώ. Θυμηθείτε τι λέγαμε για την hpcorse εδώ. Η κλειδαριά μεταφέρθηκε στο πλάι, η τιμονόπλακα κατασκευάστηκε από τον άλλο φοβερό και τρομερό Έλληνα customizer, τον «Vass Works» που έχει την τάση να φτιάχνει τα πάντα μόνος του, είτε είναι αξεσουάρ για την μοτοσυκλέτα του που θα δείτε ξανά να παρουσιάζεται στο MOTO, ακόμη πιο αναλυτικά, είτε πρόκειται για… ψησταριές και όσα μπαίνουν πάνω σε αυτές!

Τα πάντα για τον “Vass Works” πρέπει να γίνονται από τον ίδιο όταν θέλει να τα απολαύσει… Δικοί του είναι και οι μαρσπιέδες, στους οποίους το πόδι κάθεται εξαιρετικά άνετα, την στιγμή που σε αρκετές custom αναρωτιέσαι γιατί δεν μπορείς να βολευτείς μέχρι να ανακαλύψεις πως είναι απλά μερικά χιλιοστά διαφορετικοί, ο ένας μαρσπιές από τον άλλο. Στην περίπτωση τους, αν σου έλεγαν πως αγοράστηκαν ακριβά από ένα εργοστάσιο στην Γερμανία, δεν θα προέβαλες καμία αντίδραση, μοιάζουν πως βγήκαν πράγματι από εργοστάσιο με πανάκριβα μηχανήματα, όταν στην πράξη είναι ελληνικής – και υπερήφανης- κατασκευής.

Το Café Racer έχει ένα ρεζερβουάρ που κρύβεται κάτω από το ενιαίο πολυεστερικό του κουστούμι, που επίσης φιλοξενεί την νέα διαδρομή των ηλεκτρικών που όλα έχουν επιμελώς κρυφτεί, όπως περιγράφουμε εδώ. Πίσω τα φώτα είναι ταυτόχρονα και φλας, μέσα σε σωλήνα πλέξιγκλας που ο Πέτρος της έδωσε κι ένα σχήμα που ακολουθεί την σιλουέτα της μοτοσυκλέτας. Περισσότερες όμως τεχνικές λεπτομέρειες σε επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ, όπως επίσης και διάφορες λύσεις που ο Πέτρος ακολούθησε απέναντι σε όσα συνάντησε κατά το συγκεκριμένο customizing. Εκτός από το πρόσθετο βάρος, απλά και μόνο η αλλαγή του εμπρός τροχού σε 17’ ήταν αρκετή για να μεταμορφώσει πλήρως την μοτοσυκλέτα, ενώ μαζί με τα slick ελαστικά και την νέα εργονομία που σε αναγκάζει να ξαπλώσεις μπροστά, το πρώην Scrambler συμπεριφέρεται τώρα σαν superbike εποχής. Ψάχνεις δηλαδή πού θα στηρίξεις γόνατα καθώς μπορείς απότομα να το κατευθύνεις μέσα στην στροφή, κι απαλλαγμένος από τον όγκο των σημερινών μοτοσυκλετών, βρίσκεσαι στην αναζήτηση του μινιμαλιστικού φαίρινγκ. Αγνοώντας την γνώριμη οδό, το συγκεκριμένο Café Racer σε μεταφέρει αρκετά πίσω αναπαράγοντας με πιστότητα μία άλλη εποχή, απλά και μόνο με την αλλαγή στην γεωμετρία και την εργονομία, και την περαιτέρω μείωση του ήδη μικρού της όγκου. Μόλις χαμηλώσει λίγο ακόμη το τιμόνι εμπρός, όπως θα κάνει ο Πέτρος ως την επόμενη δοκιμή, και σκυμμένος αρχίσεις να γεμίζεις τις σχέσεις την μία μετά την άλλη, η πεμπτουσία των Café Racer θα λάμψει πλήρως, με τον Πέτρο να καταφέρνει για άλλη μία φορά κάτι μοναδικό: Την απλή εμφάνιση που φαντάζει εύκολη υπόθεση να επιτύχεις, αλλά προδίδουν την πολυπλοκότητά της η προσοχή στις λεπτομέρειες και το τελικό αποτέλεσμα μόλις την οδηγήσεις.

Εξαιρετικά πρόθυμη να βουτήξει στην στροφή, χωρίς όμως απότομες αντιδράσεις, δίχως αναταράξεις από τον πίσω τροχό που δεν έχει ανάρτηση εξ αρχής προσανατολισμένη στην γρήγορη οδήγηση, κι ένα σύνολο εξαιρετικά σταθερό στο άνοιγμα του γκαζιού. Θέλοντας να διατηρήσει την πιστότητα στις Café Racer αλλά και να είναι πάντα μία μοτοσυκλέτα που οδηγείς καθημερινά, ο Πέτρος έκρυψε το πλαϊνό σταντ πίσω από τον αριστερό λαιμό της εξάτμισης και του αφαίρεσε κάθε «αυτί» για να μην το βλέπεις ποτέ, παρά μονάχα όταν με το χέρι το κατεβάσεις για να παρκάρεις την μοτοσυκλέτα. Οι Café Racer, όπως και οι Flat Track, αυτές που οδηγούνταν κάθε ημέρα και αγωνιζόντουσαν τις Κυριακές ταξιδεύοντας οδικώς στις πίστες και όχι σε van, δεν είχαν πλαϊνά σταντ, αλλά έβρισκαν πάντα έναν φιλικό τοίχο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση που μπορεί να είναι μία custom που κρύβει πολλές ώρες δουλειάς, αλλά παραμένει και μία καθημερινή μοτοσυκλέτα, το πλαϊνό σταντ δεν μπορούσε να λείπει. Αν βέβαια πιέσεις την μοτοσυκλέτα στις αριστερές στροφές, τότε αρκετά γρήγορα θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει γραμμάριο-γραμμάριο, όσο ξύνει δυνατά στην άσφαλτο.

Τα δύο πανέμορφα τελικά παράγουν έναν δυνατό μπάσο ήχο και τον συνοδεύουν με χορταστικά σκασίματα αν κλείσεις το γκάζι ενώ έχεις στροφές, λειτουργώντας ως καμουτσίκι για να το ανοίξεις ξανά και μάλιστα πιο απότομα αυτή την φορά…

Η πρώτη μας οδηγική γνωριμία, κρύβει όλα τα στοιχεία ενός εφηβικού έρωτα που περίμενε μήνες να πετύχει το «ψηστήρι» μέχρι να έρθει πολυπόθητη στιγμή. Το γνωρίσαμε σαν Scrambler που ακόμη δεν είχε βάλει μπροστά ούτε στατικά και ζήσαμε την πρώτη στιγμή που οι νέοι, -διαφορετικοί- λαιμοί εξατμίσεων άλλαζαν χρώμα. Συγχαρητήρια στον Πέτρο Χατζηροδέλη και την Jigsaw Customs, για το…. Χριστουγεννιάτικο αυτό δώρο στην Ducati. Σ’ έναν ιδανικά ουτοπικό κόσμο, ο Άι Βασίλης θα ερχόταν καβάλα με ένα τέτοιο Café Racer, με το συγκεκριμένο vintage λογότυπο της Ducati, και θα μοίραζε σε όλους μας κλειδιά, και στα καλά, και στα κακά παιδιά…

 

 

Πρώτη δυναμομέτρηση Honda CB750 Hornet -VIDEO: Ιπποδύναμη Africa Twin για το Transalp 2023!

Απόδοση στο άνω άκρο του ευρύτερου ανταγωνισμού
Honda CB750 Hornet 2023 - ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΗΣΗ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/2/2023

Πραγματοποιήσαμε την πρώτη δυναμομέτρηση του νέου δικύλινδρου κινητήρα της Honda που εξοπλίζει τα Hornet και Transalp του 2023. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα και ενδεχομένως η πρώτη και στον κόσμο για τον συγκεκριμένο κινητήρα που είναι εξ ολοκλήρου νέος, σχεδιασμένος από το μηδέν, όπως άλλωστε και τα νέα μοντέλα που κράτησαν ωστόσο ονόματα που είχαν φύγει από την επικαιρότητα για σχεδόν μία δεκαετία.

Ενδεχομένως αυτό να ήταν και το μοναδικό σφάλμα τους καθώς πέφτει ένα βαρύ πέπλο αντιπαράθεσης με το παρελθόν, χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε η Honda να επαναφέρει το όνομα Hornet στο CB650R πριν από χρόνια! Από εκεί και πέρα, συγκριτικά με το τετρακύλινδρο CB600F Hornet του 2010, το νέο CB750 Hornet έχει σχεδόν είκοσι ίππους διαφορά στις 6.000 στροφές, και είναι παντού δυνατότερο εκτός από την κορυφή του στροφόμετρου όπου χάνει για σχεδόν τρεις ίππους.

Ταυτόχρονα είναι και σχεδόν δέκα κιλά ελαφρύτερο ενώ οι μετρήσεις κατανάλωσης που πραγματοποιούμε για την πρώτη δοκιμή του στην Ελλάδα που θα δημοσιεύσουμε μελλοντικά, δείχνουν και εκεί σημαντική διαφορά.

Συγκριτικά τώρα με το CB650R τον σημερινό συνεχιστή του παλαιότερου τετρακύλινδρου μοντέλου, το νέο CB750 Hornet είναι εφτά ίππους δυνατότερο.

Καθώς το νέο Transalp θα έχει τον ίδιο ακριβώς κινητήρα με το Hornet, όπως ακριβώς είχαμε γράψει από τον Ιούλιο του 2022 πως θα γίνει, η απόδοσή του το φέρνει πάρα πολύ κοντά στο CRF1100L Africa Twin, μόλις με 2 ίππους διαφορά. Φυσικά χάνει αρκετά στην ροπή αλλά αντίστοιχα κερδίζει και στα κιλά. Το περιμένουμε σε λίγους μήνες για να δούμε με ενδιαφέρον τι θα έχει κάνει εκεί η Honda, η οποία όμως δίνει αντίστοιχα νούμερα ονομαστικής απόδοσης, ενώ κι εμείς περιμένουμε ταύτιση με την παρούσα απόδοση του Hornet.

Δείτε το VIDEO πριν συνεχίσουμε:

Η Honda λοιπόν είδε πως ο Ευρωπαϊκός άμεσος ανταγωνισμός των KTM και Aprilia μπορεί να απαντήσει με υψηλές ιπποδυνάμεις ενώ αντίστοιχα μπορούν να κάνουν και οι νέοι παίκτες της αγοράς που έρχονται από την Κίνα με ευρωπαϊκά σχέδια κινητήρων. Παράλληλα οι υπόλοιποι Ιάπωνες κατασκευαστές έχουν εδραιώσει -ο κάθε ένας- την θέση του στην κατηγορία τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει ένα κενό μέχρι να απαντήσουν με τις δικές τους νέες προτάσεις. Οπότε και συγκυριακά, η χρονική στιγμή που διάλεξε η Honda για τα Hornet και Transalp είναι ιδανική. Θα μπορούσε βέβαια να βασίσει την στρατηγική της και σε νέα ονόματα για να μην ξυπνά συγκρίσεις, αλλά αυτό είναι αντικείμενο εξέτασης ενός διαφορετικού άρθρου. Γεγονός παραμένει πως εδώ και πολλά χρόνια είχαμε προεξοφλήσει πως η εποχή πολύπλοκων κινητήρων με αυξημένο κόστος παραγωγής και σχεδιασμού και κυρίως αυξημένης κατανάλωσης και ακριβής συντήρησης, θα πάψει να υπάρχει χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα θυσιάσουμε άλογα. Δεν ξέραμε κάποιο μυστικό όταν το λέγαμε αυτό πριν από αρκετά χρόνια, αλλά παρακολουθούσαμε την πίεση τιμών και υλικών σε συνδυασμό με το που οδηγείται η εξέλιξη στα R&D των κατασκευαστών, για αυτό και είχαμε ενημερώσει τους αναγνώστες μας για το που οδεύουν τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος δικύλινδρος κινητήρας της Honda είναι στο άνω άκρο του υπάρχοντος ανταγωνισμού από πλευράς απόδοσης και για το CB750 Hornet θα επανέλθουμε με την αναλυτική δοκιμή του στο τεύχος #640 Μαρτίου 2023.

Honda CB750 Hornet ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΗΣΗ
Η πρώτη δυναμομέτρηση του νέου κινητήρα της Honda στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο