Honda GTR 150: H VIDEO - Δοκιμή, που μας δίχασε!

Γιατί το super-παπί της Honda δεν είναι μόνο για κόντρες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/3/2019

Οδηγήσαμε το νέο Honda GTR150 σε πίστα, σε ταξίδι, στην πόλη, το ζυγίσαμε και το δυναμομετρήσαμε και με όλα αυτά κάθε φορά ακούγαμε και διαβάζαμε πολλές και διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το καινούριο εξατάχυτο super-παπί της Honda. Για κάποιους είναι το υπέρτατο παπί. Το καλύτερο του κόσμου! Για κάποιους άλλους όμως, δεν είναι καν παπί!

Λογικό να συμβαίνει αυτό, διότι όλα αυτά τα χρόνια τα παπιά έχουν παίξει πολλούς ρόλους μέσα στον ελληνικό μοτοσυκλετισμό. Συνήθως η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη ήταν αυτή που άλλαζε τον χαρακτήρα τους. Ανάλογα με την ηλικία και τις προσωπικές του ανάγκες, ο ιδιοκτήτης ενός παπιού χρησιμοποιούσε και “έφτιαχνε” το παπί στα μέτρα του. Όσο εύκολο είναι να δεις στο δρόμο ένα νορμάλ παπί, άλλο τόσο εύκολο είναι να δεις και ένα “πειραγμένο” με εξαρτήματα που κοστίζουν σχεδόν όσο μια μεγάλη μοτοσυκλέτα.

Αυτή ήταν μέχρι σήμερα η ελληνική πραγματικότητα γύρω από τα παπιά. Όμως σε ένα άλλο σημείο του πλανήτη και συγκεκριμένα στις χώρες της Ασίας, τα παπιά είναι συνώνυμα με τον μοτοσυκλετισμό και όχι απλώς ένα μέρος αυτού όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Εκεί δεν υπάρχει μόνο ένα είδος παπιού. Τα παπιά που σχεδιάζονται για τις χώρες της Ασίας έχουν ειδικό σκοπό. Υπάρχουν κατηγορίες παπιών, ακριβώς όπως έχουν οι μεγάλες μοτοσυκλέτες στον υπόλοιπο κόσμο. Έχουν παπιά touring, παπιά on-off και φυσικά έχουν πολλά supersport παπιά, που κάθε χρόνο βλέπουμε να τα οδηγούν ο Rossi και ο Marquez όταν πάνε εκεί για τις παρουσιάσεις των ομάδων τους.

Προφανώς ένα παπί που έχει υγρόψυκτο κινητήρα με 2 επικεφαλείς εκκεντροφόρους δεν πρόκειται να κάνει τα ίδια λεφτά με ένα αερόψυκτο διβάλβιδο. Έτσι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα παπιά εξαφανίστηκαν από την έτσι κι αλλιώς μικρή αγορά τους, πλην της δικής μας, καθώς τα εργοστάσια σταμάτησαν να ασχολούνται με την προσαρμογή των κινητήρων τους στις προδιαγραφές ρύπων της Ε.Ε. για τα λίγα συνολικά νούμερα που θα πουλούσαν...

Στην Ελλάδα το παπί έχει μεγάλη ιστορία και άντεξε την επίθεση από τα μικρά scooter, όμως και πάλι οι προδιαγραφές Euro 4 εκτόξευσαν τις τιμές τους. Τα μοντέλα που μπορούσες να βρεις καινούρια στην ελληνική αγορά μειώθηκαν στο ελάχιστο, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές αντιπροσωπείες το πάλεψαν όσο μπορούσαν και μάλλον τα κατάφεραν. Και φυσικά καλό για εμάς, κακό για εκείνους, το κατάφεραν όλοι μαζί. Από φέτος όμως, στην ελληνική αγορά ήρθαν και ορισμένα τέτοια μοντέλα παπιών που έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες και να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα γούστα. Εξ ορισμού η έννοια της εξειδίκευσης μοιάζει παράταιρη με την φιλοσοφία του πρώτου παπιού που σχεδίασε η Honda και σκοπό είχε να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος χρήσεων.  Έτσι δεν είναι παράξενο που κάποιοι βλέπουν το GTR 150 με καχυποψία και κάποιοι άλλοι ως το απόλυτο παπί που έχει φτιάξει η Honda έως σήμερα. 

Από το ένα άκρο στο άλλο δηλαδή, οπότε είπαμε να  μπούμε στο… πετσί του ρόλου και να φτιάξουμε ένα video που να δίνει απαντήσεις σε αυτή την αντιπαράθεση. Με τη βοήθεια των επαγγελματικών οργάνων μετρήσεων του περιοδικού ΜΟΤΟ, έχουμε στα χέρια μας τους αριθμούς για να βάλουμε σε μια τάξη… τα νούμερα. Άραγε είναι μόνο για κόντρες όπως υποστηρίζουν κάποιοι; Κι αν όντως είναι μόνο για κόντρες, πόσο καλό είναι. Για όλα αυτά μία γεύση ακολουθεί πιο κάτω, ενώ αναλυτικά και τεκμηριωμένα την άποψή μας, θα την βρείτε στο επόμενο τεύχος του MOTO, το 1ης Απριλίου! Έτσι λοιπόν όπως το οδηγήσαμε πολύ και σε κάθε είδους δρόμο, προσπαθώντας να “αποκρυπτογραφήσουμε” τη συνολική προσωπικότητα του Honda GTR 150. Κυρίως την πρακτική πλευρά του δηλαδή και πώς οι επιδόσεις του κινητήρα και η ύπαρξη συμβατικού συμπλέκτη επηρεάζει την πρακτικότητα για την οποία συνήθως αγοράσει κάποιος ένα παπί. 

Δείτε το VIDEO:

 

Ετικέτες

Πρώτη δυναμομέτρηση Honda CB750 Hornet -VIDEO: Ιπποδύναμη Africa Twin για το Transalp 2023!

Απόδοση στο άνω άκρο του ευρύτερου ανταγωνισμού
Honda CB750 Hornet 2023 - ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΗΣΗ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/2/2023

Πραγματοποιήσαμε την πρώτη δυναμομέτρηση του νέου δικύλινδρου κινητήρα της Honda που εξοπλίζει τα Hornet και Transalp του 2023. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα και ενδεχομένως η πρώτη και στον κόσμο για τον συγκεκριμένο κινητήρα που είναι εξ ολοκλήρου νέος, σχεδιασμένος από το μηδέν, όπως άλλωστε και τα νέα μοντέλα που κράτησαν ωστόσο ονόματα που είχαν φύγει από την επικαιρότητα για σχεδόν μία δεκαετία.

Ενδεχομένως αυτό να ήταν και το μοναδικό σφάλμα τους καθώς πέφτει ένα βαρύ πέπλο αντιπαράθεσης με το παρελθόν, χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε η Honda να επαναφέρει το όνομα Hornet στο CB650R πριν από χρόνια! Από εκεί και πέρα, συγκριτικά με το τετρακύλινδρο CB600F Hornet του 2010, το νέο CB750 Hornet έχει σχεδόν είκοσι ίππους διαφορά στις 6.000 στροφές, και είναι παντού δυνατότερο εκτός από την κορυφή του στροφόμετρου όπου χάνει για σχεδόν τρεις ίππους.

Ταυτόχρονα είναι και σχεδόν δέκα κιλά ελαφρύτερο ενώ οι μετρήσεις κατανάλωσης που πραγματοποιούμε για την πρώτη δοκιμή του στην Ελλάδα που θα δημοσιεύσουμε μελλοντικά, δείχνουν και εκεί σημαντική διαφορά.

Συγκριτικά τώρα με το CB650R τον σημερινό συνεχιστή του παλαιότερου τετρακύλινδρου μοντέλου, το νέο CB750 Hornet είναι εφτά ίππους δυνατότερο.

Καθώς το νέο Transalp θα έχει τον ίδιο ακριβώς κινητήρα με το Hornet, όπως ακριβώς είχαμε γράψει από τον Ιούλιο του 2022 πως θα γίνει, η απόδοσή του το φέρνει πάρα πολύ κοντά στο CRF1100L Africa Twin, μόλις με 2 ίππους διαφορά. Φυσικά χάνει αρκετά στην ροπή αλλά αντίστοιχα κερδίζει και στα κιλά. Το περιμένουμε σε λίγους μήνες για να δούμε με ενδιαφέρον τι θα έχει κάνει εκεί η Honda, η οποία όμως δίνει αντίστοιχα νούμερα ονομαστικής απόδοσης, ενώ κι εμείς περιμένουμε ταύτιση με την παρούσα απόδοση του Hornet.

Δείτε το VIDEO πριν συνεχίσουμε:

Η Honda λοιπόν είδε πως ο Ευρωπαϊκός άμεσος ανταγωνισμός των KTM και Aprilia μπορεί να απαντήσει με υψηλές ιπποδυνάμεις ενώ αντίστοιχα μπορούν να κάνουν και οι νέοι παίκτες της αγοράς που έρχονται από την Κίνα με ευρωπαϊκά σχέδια κινητήρων. Παράλληλα οι υπόλοιποι Ιάπωνες κατασκευαστές έχουν εδραιώσει -ο κάθε ένας- την θέση του στην κατηγορία τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει ένα κενό μέχρι να απαντήσουν με τις δικές τους νέες προτάσεις. Οπότε και συγκυριακά, η χρονική στιγμή που διάλεξε η Honda για τα Hornet και Transalp είναι ιδανική. Θα μπορούσε βέβαια να βασίσει την στρατηγική της και σε νέα ονόματα για να μην ξυπνά συγκρίσεις, αλλά αυτό είναι αντικείμενο εξέτασης ενός διαφορετικού άρθρου. Γεγονός παραμένει πως εδώ και πολλά χρόνια είχαμε προεξοφλήσει πως η εποχή πολύπλοκων κινητήρων με αυξημένο κόστος παραγωγής και σχεδιασμού και κυρίως αυξημένης κατανάλωσης και ακριβής συντήρησης, θα πάψει να υπάρχει χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα θυσιάσουμε άλογα. Δεν ξέραμε κάποιο μυστικό όταν το λέγαμε αυτό πριν από αρκετά χρόνια, αλλά παρακολουθούσαμε την πίεση τιμών και υλικών σε συνδυασμό με το που οδηγείται η εξέλιξη στα R&D των κατασκευαστών, για αυτό και είχαμε ενημερώσει τους αναγνώστες μας για το που οδεύουν τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος δικύλινδρος κινητήρας της Honda είναι στο άνω άκρο του υπάρχοντος ανταγωνισμού από πλευράς απόδοσης και για το CB750 Hornet θα επανέλθουμε με την αναλυτική δοκιμή του στο τεύχος #640 Μαρτίου 2023.

Honda CB750 Hornet ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΗΣΗ
Η πρώτη δυναμομέτρηση του νέου κινητήρα της Honda στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο