Ρεκόρ συμμετοχών στην Εντουροβόλτα της ΛΕΜΑΘ παρουσία του πολυπρωταθλητή Steve Holcombe προσκεκλημένου της BETA

Ο 7φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με 700+ Έλληνες εντουράδες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/1/2022

Στιγμές δόξας για το Ελληνικό Enduro και μία όμορφη εικόνα που δύσκολα την έβλεπε κανείς ακόμη και σε εποχή προ-πανδημίας, εχθές Κυριακή στους Αγίους Θεοδώρους όπου η ΛΕΜΑΘ διοργάνωσε μία από τις πλέον πετυχημένες εντουροβόλτες, το Enduro Riding 4.

Πρωτόγνωρο πλήθος συμμετοχών, περισσότεροι από 700 καταγεγραμμένοι συμμετέχοντες που έφτασαν από όλη την Ελλάδα για να οδηγήσουν εχθές στους Αγίους Θεοδώρους.

Παράλληλα η BETA Hellas είχε προσκεκλημένο τον 7 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, έναν εν ενεργεία θρύλο του Enduro, τον Steve Holcombe, για ακόμη ένα Enduro Workshop. Το Σάββατο οι φίλοι της μάρκας είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Βρετανού αναβάτη και να οδηγήσουν μαζί του σε κλειστό κύκλο, ενώ την Κυριακή ενώθηκαν με 700 Enduro από όλη την Ελλάδα ακολουθώντας την μεγάλη διαδρομή της ΛΕΜΑΘ. Οι δύο αυτές διοργανώσεις συνδυάστηκαν με εξαιρετικό τρόπο με την Beta Chachagias Racing Team να σχεδιάζει και να στήνει την ειδική διαδρομή στην μέση του Enduro Riding 4 της ΛΕΜΑΘ όπου παράλληλα ήταν και σημείο ανεφοδιασμού.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες στο Enduro Riding 4 να θαυμάσουν από κοντά τον Steve Holcombe που οδηγούσε στην ειδική διαδρομή γράφοντας χρόνους, αλλά ταυτόχρονα να οδηγήσουν και μαζί του στα 70 χιλιόμετρα Enduro που είχαν σχεδιάσει οι άνθρωπο της ΛΕΜΑΘ.

Μία διαδρομή που εκφράστηκαν όλοι με τα καλύτερα λόγια στον συμμετέχοντα του ΜΟΤΟ, Κίμωνα Καράμπελα, με την ευχάριστη έκπληξη πως αποτελούνταν από κυρίως νέα μονοπάτια.

Η διαδρομή του Enduro Riding 4 ήταν έξυπνα επιλεγμένη ώστε να είναι όσο πρέπει γρήγορη χωρίς κάποιο επικίνδυνο και δύσκολο σημείο που θα μπορούσαν να ακινητοποιηθούν 700+ μοτοσυκλέτες η μία πίσω από την άλλη.

Παρέμενε ταυτόχρονα μία τεχνική και ενδιαφέρουσα διαδρομή σε εκπληκτική φύση, με το αθλητικό σωματείο ΛΕΜΑΘ να δίνει έτσι και το καλύτερο, πρόσφατο, δείγμα γραφής για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro όπου έχει ζητήσει φέτος να διοργανώσει έναν του αγώνα. Αν τους επιτραπεί από την Ομοσπονδία, θα χρησιμοποιήσουν μεγάλο κομμάτι αυτής της σωστά επιλεγμένης διαδρομής και για τον αγώνα.

Εξίσου πολύ σωστή επιλογή να ξεκινούν την διαδρομή απευθείας από την εκκίνηση, χωρίς να χρειάζεται να διασχίσουν κάποιο δρόμο ανοικτό στην κυκλοφορία, πράγμα που δεν θα ήταν ζήτημα με λίγες συμμετοχές αλλά καίριας σημασίας για το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί και μία από τις πολλές λεπτομέρειες που έκαναν την διαφορά, σε αυτή την άρτια διοργάνωση.

Ο Steve Holcombe «επί το έργον»

ο πολυπρωταθλητής και συντάκτης του ΜΟΤΟ, Κίμων Καράμπελας

με τον Steve Holcombe

Με 700+ μοτοσυκλέτες να παίρνουν εκκίνηση, που έπρεπε να ξεφορτωθούν από αντίστοιχα πολλά αυτοκίνητα, τρέιλερ και βαν, τα πράγματα στους Αγίους Θεοδώρους θα μπορούσαν να γίνουν ασφυκτικά, όμως η τεράστια συμμετοχή αντιμετωπίστηκε και στο θέμα του πάρκινγκ.

Οι Άγιοι Θεόδωροι γέμισαν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες και δεν υπήρχε κάτοικος που να μην ήξερε τι συμβαίνει, όπως αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα σε όλους όσους κινούνταν στην Ε.Ο. νωρίς το πρωί αλλά και στην λήξη, μιας και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεμίζοντας φορτωμένες Enduro την εικόνα του δρόμου.

Ο Steve Holcombe έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να υπογράψει αυτόγραφα στην εκκίνηση και να φωτογραφηθεί με τους συμμετέχοντες, όπως επίσης και στην επίδειξη της τεχνικής του, μέσα στην ειδική διαδρομή.

Στο σημείο του ανεφοδιασμού και της ειδικής είχαν σπεύσει και αρκετοί θεατές, δημιουργώντας ατμόσφαιρα αγώνα με την διαφορά πως αγώνας με τέτοια συμμετοχή δεν είναι εύκολο να υπάρξει.

Ο καιρός βοήθησε με τον καλύτερο τρόπο για την εποχή -φυσικά χωρίς σκόνη- αλλά απουσίαζε και η πολύ λάσπη που θα έδινε και αυξημένες πιθανότητες για ατύχημα.

Αντιπροσωπευτικό κομμάτι της διαδρομής:

Αμέσως μετά την ειδική και το σόου, κυριολεκτικά, που έδωσε εκεί ο Holcombe, ο Βρετανός ενώθηκε με μία μικρή ομάδα αναβατών, μεταξύ τους και πολλοί αγωνιζόμενοι όπως ο δικός μας Κίμωνας, ο Τρίγκας, ο Κοινωνάς, ο Μανωλίδης, ο Ζώρας και άλλοι που μπορούσαν να κρατήσουν τον ρυθμό του παγκόσμιο πολυπρωταθλητή και να οδηγήσουν σβέλτα μέχρι την επιστροφή.

Ο Steve είχε να εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για το κλίμα που επικράτησε, όπως και για τις διαδρομές στην ελληνική φύση και έτσι το Beta Weekend και το Enduro Riding 4 ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη για το 2022.

φωτό - ρεπορτάζ: Κίμωνας Καράμπελας / Θοδωρής Ερμήλιος

 

Ετικέτες

Hard Enduro, ΗΠΑ: Ο Mitch Brightmore κατακτά το Silver Kings και βάζει φωτιά στη μάχη του τίτλου

Μικραίνει η διαφορά με τον Manuel Lettenbichler
Hard Enduro World Championship
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/6/2026

Ο Βρετανός πήρε την πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro έπειτα από συγκλονιστική μονομαχία με τους Trystan Hart και Manuel Lettenbichler στο Idaho, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά από την κορυφή της βαθμολογίας.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό και ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Silver Kings Hard Enduro στο Kellogg του Idaho, έναν αγώνα που φημίζεται ως ένας από τους πιο σκληρούς της Βόρειας Αμερικής. Μετά από τρεις ημέρες δράσης δικαίωσε απόλυτα τη φήμη του, προσφέροντας έναν από τους πιο θεαματικούς αγώνες της χρονιάς.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Mitch Brightmore της X Grip, ο οποίος πέτυχε τη σημαντικότερη νίκη της μέχρι σήμερα καριέρας του, επικρατώντας κυριολεκτικά στα τελευταία μέτρα του αγώνα. Ο Βρετανός έκοψε πρώτος το νήμα μόλις πέντε δευτερόλεπτα μπροστά από τον Trystan Hart, ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Manuel Lettenbichler συμπλήρωσε το βάθρο.

Hard Enduro World Championship

Η νίκη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς φουντώνει και τη μάχη του τίτλου. Ο Lettenbichler εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη με 88 βαθμούς, όμως ο Brightmore μείωσε τη διαφορά στους 13 βαθμούς, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Ένα πρωτάθλημα πραγματικά παγκόσμιο

Η αμερικανική στάση του θεσμού αποτέλεσε μια σημαντική δοκιμασία για ομάδες και αναβάτες. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες χρειάστηκε να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους, συχνά χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενες μοτοσυκλέτες, οχήματα και προσωρινές εγκαταστάσεις υποστήριξης.

Παρά τις δυσκολίες, η ατμόσφαιρα στο paddock ήταν ιδιαίτερα θετική, καθώς όλοι αναγνώριζαν τη σημασία της επέκτασης του Hard Enduro σε νέες αγορές και κοινό. Οι διοργανωτές υποδέχθηκαν τους αναβάτες με εκδηλώσεις για τους φίλους του αθλήματος, συνέντευξη Τύπου, υπογραφές και την καθιερωμένη παρέλαση μέσα στην πόλη του Kellogg.

Jonny Walker στην κορυφή του Prologue

Η δράση ξεκίνησε την Πέμπτη με το Super Kings Prologue, μια ειδική διαδρομή τύπου Super Enduro. Οι αναβάτες είχαν δύο προσπάθειες για να σημειώσουν τον ταχύτερο χρόνο, με τους 20 καλύτερους να προκρίνονται στους τελικούς της βραδιάς.

Hard Enduro World Championship

Ο Jonny Walker ήταν ο ταχύτερος όλων πάνω στην Triumph του, παίρνοντας τη νίκη στον Prologue μπροστά σε κατάμεστες κερκίδες. Ο Mitch Brightmore ακολούθησε στη δεύτερη θέση, με τον Trystan Hart τρίτο και τον Ashton Brightmore τέταρτο. Αντίθετα, ο Manuel Lettenbichler περιορίστηκε στη δέκατη θέση, γεγονός που τον υποχρέωσε να ξεκινήσει το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα από δυσμενή θέση.

Ο Hart κυριάρχησε στον αγώνα Big Mountain

Την Παρασκευή το σκηνικό άλλαξε εντελώς με τον αγώνα Big Mountain. Η διαδρομή των περίπου 30 χιλιομέτρων περιλάμβανε περισσότερα από 3.500 μέτρα υψομετρικής διαφοράς στα βουνά γύρω από το Silver Mountain Resort.

Ο Καναδός Trystan Hart εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία του σε αντίστοιχο τερέν και κυριάρχησε στον αγώνα, φτάνοντας στη νίκη με διαφορά άνω των τριών λεπτών. Η εμφάνισή του τον ανέδειξε σε βασικό φαβορί για τον τελικό του Σαββάτου.

Hard Enduro World Championship

Την ίδια στιγμή, ο Lettenbichler κατάφερε να ανακάμψει μετά το μέτριο αποτέλεσμα της Πέμπτης, πραγματοποιώντας έναν μεθοδικό αγώνα που τον επανέφερε δυναμικά στη διεκδίκηση της νίκης.

Μάχη τριών μέχρι το τελευταίο μέτρο

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός Thunder Bowl Finale, ο οποίος αποδείχθηκε το αποκορύφωμα του τριημέρου. Για περισσότερες από δύο ώρες και έξι απαιτητικούς γύρους, οι Brightmore, Hart και Lettenbichler απομακρύνθηκαν από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό και έδωσαν μια μοναδική παράσταση. Οι τρεις αναβάτες εναλλάσσονταν συνεχώς στην πρωτοπορία, με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει ελάχιστη.

Καθώς πλησίαζαν στο τελευταίο εμπόδιο, το περίφημο King Slayer Hillclimb, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τον νικητή.

Τελικά, ο Brightmore βρήκε τον τρόπο και έκανε την αποφασιστική κίνηση την πιο κρίσιμη στιγμή. Έπειτα από αμέτρητες εναλλαγές θέσεων και περισσότερες από δύο ώρες εξαντλητικού αγώνα, ο Βρετανός πέρασε πρώτος τη γραμμή τερματισμού, αφήνοντας τον Hart μόλις πέντε δευτερόλεπτα πίσω του.

Ο Lettenbichler ολοκλήρωσε τρίτος, περίπου ένα λεπτό πίσω από τον νικητή, εξασφαλίζοντας όμως πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα.

Hard Enduro World Championship

Αρκετά πιο πίσω ακολούθησε ο Teodor Kabakchiev της Sherco στην τέταρτη θέση, περίπου 13 λεπτά πίσω από τον ρυθμό των πρωτοπόρων, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε ο έτερος αδελφός Brightmore, Ashton.

Η βαθμολογία μετά το Silver Kings

Μετά τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος, η πρώτη πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Manuel Lettenbichler – 88 βαθμοί

2. Mitch Brightmore – 75 βαθμοί

3. Teodor Kabakchiev – 68 βαθμοί

4. Ashton Brightmore – 49 βαθμοί

5. Mario Roman – 48 βαθμοί

Η νίκη του Brightmore μειώνει σημαντικά τη διαφορά από την κορυφή, ενώ ο Kabakchiev παραμένει σταθερά μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου χάρη στη συνέπειά του. Αντίθετα, ο Billy Bolt υποχώρησε στην έκτη θέση της κατάταξης και καλείται να ανακάμψει στους επόμενους αγώνες.

Επόμενος σταθμός η Σουηδία

Μετά το επιτυχημένο αμερικανικό ντεμπούτο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro στρέφει πλέον το βλέμμα του στη Σουηδία και το ολοκαίνουργιο Forza Orza Hard Enduro, που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου.

Από τα βουνά του Idaho, οι αναβάτες θα περάσουν στα πυκνά σκανδιναβικά δάση, σε έναν αγώνα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αν πάντως το Silver Kings απέδειξε κάτι, είναι ότι το Hard Enduro εξελίσσεται πλέον σε ένα πραγματικά παγκόσμιο πρωτάθλημα, με αγώνες και προκλήσεις που πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.