Ακύρωση αγώνα Enduro στην Κέρκυρα

AMOTOE: Το Σωματείο ΑΛΜΚΕ δεν μερίμνησε να λάβει έγκαιρα τις απαιτούμενες άδειες
Ακύρωση αγώνα enduro στην Κέρκυρα
Από το

motomag

18/4/2023

Ο προγραμματισμένος για τις 23 Απριλίου αγώνας Enduro στην Κέρκυρα ακυρώνεται, με την ΑΜΟΤΟΕ να επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ στο σωματείο ΑΛΜΚΕ (Αθλητική Λέσχη Μοτοσυκλέτας Κέρκυρας), με την αιτιολογία πως δεν μερίμνησε έγκαιρα να λάβει τις απαιτούμενες άδειες. Το ποσό των 500 ευρώ θα διατεθεί σε 5 αθλητές στον επόμενο αγώνα μετά από κλήρωση. Ο ακυρωθείς αγώνας θα διοργανωθεί σε άλλο τόπο και χρόνο που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σημειώστε πως για την ακύρωση υπεύθυνη ήταν ονομαστική καταγγελία πολίτη σε περιφέρεια και δασαρχείο, όπου διαπιστώθηκε πως δεν είχε γίνει αίτημα για την απαραίτητη άδεια από το σωματείο ΑΛΜΚΕ. Οι άνθρωποι της ΑΛΜΚΕ αιτιολογήθηκαν για την καθυστέρηση, αναφέροντας πως λόγω των ημερών του Πάσχα οι υπηρεσίες υπολειτουργούσαν και το σωματείο δεν πρόλαβε να καταθέσει τα απαιτούμενα έγγραφα.

Μάλιστα ο πολίτης που έκανε την επώνυμη καταγγελία αναφέρεται δημοσίως με μαρκοσκελή ανάρτηση σε προσωπικό του λογαριασμόα στα κοινωνικά δίκτυα, υποστηρίζοντας πως ο αγώνας θα διεξαγόταν μεταξύ άλλων και σε λιθόκτιστα μονοπάτια που προστατεύονται από την UNESCO. 

Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας ακυρώθηκε με την ΑΜΟΤΟΕ να υπόσχεται αναπλήρωση και μένει να δούμε αν τελικά η ΑΛΜΚΕ θα διοργανώσει μελλοντικά σε κάποια άλλη σεζόν, αγώνα Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro. Πρόσφατα διοργάνωσε τον πρώτο της αγώνα MX για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που με δεδομένο πως δεν είχε σχετική εμπειρία από αγώνα αυτού του διαμετρήματος τα προβλήματα ήταν λίγα και εγκαινίασε την έναρξη του MX για φέτος. Προφανώς και στο μέλλον δεν θα υπάρχει δικαιολογία ως προς την έγκαιρη κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων στο Δασαρχείο και στις υπεύθυνες αρχές, όπως επίσης και την επιλογή εγκεκριμένων διαδρομών για τις οποίες δεν θα υπάρχει νομικό κόλλημα. Υπενθυμίζουμε πως στην Ελλάδα στους αγώνες enduro της ΑΜΟΤΟΕ είναι υποχρεωτικά τα οικολογικά ελαστικά με έγκριση FIM (τακούνι έως 13 mm) που δεν σκάβουν / καταστρέφουν το έδαφος στον ίδιο βαθμό με τα μη εγκεκριμένα ελαστικά Enduro ή Motocross με ψηλότερα τακούνια. Αυτό δεν είναι απαραίτητο πως συμβαίνει σε αυτόνομες ομάδες ή μοναχικούς αναβάτες που κάνουν την βόλτα τους στα βουνά.

Στην Ελλάδα απολαμβάνουμε μία αξιοζήλευτη ελευθερία για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, να κινούμαστε ελεύθερα στα βουνά μας, εκτός φυσικά των περιοχών που αυτό απαγορεύεται ρητά. Η ελευθερία αυτή πρέπει να σημαίνει πρωτίστως ευθύνη για την διατήρηση του τόπου και μετά δικαίωμα. Ευτυχώς η συνολική εικόνα του Enduro ανά την επικράτεια είναι προς αυτή την κατεύθυνση και τα παραδείγματα άπειρα, από τους αναβάτες που έχουν προλάβει την -εκ των υστέρων- αποδεδειγμένη αποτέφρωση του δάσους σβήνοντας φωτιές, μέχρι τις δράσεις που έχουν αναλάβει για την προστασία των περιοχών στις οποίες κινούνται. Αυτή είναι η συνολική εικόνα, καθώς υπάρχουν και αρνητικά παραδείγματα. Όσο η ελευθερία αυτή θα συνεχίζει να είναι συνυφασμένη πρώτα με την ευθύνη κι έπειτα με το δικαίωμα, η σημερινή πραγματικότητα δεν θα πρέπει να αλλάξει. Στην γειτονική Ιταλία έφτασαν να απαγορεύουν ακόμη και το ποδήλατο, όχι μόνο τις enduro μοτοσυκλέτες. Την στιγμή μάλιστα που εκεί οι αγώνες τόσο του Enduro όσο και των Rally είναι τεράστιες διοργανώσεις και βρίσκουν τον τρόπο και άδεια να πάρουν και με την τοπική κοινωνία να συνυπάρξουν, ξεκινώντας από την ατομική πρωτοβουλία και καταλήγοντας όμως στην αμεσότητα των αρχών, στην ετοιμότητά τους και στο γεγονός πως το νομικό πλαίσιο είναι σαφές. Επίσης εκεί οι αγώνες, συγκεκριμένα, δεν ξυπνούν τα πάθη.

Η λέξη αγώνας πάντα ξυπνά και ξυπνούσε την ένσταση, όχι πως κακώς υπάρχει στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει όμως να γίνει σαφές στον αναγνώστη που δεν έχει την πλήρη εικόνα, πως τα δασαρχεία σπάνια γνωρίζουν από αγώνες ή από Enduro μοτοσυκλέτες και άλλοτε οι τοπικές λέσχες έχουν εύκολο έργο, κι άλλοτε εξαιρετικά δύσκολο προσπαθώντας να μαζέψουν ένα σωρό έγγραφα. Η επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες άλλωστε δεν είναι καθόλου εγγυημένη, υπάρχουν φορές που είναι άμεση και φορές που καθυστερούν υπερβολικά. Σε κάθε περίπτωση οι αγώνες Enduro διοργανώνονται από ντόπιους που τουλάχιστον αγαπούν τον τόπο τους. Με σωστή σχεδίαση, αποφεύγοντας προστατευόμενες περιοχές και έγκαιρες κινήσεις, όλες οι αθλητικές διοργανώσεις έχουν, και οφείλουν να έχουν, την θέση τους. Ας είναι το παράδειγμα για την επόμενη φορά.

Ετικέτες

Πανελλήνιο Enduro 2024: Mega Gallery με όλη την δράση του 1ου αγώνα Τρίκαλα

500 φωτογραφίες!
Πανελλήνιο Enduro 2024: Mega Gallery με όλη την δράση του 1ου αγώνα Τρίκαλα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/4/2024

Ο πρώτος αγώνας Enduro στα Τρίκαλα ήταν άψογα διοργανωμένος, αποτελώντας διαφήμιση για το άθλημα του Enduro όπως είχαμε σημειώσει στο ρεπορτάζ κατά την διεξαγωγή του. Τον παρακολουθούσαμε από όσο πιο μέσα θα μπορούσε να γίνει καθώς αγωνιζόταν ο συντάκτης Enduro του MOTO, Κίμων Καράμπελας που τερμάτισε 4ος γενικής και 2ος στην κατηγορία Ε3 όπου και αγωνίζεται με πρώτο τον Γεροντάκη.

Ο Ζώρας πήρε μία μεγάλη νίκη εκείνη την ημέρα με μισό δευτερόλεπτο διαφοράς από τον περσινό πρωταθλητή Κακολύρη στην δεύτερη θέση γενικής και ταυτόχρονα της Ε2. Την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Χρήστος Παπαθεοδώρου ενώ το ρεπορτάζ του αγώνα καθώς και τα αναλυτικά αποτελέσματα υπάρχουν εδώ.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro

Εμείς επανερχόμαστε σήμερα στον αγώνα των Τρικάλων με την πλήρη συλλογή φωτογραφιών που ζωντανεύουν την δράση του αγώνα στην οθόνη μας.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες: