ΑΜΟΤΟΕ - Ο νέος θεσμός Extreme Enduro ξεκινά με τον πρώτο αγώνα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, 21-22/10 [Video]

Με κατηγορίες Pro, Amateur, Veteran και Junior
ΑΜΟΤΟΕ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/10/2023

Στις 21 και 22 Οκτωβρίου στους Αγίους Θεοδώρους του Δήμου Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγίων Θεοδώρων, η ΑΜΟΤΟΕ διοργανώνει τον παρθενικό αγώνα του νέου θεσμού Extreme Enduro.

Στον νέο αυτό θεσμό θα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες -Pro, Amateur, Veteran (αθλητές άνω των 42 ετών) και Junior (αθλητές έως 18 ετών)-, με τους συμμετέχοντες να έχουν ελεύθερη επιλογή όσον αφορά τη μοτοσυκλέτα enduro που θα χρησιμοποιήσουν, με τις μοτοσυκλέτες trial να μην γίνονται δεκτές στον εν λόγω αγώνα.

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες του αγώνα, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό των Αγίων Θεοδώρων ο “Πρόλογος” σε μία διαδρομή περίπου ενός χιλιομέτρου που θα αποτελείται από τεχνητά εμπόδια (κορμοί, λάστιχα κλπ.). Η κατάταξη του “Προλόγου” θα είναι η σειρά εκκίνησης για τον αγώνα της Κυριακής. Όσοι δεν πάρουν εκκίνηση στον “Πρόλογο”, θα εκκινήσουν με βάση τη δήλωση συμμετοχής, μετά τον τελευταίο καταταχθέντα του “Προλόγου”.

ΑΜΟΤΟΕ

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, η διαδρομή του κυρίως αγώνα -κλειστή στην κυκλοφορία- θα έχει μήκος 38 χλμ., αποτελούμενη από δύο κύκλους των 15 χλμ. και ουρά 4 χλμ. Η διαδρομή θα είναι τεχνική καθώς οι αγωνιζόμενοι θα εισέρχονται σε δύσβατα μονοπάτια αλλά θα περνούν και διάφορα ρέματα. Εξωτερική βοήθεια δεν επιτρέπεται (με ποινή αποκλεισμού), παρά μόνο στα σημεία που θα υπάρχουν άνθρωποι της διοργάνωσης για αυτό τον σκοπό. Βοήθεια επιτρέπεται μόνο μεταξύ των αναβατών. Μετά το κλείσιμο του πρώτου κύκλου θα υπάρχει υποχρεωτική στάση 20΄ για service και ανεφοδιασμό. Μετά το κλείσιμο και του δεύτερου κύκλου δεν θα υπάρχει service, αλλά θα ακολουθεί η ουρά των 4 χλμ. για τον τερματισμό. Θα υπάρχουν 4 Σημεία Ελέγχου στον κύκλο. Δεν θα υπάρχει κάποια Ειδική Διαδρομή καθώς όλη η διαδρομή θα είναι χρονομετρημένη, συμπεριλαμβανομένης της ουράς 4+4 χλμ. (εκτός της υποχρεωτικής στάσης 20΄).

Ετικέτες

Roof of Africa 2023 - Νικητής για 8η φορά ο Wade Young, με τη Sherco

Και με τα αδέρφια Binder να προσδίδουν άρωμα MotoGP στον Hard Enduro αγώνα του Λεσότο
motomagRoof of Africa 2023 – Νικητής για 8η φορά ο Wade Young, με την Sherco να κατακτά τον τίτλο Κατασκευαστών
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/12/2023

Η υψηλή θερμοκρασία που επικράτησε κατά την διάρκεια διεξαγωγής του Hard Enduro αγώνα Roof of Africa στα υψίπεδα του Λεσότο, δεν απέτρεψαν τον Νοτιοαφρικανό Wade Young να καταστεί για όγδοη φορά στην καριέρα του νικητής του δύσκολου αγώνα αντοχής, με τη Sherco με την οποία αγωνίζεται να παίρνει σπίτι της τον τίτλο των Κατασκευαστών.

Ο φετινός αγώνας Roof of Africa που διεξήχθη από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 2023 στα υψίπεδα της περίκλειστης χώρας της Νοτίου Αφρικής, το Λεσότο, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον περσινό, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έδωσαν την θέση τους στον δυνατό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη την διάρκεια των τριών ημερών, με την αφυδάτωση και την κόπωση λόγω ζέστης να ασκούν την επίδρασή τους σε όλους τους αγωνιζόμενους. Θυμίζουμε ότι έχουμε πάρει και εμείς στο MOTO μία γεύση από τις διαδρομές του Roof of Africa, καθώς βρεθήκαμε εκεί για την δοκιμή της νέας γενιάς Enduro της KTM για το 2024, την οποία μπορείτε να βρείτε στο τ.644.

Roof of Africa 2023 – Νικητής για 8η φορά ο Wade Young, με την Sherco να κατακτά τον τίτλο Κατασκευαστών

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο 27χρονος Wade Young με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση γενικής με την Sherco στην κατηγορία Gold, μπροστά από τον Matthew Green (2ος) με KTM και τον Brett Swanepoel (3ος) επίσης με μοτοσυκλέτα της Sherco. Οι δυο τους, μαζί με τον Cody Webb δυσκόλεψαν την αποστολή του Young.

Ξεκινώντας από την Πέμπτη, την πρώτη μέρα του αγώνα, ο Young έκανε αισθητή την παρουσία του, έχοντας μία διαφορά 25 λεπτών από τους Green και Swanepoel. Το ισχυρό προβάδισμα θα παρέμενε μέχρι και την ολοκλήρωση του αγώνα, με τον Young να καταφέρνει την εντυπωσιακή νίκη του. Άξια αναφοράς είναι και η προσπάθεια του Swanepoel, ο οποίος χάρη σε ένα μηχανικό πρόβλημα έχασε 20 ολόκληρα λεπτά την πρώτη μέρα, ενώ στη συνέχεια μία πτώση του χάρισε κατάγματα στα δάχτυλα του ποδιού του. Το κερασάκι στην τούρτα για την ατυχία του Swanepoel ήρθε όταν τράκαρε μετωπικά με μία άλλη μοτοσυκλέτα...

Ο ταχύτερος χρόνος της δεύτερης ημέρας ανήκει στον 17χρονο James Moore (RIDE KTM Durban), χωρίς ωστόσο ο Young να χάνει την επαφή με την πρώτη θέση, χάρη στο προβάδισμα που είχε πάρει την πρώτη μέρα. Τελικά, ο Νοτιοαφρικανός, που στις 17 Νοεμβρίου 2012, σε ηλικία 16 ετών, έγινε ο νεαρότερος νικητής στο Roof of Africa και ταυτόχρονα ο πρώτος Νοτιοαφρικανός που κατακτά τον τριήμερο αγώνα από το 2007, πήρε τη νίκη. Αμέσως επόμενος, σε απόσταση λίγο κάτω από τα 20 λεπτά ήρθε ο Green, με το βάθρο να ολοκληρώνει ο Swanepoel, τρία λεπτά πίσω από τον Matthew. Αυτός που εντυπωσίασε με την επίδοσή του ήταν ο Cody Webb, ο οποίος στην πρώτη του μόλις συμμετοχή στο Roof of Africa, κατάφερε να πλασαριστεί στην 6η θέση γενικής, δηλώνοντας έκπληκτος από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Roof of Africa 2023 – Νικητής για 8η φορά ο Wade Young, με την Sherco να κατακτά τον τίτλο Κατασκευαστών

Στην κατηγορία Gold συμμετείχαν επίσης και τα αδέρφια Binder, με τον Darryn που αγωνίζεται στην Moto2 με την ομάδα Liqui Moly Husqvarna IntactGP να τερματίζει στην 105η θέση. Ο αδερφός του και αγωνιζόμενος με την εργοστασιακή ομάδα της KTM στα MotoGP, Darryn Binder, άφησε για λίγο στην άκρη τα δερμάτινα και την RC16 του για να τερματίσει στην 88η θέση, ανάμεσα σε 230 συμμετοχές. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για εντελώς διαφορετικό άθλημα, ενώ ένας αγώνας Hard Enduro όπως το Roof of Africa απαιτεί και κορυφαία προπονημένους αθλητές.

Ενδεικτικό του πόσο απαιτητικές ήταν οι καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε αρκετές εγκαταλείψεις σε όλες τις κατηγορίες είναι η δήλωση του Wade μετά το τέλος του αγώνα, ότι δεν έχει υπάρξει τόσο κουρασμένος μετά από αγώνα στην καριέρα του. Μάλιστα, την 1η μέρα ο Will Slater (Brother Leadertread KTM) χρειάστηκε να διακομιστεί με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, λόγω της εξάντλησης από την αφόρητη ζέστη.

Roof of Africa 2023 – Νικητής για 8η φορά ο Wade Young, με την Sherco να κατακτά τον τίτλο Κατασκευαστών

Η Sherco, κατάφερε να έχει μία καλή παρουσία με νίκες σε Gold και Bronze κατηγορίες και μία δεύτερη θέση στην Silver. Αποτέλεσμα ήταν να γράψει το όνομά της τον τίτλο των Κατασκευαστών, ολοκληρώνοντας το τριήμερο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην κατηγορία Bronze ο Louis-Bresler Knipe με μία τετράχρονη Sherco 500 SEF είχα μία κυρίαρχη επίδοση, που τον τοποθέτησε στην πρώτη θέση γενικής, 18 λεπτά μπροστά από τον δεύτερο. Από την άλλη στην Silver, ο Daniel Peckham (Trademore Sherco) συμβιβάστηκε στην δεύτερη γενικής, μετά από μία σκληρή μάχη με τον Tate Stroh (Yamaha). Τέλος, στην γαλλική εταιρεία ανήκει και η μοτοσυκλέτα της Terri-Lynn Hodge, η οποία είχε τον καλύτερο τερματισμό μεταξύ των γυναικών στην θέση 130 στην κατηγορία Bronze.

Ετικέτες