ΑΜΟΤΟΕ - Ο νέος θεσμός Extreme Enduro ξεκινά με τον πρώτο αγώνα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, 21-22/10 [Video]

Με κατηγορίες Pro, Amateur, Veteran και Junior
ΑΜΟΤΟΕ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/10/2023

Στις 21 και 22 Οκτωβρίου στους Αγίους Θεοδώρους του Δήμου Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγίων Θεοδώρων, η ΑΜΟΤΟΕ διοργανώνει τον παρθενικό αγώνα του νέου θεσμού Extreme Enduro.

Στον νέο αυτό θεσμό θα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες -Pro, Amateur, Veteran (αθλητές άνω των 42 ετών) και Junior (αθλητές έως 18 ετών)-, με τους συμμετέχοντες να έχουν ελεύθερη επιλογή όσον αφορά τη μοτοσυκλέτα enduro που θα χρησιμοποιήσουν, με τις μοτοσυκλέτες trial να μην γίνονται δεκτές στον εν λόγω αγώνα.

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες του αγώνα, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό των Αγίων Θεοδώρων ο “Πρόλογος” σε μία διαδρομή περίπου ενός χιλιομέτρου που θα αποτελείται από τεχνητά εμπόδια (κορμοί, λάστιχα κλπ.). Η κατάταξη του “Προλόγου” θα είναι η σειρά εκκίνησης για τον αγώνα της Κυριακής. Όσοι δεν πάρουν εκκίνηση στον “Πρόλογο”, θα εκκινήσουν με βάση τη δήλωση συμμετοχής, μετά τον τελευταίο καταταχθέντα του “Προλόγου”.

ΑΜΟΤΟΕ

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, η διαδρομή του κυρίως αγώνα -κλειστή στην κυκλοφορία- θα έχει μήκος 38 χλμ., αποτελούμενη από δύο κύκλους των 15 χλμ. και ουρά 4 χλμ. Η διαδρομή θα είναι τεχνική καθώς οι αγωνιζόμενοι θα εισέρχονται σε δύσβατα μονοπάτια αλλά θα περνούν και διάφορα ρέματα. Εξωτερική βοήθεια δεν επιτρέπεται (με ποινή αποκλεισμού), παρά μόνο στα σημεία που θα υπάρχουν άνθρωποι της διοργάνωσης για αυτό τον σκοπό. Βοήθεια επιτρέπεται μόνο μεταξύ των αναβατών. Μετά το κλείσιμο του πρώτου κύκλου θα υπάρχει υποχρεωτική στάση 20΄ για service και ανεφοδιασμό. Μετά το κλείσιμο και του δεύτερου κύκλου δεν θα υπάρχει service, αλλά θα ακολουθεί η ουρά των 4 χλμ. για τον τερματισμό. Θα υπάρχουν 4 Σημεία Ελέγχου στον κύκλο. Δεν θα υπάρχει κάποια Ειδική Διαδρομή καθώς όλη η διαδρομή θα είναι χρονομετρημένη, συμπεριλαμβανομένης της ουράς 4+4 χλμ. (εκτός της υποχρεωτικής στάσης 20΄).

Ετικέτες

Stark Future: Θα τρέξει στο Red Bull Erzbergrodeo με την ηλεκτρική Varg

Πρώτη φορά στην ιστορία του, το εμβληματικό Red Bull Erzbergrodeo ανοίγει τις πόρτες του σε ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.
Stark Varg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

17/12/2025

Η εταιρεία μετά την αμφιλεγόμενη ανάβαση υψομέτρου στις Άνδεις, ανακοίνωσε ότι θα δώσει το παρών τον Ιούνιο, με αναβάτες τους Eddie Karlsson (που είχε μεγάλη επιτυχία στο Red Bull Romaniacs) και Toby Martyn, σε έναν από τους πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες enduro παγκοσμίως.

Η Stark Varg, το ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας, θα αγωνιστεί υπό κοινούς αγωνιστικούς και τεχνικούς κανονισμούς με τις μοτοσυκλέτες εσωτερικής καύσης, παρά τις προφανείς διαφορές στην τεχνολογία.

Η σουηδική εταιρεία μετά την αμφιλεγόμενη ανάβαση υψομέτρου στις Άνδεις, ανακοίνωσε ότι θα δώσει το παρών τον Ιούνιο, με αναβάτες τους Eddie Karlsson (που είχε μεγάλη επιτυχία στο Red Bull Romaniacs) και Toby Martyn, σε έναν από τους πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες enduro παγκοσμίως. Η Stark Varg, το ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας, θα αγωνιστεί υπό κοινούς αγωνιστικούς και τεχνικούς κανονισμούς με τις μοτοσυκλέτες εσωτερικής καύσης, παρά τις προφανείς διαφορές στην τεχνολογία. Οι συμμετοχές με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα ενταχθούν στην Open Class κατά τη διάρκεια του Prologue Qualification, διεκδικώντας κανονικά πρόκριση για τον κύριο αγώνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Stark, “η συμμετοχή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών έχει ήδη ενσωματωθεί στην επίσημη διαδικασία εγγραφής αθλητών και στην επικοινωνία της διοργάνωσης”. Η αποδοχή των ηλεκτρικών συμμετοχών σημαίνει και πρακτικές αλλαγές στη διοργάνωση. Στο Erzbergrodeo θα προστεθούν σταθμοί φόρτισης, ενώ η αλλαγή μπαταριών θα γίνεται στο ίδιο σημείο όπου επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός καυσίμου για τις θερμικές μοτοσυκλέτες. Σε αντίθεση με τους αναβάτες των μοτοσυκλετών εσωτερικής καύσης, οι ηλεκτρικοί συμμετέχοντες θα έχουν το πλεονέκτημα της υποστήριξης από το service crew τους στο ειδικά διαμορφωμένο σημείο, ώστε να πραγματοποιείται η αντικατάσταση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η απόφαση του Red Bull Erzbergrodeo θεωρείται καθοριστική για την εξέλιξη των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στα αγωνιστικά δρώμενα. Αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες  μπορούν πλέον να σταθούν ισότιμα απέναντι στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ανοίγοντας τον δρόμο και προς άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Ο ιδρυτής και CEO του Red Bull Erzbergrodeo, Karl Katoch, δήλωσε, “Η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Stark Varg είναι ξεχωριστή για μένα, γιατί είναι η πρώτη ηλεκτρική off-road μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο που μπορεί να είναι ανταγωνιστική σχεδόν σε κάθε σύγχρονη διοργάνωση και να διεκδικήσει υψηλές θέσεις. Αυτή η αγωνιστική απόδοση την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και για το R

Οι συμμετοχές με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα ενταχθούν στην Open Class κατά τη διάρκεια του Prologue Qualification, διεκδικώντας κανονικά πρόκριση για τον κύριο αγώνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Stark, “η συμμετοχή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών έχει ήδη ενσωματωθεί στην επίσημη διαδικασία εγγραφής αθλητών και στην επικοινωνία της διοργάνωσης”.

Η αποδοχή των ηλεκτρικών συμμετοχών σημαίνει και πρακτικές αλλαγές στη διοργάνωση. Στο Erzbergrodeo θα προστεθούν σταθμοί φόρτισης, ενώ η αλλαγή μπαταριών θα γίνεται στο ίδιο σημείο όπου επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός καυσίμου για τις θερμικές μοτοσυκλέτες.

Varg

Σε αντίθεση με τους αναβάτες των μοτοσυκλετών εσωτερικής καύσης, οι ηλεκτρικοί συμμετέχοντες θα έχουν το πλεονέκτημα της υποστήριξης από το service crew τους στο ειδικά διαμορφωμένο σημείο, ώστε να πραγματοποιείται η αντικατάσταση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η απόφαση του Red Bull Erzbergrodeo θεωρείται καθοριστική για την εξέλιξη των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στα αγωνιστικά δρώμενα. Αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες  μπορούν πλέον να σταθούν ισότιμα απέναντι στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ανοίγοντας τον δρόμο και προς άλλες μεγάλες διοργανώσεις.

Varg

Ο ιδρυτής και CEO του Red Bull Erzbergrodeo, Karl Katoch, δήλωσε, “Η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Stark Varg είναι ξεχωριστή για μένα, γιατί είναι η πρώτη ηλεκτρική off-road μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο που μπορεί να είναι ανταγωνιστική σχεδόν σε κάθε σύγχρονη διοργάνωση και να διεκδικήσει υψηλές θέσεις. Αυτή η αγωνιστική απόδοση την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και για το Red Bull Erzbergrodeo. Γι’ αυτό και η Stark Varg έχει ήδη αποκτήσει μόνιμη θέση στο γκαράζ μου, με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις που έρχονται στο Erzberg.”

Varg

Η συμμετοχή της Stark στο Erzbergrodeo του 2026  αποτελεί ορόσημο για το μέλλον των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στον χώρο των πιο σκληρών off-road αγώνων.

Varg