Billy Bolt και Husqvarna - Παγκόσμιοι Πρωταθλητές SuperEnduro 2023

Τρίτος συνεχόμενος indoor τίτλος για τον Βρετανό αναβάτη
Billy Bolt SuperEnduro 2023 champion
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/3/2023

Με μια κυριαρχική εμφάνιση στον πέμπτο και τελευταίο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIM SuperEnduro, ο εργοστασιακός αναβάτης της Husqvarna Billy Bolt αναδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά Πρωταθλητής της διοργάνωσης.

Ο Bolt χρειαζόταν μια νίκη για να στεφθεί Πρωταθλητής στον τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος, όμως εκείνος δεν έκοψε πουθενά ρυθμό για να πάρει τόσο τη SuperPole όσο και τρεις νίκες με διαφορά, στους τρεις αγώνες του τελευταίου γύρου στην Πολωνία!

Καβάλα στο FE 350 του, ο Bolt έδειχνε πραγματικά ανίκητος, και στον πρώτο αγώνα ξεκίνησε ταχύτατα για να χτίσει στους πρώτους γύρους μια διαφορά 4 δευτερολέπτων. Παρά μια μικρή πτώση του στο βραχώδες κομμάτι της πίστας, κατάφερε να καβαλήσει ξανά και να πάρει τη νίκη και τον τίτλο, με 6 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο Jonny Walker της Beta, και τον τρίτο Tady Blazusiak της GASGAS.

Billy Bolt

Χωρίς πίεση πλέον για τον τίτλο, στον δεύτερο αγώνα ο Bolt… ξεσάλωσε, και στον δεύτερο γύρο εκτοξεύτηκε μπροστά για να τερματίσει τον αγώνα… 35 δευτερόλεπτα μπροστά από τον δεύτερο Cody Webb της Sherco, ενώ τρίτος ήταν ο Walker.

Ασταμάτητος ο Bolt και στον τρίτο αγώνα, κέρδισε ξανά τους ανταγωνιστές του με διαφορά σχεδόν 6 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Blazusiak, με τρίτο και πάλι τον Walker.

Billy Bolt

Κατά τη διάρκεια της σεζόν, ο Billy Bolt κέρδισε τους 14 από τους 15 αγώνες, ενώ κέρδισε όλες τις SuperPole του Πρωταθλήματος!

Η πρώτη τριάδα του Πρωταθλήματος SuperEnduro 2023 διαμορφώθηκε ως εξής: 1. Billy Bolt (Husqvarna) 310pts; 2. Jonny Walker (Beta) 260pts; 3. Taddy Blazusiak (GASGAS) 194pts.

Τώρα σειρά για τον Bolt έχει ο πρώτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIM Hard Enduro που διεξάγεται στη Σερβία στις 17-20 Μαίου

Ετικέτες

Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!

Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από τον τρίτο αγώνα Enduro
Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2023

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε ειδυλλιακό μέρος με φανταστικές ειδικές διαδρομές, με την μία από αυτές να είναι δίπλα στην λίμνη Πλαστήρα.

Μπόλικες συμμετοχές, μία βασική διαφορά του φετινού πρωταθλήματος σε σχέση με την περσινή αγωνιστική σεζόν, αυξημένος ανταγωνισμός και καλές συνθήκες για οδήγηση στο χώμα συνέθεταν ένα σκηνικό για καταπληκτικό αγώνα.

Ωστόσο η ομίχλη οδήγησε στην ακύρωση, όπως αρχικά είναι ανακοινωθεί και με καταμέτρηση αργότερα της απόστασης που είχε καλυφθεί για πρόωρη διακοπή του.

Αυτό οδήγησε πολλούς αναβάτες σε παράπονα θεωρώντας πως δεν είχε καλυφθεί η απόσταση που ορίζει ο κανονισμός για να μην ακυρωθεί ο αγώνας που σημαίνει και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και κάλυψη όλων των εξόδων από τον διοργανωτή.

Επίσης στο ΜΟΤΟ υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες για λάθος σήμανση σε κομβικό σημείο της διαδρομής που έστειλε αρκετούς αναβάτες σε διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την μισή απόσταση που είναι το ελάχιστο όριο. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα βέβαια και λάθη στην σήμανση σχεδόν πάντα υπάρχουν και υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτό για τους αναβάτες που έχασαν χρόνο.

Θα πρέπει επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας όπως αυτές που επικράτησαν εκείνη την στιγμή και εμπόδιζαν τους αναβάτες να συνεχίσουν με ασφάλεια, να μπορεί να διακοπεί ο αγώνας για λίγη ώρα. Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ακύρωση ή για πρόωρη ολοκλήρωση, θα μπορούσε να γίνει μία διακοπή μέχρι η ομίχλη να διαλυθεί, όπως άλλωστε και έγινε μετά από περίπου μία ώρα. Με δεδομένο πως οι ομάδες δεν έχουν και την πολυτέλεια χρόνου μετά από κάθε αγώνα καθώς πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του, η διακοπή αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιθώριο πέρα του οποίου αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται να μιλάμε για πρόωρη ολοκλήρωση, όπως επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και συντομότερες εναλλακτικές διαδρομές για να σενάριο σαν το παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες κάθε αγώνα είναι διαφορετικές και οι διοργανωτές καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο. Η μηδενική ορατότητα σε αγώνα Enduro δεν γίνεται παρά να φέρνει την διακοπή του αγώνα, όπως και έγινε, καθώς η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων είναι το πρώτο που μετράει.

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro δεν ήταν λοιπόν ένας αγώνας που μπορεί κανείς να πανηγυρίσει για την νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Ζώρας τερμάτισε πρώτος κάνοντας τα λιγότερα λάθη και καλύπτοντας παραπάνω από την ελάχιστη απόσταση με θεαματική οδήγηση.

Ακολουθεί ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα από το ΜΟΤΟ!
φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος