EnduroGP 2023: Παγκόσμιος Πρωταθλητής για ένατη φορά ο Steve Holcombe με την Beta Factory Racing
O Βρετανός αναβάτης της Beta Factory Racing κατέκτησε ταυτόχρονα τον Παγκόσμιο Τίτλο στην κατηγορία Enduro2
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
9/10/2023
Ο Holcombe στο Santiago do Cacem της Πορτογαλίας στον έβδομο και τελευταίο γύρο του EnduroGP ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την χρονιά καθώς κέρδισε τον Παγκόσμιο Τίτλο EnduroGP και Enduro2 με την ομάδα της Beta Factory Racing, με τους Josep Garcia (KTM), Brad Freeman (Beta) και Jed Etchells (Fantic), να κερδίζουν τον τίτλο στις κατηγορίες Enduro1, Enduro3 και Junior Enduro.
Ο Steve Holcombe (Beta) ο οποίος χρειαζόταν έναν τερματισμό μέσα στη δεκάδα για να κερδίσει τον τίτλο στην Πορτογαλία, αποφάσισε να αποφύγει κάθε ρίσκο καθώς ο ένατος Παγκόσμιος Τίτλος του απείχε μερικά αγωνιστικά χιλιόμετρα μακριά. Από την άλλη ο φετινός πρωταθλητής της Enduro1 κατηγορίας Josep Garcia (KTM) για να μείνει ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου θα έπρεπε να κερδίσει τον αγώνα και να δει τον μεγάλο του αντίπαλο να εγκαταλείπει. Αυτό εν τέλει δεν συνέβη, καθώς ο Holcombe έκανε έναν προσεκτικό αγώνα τερματίζοντας στην πέμπτη θέση, με τον Βρετανό αναβάτη της Beta Factory Racing να κερδίζει τον τίτλο τόσο του EnduroGP όσο και της κατηγορίας Enduro2. Τη νίκη στην Πορτογαλία κατέκτησε ο Garcia με τον Ισπανό να τερματίζει δεύτερος στο Πρωτάθλημα πίσω από τον Holcombe.
Στην κατηγορία Enduro3, o Brad Freeman ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την χρονιά, με τον Βρετανό να κατακτά τον τίτλο με την ομάδα της Beta Factory Racing, ενώ στην κατηγορία GALFER FIM Junior Enduro Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Jed Etchells (Fantic).
Mario Roman-Sherco: Χωρίζουν οι δρόμοι τους αλά M.Marquez-Honda
Νέο ξεκίνημα ψάχνει ο Ισπανός μετά από 9 χρόνια συνεργασίας με τη Sherco Factory Racing
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
24/12/2025
Μετά από σχεδόν μία δεκαετία κοινής πορείας, ο Mario Roman και η Sherco τραβούν χωριστούς δρόμους, σε μια απόφαση που αιφνιδίασε αλλά πάρθηκε με κοινή συναίνεση, όπως έγινε με τον M.Mrquez και τη Honda.
Ο Mario Roman επιβεβαίωσε επίσημα την αποχώρησή του από τη Sherco Factory Racing μετά από εννέα ιδιαίτερα επιτυχημένα χρόνια. Η είδηση εξέπληξε τον κόσμο του Hard Enduro, ωστόσο ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση ήταν αμοιβαία και βασισμένη στην κοινή εκτίμηση για όσα πέτυχαν μαζί.
"Βρίσκομαι σε ένα σημείο της καριέρας μου όπου νιώθω την ανάγκη να εξερευνήσω νέους δρόμους και ευκαιρίες", εξηγεί ο Ισπανός αναβάτης, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.
Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην εργοστασιακή ομάδα της Sherco την επόμενη σεζόν, ο Roman είναι ξεκάθαρος, λέγοντας, “Ναι, αποφάσισα να μην συνεχίσω με την επίσημη ομάδα της Sherco. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να την πάρω, γιατί ήμασταν μαζί για πάρα πολλά χρόνια. Η ομάδα ήθελε να με κρατήσει και μου πρότεινε ανανέωση συμβολαίου για αρκετές σεζόν, όμως νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα σημείο όπου χρειάζομαι νέες προκλήσεις.”
Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την επιλογή δεν είναι μόνο αγωνιστικοί. “Μετά από τόσα χρόνια, αρχίζεις να νιώθεις την ανάγκη για κάτι διαφορετικό. Παράλληλα, θέλω περισσότερη ελευθερία στη διαχείριση της καριέρας μου και των προσωπικών μου χορηγών, κάτι που στη Sherco ήταν αρκετά περιορισμένο”.
Παρά την αποχώρηση, ο Roman μιλά με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη γαλλική εταιρεία, “Κοιτάζω πίσω με απόλυτα θετικό τρόπο. Ήταν εννέα απίστευτα χρόνια, γεμάτα αγωνιστικές επιτυχίες και μια πολύ στενή σχέση με όλη την ομάδα. Θα συνεχίσω να μιλάω με σεβασμό για τη Sherco”.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του από την πρώτη στιγμή, “Θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τον Jordan Curvalle, που πίστεψε σε μένα από την αρχή και μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ ως επαγγελματίας. Επίσης τους Marc και Thomas Teissier, αλλά και τους Fabien Planet, David Boulanger και Loris, που ήταν οι άνθρωποί μου μέσα στην ομάδα”.
Ο Roman δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στο σύγχρονο μοντέλο εργοστασιακών συμβολαίων, “Ναι, θεωρώ ότι τα σημερινά συμβόλαια είναι υπερβολικά περιοριστικά. Οι αναβάτες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στη διαχείριση της εικόνας τους και των συνεργασιών τους. Στα εργοστασιακά σχήματα είσαι “ντυμένος” από την κορυφή ως τα νύχια και δεν μπορείς ούτε καν να βάψεις το κράνος σου ή να εξατομικεύσεις τον εξοπλισμό σου, κάτι που σε άλλα sport του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι αυτονόητο”.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ενεργή συμμετοχή του στη WERA , την ένωση αναβατών Hard Enduro (World Enduro Riders Association), “Είναι απαραίτητο οι αναβάτες να έχουν περισσότερη επιρροή και καλύτερες συνθήκες. Η καριέρα μας είναι μικρή και πρέπει να προστατεύεται. Η WERA είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επαγγελματοποίηση του Hard Enduro”.
Όσο για το μέλλον; Ο Roman αφήνει σκόπιμα τα χαρτιά του κλειστά, ”Υπάρχουν πράγματα σε εξέλιξη, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω ακόμη. Είμαι ενθουσιασμένος και ανυπομονώ να τα μοιραστώ. Θέλω πάντα να κυνηγάω τις προκλήσεις που με παρακινούν, σε αυτό με έχει εμπνεύσει πολύ και ο Marc Marquez, που άφησε ένα ιστορικό εργοστάσιο και βγήκε από τη ζώνη άνεσής του.”
Η πρόθεσή του είναι να συνεχίσει κανονικά στο Hard Enduro World Championship, πιθανότατα με ένα πιο ανεξάρτητο εγχείρημα, συμμετέχοντας τόσο σε όλο το πρωτάθλημα όσο και σε κορυφαίους αγώνες όπως το Erzbergrodeo και το Romaniacs.
Παράλληλα, το project της νεανικής αγωνιστικής ομάδας Sorry Bro junior team συνεχίζεται κανονικά, ενώ νέες δράσεις έρχονται και εκτός αγώνων, με ρόλους πρεσβευτή εταιριών, εξέλιξη προϊόντων, κανάλι YouTube, εκπαιδευτικά camps και ηλεκτρονικό κατάστημα, με μόνο βέβαιο ότι ο Mario Roman ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας του, και όπως όλα δείχνουν, θα είναι εξίσου φιλόδοξο και απαιτητικό.