EnduroGP 2024 - Πρωταθλητής EnduroGP / Enduro1 ο Josep Garcia της KTM
Ο Brad Freeman τον τίτλο της E3 και η Mireia Badia της Rieju στέφθηκε Πρωταθλήτρια Γυναικών
Από τον
Κώστα Γκαζή
17/9/2024
Στον τελευταίο γύρο του EnduroGP 2024, στη Brioude στη Γαλλίας, ο JosepGarciaτης KTMανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Endurogp / Enduro1, ενώ στο Πρωτάθλημα Γυναικών, ο τίτλος πήγε στη MireiaBadiaτης Rieju, αμφότεροι οι Πρωταθλητές με καταγωγή από την Ισπανία.
Ο αναβάτης-φαινόμενο της RedBullKTMFactoryRacing, JosepGarcia πήρε τους τίτλους τόσο του EnduroGPόσο και της κατηγορίας Enduro1, καβάλα στην KTM 250 EXC-F. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που oGarcia πήρε τίτλο γενικής, ενώ ο BradFreemanπήρε τον δέκατο (!) τίτλο του στην E3 με τη μοτοσυκλέτα της Beta, και η MireiaBadiaκυριάρχησε στις γυναίκες με Rieju. Τέλος στην κατηγορία EnduroJunior νικητής ήταν ο MaxAhlinτης KTM.
Όσον αφορά στον Garcia, παρά το μεγάλο του ταλέντο οι τίτλοι του 2024 δεν ήρθαν… χαλαρά, αλλά μετά από μεγάλες μάχες μέχρι τον τελευταίο γύρο, μέχρι να επικρατήσει με 247 βαθμούς έναντι 223 του δεύτερου SteveHolcombeτης Honda και επίσης 223 του τρίτου AndreaVeronaτης GASGAS.
Στην Enduro1 ο Garciaτελείωσε το 2024 με 262 βαθμούς, έναντι 256 του δεύτερου SteveHolcombeτης Honda, και 198 του τρίτου ZachPichonτης Sherco.
Στην Enduro2 τιτλούχος ήταν ο AndreaVeronaτης GASGAS με 277 βαθμούς, με δεύτερο τον SamueleBernandiniτης Honda με 198 βαθμούς και τρίτο τον NathanWatsonτης Beta με 182 βαθμούς.
Στην Enduro3, ο BradFreemanτης Betaπήρε τον τίτλο με 255 βαθμούς, έναντι 210 του δεύτερου HamishMacdonald με Sherco και 199 του τρίτου MatteoCavallo με ΤΜ.
Στις γυναίκες η MireiaBadiaτης Rieju πήρε το Πρωτάθλημα με 179 βαθμούς, έναντι 147 της δεύτερης RachelGutishτης Shercoκαι 145 της τρίτης RosieRowett με Rieju.
SuperEnduro 2026, 4ος γύρος, Ουγγαρία - Τέταρτη σερί νίκη για Billy Bolt
Απολυτή κυριαρχία του βρετανού αναβάτη της Husqvarna με τέσσερα στα τέσσερα στην Βουδαπέστη
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
2/2/2026
Ο Billy Bolt συνεχίζει να μετατρέπει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM SuperEnduro 2025/2026 σε προσωπικό σόου, επικρατώντας και στη Βουδαπέστη με απόλυτη κυριαρχία και φτάνοντας τις τέσσερις νίκες σε τέσσερις αγώνες.
Μπροστά σε 14.000 θεατές που γέμισαν το MVM Dome, ο εργοστασιακός αναβάτης της Husqvarna υπέγραψε μία από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις της καριέρας του. Η ουγγρική πίστα, με τον τεράστιο και απαιτητικό βραχόκηπο να καθορίζει τις εξελίξεις, τιμώρησε κάθε λάθος, αλλά ο Bolt κατάφερε να μετατρέψει ακόμη και τις πιο ανέλπιστες στιγμές σε ευκαιρίες.
Prestige SuperPole - Στα μέτρα του Bolt
Ο Bolt ξεκίνησε το βράδυ στην κορυφή. Στον SuperPole αγώνα πέρασε άψογα από το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής, τον βραχόκηπο, και πήρε την πρωτιά με διαφορά 0,656 δευτερολέπτων από τον Mitch Brightmore, με τον Jonny Walker τρίτο. Ήταν η τέταρτη φετινή του νίκη στο SuperPole, δείχνοντας από νωρίς τις διαθέσεις του.
Prestige 1ος αγώνας - Χάος και ανατροπή
Στον πρώτο τελικό της Prestige, ο Walker έστριψε πρώτος, αλλά δέχτηκε αμέσως την επίθεση του Bolt. Οι δύο Βρετανοί συγκρούστηκαν στον αμείλικτο βραχόκηπο, ανοίγοντας τον δρόμο στον Toby Martyn (Stark), ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά επικεφαλής και άρχισε να απομακρύνεται.
Δύο λεπτά πριν το τέλος, ο Martyn είχε φτάσει να προηγείται με 13 δευτερόλεπτα από τον Bolt, ο οποίος είχε ανακάμψει στη δεύτερη θέση. Όλα έδειχναν ότι η Stark θα έπαιρνε την πρώτη της νίκη στην κατηγορία Prestige, μέχρι που οι βράχοι έφεραν την ανατροπή. Ο Martyn έπεσε, χάνοντας την πρωτοπορία, και ο Bolt, ψύχραιμος, έκλεψε τη νίκη. Ο Martyn τερμάτισε δεύτερος στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, με τον Brightmore τρίτο.
Στον δεύτερο αγώνα, πρώτος ξεκίνησε ο Harry Edmondson, ενώ ο Walker κόλλησε στο πρώτο εμπόδιο και έμεινε τελευταίος. Ο Bolt, όμως, έδειξε ξανά ψυχραιμία και σταθερότητα και μέσα σε δύο γύρους πέρασε Edmondson και Diogo Vieira, πήρε την πρωτοπορία και άνοιξε σταδιακά διαφορά.
Με συνεπή ρυθμό και χωρίς λάθη, έφτασε σε μία άνετη νίκη με εννέα δευτερόλεπτα διαφορά από τον Brightmore. Ο Walker έκανε εντυπωσιακή αντεπίθεση από το βάθος του grid και τερμάτισε τρίτος.
Prestige 3ος Αγώνας - Βρετανική μάχη
Ο Brightmore έστριψε πρώτος στον τρίτο και τελευταίο τελικό, αλλά ο Bolt πέρασε πρώτος στο rock garden. Ένα μικρό λάθος του όμως έδωσε ξανά την πρωτοπορία στον Brightmore, με τους δύο Βρετανούς να δίνουν μια σκληρή μάχη.
Με δύο γύρους να απομένουν, ο Bolt έκλεισε τη διαφορά και περίμενε την ευκαιρία του. Σε ένα τεχνικό σημείο, ο Brightmore άφησε μια χαραμάδα και ο αναβάτης της Husqvarna εκτέλεσε ένα υποδειγματικό block pass, παίρνοντας ξανά το προβάδισμα και τη νίκη. Ο Walker ολοκλήρωσε το βάθρο στην τρίτη θέση.
Απόλυτος κυρίαρχος στη Βουδαπέστη
Με νίκη σε SuperPole, αλλά και στους τρεις αγώνες της κατηγορίας Prestige και τον ταχύτερο γύρο, ο Billy Bolt είχε μια ιδανική βραδιά στην Ουγγαρία. Ο Mitch Brightmore πήρε τη δεύτερη θέση στο σύνολο, το καλύτερο αποτέλεσμά του στη σεζόν, ενώ ο Jonny Walker συμπλήρωσε την τρίτη θέση κάνοντας το βάθρο μια καθαρά βρετανική υπόθεση.
Με τέσσερις νίκες σε τέσσερις γύρους ο Billy Bolt μοιάζει αδιαμφισβήτητο φαβορί του φετινού πρωταθλήματος -για μια ακόμη χρονιά-, αποτελώντας μέτρο σύγκρισης για όλους τους υπόλοιπους.