Έτσι ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro 2022!

Οι νικητές και οι Πρωταθλητές όλων των κατηγοριών

Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/12/2022

Το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Δεκεμβρίου διεξήχθη στο Λουτράκι ο τελευταίος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro 2022 με τον 5ο και 6ο αγώνα της σεζόν, ενώ παράλληλα διεξήχθη στην ίδια διαδρομή και ο 4ος αγώνας του Κυπέλου Enduro.

Ο καιρός ήταν βροχερός για όλη την εβδομάδα πριν τον αγώνα, με τη βροχή να σταματά πριν την έναρξη του event, δημιουργώντας το ιδανικότερο τερέν για τους συμμετέχοντες.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι συμμετοχές για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro ήταν απογοητευτικά λίγες, καθώς μόλις 25 αναβάτες στήθηκαν στην εκκίνηση -οι συμμετοχές είναι πάντα περισσότερες όταν ο αγώνας διεξάγεται κοντά στην Πρωτεύουσα . Καλύτερη εικόνα είχε το Κύπελο, με 59 συμμετοχές.

Σάββατο 3/12

Σημείο εκκίνησης του αγώνα ήταν το δημοτικό πάρκινγκ μέσα στο Λουτράκι, ενώ η μια από τις δυο ειδικές βρισκόταν σε μια στεγνή κοίτη ποταμού με βαρύ τερέν (βότσαλο), και η δεύτερη ήταν πιο ψηλά μέσα στο δάσος με πολύ γρήγορα περάσματα ανάμεσα στα δέντρα. Και οι δυο είχαν υψηλές ταχύτητες, προσφέροντας πλούσιο θέαμα.

Μεγάλος νικητής και των 2 ημερών στην Ε2 και στη γενική EnduroGP για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro ήταν ο Παναγιώτης Κουζής της Sherco Hellas πάνω σε ένα SE-F 450, συμμετέχοντας για 2η φορά φέτος στο Enduro μετά τους Αγ. Θεοδώρους. Ο Κουζής, προερχόμενος από το Motocross έδειχνε να προσαρμόζεται ευκολότερα στην ταχύτητα των ειδικών και στο τερέν που δυσκόλεψε γρήγορα από τα περάσματα, και απαιτούσε ΜΧ ικανότητες.

Το στόρι του αγώνα ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ίσως και για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού Enduro, τρεις αναβάτες (ο συντάκτης του ΜΟΤΟ Κίμωνας Καράμπελας με Husqvarna, ο Παναγιώτης Κακολύρης με Beta, και ο Αλέξης Ζώρας επίσης με Beta) διεκδικούσαν τον τίτλο στην EnduroGP, και όλα έδειχναν πως θα βλέπαμε δυνατές μάχες όλο το σαββατοκύριακο. Τελικά όμως, ο παράγοντας τύχη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μάχη, με δυο περιστατικά να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της μάχης για τον τίτλο της γενικής.

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ξεκινήσει πρώτος την 1η ειδική το Σάββατο ο Καράμπελας, και μετά από λίγες στροφές ένα προστατευτικό δίχτυ από τη χάραξη της διαδρομής μπλέχτηκε στον πίσω τροχό της μοτοσυκλέτας του, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει μέσα στην ειδική. Με το σκεπτικό πως η ειδική θα ακυρωνόταν, δέχτηκε εξωτερική βοήθεια για να μπορέσει να βγάλει το δίχτυ από τον τροχό του, όμως στο τέλος της ειδικής οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να ακυρώσουν όχι την ειδική αλλά... τον Καράμπελα, για την προαναφερθείσα εξωτερική βοήθεια.

Στη συνέχεια του αγώνα η ατυχία χτύπησε και την πόρτα του Ζώρρα, όπου ένα τεχνικό πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα του που δεν διορθωνόταν γρήγορα τον φόρτωσε με καπέλο, κάτι που τον έβγαλε και αυτόν από τη διεκδίκηση του τίτλου στη EnduroGP.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην δούμε τελικά τη μάχη που θέλαμε για την EnduroGP, με τον Κακολύρη να μην αντιμετωπίζει δυσκολία στο να μαζέψει πολύτιμους βαθμούς το Σάββατο για την κατάκτηση του τίτλου την Κυριακή.

Τα αποτελέσματα του Σαββάτου στην EnduroGP βρήκαν 1ο τον Παναγιώτη Κουζή, δεύτερο τον Παναγιώτη Κακολύρη και τρίτο τον Δημήτρη Βαρσάμη .

Οι τρεις πρώτοι στη κάθε κατηγορία του Π.Π. Enduro για το Σάββατο ήταν οι εξής:

Ε1

  1. Βαρσάμης Δημήτρης
  2. Ντεβετζής Ιωάννης
  3. Μιχαηλίδης Νικόλαος

Ε2

  1. Κουζής Παναγιώτης
  2. Κακολύρης Παναγιώτης
  3. Atwill Phillip

Ε3

  1. Παπαθεοδώρου Χρήστος
  2. Ζαφειρίου Παναγιώτης
  3. Λεπεσιώτης Ιωάννης

EN

  1. Ντεβετζής Ιωάννης
  2. Μιχαηλίδης Νικόλαος
  3. Φλώρος Σπύρος

ES

  1. Θερριός Παναγιώτης
  2. Ζαφειρίου Παναγιώτης
  3. Δάλλας Κωνσταντίνος

Κυριακή 4/12

Το Σάββατο η διαδρομή του αγώνα για το ΠΠΕ περιελάμβανε 4 γύρους, ενώ την Κυριακή οι γύροι μειώθηκαν στους 3. Σημειώστε πως η Κυριακή ήταν η πιο σημαντική μέρα εκ των δύο, καθώς οι τίτλοι στις περισσότερες κατηγορίες δεν είχαν κριθεί ακόμα.

Ο Κουζής όπως είπαμε βγήκε πρώτος στην EnduroGP και στους 2 αγώνες, όμως εκείνος που στέφθηκε Πρωταθλητής EnduroGP 2022 αλλά και της E2 ήταν ο Παναγιώτης Κακολύρης (φωτό άνω) με μια 2η θέση την Κυριακή -ενώ χρειαζόταν τερματισμό μέσα στις πρώτες εννέα θέσεις για τον τίτλο.

Τρίτος στην EnduroGP αλλά και 2ος στην Ε2 για το 2022 βγήκε ο Κίμωνας Καράμπελας.

Ο Ζώρας, αποφασίζοντας να μην πιέσει την Κυριακή, πήρε τους βαθμούς που χρειαζόταν για να κατακτήσει την 3η θέση της EnduroGP για το 2022, ενώ παράλληλα στέφθηκε Πρωταθλητής της E3 για φέτος.

Ο Ιωάννης Ντεβετζης με ΚΤΜ κατέκτησε τον τίτλο στην κατηγορία EN (Νέων) για το 2022, και Πρωταθλητής ES (Senior) αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Ζαφειρίου με μοτοσυκλέτα της ΤΜ.

Οι τρεις πρώτοι στη κάθε κατηγορία του Π.Π. Enduro για την Κυριακή ήταν οι εξής:

Ε1

  1. Δημήτρης Βαρσάμης
  2. Ντεβετζής Ιωάννης
  3. Ζβιντερίκος Απόστολος

Ε2

  1. Κουζής Παναγιώτης
  2. Κακολύρης Παναγιώτης
  3. Καράμπελας Κίμωνας

Ε3

  1. Παπαθεοδώρου Χρήστος
  2. Ζώρας Αλέξιος
  3. Ζαφειρίου Παναγιώτης

EN

  1. Ντεβετζής Ιωάννης
  2. Μιχαηλίδης Νικόλαος
  3. Φλώρος Σπύρος

ES

  1. Θερριός Παναγιώτης
  2. Ζαφειρίου Παναγιώτης
  3. Δάλλας Κωνσταντίνος

Στο Κύπελο Enduro είχαμε τους εξής νικητές την Κυριακή:

C1

Μπελίτσης Παναγιώτης

C2

Φλώρος Νικόλαος

C3

Πυρλής Άρης

CN

Στέργιος Άγγελος

CS

Αλεξόπουλος Φώτης

CH

Γκούβας Χρήστος

CE

Μανέτας Ιωάννης

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα δείτε ΕΔΩ.

Θα επιστρέψουμε όταν αναρτηθούν επίσημα οι τελικές βαθμολογίες τόσο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro όσο και για το Κύπελλο.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος

Mario Roman-Sherco: Χωρίζουν οι δρόμοι τους αλά M.Marquez-Honda

Νέο ξεκίνημα ψάχνει ο Ισπανός μετά από 9 χρόνια συνεργασίας με τη Sherco Factory Racing
Roman
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/12/2025

Μετά από σχεδόν μία δεκαετία κοινής πορείας, ο Mario Roman και η Sherco τραβούν χωριστούς δρόμους, σε μια απόφαση που αιφνιδίασε αλλά πάρθηκε με κοινή συναίνεση, όπως έγινε με τον M.Mrquez και τη Honda.

Ο Mario Roman επιβεβαίωσε επίσημα την αποχώρησή του από τη Sherco Factory Racing μετά από εννέα ιδιαίτερα επιτυχημένα χρόνια. Η είδηση εξέπληξε τον κόσμο του Hard Enduro, ωστόσο ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση ήταν αμοιβαία και βασισμένη στην κοινή εκτίμηση για όσα πέτυχαν μαζί.

 "Βρίσκομαι σε ένα σημείο της καριέρας μου όπου νιώθω την ανάγκη να εξερευνήσω νέους δρόμους και ευκαιρίες", εξηγεί ο Ισπανός αναβάτης, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Roman

Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην εργοστασιακή ομάδα της Sherco την επόμενη σεζόν, ο Roman είναι ξεκάθαρος, λέγοντας, “Ναι, αποφάσισα να μην συνεχίσω με την επίσημη ομάδα της Sherco. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να την πάρω, γιατί ήμασταν μαζί για πάρα πολλά χρόνια. Η ομάδα ήθελε να με κρατήσει και μου πρότεινε ανανέωση συμβολαίου για αρκετές σεζόν, όμως νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα σημείο όπου χρειάζομαι νέες προκλήσεις.”

Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την επιλογή δεν είναι μόνο αγωνιστικοί. “Μετά από τόσα χρόνια, αρχίζεις να νιώθεις την ανάγκη για κάτι διαφορετικό. Παράλληλα, θέλω περισσότερη ελευθερία στη διαχείριση της καριέρας μου και των προσωπικών μου χορηγών, κάτι που στη Sherco ήταν αρκετά περιορισμένο”.

Παρά την αποχώρηση, ο Roman μιλά με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη γαλλική εταιρεία, “Κοιτάζω πίσω με απόλυτα θετικό τρόπο. Ήταν εννέα απίστευτα χρόνια, γεμάτα αγωνιστικές επιτυχίες και μια πολύ στενή σχέση με όλη την ομάδα. Θα συνεχίσω να μιλάω με σεβασμό για τη Sherco”.

Roman

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του από την πρώτη στιγμή, “Θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τον Jordan Curvalle, που πίστεψε σε μένα από την αρχή και μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ ως επαγγελματίας. Επίσης τους Marc και Thomas Teissier, αλλά και τους Fabien Planet, David Boulanger και Loris, που ήταν οι άνθρωποί μου μέσα στην ομάδα”.

Ο Roman δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στο σύγχρονο μοντέλο εργοστασιακών συμβολαίων, “Ναι, θεωρώ ότι τα σημερινά συμβόλαια είναι υπερβολικά περιοριστικά. Οι αναβάτες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στη διαχείριση της εικόνας τους και των συνεργασιών τους. Στα εργοστασιακά σχήματα είσαι “ντυμένος” από την κορυφή ως τα νύχια και δεν μπορείς ούτε καν να βάψεις το κράνος σου ή να εξατομικεύσεις τον εξοπλισμό σου, κάτι που σε άλλα sport του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι αυτονόητο”.

Roman

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ενεργή συμμετοχή του στη WERA , την ένωση αναβατών Hard Enduro (World Enduro Riders Association), “Είναι απαραίτητο οι αναβάτες να έχουν περισσότερη επιρροή και καλύτερες συνθήκες. Η καριέρα μας είναι μικρή και πρέπει να προστατεύεται. Η WERA είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επαγγελματοποίηση του Hard Enduro”.

Όσο για το μέλλον; Ο Roman αφήνει σκόπιμα τα χαρτιά του κλειστά, ”Υπάρχουν πράγματα σε εξέλιξη, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω ακόμη. Είμαι ενθουσιασμένος και ανυπομονώ να τα μοιραστώ. Θέλω πάντα να κυνηγάω τις προκλήσεις που με παρακινούν, σε αυτό με έχει εμπνεύσει πολύ και ο Marc Marquez, που άφησε ένα ιστορικό εργοστάσιο και βγήκε από τη ζώνη άνεσής του.”

Roman

Η πρόθεσή του είναι να συνεχίσει κανονικά στο Hard Enduro World Championship, πιθανότατα με ένα πιο ανεξάρτητο εγχείρημα, συμμετέχοντας τόσο σε όλο το πρωτάθλημα όσο και σε κορυφαίους αγώνες όπως το Erzbergrodeo και το Romaniacs.

Roman

Παράλληλα, το project της νεανικής αγωνιστικής ομάδας Sorry Bro junior team συνεχίζεται κανονικά, ενώ νέες δράσεις έρχονται και εκτός αγώνων, με ρόλους πρεσβευτή εταιριών, εξέλιξη προϊόντων, κανάλι YouTube, εκπαιδευτικά camps και ηλεκτρονικό κατάστημα, με  μόνο βέβαιο ότι ο Mario Roman ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας του, και όπως όλα δείχνουν, θα είναι εξίσου φιλόδοξο και απαιτητικό.