Έτσι ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro 2022!

Οι νικητές και οι Πρωταθλητές όλων των κατηγοριών

Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/12/2022

Το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Δεκεμβρίου διεξήχθη στο Λουτράκι ο τελευταίος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro 2022 με τον 5ο και 6ο αγώνα της σεζόν, ενώ παράλληλα διεξήχθη στην ίδια διαδρομή και ο 4ος αγώνας του Κυπέλου Enduro.

Ο καιρός ήταν βροχερός για όλη την εβδομάδα πριν τον αγώνα, με τη βροχή να σταματά πριν την έναρξη του event, δημιουργώντας το ιδανικότερο τερέν για τους συμμετέχοντες.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι συμμετοχές για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro ήταν απογοητευτικά λίγες, καθώς μόλις 25 αναβάτες στήθηκαν στην εκκίνηση -οι συμμετοχές είναι πάντα περισσότερες όταν ο αγώνας διεξάγεται κοντά στην Πρωτεύουσα . Καλύτερη εικόνα είχε το Κύπελο, με 59 συμμετοχές.

Σάββατο 3/12

Σημείο εκκίνησης του αγώνα ήταν το δημοτικό πάρκινγκ μέσα στο Λουτράκι, ενώ η μια από τις δυο ειδικές βρισκόταν σε μια στεγνή κοίτη ποταμού με βαρύ τερέν (βότσαλο), και η δεύτερη ήταν πιο ψηλά μέσα στο δάσος με πολύ γρήγορα περάσματα ανάμεσα στα δέντρα. Και οι δυο είχαν υψηλές ταχύτητες, προσφέροντας πλούσιο θέαμα.

Μεγάλος νικητής και των 2 ημερών στην Ε2 και στη γενική EnduroGP για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro ήταν ο Παναγιώτης Κουζής της Sherco Hellas πάνω σε ένα SE-F 450, συμμετέχοντας για 2η φορά φέτος στο Enduro μετά τους Αγ. Θεοδώρους. Ο Κουζής, προερχόμενος από το Motocross έδειχνε να προσαρμόζεται ευκολότερα στην ταχύτητα των ειδικών και στο τερέν που δυσκόλεψε γρήγορα από τα περάσματα, και απαιτούσε ΜΧ ικανότητες.

Το στόρι του αγώνα ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ίσως και για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού Enduro, τρεις αναβάτες (ο συντάκτης του ΜΟΤΟ Κίμωνας Καράμπελας με Husqvarna, ο Παναγιώτης Κακολύρης με Beta, και ο Αλέξης Ζώρας επίσης με Beta) διεκδικούσαν τον τίτλο στην EnduroGP, και όλα έδειχναν πως θα βλέπαμε δυνατές μάχες όλο το σαββατοκύριακο. Τελικά όμως, ο παράγοντας τύχη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μάχη, με δυο περιστατικά να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της μάχης για τον τίτλο της γενικής.

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ξεκινήσει πρώτος την 1η ειδική το Σάββατο ο Καράμπελας, και μετά από λίγες στροφές ένα προστατευτικό δίχτυ από τη χάραξη της διαδρομής μπλέχτηκε στον πίσω τροχό της μοτοσυκλέτας του, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει μέσα στην ειδική. Με το σκεπτικό πως η ειδική θα ακυρωνόταν, δέχτηκε εξωτερική βοήθεια για να μπορέσει να βγάλει το δίχτυ από τον τροχό του, όμως στο τέλος της ειδικής οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να ακυρώσουν όχι την ειδική αλλά... τον Καράμπελα, για την προαναφερθείσα εξωτερική βοήθεια.

Στη συνέχεια του αγώνα η ατυχία χτύπησε και την πόρτα του Ζώρρα, όπου ένα τεχνικό πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα του που δεν διορθωνόταν γρήγορα τον φόρτωσε με καπέλο, κάτι που τον έβγαλε και αυτόν από τη διεκδίκηση του τίτλου στη EnduroGP.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην δούμε τελικά τη μάχη που θέλαμε για την EnduroGP, με τον Κακολύρη να μην αντιμετωπίζει δυσκολία στο να μαζέψει πολύτιμους βαθμούς το Σάββατο για την κατάκτηση του τίτλου την Κυριακή.

Τα αποτελέσματα του Σαββάτου στην EnduroGP βρήκαν 1ο τον Παναγιώτη Κουζή, δεύτερο τον Παναγιώτη Κακολύρη και τρίτο τον Δημήτρη Βαρσάμη .

Οι τρεις πρώτοι στη κάθε κατηγορία του Π.Π. Enduro για το Σάββατο ήταν οι εξής:

Ε1

 1. Βαρσάμης Δημήτρης
 2. Ντεβετζής Ιωάννης
 3. Μιχαηλίδης Νικόλαος

Ε2

 1. Κουζής Παναγιώτης
 2. Κακολύρης Παναγιώτης
 3. Atwill Phillip

Ε3

 1. Παπαθεοδώρου Χρήστος
 2. Ζαφειρίου Παναγιώτης
 3. Λεπεσιώτης Ιωάννης

EN

 1. Ντεβετζής Ιωάννης
 2. Μιχαηλίδης Νικόλαος
 3. Φλώρος Σπύρος

ES

 1. Θερριός Παναγιώτης
 2. Ζαφειρίου Παναγιώτης
 3. Δάλλας Κωνσταντίνος

Κυριακή 4/12

Το Σάββατο η διαδρομή του αγώνα για το ΠΠΕ περιελάμβανε 4 γύρους, ενώ την Κυριακή οι γύροι μειώθηκαν στους 3. Σημειώστε πως η Κυριακή ήταν η πιο σημαντική μέρα εκ των δύο, καθώς οι τίτλοι στις περισσότερες κατηγορίες δεν είχαν κριθεί ακόμα.

Ο Κουζής όπως είπαμε βγήκε πρώτος στην EnduroGP και στους 2 αγώνες, όμως εκείνος που στέφθηκε Πρωταθλητής EnduroGP 2022 αλλά και της E2 ήταν ο Παναγιώτης Κακολύρης (φωτό άνω) με μια 2η θέση την Κυριακή -ενώ χρειαζόταν τερματισμό μέσα στις πρώτες εννέα θέσεις για τον τίτλο.

Τρίτος στην EnduroGP αλλά και 2ος στην Ε2 για το 2022 βγήκε ο Κίμωνας Καράμπελας.

Ο Ζώρας, αποφασίζοντας να μην πιέσει την Κυριακή, πήρε τους βαθμούς που χρειαζόταν για να κατακτήσει την 3η θέση της EnduroGP για το 2022, ενώ παράλληλα στέφθηκε Πρωταθλητής της E3 για φέτος.

Ο Ιωάννης Ντεβετζης με ΚΤΜ κατέκτησε τον τίτλο στην κατηγορία EN (Νέων) για το 2022, και Πρωταθλητής ES (Senior) αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Ζαφειρίου με μοτοσυκλέτα της ΤΜ.

Οι τρεις πρώτοι στη κάθε κατηγορία του Π.Π. Enduro για την Κυριακή ήταν οι εξής:

Ε1

 1. Δημήτρης Βαρσάμης
 2. Ντεβετζής Ιωάννης
 3. Ζβιντερίκος Απόστολος

Ε2

 1. Κουζής Παναγιώτης
 2. Κακολύρης Παναγιώτης
 3. Καράμπελας Κίμωνας

Ε3

 1. Παπαθεοδώρου Χρήστος
 2. Ζώρας Αλέξιος
 3. Ζαφειρίου Παναγιώτης

EN

 1. Ντεβετζής Ιωάννης
 2. Μιχαηλίδης Νικόλαος
 3. Φλώρος Σπύρος

ES

 1. Θερριός Παναγιώτης
 2. Ζαφειρίου Παναγιώτης
 3. Δάλλας Κωνσταντίνος

Στο Κύπελο Enduro είχαμε τους εξής νικητές την Κυριακή:

C1

Μπελίτσης Παναγιώτης

C2

Φλώρος Νικόλαος

C3

Πυρλής Άρης

CN

Στέργιος Άγγελος

CS

Αλεξόπουλος Φώτης

CH

Γκούβας Χρήστος

CE

Μανέτας Ιωάννης

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα δείτε ΕΔΩ.

Θα επιστρέψουμε όταν αναρτηθούν επίσημα οι τελικές βαθμολογίες τόσο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro όσο και για το Κύπελλο.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος

Taddy Blazusiak - 7ος γενικής με την ηλεκτρική Stark Varg στον 2ο αγώνα του Ισπανικού Hard Enduro

Μέχρι και pitstop πραγματοποίησε η ομάδα του στα πλαίσια δοκιμών
motomag Τερμάτισε στο ντεμπούτο του ο Blazusiak με την ηλεκτρική Stark Varg
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

13/2/2024

Είχατε διαβάσει στο MOTO πως το αγωνιστικό ντεμπούτο του Taddy Blazusiak με την ηλεκτρική Varg θα γινόταν μετά κόπων και βασάνων στο ισπανικό πρωτάθλημα Hard Enduro καθώς η FIM έχει απαγορεύσει να λάβει μέρος η μοτοσυκλέτα της Stark Future σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ο στόχος για τον Blazusiak και την ομάδα του στον 2ο αγώνα του Ισπανικού Πρωταθλήματος Hard Enduro δεν ήταν άλλος από το να συλλέξουν δεδομένα για την εξέλιξη της νέας μοτοσυκλέτας και αυτός τελικά επιτεύχθηκε καθώς τερμάτισαν στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης, ενώ στο πλαίσιο των δοκιμών πραγματοποίησαν και pitstop αλλάζοντας μπαταρία στην ηλεκτρική μοτοσυκλέτα του Πολωνού.

Τερμάτισε στο ντεμπούτο του ο Blazusiak με την ηλεκτρική Stark Varg

Μπορεί τη νίκη να κατέκτησε ο Ισπανός Marc Riba με ΚΤΜ, ωστόσο τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα όπως ήταν φυσιολογικό στον Blazusiak. Ο Πολωνός αναβάτης της Stark Future στον Πρόλογο λίγο έλειψε να περάσει στον τελικό ωστόσο ένα λάθος τον κράτησε εκτός. Στον κυρίως αγώνα ο Blazusiak με τη Varg ήταν εντός πεντάδας ωστόσο το σημαντικότερο ήταν πως η μοτοσυκλέτα δεν αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα. Στο πλαίσιο συλλογής δεδομένων η ομάδα του Πολωνού αποφάσισε να αλλάξει και μπαταρία κάτι το οποίο δεν ήταν αρχικά σχεδιασμένο να γίνει αλλά το έκαναν για προληπτικούς κυρίως λόγους.

Blazusiak

Μπορεί να χάθηκε αρκετός χρόνος κατά τη διαδικασία αυτή αλλά αυτό δεν πτόησε τον Blazusiak. O Πολωνός στο αγωνιστικό ντεμπούτο του με την ηλεκτρική Varg τερμάτισε στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης όπως προείπαμε, με την ομάδα του να κάνει γνωστό πως το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού θα γίνει εκ νέου στο ισπανικό πρωτάθλημα Enduro και συγκεκριμένα στον αγώνα Basella Race στις 16 – 18 Φεβρουαρίου.

Blazusiakhttps://bikealert.gr/el/news/agonistika_-road_filtra_aeros_hiflofiltro