FIM SuperEnduro 2024 – Παγκόσμιος Πρωταθλητής για τέταρτη φορά ο Bolt με Husqvarna [VIDEO]

Έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την χρονιά καθώς κέρδισε και τους επτά αγώνες του θεσμού
motomag FIM SuperEnduro 2024 – Παγκόσμιος Πρωταθλητής για τέταρτη φορά ο Bolt με Husqvarna [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/3/2024

Η φετινή χρονιά του SuperEnduro αποδείχθηκε παράσταση για έναν ρόλο και συγκεκριμένα για τον αναβάτη της Husqvarna Billy Bolt. Ο Βρετανός αναβάτης κατάφερε να κερδίσει τον εντός έδρας αγώνα στην Αγγλία, πανηγυρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον τέταρτο Παγκόσμιο Τίτλο του.

Ο Bolt φτάνοντας στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Αγγλία είχε προβάδισμα 59 βαθμών έναντι του Jonny Walker, με τον αναβάτη της GASGAS να ελπίζει σε ένα θαύμα ώστε να κλέψει τον τίτλο από τα χέρια του Bolt.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είχε σκοπό να το αφήσει ο αναβάτης της Husqvarna να συμβεί. Ο Bolt ξεκαθάρισε την υπόθεση τίτλο από την διαδικασία Superpole μαζεύοντας τους βαθμούς που έπρεπε ώστε να στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής για τέταρτη φορά. Οι σχεδόν 7.000 θεατές που βρέθηκαν στο Utilita Arena του Newcastle επιπρόσθετα λίγο αργότερα θα βλέπανε μια μοναδική αγωνιστική παράσταση από τον Bolt.

FIM SuperEnduro 2024 – Παγκόσμιος Πρωταθλητής για τέταρτη φορά ο Bolt με Husqvarna [VIDEO]

O αναβάτης της Husqvarna παρά το γεγονός πως είχε εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο ήθελε να κλείσει την χρονιά με στιλ… και αυτό έκανε. Ο Bolt στον πρώτο αγώνα πήρε το Holeshot και χωρίς να απειληθεί από κανέναν σημείωσε την πρώτη νίκη της βραδιάς. Στη δεύτερη θέση αρκετά πίσω του τερμάτισε ο Walker με τον Mitch Brightmore (GASGAS), να συμπληρώνει το βάθρο.

Στον δεύτερο αγώνα έχοντας ανεστραμμένο grid όλοι ήλπιζαν πως θα δούμε κάτι διαφορετικό ωστόσο ο Bolt είχε για ακόμη έναν αγώνα άλλη άποψη. Στα πρώτα στάδια του αγώνα οι Walker και Manuel Lettenbichler (ΚΤΜ), πάλευαν για την πρώτη θέση ωστόσο λίγο αργότερα ακριβώς πίσω τους βρέθηκε ο Bolt παρά την πτώση που είχε, με τον αναβάτη της Husqvarna να περνά τα εμπόδια με τις πέτρες λες και ήταν το πιο από πράγμα στον κόσμο. Ο Bolt ήθελε τόσο πολύ να κερδίσει που πάλεψε μέχρι τέλους με τον Walker. Για ακόμη έναν αγώνα νικητής βγήκε ο Bolt με τον Walker να τερματίζει στη συνηθισμένη του δεύτερη θέση. Το βάθρο στον δεύτερο αγώνα συμπλήρωσε ο Lettenbichler.

FIM SuperEnduro 2024 – Παγκόσμιος Πρωταθλητής για τέταρτη φορά ο Bolt με Husqvarna [VIDEO]

Ο τρίτος αγώνας ήταν σαν να λέμε ο γύρος του θριάμβου για τον Bolt. Ο αναβάτης της Husqvarna πήρε την πρωτοπορία και δεν κοίταξε ποτέ πίσω του, πανηγυρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το 7 στα 7 φέτος ενώ έδωσε μία εξαιρετική αγωνιστική παράσταση εντός έδρας δείχνοντας σε όλους πως ο φετινός Παγκόσμιος Τίτλος ανήκε μόνο σε αυτόν. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Lettenbichler, με τον Walker να συμπληρώνει το τελευταίο βάθρο της φετινής χρονιάς στο SuperEnduro.

Με τις νίκες του Billy Bolt, η Husqvarna κατέκτησε το Παγκόσμιο Τίτλο Κατασκευαστών, με την Beta και την GASGAS να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Billy Bolt δήλωσε: “Στη μέση της χρονιάς είχα ένα τραυματισμό ο οποίος δυσκόλεψε λίγο τα πράγματα παρολαυτά η ομάδα μου και εγώ βρήκαμε τον τρόπο για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες καταφέρνοντας να κερδίσουμε και τους δύο τίτλους και για αυτό είμαι πολύ χαρούμενος”.

FIM SuperEnduro 2024 – Παγκόσμιος Πρωταθλητής για τέταρτη φορά ο Bolt με Husqvarna [VIDEO]

 

Ετικέτες

ISDE 2026: Η Ιταλία αυξάνει τη διαφορά, νίκη ημέρας για τον Josep García [VIDEO]

Η Γαλλία ανεβαίνει στην κορυφή του Junior World Trophy, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν το προβάδισμα στη γυναικεία κατηγορία
ISDE
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

14/10/2026

Η Ιταλία διεύρυνε το προβάδισμά της στο World Trophy μετά τη δεύτερη ημέρα του ISDE 2026 στην Πορτογαλία, με τη Γαλλία και τη Σουηδία να συμπληρώνουν προσωρινά την πρώτη τριάδα. Ο Josep García πήρε την πρώτη του νίκη στη γενική κατάταξη της φετινής διοργάνωσης, επικρατώντας του Andrea Verona για μόλις δύο δευτερόλεπτα, σε μια ημέρα που τρεις εγκαταλείψεις έθεσαν τη Μεγάλη Βρετανία εκτός διεκδίκησης τίτλου.

Η δεύτερη ημέρα του 6DAYS FIM Enduro of Nations 2026 σημαδεύτηκε από τη σκόνη και τις ολοένα δυσκολότερες συνθήκες στις ειδικές διαδρομές της Grandola στην Πορτογαλία. Οι απαιτητικές διαδρομές έφεραν σημαντικές απώλειες σε αρκετές ομάδες, με τη Μεγάλη Βρετανία να χάνει τους Jamie McCanney, Nieve Holmes και Jack Keenan, έναν αναβάτη από καθεμία από τις τρεις ομάδες Trophy της χώρας.

Οι τρεις εγκαταλείψεις έθεσαν τη βρετανική αποστολή εκτός διεκδίκησης της νίκης στη συνολική κατάταξη. Εκτός μάχης για το World Trophy βρέθηκαν επίσης η Πολωνία, η Γουατεμάλα και η Αυστραλία.

"Η εγκατάλειψη του Jamie μάς βγάζει από τη διεκδίκηση του World Trophy. Είναι κρίμα, γιατί ξεκινήσαμε καλά την πρώτη ημέρα. Τώρα θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά ατομικά αποτελέσματα", δήλωσε ο Jed Etchells της Sherco.

World Trophy: Η Ιταλία ξεφεύγει, η Ισπανία πέφτει στην πέμπτη θέση

Η Ιταλία αύξησε τη διαφορά της από τη δεύτερη Γαλλία στα 3 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα. Και οι τέσσερις Ιταλοί αναβάτες ολοκλήρωσαν την ημέρα μέσα στην πρώτη εικοσάδα της γενικής κατάταξης, με τον Andrea Verona (KTM) να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τον Morgan Lesiardo (Triumph) στην τέταρτη.

ISDE

Η Γαλλία διατηρεί τη δεύτερη θέση, με τον Zach Pichon (TM MOTO) να ξεχωρίζει, έχοντας ολοκληρώσει την ημέρα στην τρίτη θέση της ατομικής κατάταξης.

Η Σουηδία παραμένει τρίτη, 1 λεπτό και 22 δευτερόλεπτα πίσω από τη Γαλλία. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, πλησίασαν και ανέβηκαν στην τέταρτη θέση, απέχοντας πλέον 1 λεπτό και 13 δευτερόλεπτα από το βάθρο.

Η Ισπανία βρίσκεται στην πέμπτη θέση, με τον Josep García (KTM) να δίνει τον τόνο χάρη στη νίκη του στη γενική κατάταξη της ημέρας.

Πρώτη νίκη για τον Josep García, οριακά μπροστά από τον Verona

Ο νικητής της γενικής κατάταξης στις πέντε προηγούμενες διοργανώσεις πέτυχε την πρώτη του αντίστοιχη νίκη στο ISDE 2026 της Πορτογαλίας, έπειτα από μια στενή μονομαχία με τον Andrea Verona που κρίθηκε στην τελευταία ειδική διαδρομή, με διαφορά μόλις δύο δευτερολέπτων.

Ο García ξεκίνησε σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο, αλλά ο Verona απάντησε στην επόμενη ειδική και οι δύο αναβάτες μοιράστηκαν τις νίκες στις επιμέρους δοκιμασίες. Μια δυνατή πτώση του Ισπανού στην προτελευταία ειδική έβαλε σε κίνδυνο την προσπάθειά του, όμως κατάφερε να ανακάμψει και να κερδίσει την τελευταία δοκιμασία, εξασφαλίζοντας τη νίκη της ημέρας.

"Το σχέδιο ήταν να πιέσω όσο περισσότερο γινόταν από την αρχή. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι την άσχημη πτώση μου στην προτελευταία ειδική. Ευτυχώς, κατάφερα να ανακάμψω στην τελευταία και να κερδίσω την ημέρα", εξήγησε ο García.

Ο Zach Pichon (TM MOTO) τερμάτισε τρίτος, με διαφορά μεγαλύτερη των 27 δευτερολέπτων από τους δύο πρώτους. Ακολούθησαν ο Morgan Lesiardo (Triumph) στην τέταρτη θέση και ο Max Ahlin (Honda) στην πέμπτη.

Κυριαρχία García, Verona και Roussaly στις κατηγορίες

Στην Enduro1, ο Josep García πρόσθεσε ακόμη μία νίκη στο ενεργητικό του και αύξησε τη διαφορά του από τους διώκτες του. Δεύτερος τερμάτισε ο Morgan Lesiardo, με τον Samuele Bernardini (Honda) να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Στην Enduro2, ο Andrea Verona (KTM) επικράτησε, με τον Zach Pichon στη δεύτερη θέση και τον Max Ahlin στην τρίτη.

Στην Enduro3, ο Julien Roussaly (Sherco) πέτυχε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του, επικρατώντας του Brad Freeman (Beta) με διαφορά έξι δευτερολέπτων. Τρίτος ήταν ο Albin Norrbin (Husqvarna), ο οποίος επικράτησε οριακά του Alberto Elgari (TM MOTO), με διαφορά μικρότερη του ενός δευτερολέπτου.

Junior World Trophy: Η Γαλλία προσπερνά την Ιταλία

Η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Kevin Cristino (Husqvarna) της Ιταλίας και πέρασε στην πρώτη θέση του Junior World Trophy, αποκτώντας προβάδισμα 29 δευτερολέπτων.

Οι Thibault Giraudon (Fantic), Clément Clauzier (Beta) και Romain Dagna (KTM) πραγματοποίησαν σταθερή εμφάνιση, επιτρέποντας στη γαλλική ομάδα να ανατρέψει τη διαφορά της πρώτης ημέρας.

"Ήταν μια εξαιρετική ημέρα για την ομάδα. Η Ιταλία αντιμετώπισε προβλήματα, τα οποία καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε, αν και κάναμε κι εμείς λάθη", δήλωσε ο Dagna, ο οποίος αγωνίζεται με ενοχλήσεις στο ένα χέρι, έπειτα από τραυματισμό την πρώτη ημέρα.

Οι ΗΠΑ παραμένουν στην τρίτη θέση, 2 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα πίσω από τη Γαλλία. Η Ισπανία ακολουθεί τέταρτη, έχοντας διαφορά σχεδόν πέντε λεπτών από τη Χιλή, που βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Women's World Trophy: Οι ΗΠΑ αυξάνουν το προβάδισμά τους

Οι συνήθης ύποπτη ομάδα γυναικών των ΗΠΑ συνεχίζει να προηγείται στη κατηγορία, αυξάνοντας τη διαφορά τους από την Αυστραλία σε σχεδόν τέσσερα λεπτά. Καθοριστική ήταν η διπλή νίκη των Brandy Richards (KTM) και Korie Steede (Husqvarna).

ISd

Οι Αυστραλές Danielle McDonald, Madi Simpson και Jessica Gardiner, όλες με Yamaha, κατέλαβαν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα στην ατομική κατάταξη, διατηρώντας την ομάδα τους στη διεκδίκηση του τίτλου.

Η Γαλλία βρίσκεται στην τρίτη θέση, αλλά πλέον απέχει περισσότερο από 20 λεπτά από την κορυφή. Η Πορτογαλία και η Νέα Ζηλανδία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Στην ατομική κατάταξη της γυναικείας κατηγορίας, η Brandy Richards κυριάρχησε ξανά σε όλες τις ειδικές διαδρομές, επικρατώντας της Korie Steede και της Danielle McDonald. Οι Madi Simpson και Jessica Gardiner συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.