Π.Π. Enduro – 6ος Αγώνας Φλώρινα

Τέσσερις πρωταθλητές & ο Ζώρας
19/9/2017

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro & Κύπελλο Β. Ελλάδας
6ος Αγώνας, Φλώρινα, 17 Σεπτεμβρίου 2017
Φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος/PPM

Ξεκαθάρισε στη Φλώρινα η υπόθεση τίτλος για τις τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες του Πρωταθλήματος ενώ εκκρεμεί και η μεγάλη μάχη της Γενική. Ο Αλέξης Ζώρας πήρε τη νίκη στην ακριτική πόλη ενώ ο Βαγγελάκος, ο Σιαφαρίκας, ο Μπάκας και ο Γκαγκανάτσιος πανηγυρίζουν ήδη τους τίτλους στις κατηγορίες Ε2, Ε3, Νέων και Βετεράνων, έναν αγώνα πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Με μόλις 1.9 δευτερόλεπτα διαφορά, ο Αλέξης Ζώρας (ΚΤΜ) κατάφερε να πάρει τη δεύτερη συνεχόμενη φετινή του νίκη στην Ε1 και την πρώτη στη Γενική. Μπαίνοντας στην τελευταία ειδική, ο αναβάτης από τα Τρίκαλα τα έδωσε όλα και κατάφερε να επικρατήσει οριακά του Γιάννη Παυλίδη (ΤΜ) που είχε “αρπάξει” προσωρινά το προβάδισμα στην προηγούμενη ειδική. Και όσο οι δυο τους έδιναν οριακές μάχες για τη νίκη, λίγο πιο πίσω, τέσσερις αναβάτες συνέχιζαν το αήττητο σερί στις κατηγορίες τους και κατακτούσαν τους πρώτους τους φετινούς τίτλους. Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση και της Γενικής με τον Βασίλη Σιαφαρίκα (Honda) να προηγείται με μόλις τρεις βαθμούς του Παυλίδη και όλα να είναι ανοιχτά μεταξύ τους για τον τελευταίο αγώνα στο Λουτράκι (22 Οκτωβρίου).

Ανοιχτή η υπόθεση τίτλος στην Ε1

Συνέχεια στη νίκη του Ξυλοκάστρου έδωσε ο Ζώρας παίρνοντας τη δεύτερη φετινή του νίκη στην Ε1. Τερματίζοντας μπροστά από τον Γιάννη Παυλίδη, που μετρούσε πέντε νίκες στους πέντε πρώτους αγώνες της χρονιάς, συνεχίζει να ελπίζει για το πρωτάθλημα αν και οι δέκα βαθμοί διαφοράς δείχνουν πολλοί για μόνο έναν αγώνα που απομένει. Οι δύο αναβάτες ήταν σε πολύ καλή μέρα στη Φλώρινα και σημείωσαν εντυπωσιακούς χρόνους κλέβοντας παράλληλα και την παράσταση στη μάχη της Γενικής. Παρών για έκτη συνεχόμενη φορά στο βάθρο ο Παναγιώτης Κακολύρης (Yamaha) που ξεκίνησε δυνατά και στη μάχη της Γενικής αλλά στη συνέχεια έχασε την επαφή του με τους πρώτους, μένοντας τελικά στην πέμπτη θέση.

Πρωτάθλημα για τον Βαγγελάκο στην Ε2

Μόλις ένα βαθμό χρειαζόταν ο Δημήτρης Βαγγελάκος (Yamaha) για να πανηγυρίσει και μαθηματικά τον τίτλο στην κατηγορία. Ο Αθηναίος αναβάτης φυσικά δεν αρκέστηκε σε αυτό και πίεσε για μία ακόμη νίκη που τον διατηρεί αήττητο στην κατηγορία. Επιστροφή στις καλές εμφανίσεις από τον Γιάννη Τρίγκα (Beta) που έδωσε δυνατές μάχες με τον “δίχρονο” Γιώργο Κοινωνά (Yamaha) για τη δεύτερη θέση στην Ε2 αλλά και για την έβδομη της Γενικής, με τον Τρικαλινό αναβάτη να βγαίνει κερδισμένος.

Τίτλος νούμερο 13 για τον Σιαφαρίκα!

Μπορεί αυτή τη φορά ο Σιαφαρίκας να έμεινε μακριά από το κυνήγι της νίκης στη Γενική, ωστόσο με την έκτη σερί νίκη στην Ε3 κατέκτησε και μαθηματικά έναν ακόμη τίτλο στην εντυπωσιακή του καριέρα. Δεύτερη θέση για τον Παπαθεοδώρου (Honda) που με τη σειρά του “καπάρωσε” τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και τρίτη θέση για τον Νίκο Βασιλείου με δίχρονη μοτοσυκλέτα (Beta).  

Οι γνωστοί ύποπτοι σε Νέους και Βετεράνους

Οριακά αγώνα είχαμε στην κατηγορία των Νέων καθώς μόλις δύο αναβάτες πήραν εκκίνηση. Σίγουρα αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον του σπορ… Ο Δημήτρης Μπάκας (Husqvarna) με δίχρονο 125 ήταν για μία ακόμη φορά νικητής και παράλληλα προσπάθησε να μπει στη δεκαπεντάδα Γενικής ωστόσο στο τελευταίο πέρασμα του από την ειδική Enduro έχασε πολύτιμο χρόνο μένοντας τελικά εκτός βαθμών. Πανηγύρισε ωστόσο τον πρώτο του τίτλο αφήνοντας δεύτερο τον Γρηγόρη Καρίμαλη (ΚΤΜ). Πέμπτη φετινή νίκη και τρίτος τίτλος σε τέσσερα χρόνια για τον Τρικαλινό Θανάση Γκαγκανάτσιο (ΚΤΜ) στους Βετεράνους.  

Υψηλός ανταγωνισμός με λίγες συμμετοχές

Το επίπεδο των κορυφαίων αναβατών του Πανελληνίου Enduro ανεβαίνει συνεχώς χαρίζοντας μας οριακές μάχες και δυνατές συγκινήσεις. Όπως και στους προηγούμενους φετινούς αγώνες, το αποτέλεσμα κρίθηκε στην τελευταία ειδική, με την διαφορά μεταξύ των πρώτων να μετριέται στο δευτερόλεπτο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε πέρασμα οι χρόνοι πέφτουν, η αγωνία ανεβαίνει και το παραμικρό γλίστρημά μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Δυστυχώς η αγωνιστική άνοδος δε συνοδεύεται και από αντίστοιχα νούμερα στον αριθμό των συμμετεχόντων, με τον αγώνα της Φλώρινας να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ για φέτος με μόλις 29 συμμετοχές για το Πανελλήνιο και 33 για το Β. Ελλάδας. Ας ελπίσουμε πως αυτό οφείλεται στην απόσταση και τις καλοκαιρινές ακόμη συνθήκες ώστε να δούμε μια καλύτερη εικόνα στο parc ferme του τελευταίου αγώνα της χρονιάς που είναι προγραμματισμένος για τις 22 Οκτωβρίου στο Λουτράκι.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα του αγώνα της Φλώρινας.

Ετικέτες

Η Kawasaki μπαίνει στο Enduro με Bimota BX450!

Η Kawasaki απείχε για περισσότερα από 20 χρόνια από το Παγκόσμιο Enduro, μα αυτό πιθανώς να αλλάξει με αιχμή του δόρατος μιαν Ιταλίδα
bimota bx450
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

24/3/2026

Ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησε η Kawasaki στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro ήταν το μακρινό 1999 με τον Φινλανδό Vesa Kytönen και μια τετράχρονη KLX250, ενώ έκτοτε επικέντρωσε τις off-road προσπάθειές της κατά κόρον στο Motocross.

Η επιστροφή της Kawasaki στο Enduro ξεκίνησε διστακτικά το 2024 με τα δίχρονα cross-country μοντέλα ΚΧ250Χ και ΚΧ300Χ, πρωτίστως από τις ΗΠΑ (με την ισχυρή cross-country αγορά), ενώ πλέον έχει παρουσία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro με έναν και μοναδικό αναβάτη, τον Ιταλό Davide Soreca στην κατηγορία Enduro 1 με KX250X.

Vesa Kytönen, Kawasaki KLX250
Vesa Kytönen, Kawasaki KLX250, 1999

Φαινομενικά η Kawasaki δεν διαφημίζει την πρόθεσή της να γυρίσει στο Παγκόσμιο Enduro και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από ένα απλό γεγονός: στην off-road γκάμα της για το 2026 η μοναδική μοτοσυκλέτα που έχει φώτα είναι η KLX450R, ένα μοντέλο περισσότερο dual sport παρά αγωνιστικό enduro, που μάλιστα δεν έχει ανανεωθεί καθόλου από το 2024. Όλα τα υπόλοιπα είναι είτε ΜΧ ή cross-country υβρίδια που υπάρχουν πρωτίστως για να εξυπηρετούν μεγάλες αγορές αυτού του χώρου, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Και ξαφνικά εμφανίζεται η Bimota με το ΒΧ450, με φώτα και με αγωνιστικές επιτυχίες πριν καν πουληθεί έστω και μια μοτοσυκλέτα στο ευρύ κοινό.

kawasaki klx450x
Kawasaki KX450X 2026

Η Bimota έστησε το ΒΧ450 πάνω στο cross-country ΚΧ450Χ, κρατώντας το μεγαλύτερο μέρος της μοτοσυκλέτας στην εργοστασιακή του μορφή. Ούτε υβριδικά πλαίσια με συνδυασμό αλουμινίου και ατσαλιού, ούτε περίτεχνα ψαλίδια, μόνο η βάση όπως τη σχεδίασε και έφτιαξε η Kawasaki στην Ιαπωνία, με μερικές προσθήκες όπως η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου Athena GET με χαρτογραφήσεις ειδικά σχεδιασμένες για το BX450.

Οι μηχανικοί της Bimota επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στα ηλεκτρονικά: δύο χαρτογραφήσεις, ρυθμιζόμενο traction control, launch control και μια συσκευή ελέγχου (controller) που πωλείται προαιρετικά και επιτρέπει προηγμένες ρυθμίσεις και διαγνωστικά. Προσέθεσαν ακόμη ένα σύστημα εξάτμισης τιτανίου Akrapovic, ρύθμισαν τις αναρτήσεις κατά τα δικά τους γούστα και έφτιαξαν δύο διαφορετικά ρεζερβουάρ καυσίμου ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη: ένα 6,2 κι ένα 10,7 λίτρων που μπορούν να τοποθετηθούν ως έχουν χωρίς αλλαγές στη μοτοσυκλέτα και αμφότερα περιλαμβάνονται στο βασικό πακέτο.

Bimota BX450
Bimota BX450 ως είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2022-2023

Η Bimota παρουσίασε το ΒΧ450 στο τέλος του 2022, ωστόσο δεν το ξαναείδαμε ως το 2024 που το έτρεξε σε πρωτότυπη μορφή σε δύο ιταλικά πρωταθλήματα, Motorally και Raid TT, στα οποία κατέκτησε νίκες και τον τίτλο στο δεύτερο. Με αφετηρία αυτήν την επιτυχία, οι Ιταλοί πήραν ξανά τον χρόνο τους (όλο το 2025) και φέτος ανακοίνωσαν πως η μοτοσυκλέτα τους θα διατεθεί για πρώτη φορά στην αγορά σε περιορισμένη παραγωγή.

Ωστόσο αυτά δεν είναι η πρώτη γραμμή επικαιρότητας. Το σημαντικό είναι κάτι που δεν έχει λεχθεί ευθέως και κρύβεται στα λόγια των Ιταλών της Bimota, όπως του εκτελεστικού διευθυντή της, Pierluigi Marconi:

"Για μας οι αγώνες δεν είναι κατηγορίες, είναι η ουσία μας. Κοιτώντας την enduro μας, δεν βλέπουμε κάτι εντελώς νέο, αλλά μάλλον μια νέα πρόκληση. Μπαίνοντας στον κόσμο του enduro δεν ξεδιπλώνουμε κάποια στρατηγική, είναι ένα φυσικό βήμα που ταιριάζει με το DNA μας. Αυτό δεν είναι παιχνίδι, είναι μια καθαρόαιμη αγωνιστική μηχανή. Η επιτυχία μας το 2024, όταν κερδίσαμε το Ιταλικό πρωτάθλημα Raid TT, το επιδεικνύει περίτρανα. Η εξέλιξη του BX450 ακολούθησε ένα ακριβές μονοπάτι όπου συναντιούνται ο σχεδιασμός και οι δοκιμές για βελτιστοποίηση πριν την παραγωγή. Το enduro είναι νέο για τη Bimota, μα οι αγώνες όχι. Τώρα είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε."

Bimota BX450
Bimota BX450 2026

Από τα παραπάνω δεν προκύπτει βέβαια εμπλοκή στο κορυφαίο επίπεδο του EnduroGP, αλλά ακόμη κι αν δεν προορίζεται για φέτος, αργά ή γρήγορα η Bimota θα θελήσει να βρεθεί εκεί. Και αυτή η λογική δείχνει να ταιριάζει γάντι με τη στρατηγική που ακολουθεί η Kawasaki – σιωπηρά εν πολλοίς – στο αγωνιστικό πεδίο τα τελευταία χρόνια.

Για την ιαπωνική εταιρεία, η οικονομική κρίση στο τέλος της δεκαετίας του 2000 λειτούργησε ως καταλύτης για μια μεγάλη στροφή. Σταδιακά έκοψε το πρόγραμμα MotoGP και μετακύλησε δραστηριότητες σε ιδιωτικές ομάδες (λ.χ. Endurance), ωστόσο δεν εξαφανίστηκε από τις πίστες. Απεναντίας, έριξε βάρος στο WSBK όπου κατέκτησε έξι σερί τίτλους με τον Jonathan Rea, ενώ ανάλογα δυναμικά επέμεινε και στο Motocross, με τον Romain Febvre να τη δικαιώνει με την κατάκτηση του κορυφαίου πρωταθλήματος MXGP το 2025.

Bimota BX450

Τώρα το τοπίο έχει αλλάξει ελαφρώς και πάλι, αυτή τη φορά με δάκτυλο Bimota. Η εξαγορά του 49,9% της ιταλικής εταιρείας στα τέλη του 2019 λειτούργησε ως καταλύτης για μια νέα εποχή, στην οποία φαίνεται πως η ιταλική εταιρεία αναλαμβάνει ολοένα και πιο σημαντικό αγωνιστικό ρόλο στην Kawasaki.

Δείτε για παράδειγμα τη φετινή εικόνα του WSBK: η εργοστασιακή Kawasaki τρέχει φέτος μια και μόνη ZX-10R στο πρωτάθλημα με τον Αμερικανό Garett Gerloff, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται από το δίδυμο των Alex Lowes και Axel Bassani με την ΚΒ998 Rimini της bimota by Kawasaki Racing Team. Φαντάζει λες και η Kawasaki έχει εναποθέσει την εκπροσώπησή της στη Bimota.

Τώρα η εμφάνιση του ΒΧ450 μοιάζει να κινείται στον ίδιο άξονα. Από τη μια η Kawasaki επιμένει να μη φτιάχνει enduro μοντέλα, αλλά να ‘σου η Bimota με ένα enduro και μεγαλόσχημες δηλώσεις περί αγώνων. Μήπως οδεύουμε προς EnduroGP με ένα μοντέλο ανάλογο του WSBK;

Τα γεγονότα προς εκεί δείχνουν και δη σε τέτοιον βαθμό που πλέον δεν περιμένουμε ανακοινώσεις συμμετοχής στο EnduroGP από την Kawasaki, αλλά από τη Bimota. Και, γιατί όχι, και Rally-Raid και Hard Enduro και Super Enduro.

 

Ετικέτες