Red Bull Romaniacs 2023 Offroad Day 1 - Καταιγίδα που θύμιζε σκηνικό αποκάλυψης! - Video

Μετά από μία ηλιόλουστη και στεγνή εκκίνηση, βροχή, χαλάζι και αέρας χτύπησαν το event
Red Bull Romaniacs 2023, day 1, storm
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/7/2023

Με μεγάλη δυσκολία ολοκληρώθηκε η Offroad Day 1 στο Red Bull Romaniacs 2023 μέσα στα Καρπάθια Όρη, καθώς μετά από μία ηλιόλουστη εκκίνηση, η τελευταία ώρα του αγώνα χαρακτηρίστηκε από έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι, κεραυνούς και δυνατό αέρα.

Τις βροχές της Ρουμανίας, τις ζήσαμε και εμείς φέτος από πρώτο χέρι, στο MEGA TEST ON-OFF 2023, όπου όπως ήδη έχετε διαβάσει στο τεύχος που κυκλοφορεί, η βροχή δεν μας έκανε την χάρη για καμία από τις δέκα μέρες που μείναμε εκεί. Στο STORY που έρχεται στο τεύχος Αυγούστου θα διαβάσετε πιο αναλυτικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στον ορεινό όγκο των Καρπαθίων.

Το Red Bull Romaniacs είναι ένα από τα σκληρότερα Hard Enduro Rally του κόσμου, κάτι που φάνηκε από την δεύτερη μέρα του event -μετά τον Πρόλογο, όπου στην Offroad Day 1, οι κριτές δεν διέκοψαν τον αγώνα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν προς το τέλος της ημέρας.

Στα πλάνα φαίνεται η ορμή με την οποία πέφτουν οι σταγόνες της βροχής αλλά και οι δυνατές ριπές ανέμου που σαρώνουν τους αναβάτες, οι οποίοι μάταια αναζητούν πρόσφυση στο βρεγμένο μαλακό χώμα.

Romaniacs

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας της πρώτης ημέρας του αγώνα μετά τον Πρόλογο είναι ότι, όπως βλέπουμε στο βίντεο, οι αγωνιζόμενοι στα τεχνικά κομμάτια κατεβαίνουν από τις μοτοσυκλέτες τους για να μπορέσουν να περάσουν. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συνέχισαν παρά τις κατακλυσμιαίες συνθήκες, φτάνοντας στον τερματισμό.

Pol Tarres

Για την ιστορία, πρώτος στην κατηγορία Gold ήρθε ο Manuel Lettenbichler, δεύτερος ο Trystan Hart και τρίτος ο Billy Bolt, ενώ ο Pol Tarres με τη δικύλινδρη Tenere 700 ήρθε τέταρτος στην Offroad Day 1 με διαφορά 17’ και 51’’ από τον πρώτο Jürg Schütz, στην κατηγορία Bronze. Σε αυτή ανήκει και η Kristen Landman, η οποία σε δημοσίευσή της στο facebook αποκάλυψε ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε μία... καλύβα για να κρυφτεί, μέχρι να περάσει η δυνατή μπόρα!

SuperEnduro 2026, 4ος γύρος, Ουγγαρία - Τέταρτη σερί νίκη για Billy Bolt

Απολυτή κυριαρχία του βρετανού αναβάτη της Husqvarna με τέσσερα στα τέσσερα στην Βουδαπέστη
Super Enduro 2026 Rnd 4
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/2/2026

Ο Billy Bolt συνεχίζει να μετατρέπει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM SuperEnduro 2025/2026 σε προσωπικό σόου, επικρατώντας και στη Βουδαπέστη με απόλυτη κυριαρχία και φτάνοντας τις τέσσερις νίκες σε τέσσερις αγώνες.

Μπροστά σε 14.000 θεατές που γέμισαν το MVM Dome, ο εργοστασιακός αναβάτης της Husqvarna υπέγραψε μία από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις της καριέρας του. Η ουγγρική πίστα, με τον τεράστιο και απαιτητικό βραχόκηπο να καθορίζει τις εξελίξεις, τιμώρησε κάθε λάθος, αλλά ο Bolt κατάφερε να μετατρέψει ακόμη και τις πιο ανέλπιστες στιγμές σε ευκαιρίες.

Super Enduro 2026 Rnd 4

Prestige  SuperPole - Στα μέτρα του Bolt

Ο Bolt ξεκίνησε το βράδυ στην κορυφή. Στον SuperPole αγώνα πέρασε άψογα από το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής, τον βραχόκηπο, και πήρε την πρωτιά με διαφορά 0,656 δευτερολέπτων από τον Mitch Brightmore, με τον Jonny Walker τρίτο. Ήταν η τέταρτη φετινή του νίκη στο SuperPole, δείχνοντας από νωρίς τις διαθέσεις του.

Super Enduro 2026 Rnd 4

Prestige  1ος αγώνας - Χάος και ανατροπή

Στον πρώτο τελικό της Prestige, ο Walker έστριψε πρώτος, αλλά δέχτηκε αμέσως την επίθεση του Bolt. Οι δύο Βρετανοί συγκρούστηκαν στον αμείλικτο βραχόκηπο, ανοίγοντας τον δρόμο στον Toby Martyn (Stark), ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά επικεφαλής και άρχισε να απομακρύνεται.

Δύο λεπτά πριν το τέλος, ο Martyn είχε φτάσει να προηγείται με 13 δευτερόλεπτα από τον Bolt, ο οποίος είχε ανακάμψει στη δεύτερη θέση. Όλα έδειχναν ότι η Stark θα έπαιρνε την πρώτη της νίκη στην κατηγορία Prestige, μέχρι που οι βράχοι έφεραν την ανατροπή. Ο Martyn έπεσε, χάνοντας την πρωτοπορία, και ο Bolt, ψύχραιμος, έκλεψε τη νίκη. Ο Martyn τερμάτισε δεύτερος στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, με τον Brightmore τρίτο.

Super Enduro 2026 Rnd 4

Prestige  2ος Αγώνας - Ασταμάτητος Bolt, ανάκαμψη Walker

Στον δεύτερο αγώνα, πρώτος ξεκίνησε ο Harry Edmondson, ενώ ο Walker κόλλησε στο πρώτο εμπόδιο και έμεινε τελευταίος. Ο Bolt, όμως, έδειξε ξανά ψυχραιμία και σταθερότητα και μέσα σε δύο γύρους πέρασε Edmondson και Diogo Vieira, πήρε την πρωτοπορία και άνοιξε σταδιακά διαφορά.

Με συνεπή ρυθμό και χωρίς λάθη, έφτασε σε μία άνετη νίκη με εννέα δευτερόλεπτα διαφορά από τον Brightmore. Ο Walker έκανε εντυπωσιακή αντεπίθεση από το βάθος του grid και τερμάτισε τρίτος.

Prestige  3ος Αγώνας - Βρετανική μάχη

Ο Brightmore έστριψε πρώτος στον τρίτο και τελευταίο τελικό, αλλά ο Bolt πέρασε πρώτος στο rock garden. Ένα μικρό λάθος του όμως έδωσε ξανά την πρωτοπορία στον Brightmore, με τους δύο Βρετανούς να δίνουν μια σκληρή μάχη.

Με δύο γύρους να απομένουν, ο Bolt έκλεισε τη διαφορά και περίμενε την ευκαιρία του. Σε ένα τεχνικό σημείο, ο Brightmore άφησε μια χαραμάδα και ο αναβάτης της Husqvarna εκτέλεσε ένα υποδειγματικό block pass, παίρνοντας ξανά το προβάδισμα και τη νίκη. Ο Walker ολοκλήρωσε το βάθρο στην τρίτη θέση.

Super Enduro 2026 Rnd 4

Απόλυτος κυρίαρχος στη Βουδαπέστη

Με νίκη σε SuperPole, αλλά και στους τρεις αγώνες της κατηγορίας Prestige και τον ταχύτερο γύρο, ο Billy Bolt είχε μια ιδανική βραδιά στην Ουγγαρία. Ο Mitch Brightmore πήρε τη δεύτερη θέση στο σύνολο, το καλύτερο αποτέλεσμά του στη σεζόν, ενώ ο Jonny Walker συμπλήρωσε την τρίτη θέση κάνοντας το βάθρο μια καθαρά βρετανική υπόθεση.

Με τέσσερις νίκες σε τέσσερις γύρους ο Billy Bolt μοιάζει αδιαμφισβήτητο φαβορί του φετινού πρωταθλήματος -για μια ακόμη χρονιά-, αποτελώντας μέτρο σύγκρισης για όλους τους υπόλοιπους.