KTM Adventure 1050 και νέοι δικύλινδροι κινητήρες – Μέσω… Bollywood η είδηση

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

2/10/2014

Ο Stefan Pierer, πρόεδρος της ΚΤΜ, βρέθηκε στην Ινδία για την παρουσίαση των RC200 και RC390 στην τοπική αγορά, και κατά την διάρκεια της παρουσίας του, έβγαλε ενδιαφέρουσες ειδήσεις σχετικά με το μέλλον της γκάμας της αυστριακής εταιρείας.
Αρχικά, λοιπόν, ανακοίνωσε την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου, του Adventure 1050, το οποίο θα κάνει την επίσημη πρώτη του στην EICMA τον ερχόμενο Νοέμβρη. Πρόκειται για μια πιο οικονομική έκδοση του Adventure 1190, η οποία μάλιστα στην Ινδία θα κοστίζει "φθηνότερα από τα υπόλοιπα χιλιάρια της κατηγορίας", καθώς η διαφορά του με το 1190 –πέρα από τον κυβισμό- θα είναι και σε επίπεδο εξοπλισμού. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα θα λανσαριστεί πρώτα στις ευρωπαϊκές αγορές και δύο μήνες μετά την παρουσίασή της, θα κάνει το ντεμπούτο της και στην ινδική αγορά. Όλα τα εξαρτήματά της θα κατασκευάζονται από την ΚΤΜ στην Αυστρία και θα αποστέλλονται στο εργοστάσιο της Bajaj όπου θα γίνεται η συναρμολόγηση της μοτοσυκλέτας, εκεί που παράγονται τα μικρά Duke και RC. Απομένει μόνο να δούμε την διαφορά της τιμής του με το Adventure 1190 για να δούμε αν συντρέχει πραγματικά λόγος ύπαρξης για το καινούργιο 1050.
Η άλλη σημαντική είδηση που βγήκε από τα χείλη του κ. Pierer είναι η αντικατάσταση των μονοκύλινδρων κινητήρων της οικογένειας των 690, με νέους δικύλινδρους κινητήρες, οι οποίοι "θα ξεκινήσουν αρχικά με χωρητικότητες μεταξύ 500 και 600 κυβικών και σταδιακά θα φτάσουν τα 800 κυβικά", όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΤΜ. Ο Stefan Pierer δήλωσε επίσης πως θα μπορούσαν οι κινητήρες αυτοί να κατασκευάζονται στην Ινδία. Παράλληλα, σε μια συνέντευξή του στο ινδικό Autocar, είπε πως στο προσεχές μέλλον, εκτός από την σειρά των Duke 125-200-390 και των αντίστοιχων RC, θα παρουσιαστεί και μια σειρά on-off μοτοσυκλετών που θα "φορούν" τους μονοκύλινδρους κινητήρες, ενώ ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσουν κι έναν κινητήρα 250 κυβικών που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο την γκάμα της αυστριακής εταιρείας, τον οποίο οι Ινδοί δημοσιογράφοι εκτιμούν πως θα είναι δικύλινδρος.

JETOIL: Οικειοθελής αναστολή λειτουργίας εξαιτίας των κυρώσεων προς τη Ρωσία

Η εταιρεία που κάποτε ίδρυσε η οικογένεια Μαμιδάκη είχε περάσει στον Murtaza Lakhani
JETOIL: Οικειοθελής αναστολή λειτουργίας εξαιτίας των κυρώσεων προς τη Ρωσία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/12/2025

Ο πακιστανοκαναδός, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που ελέγχει την JETOIL, δεν είναι κάποιος αχυράνθρωπος, ούτε αυτοφοράκιας, αλλά ο άνθρωπος που εδώ και δεκαετίες διακινεί στα ίσια, το πετρέλαιο που δεν μπορεί να διακινηθεί από τους υπόλοιπους. Ο 63χρονος δισεκατομμυριούχος Murtaza Ali Lakhani (κεντρική φωτογραφία) έχει υπηκοότητα Μ. Βρετανίας και Καναδά με τα διαβατήριά του να γίνονται δεκτά σε κάθε χώρα του κόσμου και τον περασμένο Ιούλιο κατονομάστηκε από το Αγγλικό περιοδικό Business Matters, το Ν1 στον κλάδο των επιχειρήσεων, ως ο μεγαλύτερος διακινητής Ρωσικού πετρελαίου.

Αυτό σήμαινε πως κάποιος άναψε ένα προβολέα πάνω του, κάτι που είχε αποφευχθεί όταν ο ίδιος άνθρωπος διακινούσε το πετρέλαιο του Ιράκ σε καιρό πολέμου με τις ΗΠΑ, έπειτα το Κουρδικό πετρέλαιο επί εποχής πολέμου επίσης και πλέον και το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, επί εποχής που όλοι ελπίζουν να μην καταλήξει σε πόλεμο, όπως υπάρχει η απειλή να γίνει.

Ο επικεφαλής του γκρουπ Mercantile Maritime απέκτησε την JETOIL από την οικογένεια Μαμιδάκη μετά την πτώχευση της μέσα στην πανδημία και την αυτοκτονία που επέφερε η ένταξη το άρθρο 99, ενός εκ των ιδρυτών της. Ξεκινώντας το 1968 ενώ είχαν ήδη την Mamidoil την οποία ένωσαν με την JETOIL, οι οικογένεια Μαμιδάκη δημιούργηε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας καυσίμων στα Βαλκάνια.

Παρόλο που κατά την περίοδο της πτώχευσης η εταιρεία έχασε σχεδόν το 80% του δικτύου πρατηρίων ο Lakhani επένδυσε σε αυτή έχοντας ως στόχο τις τεράστιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης που αγγίζουν τους 300.000 τόνους, ενώ αντίστοιχα υπάρχει εγκατάσταση και στο Κόσσοβο. Παραμένει επίσης δίκτυο χονδρικής πώλησης εκτός της Ελλάδας σε Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια και Σερβία ώστε ο Βαρόνος αυτός να στρέψει την προσοχή του στην περιοχή.

Για τον ίδιο τον Lakhani, όπως και για τον Etibar Eyyub από το Αζερμπαϊτζάν που μπαινοβγαίνει στις λίστες από πέρσι, αυτή είναι μάλλον μία αναμενόμενη εξέλιξη κι αυτό γιατί είχαν γίνει κινήσεις πριν την ανακοίνωση του κ. Χαραλαμπου Βουρλιώτη, της Αρχής Καταπολέμησης κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων συνολικά 5 εταιρειών εμπορίας πετρελαίου στην Ελλάδα, με την JETOIL να είναι αυτή που απασχολεί το κοινό καθώς θα βλέπει από αύριο τα πρατήρια να αλλάζουν όνομα ή να κλείνουν.

JETOIL: Οικειοθελής αναστολή λειτουργίας εξαιτίας των κυρώσεων προς τη Ρωσία

Είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνουν οι εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι ιδιαίτερα τώρα, δύο μόλις μήνες πριν συμπληρωθούν 30 χρόνια από την μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις εγκαστάσεις αυτές, επί αυτοκρατορίας Μαμιδάκιδων.

Ήταν μεσημέρι, 24 Φεβρουαρίου 1986 όταν ξέσπασε φωτιά η οποία έκαιγε για επτά μέρες πνίγοντας την Θεσσαλονίκη σε τοξικά αέρια, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη της τρίτης ημέρας που συμπληρώθηκε από δεκάδες επόμενες. Από τις 12 δεξαμενές τότε καταστράφηκαν οι 8, ενώ κλιμάκια από την Γιουγκοσλαβία κατέβηκαν να συνδράμουν το έργο της ελληνικής πυροσβεστικής που μετρούσε ήδη 25 τραυματίες. Η Θεσσαλονίκη γλίτωσε τότε γιατί άντεξε η δεξαμενή υγρής αμμωνίας. Αν είχε εκραγεί, τότε η πόλη θα έπρεπε να εκκενωθεί και θα μιλούσαμε για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της Ευρώπης, δύο ημέρες και δύο μήνες πριν το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.

Ετικέτες