Ducati Panigale V4: Αγωνιστικό kit ηλεκτρονικών από τις Barni Spark Racing και Mectronik

Παραμετροποιήσιμη διαχείριση ηλεκτρονικών επιπέδου WSBK για χρήση πίστας
Barni
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/6/2026

Η Barni Spark Racing Team, σε συνεργασία με τη Mectronik, παρουσίασε ένα νέο αγωνιστικό ηλεκτρονικό kit για τις Ducati Panigale V4, V4 S και V4 R, το οποίο απευθύνεται σε αναβάτες και ομάδες που αναζητούν δυνατότητες ρύθμισης αντίστοιχες με εκείνες μιας μοτοσυκλέτας WorldSBK.

Η πρόταση αφορά αποκλειστικά τις Ducati Panigale V4, V4 S και V4 R μοντέλων από το 2025 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν το συμβατικό (αμφίπλευρο) ψαλίδι της Ducati. Σύμφωνα με τη Barni Spark Racing Team, το σύστημα εξελίχθηκε ώστε να προσφέρει προηγμένη διαχείριση των ηλεκτρονικών μιας μοτοσυκλέτας σε διαμόρφωση Superbike, επιτρέποντας την πλήρη παραμετροποίηση των βασικών βοηθημάτων οδήγησης.

Το kit επιτρέπει στον χρήστη να ρυθμίσει ανεξάρτητα το traction control, το anti-wheelie, το φρένο κινητήρα, την απόκριση του γκαζιού και την καμπύλη απόδοσης της ροπής, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτήσεις κάθε πίστας και αναβάτη.

Barni

Η καρδιά του συστήματος αποτελείται από την ECU MKE8 της Mectronik, η οποία συνεργάζεται με τη μονάδα MKL4 για τη διαχείριση των τεσσάρων αισθητήρων “λ”. Παράλληλα, το σύστημα χρησιμοποιεί ενεργή προσαρμοζόμενη διαχείριση του ψεκασμού κλειστού βρόγχου κατά τη χρήση στην πίστα, επιτρέποντας τη συνεχή συλλογή δεδομένων και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του κινητήρα μετά από κάθε session.

Καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του kit παίζει η αδρανειακή μονάδα μετρήσεων (IMU) της Bosch, η οποία λειτουργεί με συχνότητα 1.000 Hz και διαχειρίζεται τα δυναμικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας σε πραγματικό χρόνο. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης έγχρωμη οθόνη TFT 3,5 ιντσών της 2D και χειριστήρια της ιταλικής JetPrime, εξελιγμένα ειδικά για τη συγκεκριμένη εφαρμογή που περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό του kit.

Η Barni διαθέτει ήδη έτοιμες χαρτογραφήσεις για δύο συγκεκριμένες διαμορφώσεις, την Panigale V4 R με εξάτμιση Akrapovič Performance Pro και την Panigale V4 S με Ducati Performance εξάτμιση. Παράλληλα, το kit συνοδεύεται από ειδικές βάσεις για την τοποθέτηση των πρόσθετων ηλεκτρονικών μονάδων, καθώς και σύστημα αγωγών για την ψύξη τους.

Barni

Σύμφωνα με τον Davide Barnabò, μέλος του τμήματος ηλεκτρονικών της Barni Spark Racing Team, η συνεργασία με τη Mectronik είχε στόχο τη δημιουργία ενός προϊόντος επιπέδου WorldSBK, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ιδιώτες αναβάτες όσο και από αγωνιστικές ομάδες, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε λογικά επίπεδα.

Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο σύστημα σχεδιάστηκε έχοντας ως γνώμονα και τις μελλοντικές απαιτήσεις των αγώνων που βασίζονται σε κανονισμούς Balance of Performance (BoP), όπως συμβαίνει ήδη στις κατηγορίες Sportbike και Supersport σε διάφορα πρωταθλήματα παγκοσμίως.

Barni

Παρότι το kit αξιοποιεί τεχνολογία προερχόμενη από το WorldSBK, προορίζεται για χρήση σε μοτοσυκλέτες αγώνων και track days, προσφέροντας στους ιδιώτες αναβάτες και τις ανεξάρτητες ομάδες σημαντικά αυξημένες δυνατότητες παραμετροποίησης και ανάλυσης δεδομένων σε σχέση με τα εργοστασιακά ηλεκτρονικά.

MotoGP: Η Pirelli διατηρεί τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για πιέσεις ελαστικών - Πότε και γιατί μπορεί να αλλάξει

Ο κανονισμός που κόστισε τον Joan Mir το μοναδικό του φετινό βάθρο ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το 2027
Pirelli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες του MotoGP και εντάχθηκε στη “νομοθεσία” της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κανονισμό που προβλέπει πως τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούνται σε πίεση πάνω από 1.80 bar (26,1 psi) το μπροστινό και 1.68 (24,4) το πίσω για το 60% των γύρων ενός κανονικού αγώνα ή για το 30% του sprint race. Παραβίαση αυτής της διάταξης μεταφράζεται σε ποινή 16 δευτερολέπτων για τον πλήρη αγώνα και 8 για τον σύντομο.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Mir στο Grand Prix της Καταλονίας πριν μερικούς μήνες, όταν τερμάτισε δεύτερος – στη μοναδική του εμφάνιση σε βάθρο φέτος – στη μάχη της Κυριακής, αλλά εκ των υστέρων (και αφότου είχε τιμήσει το Prosecco του στο βάθρο) τιμωρήθηκε με 16 επιπλέον δευτερόλεπτα λόγω παράβασης του κανονισμού αυτού και τελικώς κατατάχθηκε 13ος στον αγώνα! Κάτι ανάλογο είχε πάθει πέρυσι και ο Maverick Vinales, σε αγώνα που είχε τερματίσει επίσης δεύτερος.

Η αλλαγή προμηθευτή ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία γέννησε την απορία αν ο κανονισμός αυτός θα συνεχίσει και το 2027 ή αν αφορούσε συγκεκριμένα τα ελαστικά της Michelin. Έτσι τέθηκε το ερώτημα στον Giorgio Barbier, αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, προκειμένου να διερευνηθεί η σκέψη των Ιταλών επί του κανονισμού αυτού ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Giorgio Barbier

"Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό προς τον τρέχοντα προμηθευτή του MotoGP (Michelin). Αν μετά από 11 χρόνια έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα σε συνεργασία με τη Dorna, είναι γιατί πιστεύει πως το να τρέχει κανείς με πολύ χαμηλές πιέσεις μπορεί να συνιστά κίνδυνο και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά τα αγωνιστικά του MotoGP.

"Από πού προέρχεται η υπερθέρμανση των μπροστινών ελαστικών; Πιθανότατα από την αεροδυναμική, τους ανθρακονημάτινους δίσκους, όταν έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες να κρύβονται στο slipstream με την αεροδυναμική να θερμαίνει πολύ το μπροστινό λάστιχο του αναβάτη που είναι πίσω.

“Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε στα Superbikes, ούτε στη Moto2, έτσι δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η Pirelli δεν αντιμετωπίζει καθόλου τέτοιο πρόβλημα.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετική κατασκευή, άλλα υλικά και θερμοκρασίες λειτουργίας και δεν πιστεύω πως ένα Pirelli θα δουλεύει καλύτερα στα 1.4 bar από όσο στα 2.0. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

"Αν όμως λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι σωστές πιέσεις για τα Pirelli, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα συνιστά πρόβλημα όταν πέφτουμε κάτω από αυτό το εύρος. Έτσι προς το παρόν θα κρατήσουμε τον κανόνα ως έχει, ελπίζοντας να μη χρειαστεί ποτέ να τον εφαρμόσουμε. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται να τον τροποποιήσουμε ή να τον καταργήσουμε."

"Υπάρχει πάντως ένα δεδομένο που παρατηρώ: ο τρέχων προμηθευτής ελαστικών έχει μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές πίεσης. Όταν περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκύπτει μεγάλος κίνδυνος.

"Στα δικά μας λάστιχα έχουμε σχετικά μεγάλο λειτουργικό εύρος πίεσης και ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει. Η συμπεριφορά των ελαστικών μας δεν αλλάζει τόσο δραματικά με τις μεταβολές στην πίεση.

“Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αναβάτες να στερούνται το μετάλλιό τους μια ώρα αφότου το έχουν πανηγυρίσει στο βάθρο.”