Το 2021 τα Pan America και Bronx της H-D!

Πάει πίσω το project
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/5/2020

Πριν λίγο καιρό, γράφαμε για την αλλαγή στρατηγικής της Harley Davidson και την στροφή 180 μοιρών στα πλάνα της για τα μελλοντικά projects, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν τα Pan America και Bronx, το μεγάλο adventure και το streetfighter που θα έβαζαν το αμερικάνικο εργοστάσιο σε κατηγορίες που αποτελούσαν terra incognita μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, τα δύο νέα αυτά μοντέλα αναμένονταν να τα δούμε στην αγορά μέσα στην χρονιά, μιας και είχαν παρουσιαστεί ως μοντέλα παραγωγής στην περσινή EICMA. Πλέον όμως, μετά την ανανέωση της επίσημης ιστοσελίδας της εταιρείας, αναγράφεται ότι "έρχονται το 2021", αντί του 2020 που έγραφε μέχρι τώρα.

Στο ειδικά αφιερωμένο κομμάτι του site της Harley Davidson για τα μελλοντικά σχέδια, με την ονομασία "Future Vehicles", υπάρχουν μερικές αποκαλυπτικές λεπτομέρειες από άλλα επερχόμενα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του νέου υγρόψυκτου cruiser, αλλά και του νέου ηλεκτρικού flat tracker!

Η ανανέωση του site έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση για τον νέο CEO της Harley, τον Jochen Zeitz, που αντικατέστησε αρχικά προσωρινά τον Matt Levatich τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, και πλέον πήρε μόνιμα την θέση.

 

 

BMW Group: Έρχεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Κόβει 8.000 θέσεις εργασίας λόγω πεσμένων πωλήσεων στα αυτοκίνητα

Άγνωστο προς το παρόν πως θα επηρεαστεί η υγιέστατη BMW Motorrad
bmw group
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/7/2026

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του BMW Group Milan Nedeljković ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάιο – αντικαθιστώντας τον Oliver Zipse – και έχει βρεθεί με το καλημέρα αντιμέτωπος με μια μικρή κρίση, καθώς οι πωλήσεις των αυτοκινήτων δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο θα ήθελαν οι διοικούντες στο Μόναχο.

Στο ευρύτερο πλαίσιο κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά αυτοκινήτου, λόγω αφενός της αθρόας εισαγωγής νέων κατασκευαστών από την Ασία και αφετέρου των οικονομικών συνεπειών των πολέμων σε Ουκρανία και Ιράν, ο νέος διοικητής του Ομίλου BMW έχει ήδη εισηγηθεί περικοπές σε πολλά επίπεδα.

Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του BMW Group την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 ανακοινώθηκε πως από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα τρέξει ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα διαρκέσει ως το τέλος του 2027. Σύμφωνα με αυτό, θα αποσταλούν άμεσα ειδοποιήσεις σε περίπου 40.000 εργαζόμενους (σε σύνολο 84.000) στη Γερμανία, καλώντας τους να επιλέξουν εθελοντική αποχώρηση από τη BMW έναντι ενός πακέτου αποζημίωσης που θα εξαρτάται από τα χρόνια προϋπηρεσίας και τον μισθό που λαμβάνουν.

Στόχος είναι να κοπούν 8.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, στοχεύοντας πρώτα στις διοικητικές υπηρεσίες του Ομίλου και στη συνέχεια στα τμήματα έρευνας και εξέλιξης (R&D), δηλαδή σε πρώτη φάση η BMW δεν θέλει να αποδυναμώσει τις γραμμές παραγωγής της.

Κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει και το μοτοσυκλετιστικό κομμάτι του Ομίλου, BMW Motorrad, μένει ν’ αποδειχθεί, καθώς πρόκειται για το τμήμα εκείνο που πηγαίνει πολύ καλά στις αγορές του κόσμου. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κοπούν και από κει κάποιες θέσεις εργασίας.

Τουλάχιστον το ευχάριστο είναι πως δεν αποφασίστηκαν απολύσεις, αλλά δίνεται η ευκαιρία σε χιλιάδες εργαζόμενους να φύγουν λαμβάνοντας μια καλή αποζημίωση που πιθανότατα θα είναι αρκετά μεγαλύτερη της τυπικής που θα έπαιρναν σε περίπτωση απόλυσης, με τη BMW να προβλέπει έναν ετήσιο προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που σχεδιάζει.