AWAK (AK) MOTOR - Φέρνει νέο "όπλο" στα supersport μεσαίου κυβισμού με το... AK47

Η νέα εταιρεία έκανε την εμφάνισή της στην φετινή έκθεση CIMA Motor στην Κίνα, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το πλάνο της για τα επόμενα χρόνια
motomagAWAK (AK) MOTOR – Φέρνει νέο… όπλο στα supersport μεσαίου κυβισμού με το AK47
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/12/2023

Μετά την παρουσίαση του mini moto AK11, του πρώτου μοντέλου της νεότευκτης εταιρείας AWAK (για συντομία AK) MOTOR, θυγατρική της Chongqing BASHAN Motorcycle Manufacturing Co., Ltd, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχέδια του επερχόμενου supersport μοντέλου της με όνομα που παραπέμπει έξυπνα στο όνομα του σοβιετικής κατασκευής πυροβόλου τυφεκίου AK47, γνωστού και ως Καλάσνικοφ.

Η φετινή CIMA Motor επεφύλασσε μία νέα παρουσία, την AWAK MOTOR, με το όνομα να προέρχεται από την αγγλική λέξη awake (ξύπνιος), ενώ για συντομία αποκαλείται AK. Η νέα εταιρεία αποτελεί το νέο premium σήμα για ηλεκτρικές και θερμικές μοτοσυκλέτες της Chongqing Aerospace BASHAN Motorcycle Manufacturing Co., Ltd, μίας καλά εδραιωμένης κινεζικής εταιρείας που μεταξύ άλλων ασχολείται και με την κατασκευή μοτοσυκλετών, τρίκυκλων και ATV . Έχοντας παρουσία σε Ανατολική Ευρώπη, Νότια Αμερική, Δυτική Αφρική και Νότια Ασία, υπολογίζεται ότι η BASHAN μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023 κατάφερε να αυξήσει κατά 23% τις εξαγωγές της, φτάνοντας τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

AWAK (AK) MOTOR – Φέρνει νέο… όπλο στα supersport μεσαίου κυβισμού με το AK47

Στα πλαίσια της CIMA, η AK παρουσίασε το AK11 με κινητήρα 125 κυβικών. Οι διαστάσεις του είναι αρκετά μαζεμένες, κατατάσσοντάς το στην κατηγορία mini μοτοσυκλετών – εκεί όπου ανήκουν και τα Dax, MSX και Monkey 125 της Honda, με το βάρος να φτάνει μόλις τα 92 κιλά.

Πλάνο AK

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς μας έδειξε και το πλάνο της για τα επόμενα χρόνια, που περιλαμβάνει την είσοδο σε διάφορες κατηγορίες μοτοσυκλετών και ATV. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε το AK47, μία supersport μοτοσυκλέτα 450 κυβικών που στοχεύει στη μεσαία κατηγορία κυβισμού.

Τώρα, νέα σχέδια δείχνουν ότι το AK 47 βρίσκεται προ των πυλών της παραγωγής. Αν και οι φωτογραφίες είναι αρκετά θολές και δεν διακρίνονται πολλά στοιχεία, βλέπουμε ότι ο κινητήρας μοιάζει με αυτόν που έχουμε ήδη γνωρίσει από την CFMOTO, μέσω των 450SR και 450NK. Μιλάμε επομένως για δικύλινδρο εν σειρά, ενώ δεν ανακοινώνεται αν θα δούμε και εδώ ανάφλεξη στροφάλου 270⁰.

AWAK (AK) MOTOR – Φέρνει νέο… όπλο στα supersport μεσαίου κυβισμού με το AK47

Σύμφωνα με μία CGI εικόνα, που δημιουργήθηκε για χάρη της παρουσίασης, η σχεδίαση του AK47 είναι αρκετά διαφορετική, τουλάχιστον στο μπροστινό μέρος, με τα φωτιστικά σώματα να εκτείνονται σε ολόκληρο το κάτω μέρος της μάσκας, ενώ από πάνω τους υπάρχει κάτι που μοιάζει με κάμερα. Οι καθρέφτες έχουν ιδιαίτερο σχεδιασμό και μοιάζουν με φτερά, κάτι που όπως μπορούμε να διακρίνουμε, παραμένει και στα σχέδια της πατέντας.

Αν ο κινητήρας προέρχεται τελικά από τη CFMOTO, τότε αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα φέρει μαζί του το ABS και το Traction Control, χάρη στον ride-by-wire ψεκασμό. Παρά την κακή ποιότητα των εικόνων, μπορούμε να διακρίνουμε ότι, τουλάχιστον στα σχέδια, η οθόνη οργάνων είναι έγχρωμη TFT. Καθόλου απίθανο αν σκεφτούμε ότι και το AK11 εξοπλίζεται με μία ανάλογη. Με βάση τα δεδομένα της κατηγορίας, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και η TFT οθόνη αποτελούν απαραίτητα αξεσουάρ, αν η AWAK MOTORS θέλει να χαρακτηριστεί ως “premium” όνομα.

AWAK (AK) MOTOR – Φέρνει νέο… όπλο στα supersport μεσαίου κυβισμού με το AK47

Με την Α2 κατηγορία διπλωμάτων στην Ευρώπη, η μεσαία κατηγορία κυβισμού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι κατασκευαστές παρουσιάζουν ολοένα και νέα μοντέλα μοτοσυκλετών, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και διεκδικώντας ένα κομμάτι από την πίτα που για κάποια χρόνια κυριαρχούσαν τα σκούτερ. Η χρήση ενός κινητήρα που έχει ήδη καλύψει τις αυστηρές προδιαγραφές ρύπων από την AK, σημαίνει ότι με σχετικά χαμηλό κόστος θα μπορούσε να φέρει το AK47 και στα μέρη μας, ως μία ανταγωνιστική πρόταση. Ταυτόχρονα, ο δικύλινδρος κινητήρας έχει ήδη δοκιμαστεί, καθιστώντας πιο εύκολο η νέα εταιρεία να κερδίσει την εμπιστοσύνη, ενός ιδιαίτερα απαιτητικού κοινού, του ευρωπαϊκού, που έχει εντελώς διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις από μεγάλο ποσοστό αυτού των ασιατικών αγορών.

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες