2.919 κλήσεις για κράνος τον Σεπτέμβριο στην Αττική και 521 τροχαία ατυχήματα

Τα στατιστικά στοιχεία από τους ελέγχους της Τροχαίας
Κλήσεις και ατυχήματα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/10/2024

Στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, κατά το μήνα Σεπτέμβριο βεβαιώθηκαν 28.928 παραβάσεις.

Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:

  • -876- παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι –69- ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,
  • -1.588- παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
  • -307- παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • -461- παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • -1.037- παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • -2.919- παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και,
  • -123- παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

Το ίδιο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σημειώθηκαν -521- τροχαία ατυχήματα με -600- παθόντες και ειδικότερα:

  • 14- θανατηφόρα με –15- νεκρούς,
  • -13- σοβαρά με -14- σοβαρά τραυματίες,
  • -494- ελαφρά με -571- ελαφρά τραυματίες.

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Σημειώνεται ότι στo πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων δράσεων και συστηματικών τροχονομικών ελέγχων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής που πραγματοποιήθηκαν από πρωινές ώρες της Παρασκευής (27-9-2024) έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (30-9-2024) ακινητοποιήθηκαν -292- οχήματα και αφαιρέθηκαν:

  • -151- πινακίδες κυκλοφορίας,
  • -324- άδειες ικανότητας οδήγησης και
  • -284- άδειες κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετα, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού μεσημβρινές ώρες της 29-9-2024, 43χρονος ημεδαπός, ο οποίος διαπιστώθηκε από αλκοολομέτρηση ότι οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος και κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου επιτέθηκε με ύβρεις και απειλές εναντίον των αστυνομικών, κινούμενος απειλητικά εναντίον τους, ενώ διαπιστώθηκε ότι του είχε αφαιρεθεί η άδεια ικανότητας οδήγησης.

H Benda πατεντάρει αυτόματη μετάδοση DCT!

Μια διαφορετική παραλλαγή αυτόματης μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη σκαρώνουν οι Κινέζοι
benda-dct-patent
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Τα τελευταία δύο χρόνια η Benda είναι παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων, μεταξύ τους εξακύλινδρο και τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητες 1.685,6 και 548,6 κυβικά εκατοστά, καθώς και έναν απίθανο boxer 698,6 κυβικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ηλεκτρικά μοτέρ σε υβριδικές εφαρμογές.

Στην πορεία ωστόσο η κινέζικη εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά και σε συστήματα αυτόματης μετάδοσης, με ένα πολύ ενδιαφέρον νέο σχέδιο να αναδύεται τώρα.

benda-dct-patent

Αυτή αποκαλύφθηκε μέσω σχεδίων που κατατέθηκαν σε ευρεσιτεχνία της Benda, όπου ένας τετρακύλιδρος κινητήρας επενδύεται με αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη. Πρόκειται για ένα σύστημα που σαφώς θυμίζει το DCT (Dual Clutch Transmission) της Honda, αν και χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετική τεχνική μεθοδολογία στη λειτουργία του.

Στο σύστημα της Honda οι δύο συμπλέκτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κινητήρα και χρησιμοποιούν υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό τους, ενώ η Benda έχει σχεδιάσει αρκετά διαφορετικά το δικό της δημιούργημα, καθώς οι δύο συμπλέκτες τοποθετούνται εκατέρωθεν του κινητήρα και ο έλεγχός τους είναι ηλεκτρονικός και όχι υδραυλικός, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ καθοδηγούμενα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

benda-dct-patent
Ο ηλεκτρονικός συμπλέκτης έχει ήδη φορεθεί στο Rock 707

Η χρήση του τετρακύλινδρου στα σχέδια είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς μαθαίνουμε από την κινέζικη επικαιρότητα πως πιθανότερο είναι να τον δούμε πρώτα στον εξακύλινδρο κινητήρα, αν και αργά η γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και για άλλα μοντέλα.

Ήδη μια απλούστερη παραλλαγή του βρίσκεται στο V2 cruiser Rock 707 – μοντέλο που θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προστεθεί ως αναφορά στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας – όπου εκεί περιγράφεται ως ηλεκτρονικός συμπλέκτης και θυμίζει πολύ το E-Clutch της Honda στη λειτουργία του, διατηρώντας μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων στη μοτοσυκλέτα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και στην πολυπλοκότερη υλοποίηση με δύο ηλεκτρονικούς συμπλέκτες που πατεντάρει εδώ η Benda, με επιπλέον περιέργεια για το βάρος του συστήματος.

Ετικέτες