Αγώνας Enduro στο χιόνι: Πρωτάθλημα "Ice Gladiators" [VIDEO]
Στην πίστα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
15/2/2021
Σημερινό και ταιριαστό με τις ημέρες μας, το video από την Ανδόρα, το μικρό περίκλειστο κράτος -φορολογικός παράδεισος- ανάμεσα σε Ισπανία και Γαλλία. Εκεί όπου διοργανώνεται το πρωτάθλημα «Μονομαχίας σε Πάγο» με Enduro και συμμετοχές Ισπανών και Γάλλων αναβατών.
Δεν έχει σχέση με τους γνωστούς αγώνες σε πάγο, θυμίζει αρκετά το flat-track αλλά διεξάγεται σε μία κανονική ασφάλτινη πίστα γεμάτη στροφές, και φυσικά μπόλικο χιόνι. Ας σταθούμε λίγο στο σημείο της πίστας. Η Ανδόρα, ένα κράτος με 80.000 κατοίκους, έκταση ελάχιστα μεγαλύτερη από την Αθήνα που μέσα εκεί περικλείεται η πρωτεύουσα και 7-8 χωριά και οικισμοί, έχει την δική της πίστα, την Pas de la Casa Andora Circuit. Η οποία απολαμβάνει μάλιστα τον τίτλο της ψηλότερης ασφάλτινης πίστας του κόσμου, στα 2.400 μέτρα! Πρόκειται για ένα σύστημα δρόμων που με κινητά διαχωριστικά μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικές διατάξεις και καθώς έχει ένα ελάχιστο πλάτος δεν περιορίζεται μόνο στα καρτ και τις μικρές μοτοσυκλέτες αλλά μπορεί να φιλοξενήσει κανονικούς αγώνες και είναι ξακουστή για τα drift που διοργανώνονται εκεί. Περιλαμβάνει και flat track χώρο, όπως και μία επίπεδη πλατφόρμα 5 στρεμμάτων που μπορούν να γίνουν πολλά διαφορετικά αθλήματα ενώ, εξαιτίας του υψομέτρου το χειμώνα λειτουργεί ως πίστα πάγου με την ίδια πάντα χάραξη, μήκους ενός χιλιομέτρου με 11 στροφές και 14 μέτρα πλάτος. Άλλωστε στα 2.400 μέτρα, πολλά πάνω από τον ψηλότερο ασφαλτοστρωμένο δρόμο της Ελλάδας και ελάχιστα κάτω από τον δικό μας χωματόδρομο με το μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου πέρασε το Mega Test του 2019, η πίστα στην Ανδόρα περνά πολύ καιρό καλυμμένη από τα χιόνια.
Ξεκινώντας από το πρωί και με τον ήλιο να κρύβεται γρήγορα, τα φώτα της πίστας εξασφαλίζουν πως οι αγώνες δεν θα διεξάγονται κυνηγώντας το φως, και στο τέλος οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε κάτι εξαιρετικά διασκεδαστικό, όπου μία ιδέα μπορεί κανείς να πάρει στο video που ακολουθεί:
Η Αλεξανδρούπολη ο τρίτος σταθμός της κοινής δράσης ΑΜΟΤΟΕ και ΜΟΤΟΕ για την οδική ασφάλεια
Μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες δράσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Νάξο, η Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΑΜΟΤΟΕ) και η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΜΟΤΟΕ) συνέχισαν την κοινή τους εκστρατεία για την προώθηση της οδικής ασφάλειας, με τρίτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη.
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
31/7/2026
Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αναβατών σχετικά με τη σημασία της χρήσης πιστοποιημένου προστατευτικού εξοπλισμού, της σωστής συντήρησης του κράνους και της υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς. Μέσα από τη δράση αναδεικνύεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα: το κράνος δεν είναι αξεσουάρ – είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του αναβάτη και μπορεί να σώσει ζωές.
Η δράση στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συνεργασία της Λέσχης Μοτοσυκλετιστών Έβρου Αλεξανδρούπολης (ΛΕΜΕ), του Τμήματος Τροχαίας Αλεξανδρούπολης και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχημένη υλοποίησή της.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δεκάδες μοτοσυκλετιστές και πολίτες ενημερώθηκαν για τη σωστή χρήση του κράνους, τη σημασία της αντικατάστασής του όταν αυτό έχει φθαρεί ή έχει συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του, καθώς και για βασικές αρχές ασφαλούς οδήγησης. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού απέδειξε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων και ότι η ενημέρωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην πολύτιμη στήριξη ενός επιχειρηματία του χώρου της μοτοσυκλέτας, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του, η δράση μπορεί να συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας στους αναβάτες τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν παλιά και φθαρμένα κράνη με νέα, πιστοποιημένα κράνη. Η ΑΜΟΤΟΕ και η ΜΟΤΟΕ τον ευχαριστούν θερμά για την εμπιστοσύνη και την έμπρακτη συμβολή του σε μια πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Η δράση, όμως, δεν ολοκληρώνεται με την αντικατάσταση των κρανών. Όλα τα παλιά κράνη που συγκεντρώνονται σε κάθε σταθμό της δράσης, συλλέγονται και παραδίδονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου θα αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης σχετικά με τη γήρανση των υλικών, τη φθορά και την πραγματική κατάσταση των κρανών μετά από χρόνια χρήσης. Σκοπός της επιστημονικής μελέτης είναι να αξιολογηθούν ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική τους κατάσταση μετά από χρόνια χρήσης.
Αρχικά, θα πραγματοποιηθεί αναλυτικός οπτικός έλεγχος, κατά τον οποίο θα εξεταστούν η εξωτερική κατάσταση του κελύφους, η ύπαρξη ρωγμών, χτυπημάτων, αποχρωματισμών ή παραμορφώσεων, η κατάσταση της εσωτερικής επένδυσης και του υλικού απορρόφησης ενέργειας (EPS), η λειτουργία του συστήματος συγκράτησης (ιμάντες και κούμπωμα), καθώς και η κατάσταση της ζελατίνας και των μηχανισμών στήριξής της. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν εργαστηριακές δοκιμές αντοχής του κελύφους στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι παραπάνω έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή φοιτητών στο πλαίσιο ερευνητικών εργασιών. Η δράση αυτή αναμένεται να προσφέρει χρήσιμα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση και την γήρανση των κρανών στην Ελλάδα και να ενισχύσει την ενημέρωση των αναβατών για την αναγκαιότητα της έγκαιρης αντικατάστασής τους. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε κράνος που αποσύρεται αποκτά μια δεύτερη αποστολή. Από μέσο προστασίας μετατρέπεται σε πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο, συμβάλλοντας στην παραγωγή νέας γνώσης που θα βοηθήσει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στην προστασία των επόμενων γενεών αναβατών.
Η ΑΜΟΤΟΕ και η ΜΟΤΟΕ ευχαριστούν θερμά τη ΛΕΜΕ Αλεξανδρούπολης, το Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης, την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Αλεξανδρούπολης, όλους τους εθελοντές, καθώς και τους πολίτες που συμμετείχαν στη δράση και απέδειξαν έμπρακτα ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί κοινή ευθύνη.
Η εκστρατεία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Οι επόμενοι σταθμοί έχουν προγραμματιστεί στην Καστοριά, τη Μυτιλήνη, την Κρήτη, τη Σπάρτη και την Πάτρα, ενώ η πανελλαδική αυτή πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη δράση στην Αθήνα, μεταφέροντας σε κάθε γωνιά της χώρας το μήνυμα ότι η πρόληψη, η ενημέρωση και η σωστή χρήση του κράνους μπορούν να σώσουν ζωές.
Δείτε στιγμές από τη δράση στην Αλεξανδρούπολη στο βίντεο: